Za mało pamięci w nuvi 760GP

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Za mało pamięci w nuvi 760GP

Postprzez Andrzej073 » So, 10 sty 2009 19:29

Ponowie proszę o pomoc bo niewiem jak sobie z tym poradzić w wyszukiwaniu trasy z krosna do włoch dokładnie Napoli wyskakuje mi komunikat przy 76% ze za mało pamięci zeby to obliczyć ,próby odłączenia map gp nic nie zmieniło Czy to normalne ? Prosze o pomoc
Ostatnio edytowano N, 11 sty 2009 11:02 przez beetle-m, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Poprawiono tytuł wątku i błędy
Garmin Nuvi 760 GPmapa 2008.2 City Nawigator Europe NT 2009
Andrzej073
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): So, 10 sty 2009 9:40

Re: za mało pamięci w 760 gp

Postprzez Zbychu » So, 10 sty 2009 19:54

Normalne. Wywal niepotrzebne mapy lub zawartość katalogu języków.
Pozdrawiam.
Zbychu
Bywalec
 
Posty: 168
Dołączył(a): Pt, 11 lip 2008 23:17

Re: za mało pamięci w 760 gp

Postprzez popej » So, 10 sty 2009 21:07

Witam,

usuwanie plików nic nie pomoże. To tak jakby sformatować twardy dysk, kiedy Windows zgłosi, że brak pamięci operacyjnej.

Andrzej073, zaplanuj sobie przystanek po drodze i wyznacz trasę w kilku etapach. Jeżeli bardzo Ci zależy na jednorazowym przeliczeniu, to wyłącz wszystkie mapy poza CNE i zrób reset danych użytkownika. Może się uda.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: za mało pamięci w 760 gp

Postprzez asandrzej » So, 10 sty 2009 21:08

Przeczytaj ten wątek
viewtopic.php?f=14&t=4826&p=55406&hilit=gpx#p55406
opisany jest podobny problem.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: za mało pamięci w 760 gp

Postprzez Andrzej073 » N, 11 sty 2009 0:15

Panowie dzieki serdeczne ,jestem nowy w dziedzinie garmina i muszę jeszcze sporo poczytać a jako że jezdże na tirach to czeka mnie zrobienie przeróbek map pod tira ,szkoda ze nigdzie nie moge znaleść czegoś gotowego chodzi mi o wysokości wiaduktów przynajmniej na główniejszych drogach . i jeszcze jedno pytanie czy w germinie moze być włączone dwie mapy gp i City Navigator® Europe NT naraz czy włanczać albo GP jak jestem w Polsce A Europe NT poza czy to niema znaczenia. Serdeczne dzieki za odpowiedzi pozdrawiam...
Ostatnio edytowano N, 11 sty 2009 9:41 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawione błędy
Garmin Nuvi 760 GPmapa 2008.2 City Nawigator Europe NT 2009
Andrzej073
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): So, 10 sty 2009 9:40

Re: za mało pamięci w 760 gp

Postprzez popej » N, 11 sty 2009 0:33

W Polsce lepiej się sprawdza GPMapa. CNE może być przydatny do wyszukiwania adresów, czasami ma więcej danych.

Generalnie rada jest taka, żeby nie używać jednocześnie dwóch map obejmujących obszar po którym nawigujesz. Ale jeżeli masz najnowsze wydanie GPMapy, to powinna współpracować z CNE, tzn. można mieć włączone obie mapy i wytyczać trasy zaczynające się na GPMapie i kończące na CNE poza Polską. Poza Polską GPMapa nie powinna przeszkadzać, ale ja bym ją wyłączył, skoro nie jest potrzebna ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: za mało pamięci w 760 gp

Postprzez beetle-m » N, 11 sty 2009 9:49

popej.
Zdziwiłem sie ostatnio trenując na nuvi 760 trasę z Bielska na Lazurowe Wybrzeże. Mimo najnowszych wersji map (CNE2009, GPMapa oraz zaznaczenia/aktywności tylko CNE) wyskakuje komunikat o braku pamięci.
Do tego problemu trzeba podejść ponownie.

Andrzej073
Jeśli chcesz zgłębic wiedzę polecam nasz zbiór: :arrow: The best of ... nuvi 760 - podsumowanie.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6704
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Za mało pamięci w nuvi 760GP

Postprzez popej » N, 11 sty 2009 12:06

Sprawdziłem na moich nuvi. 205 wyliczył trasę z Gdańska na GPMapie do Marsylii na CNE. Nuvi 200 nie dał rady nawet na samym CNE.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Za mało pamięci w nuvi 760GP

Postprzez wanmic1 » N, 11 sty 2009 20:09

Z ciekawości przetestowałem kilkadziesiąt "połączeń" z różnych miejscowości w Polsce do Neapolu (włączona jednocześnie GPMapa 2008.3 oraz CNE 2009). Wyniki kalkulacji oraz końcowych komunikatów są następujące...

Mianowicie: Najdłuższa trasa jaką udało mi się przeliczyć miała: 2342,3 km - start: SADZAWKI, PODLASKIE (nuvi wyliczył ją do samego końca bez błędów).
Następnie robiłem kalkulacje z bliższych miejscowości - czyli mniej km do celu, a nuvi miał bardzo duże problemy z przeliczeniem (pojawiał się standardowy komunikat o braku pamięci, oraz 2 inne: Route too long. Guidance will update as destination approaches oraz: błąd kalkulacji trasy.
Następnie zrobiłem kalkulację z jeszcze bliższego miejsca (z Wrocławia). Kalkulacja przebiegła pomyślnie (1860,5 km).
Na koniec (bez usuwania danych z pamięci RAM) ponownie zrobiłem przeliczenie trasy pierwotnej z SADZAWKI, PODLASKIE (nuvi wyliczył ją do samego końca bez błędów), natomiast trasy z leżącego dużo bliżej POZNANIA nie mógł wyznaczyć.

Wnioski moje są następujące: jakikolwiek błąd przy kalkulacji nie zależy od długości trasy, ale od liczby zakrętów. Jeśli na trasie długości 1500 km będzie więcej zakrętów niż na trasie długości 2500 km, nuvi się wysypie.
Jest to raczej oczywiste - chciałem tylko podkreślić, że błąd przy kalkulacji nie zależy bezpośrednio od odległości do celu.

To wszystko zależy oczywiście też od ilości zainstalowanej pamięci RAM.

Pozdrawiam, Michał
Ostatnio edytowano Cz, 26 lut 2009 21:52 przez wanmic1, łącznie edytowano 2 razy
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
wanmic1
Bywalec
 
Posty: 481
Dołączył(a): N, 20 sty 2008 15:15
Lokalizacja: Wrocław

Re: Za mało pamięci w nuvi 760GP

Postprzez Andrzej073 » N, 11 sty 2009 21:56

Macie racje, co do błędów to zależy od wybranej trasy, którą chcemy przejechać,ja próbowałem obliczać z jednym punktem pośrednim jak radził mi popej i trasę zznalazł, leczwe Włoszech zaczęła iść na skróty przez morze i komunikat ze trasa zostanie uaktualniona podczas dalszej podróży czy coś w tym sstylu, alejest postęp...Wydaje mi się, że jadąc korygowałby sam trasę tylko niewiadomo którędy, na pewno to sprawdzę podczas jazdy i opisze to.Po Polsce na włączonych obydwóch mapach idzie Ok tylko czasami nie pokazuje znaków prędkości, poza tym jest dokładny, co do podawania komend do skrętu przy sprawdzaniu satelitów dokładność podaje 6 do 10 metrów i czasami jadąc tą samą drogą raz prowadzi przez miasto a następny przez obwód. Jadąc ciągle w tą samą stronę i mam wrażenie ze dłużej się uruchamia, kumpel mówił mi ze jego 760 uczy się jak jedzie i chodzi coraz lepiej chodziło nu o jakieś ślady trasy czy coś. PANOWIE DZIĘKI za podjęcie dyskusji na ten temat i za podpowiedzi Pozdrawiam,,,
Ostatnio edytowano N, 11 sty 2009 22:20 przez Zachu, łącznie edytowano 1 raz
Powód: korekta
Garmin Nuvi 760 GPmapa 2008.2 City Nawigator Europe NT 2009
Andrzej073
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): So, 10 sty 2009 9:40

Re: Za mało pamięci w nuvi 760GP

Postprzez wanmic1 » N, 11 sty 2009 22:07

Andrzeju073, dzięki za udział w dyskusji ale proszę, zlituj się nad naszym polskim językiem...Nie masz autokorekty ? Aż oczy bolą jak się czyta np: 'kturędy"

Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
wanmic1
Bywalec
 
Posty: 481
Dołączył(a): N, 20 sty 2008 15:15
Lokalizacja: Wrocław

Re: Za mało pamięci w nuvi 760GP

Postprzez Andrzej073 » N, 11 sty 2009 22:14

sory ale przez 10 lat siedziałem we włoszech a 5 ostatnich wUsa i nie zwracam na to uwagi jak pisze bo w tamtych językach niema takich problemów jak w tym SORY WSZYSTKICH ZA ORTOGRAFIĘ myśle ze mi wybaczycie
Garmin Nuvi 760 GPmapa 2008.2 City Nawigator Europe NT 2009
Andrzej073
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): So, 10 sty 2009 9:40

Re: Za mało pamięci w nuvi 760GP

Postprzez Alf/red/ » Pn, 12 sty 2009 11:51

Andrzej073 napisał(a):nie zwracam na to uwagi jak pisze bo w tamtych językach niema takich problemów jak w tym SORY WSZYSTKICH

E tam, po włosku i po angielsku chyba też się stosuje odstępy między wyrazami, i jasność przekazu, i jakiś tam szacunek dla czytającego. A "sory wszystkich" to ja nie wiem, w jakim języku jest.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Za mało pamięci w nuvi 760GP

Postprzez wopozka » Pn, 12 sty 2009 12:14

Andrzej073 napisał(a):sory ale przez 10 lat siedziałem we włoszech a 5 ostatnich wUsa i nie zwracam na to uwagi jak pisze bo w tamtych językach niema takich problemów jak w tym SORY WSZYSTKICH ZA ORTOGRAFIĘ myśle ze mi wybaczycie


Nie ma? Ortografia jezyka angielskiego jest kilkakrotnie bardziej skomplikowana niz jezyka polskiego. O wloskim sie nie wypowiadam bo tego nie znam.
wopozka
Bywalec
 
Posty: 579
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 9:48

Re: Za mało pamięci w nuvi 760GP

Postprzez beetle-m » Pn, 12 sty 2009 12:57

wanmic1 napisał(a):Wnioski moje są następujące: jakikolwiek błąd przy kalkulacji nie zależy od długości trasy, ale od liczby zakrętów.
Brzmi nieprawdopodobnie ale ... chętnie przetestuję tą teorię.
Jak sprawdzasz ilość zakrętów/zwrotów ? Czy poprzez porównanie trasy w MS ?
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6704
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Następna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości