Garmin Edge 810
-
Slawek_Mat
- Bywalec
- Kontakt:
Re: Garmin Edge 810
jako potencjalnego klienta zmieniającego 800 na 810 nie bardzo mnie przekonuje
samo przekazywanie pozycji live i wysyłanie tego przez GPRS/3G marnuje baterie telefonu i działa tylko w kraju bo kto normalny będzie kupował pakiety internetowe zagraniczne ... ?
wg mnie znacznie lepszym rozwiązaniem w takim przypadku jest SPOT a przy okazji za parę [dosłownie] $ mamy zagwarantowaną akcję ratowniczą
poza tym sam SPOT działa w oparciu o satelity [wysyła sygnał do satelit a nie tylko odbiera] przez co odpadają koszty internetu w roamingu a zasięg jest praktycznie nieograniczony
samo przekazywanie pozycji live i wysyłanie tego przez GPRS/3G marnuje baterie telefonu i działa tylko w kraju bo kto normalny będzie kupował pakiety internetowe zagraniczne ... ?
wg mnie znacznie lepszym rozwiązaniem w takim przypadku jest SPOT a przy okazji za parę [dosłownie] $ mamy zagwarantowaną akcję ratowniczą
poza tym sam SPOT działa w oparciu o satelity [wysyła sygnał do satelit a nie tylko odbiera] przez co odpadają koszty internetu w roamingu a zasięg jest praktycznie nieograniczony
Pozdrawiam Sławek
Ciekawa cena na jednej ze stron dystrybutrów - 1800 zł (bez mapy). Sporo zważywszy że 1440 w Azymucie za kombo 800+Pl Topo.
Też mnie to rozczarowało, ta współpraca z komórkami to po prostu kiepski bajerek nie zmieniający samego urządzenia właściwie nic. To już dla maniaków bycia on-line, którzy 5 razy na dzień muszą informować cały świat co robią, przeciętnemu rowerzyście to właściwie nic nie wnosi. W tych testach brakuje np. informacji czy zmieniono sposób nawigacji (czyli czy wprowadzono punkty pośrednie); czy rozwiązano problemy z plikami FIT, z którymi mnóstwo osób w 800 się bujało.Slawek_Mat pisze:jako potencjalnego klienta zmieniającego 800 na 810 nie bardzo mnie przekonuje
-
Slawek_Mat
- Bywalec
- Kontakt:
tak się zastanawiam to chyba nawet nie dla maniaków bo Ci mogą przecież wykorzystać endomodo lub podobne aplikacje
skoro i tak wymaga telefonu to czym się będzie różniło od "endomodo podobnych" ... parametrami treningu - jaki ma sens online wysyłać parametry treningu ?
chyba, że mamy w samochodzie za nami jadącego trenera - ten ogląda "na żywo" i truje nam do słuchawki co mamy zmienić ale ... przecież tak robią tylko zawodowcy a oni telefonów nie wożą bo za ciężkie
skoro i tak wymaga telefonu to czym się będzie różniło od "endomodo podobnych" ... parametrami treningu - jaki ma sens online wysyłać parametry treningu ?
chyba, że mamy w samochodzie za nami jadącego trenera - ten ogląda "na żywo" i truje nam do słuchawki co mamy zmienić ale ... przecież tak robią tylko zawodowcy a oni telefonów nie wożą bo za ciężkie
Pozdrawiam Sławek
Bez czujników w Azymucie za 1930PLN... Drogo trochę...
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
800 - 1309PLNmiecho pisze:Bez czujników w Azymucie za 1930PLN... Drogo trochę...
1309 + 1309/2 = 1963,5 -> 50% drożej, jesteś bardzo wyrozumiały z tym 'trochę'
Właśnie się waham .brać 810 bundke packa z topo za 2360 zl brutto czy jednak 800 bundke packa z topo 1860 zl... Ten mobile connect mnie kręci... Poraddzccie proszę:)
-
Slawek_Mat
- Bywalec
- Kontakt:
jak nie straszne Ci błędy wieku dziecięcego to bierz 810
na zmianę pewno jeszcze się nie zdecyduję ale jakbym miał kupować pierwsze urządzenie to jednak gadżet nowszy zawsze lepszy
na zmianę pewno jeszcze się nie zdecyduję ale jakbym miał kupować pierwsze urządzenie to jednak gadżet nowszy zawsze lepszy
Pozdrawiam Sławek
Witam,
zakupiłem 810 z PL Topo.
Jest jeden problem: jak go poustawiać, aby kierował dokładnie po wgranej trasie (ślad zamieniony na kurs przez BaseCamp)?
Zawsze gdy jadę - Garmin cały czas próbuje przeliczać i po swojemu skierować do punktu końcowego.
Nawet wyłączenie możliwości przeliczania nic nie daje - kieruje albo najkrótszą drogą, albo po jak najmniejszych wzniosach albo najszybszą trasą (opcje do wyboru w menu).
Pozdrawiam!
Paweł
zakupiłem 810 z PL Topo.
Jest jeden problem: jak go poustawiać, aby kierował dokładnie po wgranej trasie (ślad zamieniony na kurs przez BaseCamp)?
Zawsze gdy jadę - Garmin cały czas próbuje przeliczać i po swojemu skierować do punktu końcowego.
Nawet wyłączenie możliwości przeliczania nic nie daje - kieruje albo najkrótszą drogą, albo po jak najmniejszych wzniosach albo najszybszą trasą (opcje do wyboru w menu).
Pozdrawiam!
Paweł
O cholera ubiegłeś mnie... Ja planowałem w tym tygodniu ale za zimno na rower dla mnie jeszcze. Anyway opisz swoje wrażenia a wszczególności funkcjonowanie ze smartfonem: dużo wygody daje? Ficzery warte są tej różnicy w kasie?
Ress - jest tak:
połączenie funkcjonalności z Endomondo (śledzenie i przesyłanie danych zarówno online jak i po zakończneniu jazdy - nie trzeba poza ładowaniem w ogóle kabla usb podłączać) z super dotykowym ekranem (dotykowość poprawnie działa nawet pod wodą, przez zimową rękawiczkę a nawet jak jest zalany mieszanką wody/piachu i soli)
Jeździłem 810 od końca stycznia, dość regularnie - zarówno przy -12 stopniach (ostatni maraton MazoviaMTB w miejscowości Mrozy - sobota, 2013.03.23) jak i przy padającym śniegu/deszczu.
Jedyny problem to prowadzenie po zapisie śladu/kursie - zawsze próbuje wyznaczać - przeliczać trasę w trakcie jazdy wg jednego z trzech możliwych ustawień: minimalizuj dystans/ minimalizuj czas/ minimalizuj wznios. Brak opcji: nie minimalizuj...
połączenie funkcjonalności z Endomondo (śledzenie i przesyłanie danych zarówno online jak i po zakończneniu jazdy - nie trzeba poza ładowaniem w ogóle kabla usb podłączać) z super dotykowym ekranem (dotykowość poprawnie działa nawet pod wodą, przez zimową rękawiczkę a nawet jak jest zalany mieszanką wody/piachu i soli)
Jeździłem 810 od końca stycznia, dość regularnie - zarówno przy -12 stopniach (ostatni maraton MazoviaMTB w miejscowości Mrozy - sobota, 2013.03.23) jak i przy padającym śniegu/deszczu.
Jedyny problem to prowadzenie po zapisie śladu/kursie - zawsze próbuje wyznaczać - przeliczać trasę w trakcie jazdy wg jednego z trzech możliwych ustawień: minimalizuj dystans/ minimalizuj czas/ minimalizuj wznios. Brak opcji: nie minimalizuj...
Mppk: dzięki za informację. Właśnie planuję wpaść do azymutu na zakupy i tak sobie myślę: po co mam płacić 2000 zł za 810 skoro moge kupić 800 za 1400 zł z mapami... Sam live view + upload danych przez smartfona jakoś mnie nie przekonuje. Podobno menu jest trochę lepsze ale w sumie żadnych większych bajerów nie widzę...
To coś nowego...mpkk pisze:Jedyny problem to prowadzenie po zapisie śladu/kursie - zawsze próbuje wyznaczać - przeliczać trasę w trakcie jazdy wg jednego z trzech możliwych ustawień: minimalizuj dystans/ minimalizuj czas / minimalizuj wznios....
Zawsze w poprzednich Edge-ach było:
Dystans po drogach (minimalizuj dystans)
Czas po drogach (minimalizuj czas)
Bezdroże (na krechę, przez pola).
Nigdy nie było minimalizuj wznios...
LeCH
Właśnie chyba coś nie tak z tym softem....
Ładuję kurs od kolegi, dajmy na to w kształcie kwadratu.
Robię start - przez chwilę prowadzi mnie mój 810 zgodnie z tym co jest w kursie. Po chwili - np. na wierzchołku 2 boków przelicza i każe mi jechać na skuśkę do drugiego wierzchołka przez środek kwadratu a nie po bokach....
Ładuję kurs od kolegi, dajmy na to w kształcie kwadratu.
Robię start - przez chwilę prowadzi mnie mój 810 zgodnie z tym co jest w kursie. Po chwili - np. na wierzchołku 2 boków przelicza i każe mi jechać na skuśkę do drugiego wierzchołka przez środek kwadratu a nie po bokach....