Brak komend głosowych w nuvi 760

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
orald
Początkujący

Brak komend głosowych w nuvi 760

Post autor: orald »

Wczoraj "nagle" przestały mi się pojawiać komunikaty głosowe w moim nuvi 760. Wszystko inne działa poprawnie, natomiast nie słychać poleceń "skręć w lewo", "jedź 11 km", itd.
Ostrzeganie przed niebezpiecznymi punktami oraz mp3 działają.

Myślę, że może to mieć związek (jakoś pośrednio) z którąś z 3 rzeczy, które robiłem przedwczoraj:
1. Aktualizacja GP Mapy z wersji 2008.1 do 2008.1 A1
2. Aktualizacja oprogramowania do wersji 4.10
3. Wczytanie nowych punktów POI

Wczoraj do południa (czyli po tych wszystkich aktualizacjach) wszystko działało ok. Natomiast po południu komendy głosowe zniknęły.

Proszę o pomoc
Nuvi 760 (CNE nuvi liftime)
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Sprawdź wszelkie ustawienia dźwięków:
Narzędzia->Ustawienia->Kursor w dół->Głośność
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2008, 21:12 przez beetle-m, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
orald
Początkujący

Można tam jedynie ustawić 3 poziomy głośności:
- Główny (70%)
- Nawigacja (90%)
- Media (30%)

Nie, nie mam zaznaczonego checkboxa "Wycisz".
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
TLo
Bywalec
Kontakt:

Re: Brak komend głosowych w nuvi 760

Post autor: TLo »

orald pisze:Wczoraj "nagle" przestały mi się pojawiać komunikaty głosowe w moim nuvi 760. Wszystko inne działa poprawnie, natomiast nie słychać poleceń "skręć w lewo", "jedź 11 km", itd.
Ostatnio miałem już dwa takie przypadki. Jeden na firmware 3.10, drugi na 4.10. Objawy sż dwa: Jadźka milknie, poza tym - w menu Narzędzia -> Ustawienia - Język -> Język głosu nie ma wybranej pozycji POLSKI (niczego tam wówczas nie ma).
Próba wybrania języka komunikatów kończy się zresztą komunikatem Not Found... Ciekawe... Prawda?
Pomaga wyłączenie Nuviego, włączenie i ponowne przejście do menu Język głosu - wtedy już można wybierać i konfigurować dowolny język.
Nie potrafię powiedzieć dlaczego tak się dzieje, skoro pliki głosowe są przecież w pamięci urządzenia...
Jestem coraz bardziej zdegustowany kolejnymi aktualizacjami firmware, które więcej psują, niż naprawiają.
Mapy ładują się u mnie przy 4.10 tak wolno, że zwykle ruszam, bo nie ma sensu stać samochodem i czekać. SKANDAL!
Przecież wszystkie wersje 2.xx chodziły poprawnie. Więc po co było psuć?
TLo
Nuvi 760 + GPMapa 2009.3 NT + CNE NT 2009 + UMP-pcPL
Plezi
Bywalec

Post autor: Plezi »

TLo pisze: w menu Narzędzia -> Ustawienia - Język -> Język głosu nie ma wybranej pozycji POLSKI (niczego tam wówczas nie ma).
;) Kononowicz? ;)
Nuvi 765T & GMXT z N95; CNE 9, GPMapa 2008.4, UMP pcPL
easyrider
Bywalec

Post autor: easyrider »

TLo pisze:w menu Narzędzia -> Ustawienia - Język -> Język głosu nie ma wybranej pozycji POLSKI (niczego tam wówczas nie ma).
Takie coś to ja mam na codzień... tzn. co jakiś czas komendy głosowe znikają.
Dzieje się tak po podłączeniu do ładowania akumulatra.
Nie zawsze, ale często (prawdopodobnie wtedy gdy akumulator mocno się rozładuje, ale pewności nie mam).

Dziwię się że nikt wcześniej tego nie zauważył...
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
Awatar użytkownika
TLo
Bywalec
Kontakt:

Rozładowanie się akumulatora nie może być przyczyną takich zaników. Wczoraj machnąłem 200 km - wszystko było OK. Zostawiłem samochód na 12 godzin na parkingu, nuvi był wyłączony, w schowku. Po 12 godzinach go włączam, a Jadźka nie gada. To nie może być akumulator. Myślałem już o niskiej temperaturze... Ale też mnie to nie przekonuje. A może by tak wyciąć wszystkie pliki głosowe z katalogu i zostawić tylko polski?
TLo
easyrider
Bywalec

TLo pisze:A może by tak wyciąć wszystkie pliki głosowe z katalogu i zostawić tylko polski?
Dokładnie tak mam zrobione - ułatwia to przywracanie Jadźki :lol:

Ja nie twierdzę że to wina rozładowanego akumulatora, tylko u mnie dzwięk zanika po ładowaniu.
Mam ten objaw od samego początku, bez względu na firmware czy zestaw map... po prostu co 3 - 4 ładowanie dzwięki milkną :(
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
easyrider
Bywalec

TLo pisze:Próba wybrania języka komunikatów kończy się zresztą komunikatem Not Found... Ciekawe... Prawda?
Pomaga wyłączenie Nuviego, włączenie i ponowne przejście do menu Język głosu - wtedy już można wybierać i konfigurować dowolny język.
Tego to akurat nie mam - mogę od razu język ustawić, bez wcześniejszego wyłączania.
Awatar użytkownika
TLo
Bywalec
Kontakt:

U mnie, wczoraj, w miejscu języków do wybrania zobaczyłem - NOT FOUND. Moim zdaniem świadczy to o problemach z czytaniem danych z systemu plikowego danych. To długie wczytywanie się map, na dzień dobry, tez by na to wskazywało...
TLo
orald
Początkujący

TLo pisze: Objawy są dwa: Jadźka milknie, poza tym - w menu Narzędzia -> Ustawienia - Język -> Język głosu nie ma wybranej pozycji POLSKI (niczego tam wówczas nie ma)
Dokładnie tak jak u mnie. Rzeczywiście wystarczyło wejść jedynie w ustawienia języka. Aż mi wstyd, że sam na to nie wpadłem.
Z "pustego" zmieniłem na polski i już działa!
TLo pisze: Mapy ładują się u mnie przy 4.10 tak wolno, że zwykle ruszam, bo nie ma sensu stać samochodem
A ja myślałem, że to wolne wczytywanie map to przez moje grzebanie w punktach POI...
Ja raz musiałem zresetować podczas wczytywania, bo ładowanie nie miało końca. Po wyłączeniu i włączeniu pojawiło się natychmiast menu - bez ponownego wczytywania! :roll:

DZIĘKUJĘ ZA POMOC
Przemko
Bywalec

Post autor: Przemko »

u mnie te same objawy tzn. ładowanie map w nieskończoność oraz czasami brak głosu nawigacji, dzieje się tak od momentu załadowania fw 4.00 oraz 4.10. wcześniej nie miałem takich problemów, ewidentnie wina fw
modecom mx3 + automapa
harmon1
Początkujący

Post autor: harmon1 »

W mojej 650 też nagle zabrzęczał głośniczek i nuvi przestało gadać (wszystkie ustawienia były ok). Serwis wymienił mi na nową nawigację.
ODPOWIEDZ