W Nuvi 1490T, w CNE2011.30 asystent ruchu nie działa, o ile nie podmienimy oryginalnego pliku jcv plikiem D2504020A.jcv, dedykowanym dla innego Nuvi, a mianowicie 3790, stąd widać powiązanie asystenta pasa z plikiem jcv.frasun pisze:Asystent pasa działa nawet bez pliku jcv.
CNE - Problem z Junction View (widok skrzyżowań)
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 1 time
Re: CNE - Problem z Junction View (widok skrzyżowań)
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
marko, sprecyzuj co to wg ciebie jest asystent pasa ruchu, bo myślę że mylisz pojęcia
modecom mx3 + automapa
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
@craynick. Trzymajmy się testu na węźle A4 w Katowicach. To bardzo wdzięczny lokalizacja na testy sprawdzające.
Oprócz "Asystenta Pasa" (Lane Assist) są tam :Widoki Skrzyżowań" (Junction View).
Włączamy tryb symulacji w nuvi i jedziemy po A4(E40) z kierunku Wrocławia do Tychów (zjazd na DK86). @Marko. Rzuć okiem dla pewności: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1&t=7277
Oprócz "Asystenta Pasa" (Lane Assist) są tam :Widoki Skrzyżowań" (Junction View).
Włączamy tryb symulacji w nuvi i jedziemy po A4(E40) z kierunku Wrocławia do Tychów (zjazd na DK86). @Marko. Rzuć okiem dla pewności: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1&t=7277
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 1 time
Koledzy,
Lane assistant to oczywiście strzałki w lewym górnym rogu, a jcv to widok skrzyżowania - tu od początku nie ma wątpliwości
Chyba jednak Zachu jest najbliżej i pojawienie się (lub nie) asystenta ruchu (czyli strzałeczek) w CNE2011.30, w Nuvi 1490 jest związane ze sposobem instalacji (1. tylko odbiornik - w Nuvi 1490T brak asystenta ruchu lub 2. odbiornik via MapSource - tu być może się pojawia...).
Brak jcv w CNE2011.30 to dla mnie nie tragedia. Z kolei brak asystenta ruchu jest już bardzo uciążliwy.
Lane assistant to oczywiście strzałki w lewym górnym rogu, a jcv to widok skrzyżowania - tu od początku nie ma wątpliwości

Chyba jednak Zachu jest najbliżej i pojawienie się (lub nie) asystenta ruchu (czyli strzałeczek) w CNE2011.30, w Nuvi 1490 jest związane ze sposobem instalacji (1. tylko odbiornik - w Nuvi 1490T brak asystenta ruchu lub 2. odbiornik via MapSource - tu być może się pojawia...).
Brak jcv w CNE2011.30 to dla mnie nie tragedia. Z kolei brak asystenta ruchu jest już bardzo uciążliwy.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
@beetle-m
Dzięki, sprawdzone i... działa... Dziwne, bo na obwodnicy Poznania A2 asystent pasa ruchu zniknął w miejscach, gdzie (daję sobie głowę uciąć) był w wersji 2011.20. Widok skrzyżowań działa jak należy (ręcznie zamieniony plik od 37XX).
Dzięki, sprawdzone i... działa... Dziwne, bo na obwodnicy Poznania A2 asystent pasa ruchu zniknął w miejscach, gdzie (daję sobie głowę uciąć) był w wersji 2011.20. Widok skrzyżowań działa jak należy (ręcznie zamieniony plik od 37XX).
Garmin Nüvi 765 + Garmin City Navigator Europe 2015.40 NT 3D + UMP pcPL
Garmin Mobile XT 5.00.60
Garmin Mobile XT 5.00.60
- beetle-m
- Garniak
@craynick - dzięki.
@Marko zrób proszę test na symulacji w Katowicach (posty wyżej). Jeśli dobrze liczę to tylko Tobie jeszcze "nie działa" Lane Assist.
Upewnijmy się raz jeszcze na wzorcowej lokalizacji by móc wyciągnąć rozsądne wnioski.
@Marko zrób proszę test na symulacji w Katowicach (posty wyżej). Jeśli dobrze liczę to tylko Tobie jeszcze "nie działa" Lane Assist.
Upewnijmy się raz jeszcze na wzorcowej lokalizacji by móc wyciągnąć rozsądne wnioski.
Pozdrawiam, mariuszD
- Gsm Liberty
- Bywalec
Dokładnie. Niech każdy testuje na trasie beetle-m, unikniemy zamieszania i spekulacji. Ja ze swojej strony powtórze: 765, 1390, 1490 z plikiem od 3790 działają perfekcyjnie.
Podstawa:
Lane Assist i JCV działa poprawnie TYLKO na jednej aktywnej mapie - CNE 20xx.xx
Podstawa:
Lane Assist i JCV działa poprawnie TYLKO na jednej aktywnej mapie - CNE 20xx.xx
Ostatnio zmieniony 25 lis 2010, 00:01 przez Gsm Liberty, łącznie zmieniany 1 raz.
Na stanie - 5000, 3790LMT, 3590LMT, 1490LMT, 775LMT, 765, 760 i inne
Na szybie - 3590LMT/775LMT
Na spacer - Oregon 550T, Montana 650T - PL Topo 2014.1
Na szybie - 3590LMT/775LMT
Na spacer - Oregon 550T, Montana 650T - PL Topo 2014.1
- jacekbartnik
- Początkujący
Witam na podanym przez beetle-m węźle moje nuvi pokazuje asystenta natomiast, w Lublinie na węźle E372 i ul. Smorawińskiego w poprzednim wydaniu mapy też były strzałki teraz nie ma (plik JCV mam z 3790)
Współrzędne środka węzła: N51.25508 E22.54364

Współrzędne środka węzła: N51.25508 E22.54364

Jacek
nüvi 765> CNE NT 2011.4 + UMP-pcPL
nüvi 765> CNE NT 2011.4 + UMP-pcPL
- beetle-m
- Garniak
Ale to (Twój przykład z Lublina) oznacza, że dane zostały prawdopodobnie wycofane z pliku mapy (lub "zaginęły w akcji"), a nie to, że funkcja Lane Assist przestała działać w nuvi po aktualizacji do CNE 2011.3. Zgodzisz się ?jacekbartnik pisze:Witam na podanym przez beetle-m węźle moje nuvi pokazuje asystenta natomiast, w Lublinie na węźle ...w poprzednim wydaniu mapy też były strzałki teraz nie ma
Pozdrawiam, mariuszD
-
- Początkujący
@craynick
rzeczywiście w 2011.20 asystent działa na wjazdach/zjazdach z autostrady. Ze skrzyżowań - na pewno przy skręcie z WIerzbięcic w lewo w Towarową, przy skręcie w lewo na Kaponierze z Roosevelta w Zwierzyniecką i na 90% przy skręcie w lewo z Żeromskiego w św. Wawrzyńca.
Jeśli w 2011.30 tego nie ma, to znaczy, że lepsze jest wrogiem dobrego. Ja przyznam szczerze, że czytając ten wątek na razie zostaję przy 2011.20, bo nie mam potrzeby aktualizacji a do tego szkoda mi na nią czasu jeśli ona taka kulawa...
BTW mam takie pytanie do osób mogących cieszyć swe oczy fotograficznymi JCV. Otóż wydaje mi się, że wszystkie wklejone tu obrazki są dosyć jasne - jak to się sprawdza w nocy? Czy może kolorystyka się dopasowuje do pory?
rzeczywiście w 2011.20 asystent działa na wjazdach/zjazdach z autostrady. Ze skrzyżowań - na pewno przy skręcie z WIerzbięcic w lewo w Towarową, przy skręcie w lewo na Kaponierze z Roosevelta w Zwierzyniecką i na 90% przy skręcie w lewo z Żeromskiego w św. Wawrzyńca.
Jeśli w 2011.30 tego nie ma, to znaczy, że lepsze jest wrogiem dobrego. Ja przyznam szczerze, że czytając ten wątek na razie zostaję przy 2011.20, bo nie mam potrzeby aktualizacji a do tego szkoda mi na nią czasu jeśli ona taka kulawa...
BTW mam takie pytanie do osób mogących cieszyć swe oczy fotograficznymi JCV. Otóż wydaje mi się, że wszystkie wklejone tu obrazki są dosyć jasne - jak to się sprawdza w nocy? Czy może kolorystyka się dopasowuje do pory?
nuvi 765T + GPMapa 2009.3 + UMP + CNE 2014.40 NT, FW 4.30
beetle-m, też zauważyłem że po aktualizacji mapy w wielu miejscach zginął asystent ale w innych działa nadal, nie sądzę aby garmin/navteq świadomie wycofał dane z mapy dopiero co wprowadzone w aktualizacji cne 2011.20, tak jest np na odcinku dk1 przebiegającym przez włocławek (było i nima)
modecom mx3 + automapa
@hrabiadrykula
W żadnej z podanych przez Ciebie lokalizacji nie włącza się asystent pasa ruchu. ;/ Zaraz chyba napiszę do supportu Garmina, bo dla mnie to niezrozumiałe, że zamiast powiększać ilość miejsc dla asystenta robi się zupełnie odwrotnie. Chociaż z tego co widzę, to raczej walka z wiatrakami.
Mały off-top. Czy to normalne, że posiadając wersję NT mapy. Ulice wyświetlane są bez ogonków?
P.S. hrabiadrykula. Chyba masz nieaktualny podpis.
W żadnej z podanych przez Ciebie lokalizacji nie włącza się asystent pasa ruchu. ;/ Zaraz chyba napiszę do supportu Garmina, bo dla mnie to niezrozumiałe, że zamiast powiększać ilość miejsc dla asystenta robi się zupełnie odwrotnie. Chociaż z tego co widzę, to raczej walka z wiatrakami.
Mały off-top. Czy to normalne, że posiadając wersję NT mapy. Ulice wyświetlane są bez ogonków?
P.S. hrabiadrykula. Chyba masz nieaktualny podpis.

Garmin Nüvi 765 + Garmin City Navigator Europe 2015.40 NT 3D + UMP pcPL
Garmin Mobile XT 5.00.60
Garmin Mobile XT 5.00.60
nie ma na dzień dzisiejszy mapy cne z ogonkami, NT to technologia kompresji mapy, akurat w przypadku gpmapy forma nt zbiegała się z ogonkami ale tak naprawdę jedno i drugie nie mają nic wspólnego
modecom mx3 + automapa
- beetle-m
- Garniak
Kolorystyka mapy nuvi 37xx reaguje na porę dnia, tunele lub włączony jeden z trybów: dzień/noc.hrabiadrykula pisze:BTW mam takie pytanie do osób mogących cieszyć swe oczy fotograficznymi JCV. Otóż wydaje mi się, że wszystkie wklejone tu obrazki są dosyć jasne - jak to się sprawdza w nocy? Czy może kolorystyka się dopasowuje do pory?
Ale można dodatkowo ustawiać jasność wyświetlacza.
Ja jeżdżę na ustawieniach: 30%
Wartość 100% zabija (poprzez oślepienie) przelatujące nad kokpitem komary

Widoki RJCV są zawsze takie same (bez względu na ustawiony tryb wyświetlania i ustawiony poziom jego jasności).
Pozdrawiam, mariuszD
Od początku na to wychodzi (no może poza dziwnym zachowaniem 1xxx).beetle-m pisze: Ale to (Twój przykład z Lublina) oznacza, że dane zostały prawdopodobnie wycofane z pliku mapy (lub "zaginęły w akcji")
Tylko jeśli Garmin zrobił aktualizację poprzez wykasowanie wielu danych dając w zamian kolonie zamorskie jako Europę to się zastanawiam nad sensem ten aktualizacji (nie z mojego punktu widzenia tylko Garmina)
Tą techniką to dojdą do tego, że zostanie kilka miast, jeden budynek 3D a w zamian za to będzie Australia i inne takie, bo przecież każdy posiadacz samochodu w Europie co tydzień jedzie na Sri Lankę a mieszkaniec Gujany co kilka dni odwiedza Francję.
Nuvi 765 + CNE + UMP