W City Navigator Europe chciałbym ...

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez asandrzej » So, 21 sty 2012 17:26

Widziałem takie rozwiązanie, ale nie widziałem żeby było zastosowane w jakimś odbiorniku.
dla każdego odcina między punktami via była dodatkowo możliwość wyboru jednego z trzech sposobów wyliczania trasy,
dawało, to możliwość swobodnego wyboru przebiegu trasy, w Nuvi i nie tylko w Nuvi,
jeżeli wybieramy trasę najkrótszą musimy się pogodzić z tym,
że cała trasa zostanie wyliczona według tego kryterium,
co nie zawsze nam odpowiada.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez Castel 899 » Pt, 27 sty 2012 0:31

beetle-m napisał(a):
beetle-m napisał(a):1. Polskie literki w CNE.
2 ...8
1. Polskie literki w CNE.

frasun napisał(a):Nie byłbym taki prędki z wykreślaniem #1. ,
A tak w kwestii formalnej to co to wykreślenie oznacza
a) postulat zrealizowany, czy
b) odpuszczamy bo nierealne ?
Opcji "a" to ja jakoś nie widzę.
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2019.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 428
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez popej » Pt, 27 sty 2012 0:45

Opcja a) została zrealizowana w CNE ale nie ma odpowiedniej aktualizacji oprogramowania dla starszych odbiorników, jak np. 2xx, 7xx, 1xxx.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez beetle-m » Pt, 27 sty 2012 7:51

@Castel899. Sugestia frasuna:
frasun napisał(a):Nie byłbym taki prędki z wykreślaniem #1. Zmieniłbym go raczej na:
1. Polskie literki we wszystkich obsługujących je urządzeniach.

Więc tego dnia zmieniłem pierwszy post:
beetle-m napisał(a):1. Polskie literki w CNE.
1a. Polskie literki dla wszystkich serii urządzeń.

A przy okazji ... okazało się, że Navteq i Garmin niezbyt słuchają uwag na temat CNE więc nie ma się co nakręcać na przyszłość. Standard.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez Castel 899 » Pt, 27 sty 2012 19:20

popej napisał(a):... nie ma odpowiedniej aktualizacji oprogramowania dla starszych odbiorników, jak np. 2xx, 7xx, 1xxx.
Buuu ... dopiero co kupowałem sprzęt z górnej półki i już jest starszy ?! :(
Nie nadążam; oprogramowanie w sprzęcie jest jedno i czyta zainstalowane mapy. To dlaczego umie czytać ogonki z UMP a nie umie z CNE :?:
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2019.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 428
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez popej » Pt, 27 sty 2012 19:38

Polskie znaki w CNE chyba będą prezentowane na mapie ale mogą być problemy z wyszukiwaniem adresów.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez epkchmiele » Pt, 27 sty 2012 19:43

Tak dokładnie wyskakuje błąd :oops: :evil:
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez Castel 899 » Pt, 27 sty 2012 22:40

popej napisał(a):Polskie znaki w CNE chyba będą prezentowane na mapie ...
Będą czy już są, skoro postulat nr 1 skreślony?
Nie widzę ich w CNE oglądanej nuvim, MS-em ani BaseCamp-em. Jeśli nawet zostało umożliwione nanoszenie nowych nazw, to kto się zajmie zmianami wszystkich istniejących ulic Odrowaza, Lakowych itp.?
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2019.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 428
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez Zachu » Pt, 27 sty 2012 22:58

Przecież to jest zrobione.
http://nok.it/NXoKp
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8142
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez popej » So, 28 sty 2012 0:54

W tej chwili Garmin oferuje 2 wersje CNEU: w standardzie unicode z polskimi znakami i w codepage 1252 ze znakami dla krajów zachodnich. Do odbiornika jest wysyłana ta mapa, która będzie działać poprawnie, czyli dla starszych cp 1252.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez epkchmiele » So, 28 sty 2012 11:59

popej napisał(a):W tej chwili Garmin oferuje 2 wersje CNEU: w standardzie unicode z polskimi znakami i w codepage 1252 ze znakami dla krajów zachodnich. Do odbiornika jest wysyłana ta mapa, która będzie działać poprawnie, czyli dla starszych cp 1252.

Garmin pewnie nie da mi aktualizacji softu do mojej zabaweczki , nie mam nawet na to co liczyć skoro asystenta musiałem sobie włączyć sam. W lutym planuję zakupić mapę LT , ale tam jest warunek , że garmin może sobie zrezygnować z udostępniania mapy. I teraz mam pytanko , czy garmin nie przygotowuje się do wydawania tylko unicode? Wiadomo nikt nie jest wróżką i niezbadane są garmina pomysły , ale ciekawi mnie wasza opinia bo nie chce zmoczyć jak to zrobiłem z automapą.
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez popej » So, 28 sty 2012 12:16

Zapytaj Garmina. Powinni się zdeklarować, jeżeli chcą znaleźć klientów na Lifetime.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez epkchmiele » So, 28 sty 2012 12:21

Zapytam się , ale czy to mi da pewność , asystenta też deklarowli się naprawić , a jak im wysłałem gotowca to napisali , że w przyszłych projektach wezmą to po uwagę :D
Oregon 650t, Garmin Asus M10
Było: Oregon 550T
epkchmiele
Bywalec
 
Posty: 819
Dołączył(a): N, 14 mar 2010 11:57

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez asandrzej » So, 28 sty 2012 12:27

Zachowaj dokumentację, będziesz mógł się powołać na niezgodność produktu z ofertą,
Chociaż bywa, to nieraz trudne, (ważne są też, znaki interpunkcyjne).
często jest, to w taki sposób formułowane, że jednoznacznie, to nic nie wynika.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: W City Navigator Europe chciałbym ...

Postprzez Castel 899 » So, 18 lut 2012 11:25

popej napisał(a):... Do odbiornika jest wysyłana ta mapa, która będzie działać poprawnie, ...
Już ściągnąłem 2012.40 i nadal nie mam polskich liter, choć 1490 je czyta. Poproszę o :idea: Więcej światła :idea:
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2019.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 428
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości