Garminie, chcę mieć obiecane trasy w nuvi 37xx

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Garminie, chcę mieć obiecane trasy w nuvi 37xx

Postprzez popej » N, 09 sty 2011 22:01

Witam,

co nam Garmin obiecał, można sprawdzić tutaj: https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID ... 0#specsTab
Jasno zostało określone, że nuvi 37xx obsługuje 100 tras.

To nie jest prawda. Nuvi 37xx obsługuje tylko jedną trasę aktywną, którą trzeba wprowadzić ręcznie i nie można zapamiętać do późniejszego wykorzystania. Nie ma w urządzeniu zarządzania trasami, nie ma transferu tras z Mapsource, wcale nie ma obiektu o nazwie trasa.

Pojawiła się natomiast pozycja menu o nazwie "Planowanie podróży". Tak na pierwszy rzut oka, "podróże" to zestaw tras bez punktów via. Taki obiekt nie zastąpi trasy, prawdę mówiąc nie mam pojęcia, jak go wykorzystać praktycznie. Przykładowo mogę zaplanować 3-punktową podróż, jak na poniższym obrazku:

Obrazek

Taką samą drogę można zaprogramować poprzez bezpośrednie wybranie punktu docelowego a następnie dodanie punktu pośredniego. Otrzymamy wówczas trasę aktywną. Poniżej zrzuty ekranu przy nawigacji wg "podróży" (po lewej) oraz wg trasy (po prawej):

Obrazek Obrazek

Mamy takie ułomności "podróży", widoczne w bezpośrednim porównaniu z trasą:
- odbiornik nie pokazuje całej drogi, jedynie część do najbliższego celu,
- pola "Przybycie" ("Arrival") i "Przybycie za" ("Arrive In") nie pokazują wartości dla końca drogi,
- odbiornik TMC nie zgłasza utrudnień na dalszych etapach drogi.
Do tego dochodzą problemy z rekalkulacją i objazdem, które funkcje również nie będą działać zgodnie z oczekiwaniem.

Zgłosiłem powyższy problem do Garmina PL i otrzymałem odpowiedź: "Na dzień dzisiejszy nie wiadomo mi o żadnych planowanych zmianach w tym temacie."
Właśnie pojawiły się nowe nuvi 24xx, dezel 560, o ile wiem, także bez tras. Wydaje się, że Garmin zachowuje konsekwencję i bez nacisku z naszej strony nic się nie zmieni. Jeżeli komuś zależy na trasach, to sugeruję wysłać własnego emaila z żądaniem uzupełnienia obsługi tras zgodnie ze specyfikacją.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Garminie, chcę mieć obiecane trasy w nuvi 37xx

Postprzez PouchX » Pn, 10 sty 2011 5:45

Ja się zastanawiałem czy nie odesłać swojego N3790 do "naprawy" do Garmina ze względu na brak obsługi tras :)
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Re: Garminie, chcę mieć obiecane trasy w nuvi 37xx

Postprzez kaltam » Pn, 10 sty 2011 8:10

Dlatego nie kupiłem tego modelu i wolę starszy 1490T, którego soft sprawuje się coraz lepiej. Dla mnie to jeden z najważniejszych atutów Garmina czym wyraźnie odróżnia się od innych czołowych producentów.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
kaltam
Bywalec
 
Posty: 485
Dołączył(a): Śr, 19 wrz 2007 7:36

Re: Garminie, chcę mieć obiecane trasy w nuvi 37xx

Postprzez mlistopad » Wt, 18 sty 2011 20:31

po przeczytaniu Twojego postu trochę podniosło mi się ciśnienie, co prawda 3790t mam dopiero od paru dni i postanowiłem to sprawdzić i niestety coś musiałeś "skopać"
ja wprowadziłem trzy trasy i było wszystko ok,
a zrobiłem to w następujący sposób -
gdy zaplanowałem trasę nacisnąłem w prawy dolnym rogu [DALEJ] i tam należy wprowadzić nazwę tej trasy, następnie powtórzyłem wszystko z drugą i trzecią trasą i miałem zapisane trzy trasy, podejrzewam że trasy mógłbym dodawać do pełnej setki,
spróbuj zrobić wszystko na spokoju i od początku, i może wcześniej zaktualizuj sprzęt, ja pierwsze co zrobiłem to po wypakowaniu sprzętu podłączyłem go pc i wgrałem nowy soft i mapy,
pozdrawiam
3760lmt i dezl760lmt
mlistopad
 
Posty: 41
Dołączył(a): Pn, 17 sty 2011 22:16
Lokalizacja: Kraków

Re: Garminie, chcę mieć obiecane trasy w nuvi 37xx

Postprzez andrzej627 » Wt, 18 sty 2011 23:22

popej napisał(a):Jeżeli komuś zależy na trasach, to sugeruję wysłać własnego emaila z żądaniem uzupełnienia obsługi tras zgodnie ze specyfikacją.

Garmin obiecał to naprawić: https://buy.garmin.com/support/searchSu ... es?caseId={a38fb2b0-c004-11df-c826-000000000000}

Will the nuvi 3700 series ever have the ability to transfer routes from MapSource into the device?

09/14/2010

At this time the nuvi 3700 series does not have the ability to manually receive created routes from MapSource or any third party applications.

Garmin intends to add this functionality into the nuvi 3700 series via a software update sometime in the future. Current plans call for the update to be released in the first quarter of 2011.

The nuvi 3700 series does offer the functionality to manually create multiple point routes on the device itself through the Trip Planner feature listed under the Tools menu.


Jest już pierwszy kwartał 2011. Do kogo proponujesz pisać?
Andrzej
eTrex 30, DriveSmart 61 (dawniej 3790T)
Geocaching w Bieszczadach
Avatar użytkownika
andrzej627
 
Posty: 77
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 20:23

Re: Garminie, chcę mieć obiecane trasy w nuvi 37xx

Postprzez popej » Śr, 19 sty 2011 0:02

Dobrze, że Garmin myśli o kompatybilności z Mapsource, ale ostatnie zdanie niestety jest niepokojące - wg Garmina "Planowanie podróży" już istnieje w nuvim i działa poprawnie. Tak niestety nie jest, jeżeli Garmin tego nie naprawi, to nie będzie korzyści z tras wysłanych z Mapsource.

Myślę, że narzekania należy wysyłać na adres email ze strony http://www.garmin.com/pl/company/kontakt/

Edycja:
mlistopad napisał(a):postanowiłem to sprawdzić i niestety coś musiałeś "skopać"
ja wprowadziłem trzy trasy i było wszystko ok,

Rzeczywiście widziałeś w nuvim słowo "trasa"? ;)
Jeżeli popatrzysz uważnie na pierwszy zrzut ekranu w moim poście, to zapewne zauważysz, że nie mam problemów z utworzeniem podróży.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Garminie, chcę mieć obiecane trasy w nuvi 37xx

Postprzez andrzej627 » Śr, 19 sty 2011 22:12

popej napisał(a):Myślę, że narzekania należy wysyłać na adres email ze strony http://www.garmin.com/pl/company/kontakt/

Według mnie lepiej pisać do centrali, do marketingu, ale tych adresów email nigdzie nie widzę.
Andrzej
eTrex 30, DriveSmart 61 (dawniej 3790T)
Geocaching w Bieszczadach
Avatar użytkownika
andrzej627
 
Posty: 77
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 20:23

Re: Garminie, chcę mieć obiecane trasy w nuvi 37xx

Postprzez popej » Śr, 19 sty 2011 23:04

popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Garminie, chcę mieć obiecane trasy w nuvi 37xx

Postprzez Gsm Liberty » Śr, 19 sty 2011 23:05

Planowanie Podróży nie wiadomo dlaczego jest w dwóch miejscach: Dokąd? i Narzedzia - paranoja :lol:

A tak na marginesie to mam firmware 3.60 i nie mogę zlokalizować funkcji imortu trasy z pliku .gpx
Avatar użytkownika
Gsm Liberty
Bywalec
 
Posty: 259
Dołączył(a): So, 20 lut 2010 14:28

Re: Garminie, chcę mieć obiecane trasy w nuvi 37xx

Postprzez PouchX » Cz, 20 sty 2011 7:59

Bo nie ma.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Re: Garminie, chcę mieć obiecane trasy w nuvi 37xx

Postprzez Gsm Liberty » Cz, 20 sty 2011 12:37

Dziwny krok producenta bo w FW 2.50 jeszcze była.
Obrazek
Na stanie - 5000, 3790LMT, 3590LMT, 1490LMT, 775LMT, 765, 760 i inne
Na szybie - 3590LMT/775LMT
Na spacer - Oregon 550T, Montana 650T - PL Topo 2014.1
Avatar użytkownika
Gsm Liberty
Bywalec
 
Posty: 259
Dołączył(a): So, 20 lut 2010 14:28

Re: Garminie, chcę mieć obiecane trasy w nuvi 37xx

Postprzez Zachu » Cz, 20 sty 2011 22:36

Jak już pisać to raz i dużo ;) Dopisałem problem wyświetlania POI i różnice w oprogramowaniu EU/US TW.
10 dni czekałem na odpowiedź. Chyba gdzieś dalej problem powędrował. Ktoś inny mi odpowiedział niż poprzednio. Prawdopodobnie nie konsultant z pierwszej linii.
Oto i odpowiedź:
Tak, w tym urządzeniu brakuje możliwości przesłania gotowej trasy z
Mapsource. Niestety na dzień dzisiejszy nic nie jesteśmy w stanie
zrobić. Wiem, że było dużo zgłoszeń od klientów na ten temat i zostały
one przekazane do Programistów w US, ale na dzień dzisiejszy jeszcze nie
wiemy jaka bedzie ostateczna odpowiedź, czy to zostanie dodane czy też
nie.

Jeśli chodzi o planowanie podróży, to tutaj jest jakichś poważny
problem w oprogramowaniu. Po wyczerpującym tworzeniu trasy jak już ją
chcemy wykonać to urządzenie się nas zapyta, do którego punktu z tej
trasy chcemy jechać? Kto to wymyślił? Oczywiście, że chcemy jechać przez
wszystkie, po to je wprowadzaliśmy! No i jak już wybierzemy jeden z tych
punktów to urządzenie poprowadzi nas bezpośrednio do tego punktu
pomijając jakiekolwiek inne i po dojechaniu do niego zakończy
nawigowanie. Jest to oczywiście nieprawidłowe działanie. Problem został
już zgłoszony do działu jakości przez nasz angielski Dział pomocy
technicznej, więc informatycy pracują nad rozwiązaniem.

Nie wiem czym podyktowane są różnice w funkcjonalności urządzeń na
różnych rynkach. Jeśli chodzi o wyświetlanie punktów POI na mapie to
niedawno prowadziłem rozmowę z działem jakości i oni zgłosili to już do
wprowadzenia, tak że mamy nadzieję, że wkrótce to się już pojawi.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8068
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Garminie, chcę mieć obiecane trasy w nuvi 37xx

Postprzez Kenokin » Śr, 26 sty 2011 18:40

Zachu napisał(a):Tak, w tym urządzeniu brakuje możliwości [...], tak że mamy nadzieję, że wkrótce to się już pojawi.

Wow! Pierwszy raz widzę odpowiedź supportu, która wygląda jak rzeczywiście zredagowana prze człowieka, a nie bota.
Miejmy nadzieję, że zmiany będą wprowadzane szybko i skutecznie ;)
Kenokin
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pn, 30 lis 2009 9:14

Re: Garminie, chcę mieć obiecane trasy w nuvi 37xx

Postprzez ArturGarminUK » Śr, 09 lut 2011 12:46

Kenokin napisał(a):
Zachu napisał(a):Tak, w tym urządzeniu brakuje możliwości [...], tak że mamy nadzieję, że wkrótce to się już pojawi.
Wow! Pierwszy raz widzę odpowiedź supportu, która wygląda jak rzeczywiście zredagowana prze człowieka, a nie bota. Miejmy nadzieję, że zmiany będą wprowadzane szybko i skutecznie ;)

Bo na ten mail odpisał Polish Support, a dokładnie ja :)
ArturGarminUK
 
Posty: 37
Dołączył(a): Cz, 24 cze 2010 15:53

Re: Garminie, chcę mieć obiecane trasy w nuvi 37xx

Postprzez Alf/red/ » Śr, 09 lut 2011 13:41

ArturGarminUK napisał(a):a dokładnie ja :)

Ależ wiemy i doceniamy. Między linijkami da się przeczytać: pozostałe odpowiedzi były bardziej drewniane niż Pinokio.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Następna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości