Marwaldor:
Ciągle walcze ze skanowaniem - zalezy mi na dokladnych papierowych mapach - zakupilem dwie i walcze 2-gi dzien... Ale mam pytanie do soko - jakie ograniczenia co do wielkosci skanowanych map ma gpstuner? jakie mają byc pliki (tiff,jpg itd...)
1. Tylko format .jpg ! I to taki najprostszy, uzyskany poprzez zwykłego Painta z "Start>Programy>Accesoria>Paint.
W zasadzie tylko obraz (mapa, scan, fotka) przepuszczony przez tego Painta da się poprawnie obsługiwać.
Była na ten temat dyskusja kiedyś albo na Garminie albo na forum GPSTuner. Jak przy wolnej chwili znajdę to podam linki. Wynika z niej , że są różne rodzaje .jpg i w różnych programach do obróbki graficznej trzeba na to uważać.
2. Jeśli chodzi natomiast o wielkość pliku, to kilka MB na pewno spokojnie obsługuje gdy przesuwamy się pieszo lub rowerem. Samochodem od około 100km/h przy przeciętnym powiekszeniu zwykłej zeskanowanej mapki topograficznej czarno-białej okresowo "gonił po białym". Nie nadążał z odświeżaniem.
Popatrzałem szybko na zrzut z karty SD w PC-cie: był to plik 2500x 2800 pikseli , zajmował 1,7MB. To było Yakumo Delta X5BT o ekranie 320x240pikseli.
Na FS N560 jest 640x480 pikseli i tu może być problem przy mniejszej szybkości. No ale to tylko teoria, bo kto będzie używał rastra w samochodzie, ja tam nie mam zamiaru się zabić.
Robiłem takie śmieszne testy samochodem, żeby zobaczyć kiedy ucieknie z mapy.
3. Według mnie jednak "problem" wielkości pliku jest ( w każdym razie dla GPSTunera i używania pieszo lub na rowerze) trochę sztuczny i nie bardzo go rozumiem. Wielokrotnie jednak czytam o jakichś wielkoformatowych skanowaniach itp. zmaganiach.
Dlatego nie rozumiem, że:
a/ GPSTuner sam tworzy sobie "atlas"("MapSet") ze wszystkich plików w danym katalogu. Poszczególne mapkimogą więc obejmować niewielkie obszary, ale skanując z pewnym marginesem (nakładając brzegi mapek), można sobie płynnie przechodzić z mapki na mapkę. Program robi to sam w terenie.
b/ te pliki (mapki) mają wtedy każda po 2 - 3 MB i bez problemu są obsługiwane.
c/ w programie daje się "overlapping" pomiędzy 100- a 200 pikseli.
d/ oczywiście problem wielkości pliku istnieje z punktu widzenia pamięci wewnętrznej PDA, a jest jej do dyspozycji kilka MB, o ile ma to chodzić bez problemów.
e/ tak więc skany małe objętościowo, a dużo o ile ma być super dokładność.
f/ poza tym duży skan ( w sensie obejmowania dużego obszaru na jednym pliku ) wg mnie nie da się dobrze skalibrować, bo jak nie tu to tam będzie się nawarstwiał błąd.
4. Jeśli dobrze zrozumiałem, chodzi o dobrą szczegółowość. Wtedy radzę POWAŻNIE zastanowić sie nad PDA z ekranem VGA. Jakość obrazu jest o klasę wyższa. Jest po prostu rewelacyjna do tych celów.
To tyle z pierwszego bo chcę na bieżąco odpowiedzieć.
Krzysztof.