nuvi 760 + UMP

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Postprzez Alf/red/ » Śr, 09 kwi 2008 13:29

krzychkul napisał(a):Z tego wynika, że mapa aktualizowana była 1 kwietnia 08r. - To jest data aktualizacji mapy przez autorów

W zasadzie masz rację, ALE to jest data wklepywana przeze mnie ręcznie, i tym razem nie przestawiłem jej jak trzeba - i z etykietką 1. kwietnia jest tak naprawdę mapa aktualna na siódmy czy nawet ósmy dzień kwietnia. Zauważyłem, ale nie chciało mi się robić wszystkiego od nowa ;-)
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re:

Postprzez kawo » Cz, 12 mar 2009 19:11

Magnoom napisał(a):W takim razie jeszcze raz wszystkie sposoby "wrzucenia" mapy UMP-pcPL do Nuvi 760.
Sposób 1 (MapSource): /.../ Sposób 2 (gotowy plik gmapsupp.img): /.../

witam chciałem dopytac: czy mapy zainstalowane w każdy z tych sposobów sa takiej samej jakości?
rozumiem, ze zainstalowanie mapy w sposób 1 umożliwia poźniejszą jej aktualizację poprzez ikonke znajdująca się na pulipcie, natomias, aby zaktualizowac mapę zaist. w spsób drgui trzeba usunąc plik z nuvi ze stara mapą i wgrać nowy zakutualizowany, czy tak?
kurna chyba zaczne nowy kierunek studiów: informatyka...
Ostatnio edytowano Pt, 13 mar 2009 10:07 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawiono BBCode w cytacie.
kawo
 
Posty: 70
Dołączył(a): Cz, 12 lut 2009 8:46

Re: Re:

Postprzez sdsyc » Pt, 13 mar 2009 6:00

kawo napisał(a):czy mapy zainstalowane w każdy z tych sposobów sa takiej samej jakości?
Tak
kawo napisał(a):rozumiem, ze zainstalowanie mapy w sposób 1 umożliwia poźniejszą jej aktualizację poprzez ikonke znajdująca się na pulipcie,
Tak, a także wgrywanie do urządzenia tylko wybranych fragmentów UMP
kawo napisał(a): natomias, aby zaktualizowac mapę zaist. w spsób drgui trzeba usunąc plik z nuvi ze stara mapą i wgrać nowy zakutualizowany, czy tak?

Po prostu wgrać. Nowy plik nadpisze stary.
sdsyc
Radny
 
Posty: 3128
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: nuvi 760 + UMP

Postprzez kawo » Pt, 13 mar 2009 8:18

dzieki serdeczne za precyzyjne odpowiedzi. mam jeszcze jedno pytanie: czy mają dwie mapy city 2009 i UMP mozna uzywac ich jednocześnie? czy lepiej jest tylko jednej i ewentualnie dlaczego? czy dogranie ump moze "spowolnić" pracę nuvi np. przyprzliczaniu trasy w sytuacji, gdy są obie zaptaszkowane?
kawo
 
Posty: 70
Dołączył(a): Cz, 12 lut 2009 8:46

Re: nuvi 760 + UMP

Postprzez beetle-m » Pt, 13 mar 2009 9:41

Nie dasz rady używać dwóch wyszczególnionych w poście map jednocześnie - ale da się zaptaszkować dwie i więcej.
Producenci odradzają zaznaczanie dwóch map jako aktywne.

Wpisz do wyszukiwarki Garniaka hasło: priorytety
Przykładowy wynik: viewtopic.php?f=2&t=5444&p=63301&hilit=priorytety#p63301
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6711
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: nuvi 760 + UMP

Postprzez kawo » Wt, 17 mar 2009 22:12

a ja mam jeszcze jedno pytanie z cyklu 760 + ump: otóż na stonie http://ump.waw.pl/wszystkie.html widnieją pliki "B5", który sobie wgrałem i smiga spoko oraz wersja topo "C". moze mi ktoś wytłumczayc czy ta wersja jest bardziej praktyczna niz "zwykła" i jak ja wgać, tj. po prostu: maja na karcie Sd juz wersję "b5" sciagnąć wersje "c" i wgrac ja obok "b5" czy zamiast niej? kiedy używać wersji topo? czy ona po prostu jest bardziej szczegółowa w "okoliczności przyrody"?
kawo
 
Posty: 70
Dołączył(a): Cz, 12 lut 2009 8:46

Re: nuvi 760 + UMP

Postprzez Artur » Wt, 17 mar 2009 22:25

kawo napisał(a):kiedy używać wersji topo? czy ona po prostu jest bardziej szczegółowa w "okoliczności przyrody"?
Tak. Zawiera w sobie szlaki i inne elementy uznane przez autorów (niektórych) za zbędne w wersji drogowej.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: nuvi 760 + UMP

Postprzez kawo » Śr, 18 mar 2009 11:56

i jak ja wgać, tj. po prostu: maja na karcie SD juz wersję "b5" sciagnąć wersje "c" i wgrac ja obok "b5" czy zamiast niej?

To w końcu jak wgrywac tą TOPO? obok czy zmiast zwykłej wersji mapy?
kawo
 
Posty: 70
Dołączył(a): Cz, 12 lut 2009 8:46

Re: nuvi 760 + UMP

Postprzez Alf/red/ » Śr, 18 mar 2009 12:44

W zasadzie chciałem już odpowiedzieć "zamiast", ale stracisz w taki sposób polskie literki. Nie chcę robić wersji topo-ogonki, bo w ogóle nie chcę robić za dużo różnych wersji do wyboru. Twój przykład świadczy, że i tak jest za dużo ;-) bez urazy.
Czyli albo wersja B5 (a dokładniej D3) bez szlaków i niektórych leśnych ścieżek, albo wersja C. A najlepiej ściągnij C i popatrz pod Mapsource czy tych szczegółów zauważysz rzeczywiście na tyle dużo, żeby warto było mieć dylematy.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: nuvi 760 + UMP

Postprzez macbull » Śr, 14 lip 2010 9:08

Witam!

Mam podobny problem jak na początku wątku, tzn. wgrałem do mojego nuvi760 (zainstalowane GPmapa 2010.1, CNE 2008, TOPO 100) na kartę najnowsze UMP z ogonkami. Użyłem gotowego instalatora z forum, który ma ściągać wersję NT i wgrałem przez map source. NIestety miałem problem z wpisywaniem adresu również po przełączeniu się na GPmapę, nie mogłem wpisać nawet Polski/Poland. Po usunięciu UMP z karty problemy znikły. Czy może problemem jest to, że mam firmware 3.0? Nie chcę wgrywać wyższego po przeczytaniu wątku o problemach z wersjami powyżej 4.0. Czy może ściągam niewłaściwą wersję, w nazwie pliku nie ma bowiem NT tylko og? Drugie pytanie - jak mam usunąć z komputera/map sourca zainstalowaną tam już UMP? Próbuje różnych sposobów ale się nie udaje - w pomocy mapsourca też jakoś o tym nie mogę nic doczytać. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Maciek
macbull
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): Śr, 03 wrz 2008 15:09
Lokalizacja: Kraków

Re: nuvi 760 + UMP

Postprzez Alf/red/ » Śr, 14 lip 2010 13:43

macbull napisał(a):jak mam usunąć z komputera/map sourca zainstalowaną tam już UMP?

W katalogu gdzie jest zainstalowana, jest plik uninstall. Najpierw klik klik w niego, potem skasować cały katalog. Przykro mi.

Pierwsze - nie wiem, SOA#1.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: nuvi 760 + UMP

Postprzez macbull » Pt, 16 lip 2010 8:32

Dzięki za sugestie odnośnie kasowania - tak właśnie zrobiłem, chociaż ten plik uninstall nie działa tak jak zwykle takie pliki działają tzn. deinstalują taki program - tu trzeba ręcznie, stąd moje wątpliwości. Z UMP będę dalej walczył po urlopie, teraz nie chcę ryzykować :-) Pozdrawiam
macbull
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): Śr, 03 wrz 2008 15:09
Lokalizacja: Kraków

Poprzednia strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości