nuvi 3700 błędy i usterki

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez Alf/red/ » Cz, 27 sty 2011 21:23

ArturGarminUK napisał(a):W urządzeniach turystycznych możemy wyłączyć klejenie do drogi, lecz w samochodzie powodowałoby to więcej problemów niż korzyści. Urządzenie ciągle przeliczałoby trasę.

W Viście (HCx) nie włączam przyciągania, a czasem jeżdżę z routingiem. Nie pamiętam, jakoby mnie męczył przeliczaniem trasy. No ale ja jestem tylko userem i się nie znam. Chociaż uczciwie przyznam, że nie dręczyłem odbiornika "kiedy się wzbudzi".

Panie Arturze, dziękuję za rzetelną odpowiedź - całościowo.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez popej » Cz, 27 sty 2011 22:14

Jest jak piszesz. Odbiornik turystyczny kalkuluje trasę tak, jakby pozycja była na drodze ale rysuje prawdziwą pozycję na mapie. Widać np. sytuacje, kiedy został zmieniony przebieg drogi a mapa pozostała stara.

Trik Garmina z przyciąganiem do drogi nie prowadzi do poprawieniu właściwości nawigacji ale pozwala na uniknięcie pytań użytkowników, dlaczego mój samochód jedzie po trawniku. Przypuszczam, że drugi trik z przyciąganiem do trasy wynika z chęci ukrycia opóźnienia w wyliczaniu pozycji.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez ArturGarminUK » Pt, 28 sty 2011 9:46

POIGNE napisał(a):Dobrze że nie kupiłem :D
Pozostaję przy poczciwym nuvi 660.
Do samej nawigacji jest wystarczający.
Do tego ma porządną antenę. Lepiej znajdował pozycję od 205 w alpejskich dolinach.
Uchwyt też jest dopracowany.



Zgadzam sie zasięg lepszy, ale po kilku tysiącach rozłożeń i złożeń anteny, taśma się przeciera lub luzuje i juz wtedy sygnału nie łapie w ogóle :)
ArturGarminUK
 
Posty: 37
Dołączył(a): Cz, 24 cze 2010 15:53

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez frasun » Pt, 28 sty 2011 9:52

Mam Nuvi 300 od Grudnia 2005 roku, nawigacja jest w ciągłym użyciu i nie ma żadnego problemu. Widziałem jednak prawie nowe urządzenia z problemami, ciekawe czy jest to kwestia konkretnej serii, sposobu lub intensywności użytkowania.
Może Garmin ma jakieś informacje na ten temat. ;)
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez ArturGarminUK » Pt, 28 sty 2011 9:58

popej napisał(a):Jest jak piszesz. Odbiornik turystyczny kalkuluje trasę tak, jakby pozycja była na drodze ale rysuje prawdziwą pozycję na mapie. Widać np. sytuacje, kiedy został zmieniony przebieg drogi a mapa pozostała stara.
Trik Garmina z przyciąganiem do drogi nie prowadzi do poprawieniu właściwości nawigacji ale pozwala na uniknięcie pytań użytkowników, dlaczego mój samochód jedzie po trawniku. Przypuszczam, że drugi trik z przyciąganiem do trasy wynika z chęci ukrycia opóźnienia w wyliczaniu pozycji.

Nie ukrywajmy, że urządzenia outdoorowe są "troszkę" droższe od samochodowych. Gdzieś te koszty trzeba obciąć.
Urządzenia samochodowe dodatkowo faktycznie preferują kleić bardziej do drogi, na której mamy wyznaczoną trasę niż do innej, ale chyba logicznym jest założenie, że częściej kierowca trzyma sie wyznaczonej trasy niż z niej zboczy. Założę się, że bardziej niezadowolony byłbyś jakby urządzenie kleiło do najbliższej drogi i umieściło Cię na drodze obok pomimo tego, że udało Ci się trzymać wyznaczonej trasy. Owszem, czasami powoduje to mylne wyświetlanie autka na trasie, ale w większości przypadków działa na kożyść użytkownika.
Trzeba też wziąć pod uwagę, że struktura dróg w niektórych miastach w Polsce jest delikatnie mówiąc skomplikowana. Ja miałem przyjemność mieszkania w kilku największych aglomeracjach Europy i kilku największych miastach w Polsce, to jest moja szczera opinia.

frasun napisał(a):Mam Nuvi 300 od Grudnia 2005 roku, nawigacja jest w ciągłym użyciu i nie ma żadnego problemu. Widziałem jednak prawie nowe urządzenia z problemami, ciekawe czy jest to kwestia konkretnej serii, sposobu lub intensywności użytkowania.
Może Garmin ma jakieś informacje na ten temat. ;)

Ja wiem na co najczęściej przyjmuję reklamacje :) Seria nuvi 300 i 600: "Acquisition Issue". Tak może to zależeć od intensywności użytkowania.
ArturGarminUK
 
Posty: 37
Dołączył(a): Cz, 24 cze 2010 15:53

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez ArturGarminUK » Pt, 28 sty 2011 10:09

Zachu napisał(a):
ArturGarminUK napisał(a):W międzyczasie jedyne rozsądne rozwiązanie to wyznaczenie trasy do punktu docelowego, a następnie dodanie do niej punktów pośrednich. Nie jest to rozwiązanie doskonałe, ale w tym momencie jedyne działające.
Przydała by się też możliwość, tak jak w podróży, zmiany kolejności punktów via. Teraz punkty via trzeba dodawać od najdalej oddalonego. Różnica jest też przy zliczaniu. Via można minąć w "okolicy". Punkty z podróży trzeba "zaliczyć'. Jeśli jest na przeciwnej nitce drogi to jest problem.

Ja tam robie to nasteppująco i wtedy kolejność nie ma znaczenia:
1. Wpisuję adres docelowy i klikam jedź.
2. Urządzenie oblicza sobie trasę.
3. Klikam na mapę, żeby sprawdzić trasę.
4. Jak mi nie pasuje trasa to po prostu zaznaczam punkt na mapie i dodaję go do trasy. Nie ma w tym momencie znaczenia czy jest punkt bliżej początku, czy końca trasy.
ArturGarminUK
 
Posty: 37
Dołączył(a): Cz, 24 cze 2010 15:53

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez ArturGarminUK » Pt, 28 sty 2011 10:19

ArturGarminUK napisał(a):Jeśli chodzi o opis na stronie, to sam osobiście dodawałem "*tylko wybrane języki*" do opisu.

Zmiany nie dotarły jeszcze do polskiej wersji specyfikacji tutaj https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID ... 0#specsTab

Ja mówię o komentarzu w opisie urządzenia nie w specyfikacji: https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID=134&pID=63940
Niestety moje uprawnienia w Elastick Path pozwalają mi tylko na tyle. Sprawę zgłosiłem już parę miesięcy temu do Stanów, ale do tej pory nic. Dodatkowo jak wstawili w dodatku TTS "Only selected languages" (a dostarczyłem im tłumaczenia) poddałem się.

ArturGarminUK napisał(a):Niestety Garmin nie testuje map nie swojej produkcji

Adria Topo Lite jest darmową mapą utworzoną przez narzędzia Garmina, można ją ściągnąć ze strony Garmina http://garmin.hu/adriaroute-frissites
Takie same objawy widać na Garminowskiej TransAlpin i Topo Germany, wersje testowe do pobrania ze stron Garmina:
http://www.garmin-download.de/topo-2010 ... 0-test.zip
http://www.garmin-download.de/transalpin/gmapsupp.zip

Obrazek

Efekt trójwymiarowości jest sztuczny i tak w sumie to nie wiem, czy tylko ja to postrzegam odwrotnie, czy rzeczywiście cieniowanie jest źle zrobione ;)

37xx nie jest w pełni kompatybilne z mapami topograficznymi. Nie zaleca się ich kupowania do tego urządzenia.

ArturGarminUK napisał(a): Te ustawienia powinny zostać zapisane po pierwszej podróży z nawigacją. Nie pamiętam dokładnie specyfikacji, ale trzeba złapać sygnał i poruszać się z odpowiednia prędkością.

Dzięki temu urządzenie po demonstracji w sklepie pozostaje nadal w stanie "nowe"? Użytkownik na forum gpspassion po 2 dniach walki z problemem napisał: "Gdybym tylko miał samochód. Ale nie mam." :shock:[/quote]

Dokładnie.
ArturGarminUK
 
Posty: 37
Dołączył(a): Cz, 24 cze 2010 15:53

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez PouchX » Pt, 28 sty 2011 10:30

To i ja dorzucę coś od siebie.

1. Nuvi3790 ma jakiś bardzo mały promień sprawdzający dotarcie do celu.
Mimo tego, że jesteśmy praktycznie w punkcie końcowym trasy, Nuvi nie "kasuje" wyznaczonej drogi.
Pół biedy jeśli jedziemy z A do B. Gorzej to wygląda jeśli Nuvi nie zalicza dotarcia do punktu pośredniego, a co za tym idzie z uporem maniaka przelicza nam trasę non-stop... mimo tego, że na punkt via już "najechaliśmy".

N3790_cel_01.jpg
N3790_cel_02.jpg


2. Zasłonięte numery dróg i nazwy miejscowości przez "marker" utrudnień na trasie (TMC)
Jeśli utrudnienia są na wyznaczonej trosie to jest ok.
To niedociądniecie nie dotyczy tylko N37xx. Podobnie wygląda to w N1xxx, N7xx... itd.
Zgłaszałem to już kilka razy.

N3790_TMC_nr_drogi01.jpg
N3790_TMC_nr_drogi02.jpg
N3790_TMC_nr_drogi03_OK.jpg
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez ArturGarminUK » Pt, 28 sty 2011 12:20

Tak, zasłanianie numerów dróg było zgłaszane. Quality otrzymało raport na ten temat, jednak najpierw zajmują się oni sprawami wyższego priorytetu (jest ich parę).

Jeśli chodzi o zaliczenie punktów pośrednich, to jest plan, aby to załatwić poprzez potwierdzenie na ekranie zaliczenia punktu. Ta sprawa jest szczególnie uciążliwa dla kurierów, którzy dojeżdżaja do firmy, ale nie mogą wjechac na parking firmowy. Klienci z całej Europy na to narzekają, więc cos w tej sprawie zrobią, ale nie jest to proste.
Ostatnio edytowano Pt, 28 sty 2011 15:12 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Unikajmy cytowania całego poprzedniego postu, pliss. Cytat usunięty.
ArturGarminUK
 
Posty: 37
Dołączył(a): Cz, 24 cze 2010 15:53

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez popej » Pt, 28 sty 2011 15:30

ArturGarminUK napisał(a):Założę się, że bardziej niezadowolony byłbyś jakby urządzenie kleiło do najbliższej drogi i umieściło Cię na drodze obok pomimo tego, że udało Ci się trzymać wyznaczonej trasy.

Ja sobie zdaję sprawę jak nuvi działa, więc nie jestem zaskakiwany takimi efektami. Najbardziej byłbym zadowolony, gdyby 37xx miał opcje prezentacji pozycji samochodu tak samo, jak to robi w przypadku trybu pieszego.

ArturGarminUK napisał(a):Jeśli chodzi o zaliczenie punktów pośrednich, to jest plan, aby to załatwić poprzez potwierdzenie na ekranie zaliczenia punktu. Ta sprawa jest szczególnie uciążliwa dla kurierów, którzy dojeżdżaja do firmy, ale nie mogą wjechac na parking firmowy. Klienci z całej Europy na to narzekają, więc cos w tej sprawie zrobią, ale nie jest to proste.

To chyba nie chodzi o punkty via trasy ale o punkty pośrednie podróży. W przypadku trasy nuvi gładko pomija via, jak tylko znajdzie się na dalszym odcinku trasy. Chodzi o kolejną niedoróbkę planu podróży, który nie obsługuje via, bo każdy punkt pośredni jest traktowany jak kolejny cel. I nuvi wcale nie sprawdza, czy wystąpiła sytuacja pominięcia punktu i poprawna kontynuacji nawigacji do następnego celu. Rzeczywiście ręczne popchnięcie nawigacji na następny etap jest jakimś pomysłem. Tylko dlaczego to kierowca ma sprawdzać, gdzie ma jechać dalej? Przecież w ogólnym przypadku nawet nie musi sobie zdawać sprawy, że nuvi go kieruje wstecz, do niezaliczonego punktu. [Edycja:] Może warto rozróżnić via od celu? Pomijanie via powinno być automatyczne, pomijanie celu może być ręczne.

Zamiast łatać nieudane "podróże" trzeba wrócić do tras. Nuvi ma już całą obsługę trasy wbudowaną i działającą w przypadku trasy aktywnej. Jedyne brakuje zapisania takiej trasy do późniejszego użytku. Przy okazji pytanie: dlaczego w specyfikacji 37xx jest 100 tras, gdy tymczasem nie w odbiorniku nie ma obsługi takiego obiektu? Proszę w odpowiedzi nie używać słowa Mapsource, bo to nie ma związku z pytaniem ;)

Edycja: Wszystko byłoby dobrze, gdyby Garmin potrafił wprowadzić punkty via do planu podróży. Wtedy można by zaplanować trasę, jako 1 cel i kilka via, oraz podróż, jako zestaw kolejnych tras lub zestaw celów. Turysta jadący 1000km do następnego miasta skorzysta z trasy, kurier odwiedzający 15 klientów w jednym mieście skorzysta z podróży.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez ArturGarminUK » Pt, 28 sty 2011 16:49

Nuvi 37xx posiada Traffic Trends, więc trzeba było trochę zmienić poprzednią funkcję planowania trasy, tak aby można było wprowadzić datę i godzinę wyjazdu. Dzięki temu navigacja obliczając taką "trasę" jest w stanie wykorzystać również informacje odnośnie trendów w ruchu drogowym. Wiadomo są pewne drogi w miastach gdzie w każdy dzień powszedni o godzinie 17 zaczynają się korki i lepiej je omijać.

Poza tym funkcja ta nie powinna się różnić niczym od poprzednio stosowanego rozwiązania, czyli planowania trasy. Niestety coś się informatykom nie udało i całkowicie spiep... i teraz dodatek ten nie działa w ogóle.
ArturGarminUK
 
Posty: 37
Dołączył(a): Cz, 24 cze 2010 15:53

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez PouchX » Pt, 28 sty 2011 17:24

Może informatycy udostępnią kod źródłowy? :)
Zrobimy poprawki :mrgreen:
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez popej » Pt, 28 sty 2011 17:34

ArturGarminUK napisał(a):Poza tym funkcja ta nie powinna się różnić niczym od poprzednio stosowanego rozwiązania, czyli planowania trasy.

Jak najbardziej popieram :)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez POIGNE » Pt, 28 sty 2011 17:43

ArturGarminUK napisał(a): Zgadzam sie zasięg lepszy, ale po kilku tysiącach rozłożeń i złożeń anteny, taśma się przeciera lub luzuje i juz wtedy sygnału nie łapie w ogóle :)

Nie miałem żadnych problemów z taśmą. Padła pamięć flash podczas nawigacji :(
Na szczęście udało się naprawić.
Wkrótce muszę kupić coś nowszego.
Kiedy można liczyć na jakiś dopracowany model bez niedoróbek :?:
Brakowało mi tylko większej liczby punktów pośrednich i szybszego procesora.
Pozdrawiam Rysiek
Nuvi 660 FM + CNE 2013.40, GP MAPA 2010.3 i UMP-pcPL
Navroad Auro 2S + Automapa 6.12
POIGNE
 
Posty: 60
Dołączył(a): So, 13 lis 2010 16:27
Lokalizacja: Kraków

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez ArturGarminUK » Pt, 28 sty 2011 17:49

Chciałbym dodać również, że owszem pracuję dla firmy Garmin, ale nie oznacza to, że próbuję tu na forum za wszelką cenę bronić dobrego imienia firmy. Uwierzcie mi jestem ostatnia osobą, która by to robiła. Jest wiele rzeczy, które wręcz śmieszą mnie w postepowaniu tej firmy, ale twardogłowi przełożeni są zaporą nie do przebycia. Stąd chyba przyjdzie mi sie z nią pożegnać.

Mam tylko nadzieję naświetlić szanownym forumowiczom troszkę inny punkt widzenia. Punkt widzenia firmy, która kieruje się zyskiem. Zanim cokolwiek zostanie wprowadzone/poprawione oni dziesięć razy przekalkulują ile nakładów będzie to wymagać i jaki z tego będzie zysk. Jeśli poprawka dotyczy błędu, który zgłaszany jest w naszym europejskim centrum raz w miesiącu, to mimo, że bedzie to genialny pomysł, dział jakości nie podejmie ze mną dialogu.
Odwołujemy się tutaj (w większości) na forum do funkcji, których (i proszę mi tu uwierzyć bo odpowiadam na ok. 100 kontaktów dziennie z całej Europy) 90% użytkowników nie używa.

I jeszcze prywatna prośba: proszę nie "wieszać na mnie psów" jak walnę jakąś gafę. Zdaję sobie sprawę, że niektórzy forumowicze "siedzą" w temacie Garmina od lat. Moja wiedza opiera sie tylko na mizernych treningach i półtorej roku pracy w pomocy technicznej.
ArturGarminUK
 
Posty: 37
Dołączył(a): Cz, 24 cze 2010 15:53

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości