Edge 1000 problem z kursorem

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.

Moderator: Azzie

Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez jankowalik » Pn, 07 sie 2017 18:56

Witam, od pewnego czasu mam problem z nawigowaniem po kursie. Instaluje tak jak zawsze kurs na karcie w folderze new files, Na mapie kurs wyświetla się prawidłowo ale nie pojawia się kursor ( biała strzałka określająca kierunek jazdy ) Strzałka nie jest również nie pojawia się przy skręcie np na inną drogę, urządzenie nie sygnalizuje również dźwiękiem o zbliżającej się zmianie ( dźwięki mam włączone). Przy nawigowaniu "dokąd" problem znika. Wszystko pojawia się prawidłowo. Zdiagnozuje ktoś przyczynę problemu i pomoże go rozwiązać? Próbowałem włączać różne mapy zainstalowane w urządzeniu, niestety bez efektu.
jankowalik
 
Posty: 10
Dołączył(a): Śr, 14 cze 2017 16:19

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez jankowalik » Pt, 11 sie 2017 10:33

Cisza niestety :-( Kombinuję różne sposoby wgrania kursu i np z mapy https://mapy.cz/turisticka na której rysuję kurs zapisuje w kompie ściągnięty plik gpx zgrywam na kartę do new files kurs się pojawia graficznie ale nie ma nawigacji z kursorem- białą strzałką, powiadomieniami dźwiękowymi o zbliżaniu się do skrzyżowania itp. Podobnie z kilkoma innymi mapami. Natomiast przy mapie http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/ wszystko jest OK! ( Niestety mapa ma minus, że nie chce w niektórych miejscach prowadzić przez polne drogi pomimo, że na mapie są i nawet przy zmianie z rower na pieszy posyła mnie drogą inną niż chce wybrać. Pobieram i zapisuję identycznie. Z http://bikeroutetoaster.com/BRTWebUI również nie jest OK. Wiem, że wakacje, szkoda czasu na pisanie porad ale może jakaś życzliwa dusza podpowie :-) W Edge mam mapę Topo pl, Cycle EU to co standartowo jest w tym zestawie instalowane. Włączałem, wyłączałem poszczególne mapy, bez efektu. W base Camp zmieniłem kurs na ślad również nic.
jankowalik
 
Posty: 10
Dołączył(a): Śr, 14 cze 2017 16:19

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez Zachu » Pt, 11 sie 2017 11:56

Podaj jedno lud dwa miejsca na UMP gdzie jest problem.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7316
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez jankowalik » So, 12 sie 2017 8:22

Zrzut ekranu w poniedziałek prześle. Problem jest np. Z kursem z Długopole Zdrój w stronę Wilanowa dalej do siennej. Z Długopola ul. wolna/ Zdrojowa nie mogę kursu wytyczyć pieszym czerwonym szlakiem ( na innych mapach widoczny) to główny szlak. Mapa uparcie prowadzi na północ drogą samochodową. Ustawienie wyznaczania mam pieszy lub rower. Link na którym widać szlak https://www.google.pl/url?sa=t&source=w ... mnGC9EvPIg
jankowalik
 
Posty: 10
Dołączył(a): Śr, 14 cze 2017 16:19

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez Zachu » Pn, 14 sie 2017 10:35

Jak byś chciał na UMP wyznaczyć trasę jak tam nie ma szlaku ani dróg?
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7316
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez jankowalik » Pn, 14 sie 2017 11:08

Hmm w linku jest. To główny szlak sudecki. Pomiędzy Długopole a wilkanowem nie mogę wyznaczyć. Szlak jest na każdej mapie turystycznej. Czerwony główny szlak sudecki
jankowalik
 
Posty: 10
Dołączył(a): Śr, 14 cze 2017 16:19

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez roro » Pn, 14 sie 2017 11:20

Pobierz mapę Freizeitkarte, trasa od ul. Zdrojowej może być wyznaczona okalając Wronkę od północnej strony,
a od przejazdu powinna być wyznaczona trasa od południa.
roro
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez Zachu » Pn, 14 sie 2017 18:31

Co mnie w linku interesuje?
Mówisz że nie wyznacza na UMP, to szukam błędu. Nie wyznacza bo nie ma to jak ma prowadzić, litości. http://umapa.pl/JsdNa
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7316
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez jankowalik » Pn, 14 sie 2017 19:07

Przepraszam, dopiero teraz mam podgląd mapy i fakt nie wyznaczy bo na tej mapie nie ma drogi która prowadzi szlak. Kolega radzi by kurs wyznaczyć wg freizeitkarte. Czy muszę to instalować do odbiornika ( całą mapę ) wy wystarczy wyznaczony kurs zapisać jako gpx ? Jest sporo map na których wyznaczam kurs i kopiuje na komp i do Edge plik z kursem w formacie gpx ale tylko z niektórych map jak pisałem plik jest poprawnie pokazywany na odbiorniku wskazując kurs a z innych jest częściowo lub w całości widoczny ale bez kursora, podanej odległości do następnego itd.
jankowalik
 
Posty: 10
Dołączył(a): Śr, 14 cze 2017 16:19

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez roro » Pn, 14 sie 2017 19:21

Sprawdź:

W pliku gpx zapisana jest trasa.
dlugopole.gpx
(18.34 KiB) Pobrane 2 razy


Pliku gpx z zapisanym śladem.
Dlugopole_slad.gpx
(16.89 KiB) Pobrane 1 raz
roro
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez jankowalik » Pn, 14 sie 2017 19:49

OK, dziękuję. Kurs jest widoczny na mapie zarówno w odbiorniku jaki na komputerze. Pozostaje sprawdzić w praktyce jak się nawigacja zachowa w Długopolu na kursie. Jutro na w/w mapie wyznaczę kurs w okolicach domu i sprawdzę jak działa. Mam nadzieję, że będzie dobrze
jankowalik
 
Posty: 10
Dołączył(a): Śr, 14 cze 2017 16:19

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez Zachu » Pn, 14 sie 2017 19:56

Oczywiście że nie musisz ale zawsze to lepiej mieć inną mapę.
Najwygodniej to zainstalować BaceCamp od Garmina i wszystkie mapy na komputerze. Wtedy sobie rysujesz ślad na podstawie podkładów i nawet jak na mapie nic nie ma to jedziesz po śladzie. Po Edge to będą kursy czy jakieś inne aktywności.
Zacznij od tego co oferuje producent, później szukaj innych źródeł.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7316
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez roro » Pn, 14 sie 2017 19:57

Kurs można sprawdzić na "sucho" ( chyba jest to możliwe również w EDGE)
Włączasz tryb demo ( wyłączenie sygnału GPS) zmienisz lokalizację,
wybierasz odpowiedni kurs - jedź - zasymuluj, sprawdzisz czy są komunikaty w punktach zwrotu.
roro
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez Zachu » Pn, 14 sie 2017 20:04

Weź się zlituj, jakie komunikaty po śladzie?
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7316
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez roro » Pn, 14 sie 2017 20:09

Kurs nie zawsze jest śladem, koledze zależy na komunikatach w punktach zwrotu.
roro
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Następna strona

Powrót do Na sportowo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości