GPSMap 60CSx - waypoint z geocaching
Re: GPSMap 60CSx - waypoint z geocaching
soko jeśli mogę Cię prosić to podaj mi link do konkretnej wersji UMP, którą powinienem wgrać, bo właśnie byłem na stronce UMP i nie bardzo wiem co powinienem wziąć....
"nikt jeszcze nie wie, czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
/Ege 810/GPSWielkopolska - SUPER!!!/ Topo PL
gmapsupp.img EU NI z 26.11.2009 12:15
Krzysztof
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Zdecyduj się, czy chcesz iść w teren czy jechać do Wrocławiakwl pisze: zamiast iść z odbiornikiem w teren ...

A tak poważnie - soko ma rację. Widocznie wgrałeś jakąś trefną wersję UMPa. Moja sześciedziesiątka wróciła dziś do macierzy - wgrałem z MapSource

Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
-
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 4 times
- Kontakt:
..."No nie poznaję kolegi"...
Rozumiem Lechu że to testowo i nie będziesz używał?
Rozumiem Lechu że to testowo i nie będziesz używał?

- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Oczywiście że nie będę. I mówię to całkiem poważnie. Ale wyjaśniam - nie używam nie dlatego, żebym uważał UMPa za złą mapę, ale dlatego że mam inne mapy, które bardziej odpowiadają moim potrzebom. Swoją drogą aktualizuję UMP-topo ostatnio dość często, a to dlatego że piszę artykuł porównawczy o mapach wektorowych dla Bieszczadów. Miałem nadzieję, że w końcu któraś wersja UMPa będzie "wyposażona" w bieszczadzkie szlaki i będę mógł ją w jakiś sposób polecić w te przepiękne góry. Niestety nie doczekałem się, a artykuł muszę powoli wysyłać do druku, zatem w konkluzji będzie: "drogi wędrowniczku, póki co zapomnij w Bieszczadch o UMPie i używaj jedynie słusznej GPS-50" 

Pozdrawiam Lechu
Ależ to jest jasne. I ja wiem, że Ty wiesz, że ja nie używam TurystykiGPS Maniak pisze:Oczywiście że nie będę. I mówię to całkiem poważnie.

W imię zasad, twarde prawo ale prawo, i takie tam. No niestety. Może kiedyś.GPS Maniak pisze:w końcu któraś wersja UMPa będzie "wyposażona" w bieszczadzkie szlaki i będę mógł ją w jakiś sposób polecić w te przepiękne góry. Niestety nie doczekałem się
Lechu jeśli tak mogę się zwrócić... właśnie wróciłem z Wrocławia i odbiornik 4 razy się zawiesił tak, że nie można go było wyłaczyć, musiałem baterie wyciągać żeby się wyłączył!! W drodze powrotnej już w naramowicach nie chciał mnie za cholerę poprowadzić przez Biedrusko,(mieszkam w Uchorowie, kawałek za Mur. Gośliną) cofał mnie do Koziegłów a w końcu na Morasko mnie skierował... PORAŻKA!!! Nie dosyć, że martwi mnie ten problem z wyznaczaniem tras, to jeszcze te poważne zawiechy mnie dobiłY
Gdzie szukać pomocy?? skoro garniak nie daje rady....
Aha, wgrałem UMP poleconą przez Soko...

Aha, wgrałem UMP poleconą przez Soko...
i kolejna niespodzianka.... wczoraj byłem w puszczy zielonce i nie było na mapach żadnych szlaków pieszych ni innych... przed chwilą zrobiłem master reset jednak map nie tykałem, bo jak sami mówicie, mapy na karcie pamięci pozostaną... no i włączam a tu mnóstwo szlaków turystycznych widnieje na mapie... nawet nie wiedziałem że przez moją miejscowość też jakiś szlak idzie... 

Z Twoich postów mam wrażenie chaosu i braku panowania nad mapami. Trzeba to na spokojnie przećwiczyć.
Po pierwsze nie mam pojęcia , jakie w zasadzie masz mapy w odbiorniku ???.
Po drugie - wyłącz wszystkie mapy, a następnie włącz tylko UMPpcPL. I jeżdżąc tylko z tą mapą przećwicz sobie nawigację.
Mam wrażenie, że masz na raz włączone przynajmniej dwie mapy routowalne i prowadzi to do opisanych problemów.
Jeśli z Naramowic prowadzi do Uchorowa poprzez Oborniki, to nie musi być nic dziwnego, bo może to jest najszybsza droga w routingu na danej mapie. I jeśli masz w ustawieniach preferencje czasu, to może tak być. Nie sprawdzam jak tam jest z odległością ( Naramowice-Oborniki-Uchorowo vs Naramowice - Mur.Goślina-Uchorowo) , ale może przez Biedrusko wychodzi mu dalej ?? Wystarczyło stanąć i zmieniając ustawienia z czasu na odległość zobaczyć co zrobi. Miałbyś odpowiedź.
Wg mnie uwalić 60CSx to jednak jest sztuka i jesli się udało to masz niepotrzebnie aktywne przynajmniej dwie routowalne mapy.
Mam na 60CSx wiele map (nawet wczoraj dograłem kolejne 500MB) i naprawdę nic się nie dzieje. No ale nie można uruchamiać wszystkiego na raz !!
Wiele czasu na wyjaśnienia nie mamy, bo podejrzewam, że w najbliższy weekend znowu jakaś laska imprezując zahaczy szpilkami o te druty w serwerze w AE i wszystko znowu padnie. Taką w każdym razie postawiliśmy roboczą diagnozę w piątkowy wieczór na temat padów Garniaka
.
Podsumowując - jedna mapa.
Jeśli jednak chcesz trochę pożyć, to nie patrz na ekran 60CSx w trakcie jazdy. Po prostu wyklucz taką ewentualność. To taka dobra rada.
Krzysztof
Po pierwsze nie mam pojęcia , jakie w zasadzie masz mapy w odbiorniku ???.
Po drugie - wyłącz wszystkie mapy, a następnie włącz tylko UMPpcPL. I jeżdżąc tylko z tą mapą przećwicz sobie nawigację.
Mam wrażenie, że masz na raz włączone przynajmniej dwie mapy routowalne i prowadzi to do opisanych problemów.
Jeśli z Naramowic prowadzi do Uchorowa poprzez Oborniki, to nie musi być nic dziwnego, bo może to jest najszybsza droga w routingu na danej mapie. I jeśli masz w ustawieniach preferencje czasu, to może tak być. Nie sprawdzam jak tam jest z odległością ( Naramowice-Oborniki-Uchorowo vs Naramowice - Mur.Goślina-Uchorowo) , ale może przez Biedrusko wychodzi mu dalej ?? Wystarczyło stanąć i zmieniając ustawienia z czasu na odległość zobaczyć co zrobi. Miałbyś odpowiedź.
Wg mnie uwalić 60CSx to jednak jest sztuka i jesli się udało to masz niepotrzebnie aktywne przynajmniej dwie routowalne mapy.
Mam na 60CSx wiele map (nawet wczoraj dograłem kolejne 500MB) i naprawdę nic się nie dzieje. No ale nie można uruchamiać wszystkiego na raz !!
Wiele czasu na wyjaśnienia nie mamy, bo podejrzewam, że w najbliższy weekend znowu jakaś laska imprezując zahaczy szpilkami o te druty w serwerze w AE i wszystko znowu padnie. Taką w każdym razie postawiliśmy roboczą diagnozę w piątkowy wieczór na temat padów Garniaka

Podsumowując - jedna mapa.
Jeśli jednak chcesz trochę pożyć, to nie patrz na ekran 60CSx w trakcie jazdy. Po prostu wyklucz taką ewentualność. To taka dobra rada.
Krzysztof
Soko skoro dograłeś kolejne 500mb map to albo Ty jesteś szczęściarzem, albo ja pechowcem!!! jaj cały czas mam tylko 3 mapy (200mb) na karcie 2gb!!! czyli jeszcze jakieś 90% wolnego miejsca na karcie... mapy to GPSWielkopolska, UMP topo i UMP auto! I w czasie jazdy używam jednej! Szkoda, że nie może mojego odbiornika obejrzeć ktoś doświadczony.... O ile dziwną nawigację z Poznania do Uchorowa jeszcze przeżyję, to cztery zawieszenia w jeden dzień mnie przerażają!!! dodam jeszcze, że zawieszenia nie miały miejsca w czasie nawigacji po wyznaczonej trasie, tylko w czasie wskazywania aktualnej mojej pozycji podczas jazdy...
No to jeszcze jest możliwość, że wgrywanie tych map do odbiornika (na kartę) poprzez Mapsource - jest źródłem kłopotów. Ostatnie wersje mapSource nie cieszą się chyba najlepszą opinią, szczególnie jeśli chodzi o mapy spoza "oficjalnej stajni" Garmina. takie odniosłem wrażenie. Może się mylę.
Wgrałbym tylko jedną mapę (UMPpcPL) i zobaczył, co się dzieje. No bo jeśli pada z wgraną jedną mapą, to dziwny objaw.
Trochę podejrzliwie patrzę na jednoczesne wgranie UMPpcPL i UMP-Topo. Niby FID mają inny ale.... Może się wypowiedzą fachowcy. Ja na taki pomysł nie wpadłem. Dla mnie tu może tkwić przyczyna Twoich kłopotów.
Spokojnie natomiast można wgrać razem z UMPpcPL : UMPszlaki, TOPO GPSManiaka, Szlaki GPSManiaka i dziesiatki innych map.
Ale powtórzę jeszcze raz, że ostatnio do tworzenia pliku gmapsupp.img (dla 60CSx) używam wyłącznie GMapToola. Po prostu mam pliki .img z poszczególnymi mapami w jednym katalogu i po dołączeniu kolejnej mapy jednym kliknięciem generuję plik ze wszystkimi mapami. A ponieważ większość map jest teraz w postaci plików "nazwamapy.img", więc nie ma potrzeby uzywania MapSource.
Pozdrawiam Krzysztof
Wgrałbym tylko jedną mapę (UMPpcPL) i zobaczył, co się dzieje. No bo jeśli pada z wgraną jedną mapą, to dziwny objaw.
Trochę podejrzliwie patrzę na jednoczesne wgranie UMPpcPL i UMP-Topo. Niby FID mają inny ale.... Może się wypowiedzą fachowcy. Ja na taki pomysł nie wpadłem. Dla mnie tu może tkwić przyczyna Twoich kłopotów.
Spokojnie natomiast można wgrać razem z UMPpcPL : UMPszlaki, TOPO GPSManiaka, Szlaki GPSManiaka i dziesiatki innych map.
Ale powtórzę jeszcze raz, że ostatnio do tworzenia pliku gmapsupp.img (dla 60CSx) używam wyłącznie GMapToola. Po prostu mam pliki .img z poszczególnymi mapami w jednym katalogu i po dołączeniu kolejnej mapy jednym kliknięciem generuję plik ze wszystkimi mapami. A ponieważ większość map jest teraz w postaci plików "nazwamapy.img", więc nie ma potrzeby uzywania MapSource.
Pozdrawiam Krzysztof
przyznam się, że miałem gmaptoola ale nie mam pojęcia jak się do niego zabrać, tzn w przypadku mapsource instaluje mapy na PC i mapsource automatycznie je widzi a gdy włączyłem gmaptoola to pusto...
i nie bardzo mam wenę ani pojęcie jak to rozpracować, ani dochodzić co i jak trzeba zrobić, gdzie tych map szukać itd. NO WSTYD MI ale poddałem się...

No ale na razie wgraj na nową czystą kartę mikroSD jedną mapę ( np. UMPpcPL), nic więcej i zobacz czy będą jakieś kłopoty. Na razie nie zawracajmy sobie głowy gmaptoolem. Trzeba dojść , co jest felerne: 60CSx, mapy, czy karta? Krzysztof
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Miałeś fartsoko pisze:nawet wczoraj dograłem ...

Masz świadomość, od kiedy my bawimy się turystycznymi Garminami?kwl pisze:Soko skoro dograłeś kolejne 500mb map to albo Ty jesteś szczęściarzem, ....
Nie od razu Kraków zbudowano. W tzw. "środowisku" trzeba trochę pobyć, aby zgłębić pewne sekrety

Pozdrawiam Lechu
GPSmaniak zapytał?
A skąd na Boga Kolega Kwl miałby to wiedzieć? Taż to już prawie prehistoria. Ale rzeczywiście masz rację trzeba troszkę cierpliwości by nabrać przyzwyczajeń związanych ze specyfiką poszczególnych odbiorników Garmina i obsługą wielu dostępnych map. Którą "zaptaszkować" a którą wręcz przeciwnie, zwłaszcza w GPSMap60CSx uznanym na pewno nie bez racji przez rzeczonego Garmina jako odbiornik do zastosowań profesjonalnych - co by to nie miało znaczyć!
Masz świadomość, od kiedy my bawimy się turystycznymi Garminami?
A skąd na Boga Kolega Kwl miałby to wiedzieć? Taż to już prawie prehistoria. Ale rzeczywiście masz rację trzeba troszkę cierpliwości by nabrać przyzwyczajeń związanych ze specyfiką poszczególnych odbiorników Garmina i obsługą wielu dostępnych map. Którą "zaptaszkować" a którą wręcz przeciwnie, zwłaszcza w GPSMap60CSx uznanym na pewno nie bez racji przez rzeczonego Garmina jako odbiornik do zastosowań profesjonalnych - co by to nie miało znaczyć!

Pozdrawiam
Ryszard
GPSmap60CSx,COLO 400C,Nuvi 1490T+nuLifeTime Europe,
GPmapa2009v3,CSAv5 i inne UMP,y, ostatnio NAVI COMAND NTG4 z mapami NaviSat, komórka LG GT540 z GPS.
Ryszard
GPSmap60CSx,COLO 400C,Nuvi 1490T+nuLifeTime Europe,
GPmapa2009v3,CSAv5 i inne UMP,y, ostatnio NAVI COMAND NTG4 z mapami NaviSat, komórka LG GT540 z GPS.