Garmin Edge 810

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

Re: Garmin Edge 810

Post autor: Slawek_Mat »

jako potencjalnego klienta zmieniającego 800 na 810 nie bardzo mnie przekonuje
samo przekazywanie pozycji live i wysyłanie tego przez GPRS/3G marnuje baterie telefonu i działa tylko w kraju bo kto normalny będzie kupował pakiety internetowe zagraniczne ... ?

wg mnie znacznie lepszym rozwiązaniem w takim przypadku jest SPOT a przy okazji za parę [dosłownie] $ mamy zagwarantowaną akcję ratowniczą
poza tym sam SPOT działa w oparciu o satelity [wysyła sygnał do satelit a nie tylko odbiera] przez co odpadają koszty internetu w roamingu a zasięg jest praktycznie nieograniczony
Pozdrawiam Sławek
rees
Początkujący

Post autor: rees »

Ciekawa cena na jednej ze stron dystrybutrów - 1800 zł (bez mapy). Sporo zważywszy że 1440 w Azymucie za kombo 800+Pl Topo.
michal123
Początkujący

Post autor: michal123 »

Slawek_Mat pisze:jako potencjalnego klienta zmieniającego 800 na 810 nie bardzo mnie przekonuje
Też mnie to rozczarowało, ta współpraca z komórkami to po prostu kiepski bajerek nie zmieniający samego urządzenia właściwie nic. To już dla maniaków bycia on-line, którzy 5 razy na dzień muszą informować cały świat co robią, przeciętnemu rowerzyście to właściwie nic nie wnosi. W tych testach brakuje np. informacji czy zmieniono sposób nawigacji (czyli czy wprowadzono punkty pośrednie); czy rozwiązano problemy z plikami FIT, z którymi mnóstwo osób w 800 się bujało.
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

tak się zastanawiam to chyba nawet nie dla maniaków bo Ci mogą przecież wykorzystać endomodo lub podobne aplikacje

skoro i tak wymaga telefonu to czym się będzie różniło od "endomodo podobnych" ... parametrami treningu - jaki ma sens online wysyłać parametry treningu ?
chyba, że mamy w samochodzie za nami jadącego trenera - ten ogląda "na żywo" i truje nam do słuchawki co mamy zmienić ale ... przecież tak robią tylko zawodowcy a oni telefonów nie wożą bo za ciężkie :mrgreen:
Pozdrawiam Sławek
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

Bez czujników w Azymucie za 1930PLN... Drogo trochę...
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
daijvid
Początkujący

Post autor: daijvid »

miecho pisze:Bez czujników w Azymucie za 1930PLN... Drogo trochę...
800 - 1309PLN
1309 + 1309/2 = 1963,5 -> 50% drożej, jesteś bardzo wyrozumiały z tym 'trochę' :P
Awatar użytkownika
h007
Bywalec

Post autor: h007 »

Forerunner 110 | 735XT
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO
Nuvi 2545LMT
Dash Cam 56
rees
Początkujący

Właśnie się waham .brać 810 bundke packa z topo za 2360 zl brutto czy jednak 800 bundke packa z topo 1860 zl... Ten mobile connect mnie kręci... Poraddzccie proszę:)
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

jak nie straszne Ci błędy wieku dziecięcego to bierz 810
na zmianę pewno jeszcze się nie zdecyduję ale jakbym miał kupować pierwsze urządzenie to jednak gadżet nowszy zawsze lepszy ;)
Pozdrawiam Sławek
mpkk
Nowy

Post autor: mpkk »

Witam,

zakupiłem 810 z PL Topo.
Jest jeden problem: jak go poustawiać, aby kierował dokładnie po wgranej trasie (ślad zamieniony na kurs przez BaseCamp)?
Zawsze gdy jadę - Garmin cały czas próbuje przeliczać i po swojemu skierować do punktu końcowego.
Nawet wyłączenie możliwości przeliczania nic nie daje - kieruje albo najkrótszą drogą, albo po jak najmniejszych wzniosach albo najszybszą trasą (opcje do wyboru w menu).

Pozdrawiam!
Paweł
rees
Początkujący

O cholera ubiegłeś mnie... Ja planowałem w tym tygodniu ale za zimno na rower dla mnie jeszcze. Anyway opisz swoje wrażenia a wszczególności funkcjonowanie ze smartfonem: dużo wygody daje? Ficzery warte są tej różnicy w kasie?
mpkk
Nowy

Ress - jest tak:
połączenie funkcjonalności z Endomondo (śledzenie i przesyłanie danych zarówno online jak i po zakończneniu jazdy - nie trzeba poza ładowaniem w ogóle kabla usb podłączać) z super dotykowym ekranem (dotykowość poprawnie działa nawet pod wodą, przez zimową rękawiczkę a nawet jak jest zalany mieszanką wody/piachu i soli)
Jeździłem 810 od końca stycznia, dość regularnie - zarówno przy -12 stopniach (ostatni maraton MazoviaMTB w miejscowości Mrozy - sobota, 2013.03.23) jak i przy padającym śniegu/deszczu.

Jedyny problem to prowadzenie po zapisie śladu/kursie - zawsze próbuje wyznaczać - przeliczać trasę w trakcie jazdy wg jednego z trzech możliwych ustawień: minimalizuj dystans/ minimalizuj czas/ minimalizuj wznios. Brak opcji: nie minimalizuj...
rees
Początkujący

Mppk: dzięki za informację. Właśnie planuję wpaść do azymutu na zakupy i tak sobie myślę: po co mam płacić 2000 zł za 810 skoro moge kupić 800 za 1400 zł z mapami... Sam live view + upload danych przez smartfona jakoś mnie nie przekonuje. Podobno menu jest trochę lepsze ale w sumie żadnych większych bajerów nie widzę...
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

mpkk pisze:Jedyny problem to prowadzenie po zapisie śladu/kursie - zawsze próbuje wyznaczać - przeliczać trasę w trakcie jazdy wg jednego z trzech możliwych ustawień: minimalizuj dystans/ minimalizuj czas / minimalizuj wznios....
To coś nowego...
Zawsze w poprzednich Edge-ach było:
Dystans po drogach (minimalizuj dystans)
Czas po drogach (minimalizuj czas)
Bezdroże (na krechę, przez pola).
Nigdy nie było minimalizuj wznios...
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
mpkk
Nowy

Właśnie chyba coś nie tak z tym softem....
Ładuję kurs od kolegi, dajmy na to w kształcie kwadratu.
Robię start - przez chwilę prowadzi mnie mój 810 zgodnie z tym co jest w kursie. Po chwili - np. na wierzchołku 2 boków przelicza i każe mi jechać na skuśkę do drugiego wierzchołka przez środek kwadratu a nie po bokach....
ODPOWIEDZ