Radary w Mapsource? A proszę bardzo (PL)

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, Alf/red/, Artur, wojtek, sdsyc

Radary w Mapsource? A proszę bardzo (PL)

Postprzez Alf/red/ » Pt, 05 paź 2007 13:12

Vox populi vox dei i stał się plik
Mapka ta jest nakładką na inne mapy, czyli osobną przezroczystą mapą w MapSource, albo osobnym imgiem do wysyłania.
Plik trzeba sobie rozpakować gdzieś (sugeruję c:\Garmin\UMP-radary) i klepnąć zawartego w nim .reg - jeśli katalog jak wyżej, to bez zmian.
Ściąganie nowych wersji - dołączony plik bat.

Raportowanie zmian i poprawek - radary(małpa)ump.waw.pl

JEDNOCZEŚNIE
prosimy o używanie naszej mapy "UMP prawie cała Polska" również w wersji NT, choć wciąż zmieniającej się, i wskazywanie nam brakujących zakazów skrętów, oraz co ważniejszych punktów (co najmniej stacje benzynowe, bankomaty, apteki, jedzenia). Nie jest potrzeby odbiornik rejestrujący ślady, jest potrzebny jakiś program do wyświetlenia naszej mapy (przeczytać pkt 1) i chęć pomocy.
Kontakt emailem ump(małpa)ump.waw.pl - dziękujemy.

Krótkie info o UMP-pcPL: jest to mapa Polski dla urządzeń GPS Garmin, darmowa i otwarta, tworzona przez grupę ponad 30 zapaleńców. Dziennie notujemy około 100 pobrań różnych wersji łącznie, przez ostatni rok mapę pobrało ponad 1500 unikalnych adresów IP. Staramy się być maksymalnie szybcy w poprawkach, często nowe obiekty drogowe albo zgłoszone błędy są dostępne w mapie następnego dnia.

Polecamy się
--
Alf/red/ i reszta zespołu UMP-pcPL
Ostatnio edytowano Wt, 13 paź 2009 15:03 przez Alf/red/, łącznie edytowano 1 raz
Powód: poprawa ścieżek (zmiana na serwerze)
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1090
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Postprzez popej » Pt, 05 paź 2007 14:11

Moje gratulacje :-)

Jeżeli można coś zasugerować z radarami. Wydaje mi się, że "do Mapsource" to tak na prawdę dopiero nadają się waypointy, bo to można zobaczyć na tle innej mapy. Gdyby nie było problemem włączyć do skryptów generację np. pliku gpx lub gdb z radarami-waypointami, to pewnie paru chętnych do pobrania też by się znalazło.

A ja mógłbym pokazać linka, kiedy ktoś pyta ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6838
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Zachu » Pt, 05 paź 2007 14:28

Pomysł z osobną mapą jest średnio udany. Rozumiem że wychodzicie na przeciw zapotrzebowaniu.
Pytanie odnośnie wersji NT. Jeśli mam zainstalowaną i aktualizuję przez .bat to staje się nie NT ?
Piwo dla całego zespołu UMP.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7261
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Alf/red/ » Pt, 05 paź 2007 15:36

popej napisał(a):Wydaje mi się, że "do Mapsource" to tak na prawdę dopiero nadają się waypointy, bo to można zobaczyć na tle innej mapy.

Trochę się boję, że ludzie coś przesuną (choćby przypadkiem), i będą odsyłać cały plik. No ale spróbuję.

zachu napisał(a):Jeśli mam zainstalowaną i aktualizuję przez .bat to staje się nie NT ?

Zależy jakim batem... bo jeśli robisz
Kod: Zaznacz cały
wget -N http://ump.waw.pl/mapy/48000003-NT.zip,
to aktualizuje się NT.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1090
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Radary w Mapsource? A proszę bardzo

Postprzez MART » Wt, 16 paź 2007 12:48

Alf/red/ napisał(a):Vox populi vox dei i stał się plik
Mapka ta jest nakładką na inne mapy, czyli osobną przezroczystą mapą w MapSource, albo osobnym imgiem do wysyłania.
Plik trzeba sobie rozpakować gdzieś (sugeruję c:\Garmin\UMP-radary) i klepnąć zawartego w nim .reg - jeśli katalog jak wyżej, to bez zmian.
Ściąganie nowych wersji - dołączony plik bat.


Zrobiłem w/g wskazówek i teraz MapSource nie chce ze mną "rozmawiać". Che abym go zainstalował ponownie, nie przynosi to jednak żadnej poprawy
:evil:

Obrazek
MART
G60CSX
Avatar użytkownika
MART
 
Posty: 58
Dołączył(a): Wt, 20 mar 2007 10:31
Lokalizacja: Białystok

Re: Radary w Mapsource? A proszę bardzo

Postprzez GPS Maniak » Wt, 16 paź 2007 13:00

MART napisał(a):Che abym go zainstalował ponownie, nie przynosi to jednak żadnej poprawy

Jasne, że nie przyniesie. Dlaczego? I co trzeba zrobić?
Zobacz: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=461
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14520
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez GPS Maniak » Wt, 16 paź 2007 13:04

Acha. Rozumiem, że nie rozwiązałem problemu dlaczego MapSource się wyłożył, ale tak czy inaczej prawidłowe odinstalowanie mapki z radarami załatwi sprawę "padnięcia" (jeżeli przyczyną jest błędna instalacja tej właśnie mapy). Po odinstalowaniu mapy MapSource powinien się podnieść.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14520
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez MART » Wt, 16 paź 2007 13:19

Działa jak burza :D Po raz kolejny Lechu Twoja pomoc była nieoceniona.

Faktycznie problemu to nie rozwiązało ale podejrzewam, że to co u mnie nie zadziałało u innych mogło ich nie stwarzać. Sam raczej nie będę tego dochodzić :twisted:

A przy okazji. Zawędrowałem w poszukiwaniu pomocy na stronę Garmina a tam aktualizacja 6.13.2 do MS czy warto to instalować? Dla ułatwienia dodam że oprócz dzisiejszego incydentu w "moim odczuciu" nie miałem problemów z tym programem.
MART
G60CSX
Avatar użytkownika
MART
 
Posty: 58
Dołączył(a): Wt, 20 mar 2007 10:31
Lokalizacja: Białystok

Re: Radary w Mapsource? A proszę bardzo

Postprzez MART » Śr, 31 paź 2007 9:11

Alf/red/ napisał(a):Vox populi vox dei i stał się plik
Mapka ta jest nakładką na inne mapy, czyli osobną przezroczystą mapą w MapSource, albo osobnym imgiem do wysyłania.
Plik trzeba sobie rozpakować gdzieś (sugeruję c:\Garmin\UMP-radary) i klepnąć zawartego w nim .reg - jeśli katalog jak wyżej, to bez zmian.
Ściąganie nowych wersji - dołączony plik bat.


A co ja mam zrobić z moim problemem??? Jak to zainstaluję to wykłada mi się MapSource /patrz posty powyżej/ :!: Gdzie może tkwić przyczyna :?:
MART
G60CSX
Avatar użytkownika
MART
 
Posty: 58
Dołączył(a): Wt, 20 mar 2007 10:31
Lokalizacja: Białystok

Postprzez popej » Śr, 31 paź 2007 9:20

Zapewne źle przeedytowałeś plik reg z instalacji. Zobacz, co jest w tym pliku, usuń to z rejestru Windows, przeedytuj tak, żeby pasowało do katalogu, gdzie rozpakowłeś mapy i zainstaluj jeszcze raz.

Wszystko powyższe dużo wygodniej można zrobić przy pomocy MapSetToolKita.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6838
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez MART » Śr, 31 paź 2007 9:37

Udało mi się zainstalować tą "nakładkę" ale przy próbie aktualizacji pojawił się taki komunikat:

Obrazek
Obrazek
MART
G60CSX
Avatar użytkownika
MART
 
Posty: 58
Dołączył(a): Wt, 20 mar 2007 10:31
Lokalizacja: Białystok

Postprzez MART » Śr, 31 paź 2007 10:00

Ściągnąłem UMP-radary i rozpakowałem w UMP-pcpl :?:
Czy to słuszny wybór :?:

Obrazek

Ostatnio w takiej sytuacji położył mi się MS
MART
G60CSX
Avatar użytkownika
MART
 
Posty: 58
Dołączył(a): Wt, 20 mar 2007 10:31
Lokalizacja: Białystok

Postprzez wojtek » Śr, 31 paź 2007 10:26

Nie.
Powinienieś umieścić tę nakładkę w katalogu c:\Garmin\UMP-radary i wtedy dodać informację do rejestru.
W przypadku gdy nakładka jest w c:\Garmin\UMP-pcPL\UMP-radary Mapsource się potknie.

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1353
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Postprzez MART » Śr, 31 paź 2007 10:49

wojtek napisał(a):Nie.
Powinienieś umieścić tę nakładkę w katalogu c:\Garmin\UMP-radary i wtedy dodać informację do rejestru.
W przypadku gdy nakładka jest w c:\Garmin\UMP-pcPL\UMP-radary Mapsource się potknie.

Wojtek


Zrobiłem tak jak napisałeś - nic z tego znowu się wyłożył :evil:
MART
G60CSX
Avatar użytkownika
MART
 
Posty: 58
Dołączył(a): Wt, 20 mar 2007 10:31
Lokalizacja: Białystok

Postprzez wojtek » Śr, 31 paź 2007 11:35

Chyba jakiś pechowy z tym Mapsource jesteś :wink:
W pliku reg jest co następuje:
REGEDIT4

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Garmin\MapSource\Families\UMP-radary]
"ID"=hex:7a,00

"IDX"="C:\\Garmin\\UMP-radary\\UMP-radary.mdx"
"MDR"="C:\\Garmin\\UMP-radary\\UMP-radary_mdr.img"
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Garmin\MapSource\Families\UMP-radary\1]
"LOC"="C:\\Garmin\\UMP-radary\\"
"BMAP"="C:\\Garmin\\UMP-radary\\UMP-radary.img"
"TDB"="C:\\Garmin\\UMP-radary\\UMP-radary.tdb"


Zatem musisz mieć kolejno:
UMP-radary.mdx w katalogu c:\Garmin\UMP-radary
UMP-radary_mdr.img w katalogu c:\Garmin\UMP-radary
UMP-radary.img w katalogu c:\Garmin\UMP-radary
i na koniec
UMP-radary.tdb w katalogu c:\Garmin\UMP-radary

Jeśli tak masz to nie ma prawa się wykładać 8)

Wojtek

PS. A jeśli mimo to się wykłada to podaj co masz w rejestrze:
Start-> Uruchom-> regedit-> i zobacz co jest w gałęzi:
HKLM\SOFTWARE\Garmin\MapSource\Families\UMP-radary
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1353
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Następna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości