Ranger napisał(a):Mnie to jest obojętne jak się będzie nazywał folder z obrazkami...
Ale interesuje mnie czy możecie zrobić miniatury zdjęć by zredukować to 0,9GB (bo pewniee jeszcze urośnie)
i zdecydować się na dowolny model linkowania
- W tym sek, ze to nie jest obojetne jak sa wlozone obrazki, bo do jednego programu potrzeba jest taka, a do drugiego inna -> nie ma metody uniwersalnej -> trzeba uzyc konwertera, a tego mielismy uniknac, co wlasnie sie nie udalo.
- nie wiem, czy beda robione miniatury i spinane w jednej paczce. Na razie chcialbym widziec pelny gpx skrzynek z OC (25MB) spakowany, bo zajalby niecale 8MB. Obrazki w bazie Filipsa zawieraja calosc z opisow i zajmuja szesc razy mniej miejsca, wiec czy jest sens spinac je w gpx, gdy nie mamy wzorcowego programu?
- model linkowania jest mozliwy dokladnie jeden i ten jest realizowany. W pliku gpx mamy adres do obrazkow na www. Taki link MUSI byc moim zdaniem, a inne opcjonalnie. Na potrzeby roznych programow mozna stworzyc rozne konwertery, chocby w jednym programie, a niektore robia to po prostu od dawna, jak chocby GSAK. GSAK jest platny, wiec nie bede go tu wychwalac, bo nie kazdy bedzie go miec. W innych, darmowych aplikacjach, rozne sa sposoby na obrazki, ale adres bezwzgledny w gpx daje szanse pobrac obrazek z sieci. Nie slyszalem o programie, ktory robilby to w druga strone i pewnie nie uslysze, bo autor moze niektore obrazki umiescic chocby na wlasnym serwerze, czy ImageShack i skad program mialby to wiedziec gdy bedzie miec odwolanie do obrazka na dysku? Czy kazdy musialby wtedy sciagac obrazki do komorki/PDA? Za duzo gdybania i zbyt wiele wariantow...
Ranger napisał(a):Może jednak jakiś schemat gpx do formatu OCPL i opis dozwolonych danych ?
Tu nie zrozumialem.
Chodzi o to, zeby podac, czy zeby ustalic?
W ciagu kilku miesiecy zaszlo wiele zmian na lepsze w gpx i pewnie jeszcze niejedno przed nami. Wszystko zalezy od tych, ktorzy moga to zmienic. Ja nie moge, ale tez chcialbym bardzo
Jesli ktos bedzie wiedziec jak podpiac obrazki do GPX w Colorado, to moze moznaby w gpx zrobic cos konkretnego...
Przy okazji:
czy znacie jakis program (darmowy), ktory potrafi zarzadzac plikami gpx i nie okaleczac ich z danych?
MapSource bardzo lubie i jest to moj podstawowy program, ale niemal cala zawartosc gpx jest tracona - nie ma linkow do obrazkow, nie ma opisu skrzynki, nie ma logow.