60CSx a GEOCACHE proszę o pomoc.
60CSx a GEOCACHE proszę o pomoc.
Witam.
Jestem nowy w tej zabawie i proszę o pomoc.
Koleżanka namówiła mnie do znalezienia skrzynki i jakoś trafiliśmy.
Znalazłem w moim Garmin 60CSx taką funkcję GEOCACHE ale myślę,że jest nie aktywna.
Gdy wchodzę w menu są opcje do wyboru.
Między innymi--" znajdz najbliższe skrzynki"
Niestety nic nie mogę zrobić .
Funkcje nie działają.
Czy w jakiś sposób trzeba to odblokować.??
Dziękuję i pozdrawiam.
Jestem nowy w tej zabawie i proszę o pomoc.
Koleżanka namówiła mnie do znalezienia skrzynki i jakoś trafiliśmy.
Znalazłem w moim Garmin 60CSx taką funkcję GEOCACHE ale myślę,że jest nie aktywna.
Gdy wchodzę w menu są opcje do wyboru.
Między innymi--" znajdz najbliższe skrzynki"
Niestety nic nie mogę zrobić .
Funkcje nie działają.
Czy w jakiś sposób trzeba to odblokować.??
Dziękuję i pozdrawiam.
Aby do przodu!!
Garmin 60CSx / Oregon 550 + Fiskars...
Garmin 60CSx / Oregon 550 + Fiskars...
Na początek zacytuję za Waldkiem sp2ong:
Na garniaku też znajdziesz informacje co i jak, ale aktualne sprawy to pewnie jak wyżej. Co do meritum, to żeby ta funkcja zadziałała GPS musi skądś "wiedzieć" gdzie są skrzynki. W tym celu należy zarejestrować się w jakimś serwisie geocache (np. http://www.opencaching.pl i ściągnąć dane do GPS'a. Jak to zrobić w szczegółach znajdziesz też w tym serwisie (ABC Geocachingu).Nie wiem czy ktos tu odpowie ci bo wiekszosc Geocacherow przeniosla sie na wlasne forum TUTAJ: http://forum.opencaching.pl
Pozdrawiam, Jarek
60CSx, n770+CNNA2009+CNE2008+GPMapa2008.1+UMP_pcPL
Aby słowo mogło zostać wypowiedziane potrzebne jest milczenie. Przedtem i potem. "Czarnoksiężnik z Archipelagu" Ursula K. Le Guin
Aby słowo mogło zostać wypowiedziane potrzebne jest milczenie. Przedtem i potem. "Czarnoksiężnik z Archipelagu" Ursula K. Le Guin
Do ostatniej zimy ludzie z www.opencaching.pl byli tutaj. Ale zalozyli wlasny serwer i tam sie przeniesli.
GPSMap 64sc, Edge Explore, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Warto ten dział trzymać chociażby z sentymentu. Również ze względów historycznych / archiwizacyjnych, bo wiele ciekawych rozmów miało tutaj miejsce, a niektóre wypowiedzi pozostają ponadczasowe
Wracając do tematu. Odpowiedź już padła, ale powtórzę. Musisz w urządzeniu posiadać waypointy z ikonką geocache (zamknięta lub otwarta skrzynka). Punkty takie możesz tworzyć ręcznie jak każdy inny waypoint, ale zmienić im ikonkę lub o wiele prościej wgrać sobie gotowe zbiory punktów ze skrzynkami z jednego z serwisów geochachingowych.
Cytowane opencaching.pl czy geocaching.com umożliwiają wyszukiwanie skrzynek według wielu kryteriów i generowanie odpowiednich plików np. *.gpx, które następnie można wgrywać do urządzenia.

Wracając do tematu. Odpowiedź już padła, ale powtórzę. Musisz w urządzeniu posiadać waypointy z ikonką geocache (zamknięta lub otwarta skrzynka). Punkty takie możesz tworzyć ręcznie jak każdy inny waypoint, ale zmienić im ikonkę lub o wiele prościej wgrać sobie gotowe zbiory punktów ze skrzynkami z jednego z serwisów geochachingowych.
Cytowane opencaching.pl czy geocaching.com umożliwiają wyszukiwanie skrzynek według wielu kryteriów i generowanie odpowiednich plików np. *.gpx, które następnie można wgrywać do urządzenia.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Przeniesli sie, ale zagladaja i tuWAPM pisze:Do ostatniej zimy ludzie z www.opencaching.pl byli tutaj. Ale zalozyli wlasny serwer i tam sie przeniesli.

Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
I pewnie wielu będzie zaglądało i tu i tu. Swoją drogą czy nie dałoby się wesprzeć wzajemnie (choćby z powodu sentymentów), np. na obu forach ikony tego drugiego? Na forum OC jest już szanowna RRBas pisze:Przeniesli sie, ale zagladaja i tuWAPM pisze:Do ostatniej zimy ludzie z www.opencaching.pl byli tutaj. Ale zalozyli wlasny serwer i tam sie przeniesli.

Zaznaczam, że nie mam najmniejszego upoważnienia do składania jakichkolwiek propozycji i jest to wynik mojej obserwacji obu forów i moja osobista opina.
Ot, taki OT trochę jednak w temacie.
Pozdrawiam, Jarek
Osobiscie nie widze zadnego problemu. Jesli mam czas zagladam i tu, i tu 
Zaraz to zglosze w OC.
EDIT:
zgłoszone: http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?p=28864#28864

Zaraz to zglosze w OC.
EDIT:
zgłoszone: http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?p=28864#28864
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
-
- Radny
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
- Kontakt:
Nie w tym temacie zapytanie
Wspolpraca pomiedzy Garniak a Opencaching
Na Garniaku zmiany muszą dojrzeć

Na Garniaku zmiany muszą dojrzeć

- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Faktem jest, że jest nas ośmiu, zatem głosowanie zawsze trochę trwa ....Zachu pisze:Na Garniaku zmiany muszą dojrzeć

Problem jednak leży nie w podjęciu decyzji lecz w technicznym jej wykonaniu, o czym wspomniałem w odpowiednim wątku.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T