Za mało pamięci w nuvi 760GP

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: Za mało pamięci w nuvi 760GP

Postprzez nocnyMarek » Pn, 12 sty 2009 14:56

Podejrzewam, że winny jest zakręt nr 666 :twisted:
A poważniej, to oczywiste, że wpływ na zużycie pamięci ma ilość manewrów
na wyliczanej trasie a nie sama jej długość.
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Avatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec
 
Posty: 607
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 21:17
Lokalizacja: Silesia

Re: Za mało pamięci w nuvi 760GP

Postprzez wanmic1 » Pn, 12 sty 2009 19:29

beetle-m napisał(a):Jak sprawdzasz ilość zakrętów/zwrotów ? Czy poprzez porównanie trasy w MS ?


Ilość zakrętów można policzyć w nuvim (po wyznaczeniu trasy wybierasz górny pasek).

Wychodzę z założenia, że trasa NAJKRÓTSZA ma więcej zakrętów niż trasa najszybsza.

Spróbuj wyznaczyć trasę najkrótszą z miejscowości: SADZAWKI/PODLASKIE do NEAPOLU. Mój nuvi nie da rady. A teraz spróbuj zmienić opcję na NAJSZYBSZĄ. Wyznacza bez problemów. Odległość: 2342,3 km.

Często się zdarza, że nuvi nie chce wyliczyć trasy nawet z dużo bliższych odległości. Myślę, że wystarczy wówczas posadzić na jakiejś głównej trasie (autostradzie albo ekspresowej) punkt pośredni i nuvi przeliczy trasę poprawnie. Teraz pozostaje tylko sprawdzić, ile zakrętów potrafi zapamiętać nuvi w pamięci RAM. Myślę, że obsłuży ok 200 zakrętów/zwrotów.

Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
wanmic1
Bywalec
 
Posty: 481
Dołączył(a): N, 20 sty 2008 15:15
Lokalizacja: Wrocław

Re: Za mało pamięci w nuvi 760GP

Postprzez Diabel1976 » Pt, 13 mar 2009 17:10

u mnie obliczanie trasy przebiega do 100% i nastepnie pokazuje sie komunikat o braku pamieci. Nie wiem czy ma to zwiazek ale CNE 2009Nt mam na karcie (8Gb SanDisc Extreme III -sdhc) natomiast GPMapa NT 2008.3 w nawigacji. myslalem ze rozwiazaniem bedzie przezucenie jednaj z map na karte ale nie pomoglo...moze nowsze oprogramowanie rozwiaze ten problem
jesli ktos znajdzie sposob prosze o powiadomienie
Pozdrawiam
Diabel1976
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pt, 13 mar 2009 16:52

Re: Za mało pamięci w nuvi 760GP

Postprzez kawo » Pt, 13 mar 2009 17:41

wanmic1 napisał(a):Z ciekawości przetestowałem kilkadziesiąt "połączeń" z różnych miejscowości w Polsce do Neapolu (włączona jednocześnie GPMapa 2008.3 oraz CNE 2009). Wyniki kalkulacji oraz końcowych komunikatów są następujące...

faktycznie ciekawa spraw. juz kiedyś założyłem watek na ten temat, ale robniłem wyznaczanie tras z jednego krańca Europy na drugi np. z portugalskiego faro do aten i nuvi wyzaczał trasę podand 4 tys. km. jesli chodzi o tą do neapolu to wyznaczyłem z oklic łodzi i śmignął bez problemu - 2020 km, natomiast z krosna (choc jest teoretycznie blizej)mi podziekował - zbyt mało dostępnej pamięci...:)
kawo
 
Posty: 70
Dołączył(a): Cz, 12 lut 2009 8:46

Re: Za mało pamięci w nuvi 760GP

Postprzez irko » Pt, 13 mar 2009 20:15

miałem podobnie z 860
w warszawy nie potrafi wyznaczyć trasy do Barcelony
z zakopanego - tak

Jest to irytujące. Stare SONY wytycza trasy jak chce. Brat ma beckera i też śmiga (wytycza od razu 4 trasy - szybką, krótką, optymalna, ciekawą dla każdej podając odległości i czas dojazdu)

a mój DWA RAZY DROŻSZY garmin 860t wykrzacza sie
:?
był Garmin 865t , jest 2689 LTM
http://www.bluephoto.pl
Avatar użytkownika
irko
Bywalec
 
Posty: 411
Dołączył(a): N, 04 sty 2009 8:21

Poprzednia strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości