Regulamin Opencaching - zmiany/propozycje

O współczesnych poszukiwaczach skarbów.

Moderator: Spider

Awatar użytkownika
ted68
Bywalec
Kontakt:

Post autor: ted68 »

Bas pisze:I jeszcze dobrze byloby, zeby skrzynki byly zakladane tam, gdzie jest cos ciekawego, gdzie jest ladny punkt widokowy lub ktos ma pomysl niecodzienny i intrygujacy.
Ciekawe, ze taka opinia czesto jest wyglaszana przez osoby nowe... a po pewnym czasie te glosy nikna... Moze wcale nie jestesmy tak dynamiczni i kreatywni jak sie wydaje - moze toczymy sie z ogromna bezwladnoscia i nie ma na razie takiej sily, ktora zmienilaby nasz bieg (o kierunku nie wspomne ;)).
Wiesz - "ciekawe miejsce" to ocena bardzo subiektywna. Dla jednej osoby - jesli obok nie ma zabytki klasy "0" to miejsce juz nie jest ciekawe - a kogos innego bardzo zainteresuje omszaly glaz w lesie :)
Mamy tez na OC bardzo "interesujace" tabliczki na slupie - ale od tego jest wedlug mnie funkcja ignoruj - i spokoj. Jesli kogos nie fascynuja takie kamienie czy tabliczki - nie musi ich ogladac.
Obrazek
Awatar użytkownika
nemrodek
Początkujący

Post autor: nemrodek »

Moim zdaniem regulamin powinien mieć zasady, które będą bezwzględnie przestrzegane (oczywiście ta bezwzględność będzie się ograniczała do jakiegoś zareagowania, zwrócenia uwagi - jak to było już wcześniej pisane), zatem powinny się w nim znaleźć tylko takie zasady, których przekroczenie łatwo będzie stwierdzić.

Zatem zapis o ciekawym miejscu powinien wylądować w poradach, a nie w regulaminie.
Pozostałe punkty raczej oddają tą samą zasadę - legalności i opisu niebezpieczeństw - więc tylko trzeba zdecydować sie na ktorąś wersję.
Nemrodek
Vista C
Obrazek
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

Ciekawe miejsce, czemu miejsca dziwne - to byla dygresja. Chyba wlasnie z powodu roznego podejscia do geocachingu sa rozbieznosci - dlatego przedstawilem swoje zdanie.

Regulamin powinien oczywiscie zawierac jednoznacznie okreslone zasady.
Czekamy na inne glosy/propozycje...
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
ZYR
Bywalec

Post autor: ZYR »

Dziku i Bas i inni pisze: # Właściciel skrzynki jest odpowiedzialny za szkody, które mogą powstać przez użycie skrzynki

# Ukrywanie skrzynek na własną odpowiedzialność (tzn autor ponosi wszystkie konsekwencje wynikające z tego faktu jako autor skrzynki) - Opencaching PL nie ponosi żadnej odpowiedzialności za szkody wynikłe z tej czynności

# Skrzynka oraz jej opis nie może zawierać treści/zawartości niezgodnych z prawem lub niebezpiecznych, szczególnie dotyczy to ochrony praw autorskich, ochrony młodocianych oraz ochrony środowiska

# Szukanie odbywa się na własną odpowiedzialność i we własnym interesie. Opencaching.pl nie ponosi odpowiedzialności za szkody powstałe wynikłe z tej czynności

# Skrzynki powinny być zakładane w miejscach ogólnie dostępnych.
(miejsce ogólnie dostępne wszak wcale nie musi być dostępne łatwo...)

# nie wolno zakładać skrzynek tradycyjnych w miejscach zabronionych dla osób postronnych/bez szczególnych uprawnień (czyli tam, gdzie nie może wejść zwykły obywatel)

# jeśli skrzynka ukrywana jest na terenie prywatnym lub chronionym - na chowającym spoczywa obowiązek uzyskania stosownej zgody od właściciela terenu.
(w sumie to samo - tylko inaczej mi się napisało)

# Wszystkie niebezpieczeństwa jakie mogą się pojawić w czasie szukania skrzynki muszą być opisane we wskazówkach.
(zostawiłbym jak jest)

# Jeśli do odszukania skrzynki wymagany jest jakiś konkretny specjalistyczny sprzęt (np łódka, lina, latarka) powinno to być dokładnie wyszczególnione w niekodowanej części opisu skrzynki
Bas prosił w pierwszym poście o konkrety, a tu znowu dysputy jak w sejmie.

Powyższy regulamin, który posklejałem z kilku postów, i w takiej formie mi by pasował.
Jestem przeciwny restrykcjom mającym na celu usunięcie skrzynek "niebezpiecznych". Niebezpieczeństwo jest kwestią subiektywną. Jeśli skrzynka jest zgodna z regulaminem, a troszkę poziom adrenaliny podniesie - co w tym złego?
Natomiast najgorsze w serwisie są skrzynki "od czapy", nie ma co wymieniać, bo wiadomo o co chodzi. Nie ma tu znaczenia witrualna czy tradycyjna. I jasne - można postawić ignora - ale czy o to chodzi?
A w regulaminie tego nie ujmiemy, choćbyśmy sie nie wiem na jakie wyżyny elokwencji wznieśli :)
Także podsumowując - regulamin powinien chronić tyłek serwisu i zabraniać łamania prawa. Prawdziwe trudności zaczną się przy tworzeniu porad. A właściwie już się zaczęły - bo taki dział w OGW jest.
I tyle.
ZYR
Obrazek
Awatar użytkownika
nemrodek
Początkujący

Post autor: nemrodek »

# nie wolno zakładać skrzynek tradycyjnych w miejscach zabronionych dla osób postronnych/bez szczególnych uprawnień (czyli tam, gdzie nie może wejść zwykły obywatel)
Te dwa punkty zasadniczo się pokrywają.
No i drugi punkt moim zdaniem nie jest dobrzez sfornułowany. Bo wychodzi na to, że w miejscu zabronionym (np w rezerwacie) można założyc wirtuala. A zdaje się, że chodziło w tym punkcie o to by nie zakładać skrzynki tradycyjnej w miejscach - gdzie co prawda każdy może wejść, ale założenie tam skrzynki albo jest niezgodne z prawem (np lotnisko), albo poprostu nie wypada (np. zakopka na cmentarzu)
Nemrodek
Vista C
Obrazek
Dziku
Bywalec

Post autor: Dziku »

Dziku, Bas, ZYR i inni pisze: # Właściciel skrzynki jest odpowiedzialny za szkody, które mogą powstać przez użycie skrzynki

# Ukrywanie skrzynek odbywa się na własną odpowiedzialność (tzn autor skrzynki jako jej właściciel ponosi wszystkie konsekwencje wynikające z tego faktu ). Opencaching PL nie ponosi żadnej odpowiedzialności za szkody wynikające z ukrywania i szukania skrzynek.

# Skrzynka oraz jej opis nie może zawierać treści/zawartości niezgodnych z prawem lub niebezpiecznych, szczególnie dotyczy to ochrony praw autorskich, ochrony młodocianych oraz ochrony środowiska

# Szukanie odbywa się na własną odpowiedzialność i we własnym interesie. Opencaching.pl nie ponosi odpowiedzialności za szkody powstałe wynikłe z tej czynności

# jeśli skrzynka ukrywana jest na terenie prywatnym lub chronionym - na chowającym spoczywa obowiązek uzyskania stosownej zgody od właściciela terenu.

# Wszystkie niebezpieczeństwa jakie mogą się pojawić w czasie szukania skrzynki muszą być opisane we wskazówkach.

# Jeśli do odszukania skrzynki wymagany jest jakiś konkretny specjalistyczny sprzęt (np łódka, lina, latarka) powinno to być dokładnie wyszczególnione w niekodowanej części opisu skrzynki
Jeszcze trochę poprawiłem, ale tylko w kwestii opisowej - nie merytorycznej.

Natomiast przyszło mi do głowy jeszcze jedno. Czy nie dopisać na końcu punktów dotyczących ochrony "znaków firmowych" czy logotypów OC. Konkretnie chodzi mi o kwestię, ze każdy może takiego znaku uzyć do oznaczenia skrzynki, natomiast zabronione jest użycie logotypów do celów komercyjnych. Bo wczesniej czy później ktoś wpadnie na pomysł żeby gadżety z logo OC produkować i sprzedawać np w serwisach aukcyjnych.
Obrazek
shchenka
Bywalec
Kontakt:

Post autor: shchenka »

Dziku pisze:# Skrzynka oraz jej opis nie może zawierać treści/zawartości niezgodnych z prawem lub niebezpiecznych, szczególnie dotyczy to ochrony praw autorskich, ochrony młodocianych oraz ochrony środowiska
O co chodzi z tą ochroną praw autorskich ? Dlaczego podkreślamy ten aspekt w regulaminie ?
Obrazek
Awatar użytkownika
ted68
Bywalec
Kontakt:

Post autor: ted68 »

shchenka pisze:
Dziku pisze:# Skrzynka oraz jej opis nie może zawierać treści/zawartości niezgodnych z prawem lub niebezpiecznych, szczególnie dotyczy to ochrony praw autorskich, ochrony młodocianych oraz ochrony środowiska
O co chodzi z tą ochroną praw autorskich ? Dlaczego podkreślamy ten aspekt w regulaminie ?
Ja to rozumiem tak, ze w skrzynce nie powinno byc nielegalnej kopii filmu, piosenek mp3 itp
Obrazek
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Dziku pisze:Jeszcze trochę poprawiłem, ale tylko w kwestii opisowej - nie merytorycznej.

Czy nie dopisać na końcu punktów dotyczących ochrony "znaków firmowych" czy logotypów OC.
Gdzie jest ta poprawka? Moglbys wkleic tutaj?

Mysle, ze punkt o "logo" umiescimy w regulaminie.
Dziku
Bywalec

Post autor: Dziku »

No przeciez wkleiłem.
Porównaj sobie wersje zamieszczoną przez ZYR'a i przeze mnie.
Nie zaznacząłem tego jakoś specjalnie, bo tylko trochę szyk zdań przestawiłem coby styl ujednolicić. Zresztą to jest na tyle mało istotne, że można pominąć.
Obrazek
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Uwaga!

Temat został w całości przeniesiony na forum OC - dalsze rozwazania beda kontynuowane wlasnie tam:
http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?t=1986
ODPOWIEDZ