nuvi 3700 błędy i usterki

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez mirekb » Pn, 07 lut 2011 15:09

A dodałeś trasę do ulubionych ?
Pozdrawiam, Mirek

Nuvi 3790T
mirekb
 
Posty: 23
Dołączył(a): N, 21 cze 2009 22:21
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez PouchX » Pn, 07 lut 2011 22:35

Ja jeżdżę ze swoim Nuvi już od roku... i niczego się jeszcze nie nauczył.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4512
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez kotesk » Wt, 08 lut 2011 10:10

mirekb napisał(a):A dodałeś trasę do ulubionych ?

Pytasz chyba o punkty ? tak dodałem i prace i dom i lotnisko EPSD mało tego kazy wyjazd i wjazd do / z Szczecina wykonuje podana wczesniej trasa ,,,,

PouchX to co napisałes jest potwierdzeniem moich obserwacji ......lipa !
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano Wt, 08 lut 2011 10:20 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Dodano cytat poprzez BBCode
Kotesk Garmin 495 wczesniej 296 , Mio 550 AM , 3790T nüMaps Lifetime
Szczecin
kotesk
 
Posty: 29
Dołączył(a): Pn, 08 lis 2010 14:28

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez Zachu » Wt, 08 lut 2011 11:17

To chyba wina softu. Na pierwszym po paru przejazdach zmienił trasę dojazdu. Teraz na 3.6, po resecie nic nie zmienił w kalkulacji trasy i CN prowadzi bez sensu a UMP OK ;).
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8241
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez beetle-m » Wt, 08 lut 2011 11:44

Ja definitywnie wyłączyłem funkcję myTrends. Robiła, co chciała. :wink:
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6711
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez ArturGarminUK » Cz, 10 lut 2011 13:36

kotesk napisał(a):Dla znajacych Szczecin podam iż jezdze z prawobrzeża do domu i odworotnie do pracy , tak juz od okolo 2 miesiecy "dołem" przez Waly Chrobrego i przy Stoczni .... Nuvi uparcie prowadzi przez centrum .


Nuvi powinno zapamiętać nie tyle trase co punkt docelowy (zakładając oczywiście, że podróżujemy z tego samego miejsca regularnie o tych samych godzinach do tego samego miejsca). Trasa zostanie automatycznie obliczona biorąc pod uwagę sytuację na drogach itp. Tutaj chodziło projektantom o to, aby nie było potrzeby wprowadzania trasy codziennie rano tylko po to, aby ominąć korki.

A tak swoją drogą, skoro podróżujemy z domu do pracy i z powrotem codziennie o tych samych porach i mniej więcej tą samą trasą to po co nam nawigacja?
Przecież trasę znamy na pamięć, a korki są zawsze w tych samych miejscach ;)
Ostatnio edytowano Cz, 10 lut 2011 13:43 przez ArturGarminUK, łącznie edytowano 1 raz
ArturGarminUK
 
Posty: 37
Dołączył(a): Cz, 24 cze 2010 15:53

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez beetle-m » Cz, 10 lut 2011 13:38

Nawigacja jest nam potrzebna nawet w drodze po pieczywo do pobliskiego sklepu, bo ... maniakami jesteśmy 8)
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6711
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez ArturGarminUK » Cz, 10 lut 2011 13:41

Zachu napisał(a):
ArturGarminUK napisał(a):
Zachu napisał(a):Przydała by się też możliwość, tak jak w podróży, zmiany kolejności punktów via. Teraz punkty via trzeba dodawać od najdalej oddalonego. Różnica jest też przy zliczaniu. Via można minąć w "okolicy". Punkty z podróży trzeba "zaliczyć'. Jeśli jest na przeciwnej nitce drogi to jest problem.

Ja tam robie to nasteppująco i wtedy kolejność nie ma znaczenia:
1. Wpisuję adres docelowy i klikam jedź.
2. Urządzenie oblicza sobie trasę.
3. Klikam na mapę, żeby sprawdzić trasę.
4. Jak mi nie pasuje trasa to po prostu zaznaczam punkt na mapie i dodaję go do trasy. Nie ma w tym momencie znaczenia czy jest punkt bliżej początku, czy końca trasy.

Wszystko fajnie przy założeniu że są drogi. Proszę sprawdzić jak działa przy dwóch via.


W tym problem, że czasami trzeba dodać kilka dodatkowych punktów tylko po to, żeby nawigacja pokierowała nas trasą, którą chcemy jechać, bo inaczej będzie nas nawigować do drogi o "większej przepustowości" (przynajmniej swoim zdaniem).
ArturGarminUK
 
Posty: 37
Dołączył(a): Cz, 24 cze 2010 15:53

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez popej » Cz, 10 lut 2011 16:19

ArturGarminUK napisał(a):W tym problem, że czasami trzeba dodać kilka dodatkowych punktów tylko po to, żeby nawigacja pokierowała nas trasą, którą chcemy jechać

Mnie nie trzeba do tego przekonywać, to podstawowa funkcja, której potrzebuje przy pokonywaniu dłuższych tras. Nuvi 205 radzi sobie s tym bez problemu a 3760 w żaden sposób nie wspomaga wielopunktowej trasy. Ani przez plan podróży ani przez VIA w aktywnej trasie.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez ArturGarminUK » Wt, 15 lut 2011 16:20

Wersja 3.9 softu już dostępna:
<http://www.garmin.com/support/download_details.jsp?id=5064>
Jak narazie żadnych zmian odnośnie planowania tras, czy współpracy z Mapsource. Natomiast wyświetlanie nazw miejscowości się pojawiło :)
ArturGarminUK
 
Posty: 37
Dołączył(a): Cz, 24 cze 2010 15:53

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez Gsm Liberty » Wt, 15 lut 2011 20:06

U mnie po aktualizacji "nie można odblokować map".
CNE 2011.32 niewidoczne :cry:
Ma ktoś podobny problem?
Na stanie - 5000, 3790LMT, 3590LMT, 1490LMT, 775LMT, 765, 760 i inne
Na szybie - 3590LMT/775LMT
Na spacer - Oregon 550T, Montana 650T - PL Topo 2014.1
Avatar użytkownika
Gsm Liberty
Bywalec
 
Posty: 259
Dołączył(a): So, 20 lut 2010 14:28

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez popej » Wt, 15 lut 2011 20:29

Być może kiedyś skasowałeś plik gmapprom.unl albo gmapprom.gma. Po takim zdarzeniu nuvi działa normalnie aż do restartu. Np. przy aktualizacji.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez Gsm Liberty » Wt, 15 lut 2011 22:00

gmapprom.unl jest tylko wtedy gdy robisz mapy sam.
Firmowo jest gmapprom.sum i tworzy parę z gmapprom.img.

Tak to u mnie wygląda:

Obrazek
Na stanie - 5000, 3790LMT, 3590LMT, 1490LMT, 775LMT, 765, 760 i inne
Na szybie - 3590LMT/775LMT
Na spacer - Oregon 550T, Montana 650T - PL Topo 2014.1
Avatar użytkownika
Gsm Liberty
Bywalec
 
Posty: 259
Dołączył(a): So, 20 lut 2010 14:28

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez beetle-m » Wt, 15 lut 2011 22:32

Gsm Liberty napisał(a):gmapprom.unl jest tylko wtedy gdy robisz mapy sam.
Śmiała teoria ale nie zgodzę się z nią.
Nie "robię" map sam, a plik unl mam od czasu pierwszej, automatycznej aktualizacji nuMaps poprzez myGarmin. Fabrycznie urządzenie nie miało tego pliku.
Z każdą kolejną aktualizacją CNE w pliku przybywa kolejny kod odblokowujący.

BTW Mapy "robi" np. GPS Maniak. Ciekawe czy ma ten plik :wink: .
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6711
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Postprzez popej » Wt, 15 lut 2011 22:41

Jak wysyłasz mapy z Mapsource, to nie ma *.unl.
Jak ładujesz mapy przy pomocy GarminMapUpdatera, to on tworzy *.unl.

Zrób go sobie i będzie działać, kod masz na mygarmin.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości