hiroaq napisał(a):Witam!!
Posiadam Garmin Dakota 10. W urządzeniu tym znajduje się plik geocache_visits.txt.
Zapisywane są tam znalezione skrzynki.
Moje pytanie brzmi: czy jak wykasuje zawartość tego pliku to można w jakiś sposób zaimportować znalezione skrzynki??
Przykład:
Idę z kolegą na kesze. Mam wgrane swoje znalezione jak i nie znalezione skrzynki. I niestety na mapie (znalezione) oznaczone są jako nie znalezione oraz nie mogę sobie ustawić filtru które skrzynki mają być wyświetlane w urządzeniu ( powód to pusty plik geocache_visits).
Myślę, że zrozumiecie o co mi chodzi.
Ale namieszaliście
Plik geocache_visits nie ma nic wspólnego ze statusem skrzynki w odbiorniku. To jest tylko dziennik, który można zaimportować na geocaching.com lub opencaching.pl
Standardowo nieznaleziona skrytka ma s GPXie zapisane <sym>Geocache</sym> a znaleziona <sym>Geocache Found</sym> i po tym odbiornik rozpoznaje jak odznaczyć daną skrytkę.
Ale dodatkowo status znalezionej skrzynki jest zapisany gdzieś w urządzeniu. Moje testy na Colorado to potwierdzają. Wystarczy prosty test:
1) Zapisać na komputerze plik z nieznalezioną skrzynką
2) Skopiować plik na urządzenie
3) Uruchomić GPS i znaczyć skrytkę jako znalezioną.
4) Skasować plik GPX z urządzenia oraz plik geocache_visits i uruchomić GPSa
5) Skopiować z komputera ponownie plik GPX
6) Uruchomić GPSa - skrzynka jest dalej znaleziona
7) Zrobić reset odbiornika - skrzynka jest nieznaleziona.
hiroaq napisał(a):Chyba się nie rozumiemy. Teraz chcę mieć skrzynki znalezione w nawigacji. A za parę minut w nawigacji będę chciał sprawdzić starą znaleziona skrzynkę której nie pamiętam czy ją mam czy nie. I co wtedy ??
W nawigacji mam dwa gpxy. Skrzynki znalezione oraz skrzynki nieznalezione (tak naprawdę te gpxy nałożą się na siebie). I właśnie to że w tym pliku miałbym wszystkie swoje znalezione skrzynki to nawigacja by odróżniła czy daną skrzynkę mam czy nie mam.
Jakim cudem mogą na siebie nachodzić GPXy zawierające odpowiednio znalezione i nieznalezione ?
Jak zarejestrujesz znalezienie na stronie, następnie ściągniesz plik GPX to w tym pliku będziesz miał już skrzynkę oznaczoną jako znalezioną. A w nawigacji masz opcję "pokaż znalezione/pokaż nieznalezione"