Dziku i Bas i inni napisał(a):# Właściciel skrzynki jest odpowiedzialny za szkody, które mogą powstać przez użycie skrzynki
# Ukrywanie skrzynek na własną odpowiedzialność (tzn autor ponosi wszystkie konsekwencje wynikające z tego faktu jako autor skrzynki) - Opencaching PL nie ponosi żadnej odpowiedzialności za szkody wynikłe z tej czynności
# Skrzynka oraz jej opis nie może zawierać treści/zawartości niezgodnych z prawem lub niebezpiecznych, szczególnie dotyczy to ochrony praw autorskich, ochrony młodocianych oraz ochrony środowiska
# Szukanie odbywa się na własną odpowiedzialność i we własnym interesie. Opencaching.pl nie ponosi odpowiedzialności za szkody powstałe wynikłe z tej czynności
# Skrzynki powinny być zakładane w miejscach ogólnie dostępnych.
(miejsce ogólnie dostępne wszak wcale nie musi być dostępne łatwo...)
# nie wolno zakładać skrzynek tradycyjnych w miejscach zabronionych dla osób postronnych/bez szczególnych uprawnień (czyli tam, gdzie nie może wejść zwykły obywatel)
# jeśli skrzynka ukrywana jest na terenie prywatnym lub chronionym - na chowającym spoczywa obowiązek uzyskania stosownej zgody od właściciela terenu.
(w sumie to samo - tylko inaczej mi się napisało)
# Wszystkie niebezpieczeństwa jakie mogą się pojawić w czasie szukania skrzynki muszą być opisane we wskazówkach.
(zostawiłbym jak jest)
# Jeśli do odszukania skrzynki wymagany jest jakiś konkretny specjalistyczny sprzęt (np łódka, lina, latarka) powinno to być dokładnie wyszczególnione w niekodowanej części opisu skrzynki
Bas prosił w pierwszym poście o konkrety, a tu znowu dysputy jak w sejmie.
Powyższy regulamin, który posklejałem z kilku postów, i w takiej formie mi by pasował.
Jestem przeciwny restrykcjom mającym na celu usunięcie skrzynek "niebezpiecznych". Niebezpieczeństwo jest kwestią subiektywną. Jeśli skrzynka jest zgodna z regulaminem, a troszkę poziom adrenaliny podniesie - co w tym złego?
Natomiast najgorsze w serwisie są skrzynki "od czapy", nie ma co wymieniać, bo wiadomo o co chodzi. Nie ma tu znaczenia witrualna czy tradycyjna. I jasne - można postawić ignora - ale czy o to chodzi?
A w regulaminie tego nie ujmiemy, choćbyśmy sie nie wiem na jakie wyżyny elokwencji wznieśli
Także podsumowując - regulamin powinien chronić tyłek serwisu i zabraniać łamania prawa. Prawdziwe trudności zaczną się przy tworzeniu porad. A właściwie już się zaczęły - bo taki dział w OGW jest.
I tyle.