długość trasy na navigator 2008...

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

długość trasy na navigator 2008...

Postprzez kawo » Cz, 26 lut 2009 20:28

panowie:) jak długą trase wasza 760 jest w stanie obliczyć na city nav. 2008? np. nie mogę wyznaczyć trasy z helsinek do edynburga, bowiem navi podaje, że nie może obliczyć trasy z uwagi na zbyt mało dostepnej pamięci... zaznaczam, ze mam tylko jedną mape na navi i siąłą rzeczy tlko jej uzywam.. czy oznacza to, że na ktoś kto kupi navi w estonii i chce sie wybrać do rodziny do szkocji musi sobie sam podzelić trasę na 2 częsci...??!!! z drugiej strony navi wyznacza mi trasę z edynbuga do aten czy na porto... a ma ona w pierwszym przypadku ponad 4 tyś. km... nic nie rozumiem z tego...
kawo
 
Posty: 70
Dołączył(a): Cz, 12 lut 2009 8:46

Re: długość trasy na navigator 2008...

Postprzez asandrzej » Cz, 26 lut 2009 20:56

Witam
Przyczyna niewyjaśniona sugestie były różne. Dotyczy innego sprzętu, ale przyczyna może być ta sama.(nieznana)
viewtopic.php?f=1&t=5054&st=0&sk=t&sd=a
Pozdrawiam
Chyba pobiłeś rekord w wyznaczaniu długości trasy.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: długość trasy na navigator 2008...

Postprzez kawo » Cz, 26 lut 2009 21:08

bawie sie troche sprzętem i cuda wymyslam... myslałem do tej pory, że w ramach posiadanej mapy mozna każda trasę wyznaczyc.. np z tallina do faro w portugalii.albo własnie z edynburga do aten czy istambulu... przecież nie trudno wydumać, że włąśnie ktoś ze szkocji zaplanuje traske do południowej grcji.. i co wtedy? dzielic na dwie?
kawo
 
Posty: 70
Dołączył(a): Cz, 12 lut 2009 8:46

Re: długość trasy na navigator 2008...

Postprzez asandrzej » Cz, 26 lut 2009 21:24

Ja przypuszcza że problem leży po stronie mapy a nie sprzętu ale nie mam nic na poparcie tej tezy nie jestem autorytetem w tej dziedzinie. Trudno jest to zdiagnozować. Może próby wyznaczenia pechowej trasy ma wcześniejszych edycjach CNE coś by wyjaśniły.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: długość trasy na navigator 2008...

Postprzez kawo » Cz, 26 lut 2009 21:33

w gruncie rzeczy to nie wiem od czego to zalezy. włąśnie 760 wyzanczyła mi traskę z północy skandynawi w okolice aten - łacznie 4628 km...:) super to wygląda, o dziwo zajeło jej to nie za dużo czasu.
kawo
 
Posty: 70
Dołączył(a): Cz, 12 lut 2009 8:46

Re: długość trasy na navigator 2008...

Postprzez asandrzej » Cz, 26 lut 2009 21:40

Myślę żę promy masz zaznaczone?
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: długość trasy na navigator 2008...

Postprzez kawo » Cz, 26 lut 2009 21:50

nie. promów nie kazałem omijać, ale wybrała traskę po lądzie wszędzie, zarówno najszybszą jak i najkrótszą. jeden prom tylko wbiło tj. kelsinki - tallin, ale to norma. tam inaczej nie idzie przejechac. . traska krótsza wyniosła 4558 km.
kawo
 
Posty: 70
Dołączył(a): Cz, 12 lut 2009 8:46

Re: długość trasy na navigator 2008...

Postprzez asandrzej » Cz, 26 lut 2009 22:18

Wyznaczyłem trasę w/g tych koordynatów
N60.17118 E24.93206 N55.97149 W3.17017 w MS na PC-cie CNE 2008 -trasa została wyliczona .
CNE w wersji instalacyjnej i plik .img może nie jest dokładnie to samo.
Chyba nie wyjaśnimy czemu tak się dzieje.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: długość trasy na navigator 2008...

Postprzez PouchX » Cz, 26 lut 2009 22:43

a drogi płatne?
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Re: długość trasy na navigator 2008...

Postprzez beetle-m » Pt, 27 lut 2009 10:04

Ustalmy jednakowe opcje UNIKANYCH i przetestujmy trasy na różnych nuvi 760. Tylka tą drogą dojdziemy do jakichkolwiek dalszych wniosków.
kawo. Podaj dokładnie:
- współrzędne startu i końca (dla trasy która "wywala" błąd u Ciebie) jeśli inne niż podał asandrzej
- co masz "zaptaszkowane" w opcjach UNIKANE w swoim nuvi.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6706
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: długość trasy na navigator 2008...

Postprzez kawo » Pt, 27 lut 2009 12:08

ok. ale teraz nie mogę - po południu:)
kawo
 
Posty: 70
Dołączył(a): Cz, 12 lut 2009 8:46

Re: długość trasy na navigator 2008...

Postprzez greg_m » Pt, 27 lut 2009 13:49

nie wiem jak to jest w 760, ale ja w swoim 255 mam zaznaczone drogi platne i promy, a mimo to bez problemu znajduje trase polska -> wielka brytania.
'unikane' nie znaczy zeby nie korzystac w ogole, ale jak juz nie ma innej alternatywy.
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
greg_m
Bywalec
 
Posty: 317
Dołączył(a): Wt, 10 lut 2009 16:39
Lokalizacja: /dev/random

Re: długość trasy na navigator 2008...

Postprzez popej » Pt, 27 lut 2009 14:41

Do Angli to ani prom ani droga ;-)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Eurotunnel
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: długość trasy na navigator 2008...

Postprzez greg_m » Pt, 27 lut 2009 15:58

haha, sluszna uwaga, ale akurat moj garmin wybral prom (mimo zaznaczonej opcji w unikanych).
eurotunel to cos jak platna droga, tyle tylko, ze sie na wagonie jedzie, a nie samemu ;)
platne drogi tez mam zaznaczone w unikanych, haha
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
greg_m
Bywalec
 
Posty: 317
Dołączył(a): Wt, 10 lut 2009 16:39
Lokalizacja: /dev/random

Re: długość trasy na navigator 2008...

Postprzez kawo » Pt, 27 lut 2009 21:21

beetle-m napisał(a):Ustalmy jednakowe opcje UNIKANYCH i przetestujmy trasy na różnych nuvi 760. Tylka tą drogą dojdziemy do jakichkolwiek dalszych wniosków.
kawo. Podaj dokładnie:
- współrzędne startu i końca (dla trasy która "wywala" błąd u Ciebie) jeśli inne niż podał asandrzej
- co masz "zaptaszkowane" w opcjach UNIKANE w swoim nuvi.

ok. zaptaszkowane ma tylko pasy specjalne (co to jest...?) oraz zawracanie... trasa to portugalskie miasto Faro i greckie Ateny... ale jest problem, bo d właśnie przed chwilą i to szybko! 760 ładnie wyznaczyła trasę o długosci 4431... bez komentarza...:)
kawo
 
Posty: 70
Dołączył(a): Cz, 12 lut 2009 8:46

Następna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość