Edge 1000 problem z kursorem

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.

Moderator: Azzie

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez Zachu » Pn, 14 sie 2017 20:19

W teorii coś się orientuje i kurs to kierunek. Kiedy jest komunikat przy 39 stopniach czy 40?
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7409
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez roro » Pn, 14 sie 2017 20:30

@ Zachu
jankowalik napisał(a): Kombinuję różne sposoby wgrania kursu i np z mapy https://mapy.cz/turisticka na której rysuję kurs zapisuje w kompie ściągnięty plik gpx zgrywam na kartę do new files kurs się pojawia graficznie ale nie ma nawigacji z kursorem- białą strzałką, powiadomieniami dźwiękowymi o zbliżaniu się do skrzyżowania itp. Podobnie z kilkoma innymi mapami. Natomiast przy mapie http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/ wszystko jest OK! ....Pobieram i zapisuję identycznie.
roro
Bywalec
 
Posty: 345
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez GPS Maniak » Wt, 15 sie 2017 11:27

Zachu napisał(a):Weź się zlituj, jakie komunikaty po śladzie?

roro napisał(a):Kurs nie zawsze jest śladem, koledze zależy na komunikatach w punktach zwrotu.

Wątek nie dotyczy ręczniaka, więc klasyczny podział na ślady i trasy, znany z Oziego (znaczniki rte/trk), jeszcze inaczej rozumiany przez ręczniaki Garmina, faktycznie można odłożyć "na półkę". Zwłaszcza, że zewnętrzne, nie garminowskie aplikacje bardzo często używają określenia "track" do wszystkiego, niezależnie od tego co ten "track" zawiera. W efekcie pojęcie śladu zaczyna być pojęciem umownym, niewiele mającym wspólnego z tym, co my, dinozaury znamy z przeszłości :wink:

Nie wiem jak to wygląda w Edgu, więc oczywiście nie można wykluczyć, że cały mój wywód nie ma sensu, ale w przypadku zegarka - nawet niemapowego jakim jest Fenix3, tzw. "ślad" może zawierać waypointy jako znaczniki skrętu które mogą być wykorzystane podczas nawigacji "turn by turn". Na filmie: https://www.youtube.com/watch?v=EufR_zR ... e=youtu.be jest pokazane jak informacje typu "skręt" dodać ręcznie w "Trackcreatorze" aplikacji gpsies.com:

Nowy-2.jpg


Taki "track", czy raczej kurs wysłany do urządzenia może być wykorzystany w nawigacji "turn by turn" - zakręt po zakręcie, z pominięciem routingu mapy, czy wręcz w urządzeniach bezmapowych typu Fenix3 :!:

Jest jednak jedno zastrzeżenie: pliki nie mogą mieć postaci GPX. Nie drążyłem tematu, więc nie potrafię odpowiedzieć na pytanie skąd ten problem. Tzn. czy to standard GPX nie pozwala na zaszycie informacji o zwrotach, czy też Garmin importując GPXa gubi tego typu informacje. Tak czy inaczej - przynajmniej w przypadku zegarków - musi to być plik TCX. Co prawda zegarek nie zaimportuje TCXa, więc ten przed skopiowaniem do zegarka należy skonwertować do postaci FIT z wykorzystaniem CourseTCX2FIT, ale już Edge nie powinien mieć problemu z zaimportowaniem pliku TCXa wklejonego do folderu NewFiles.

Nie wiem, ale nie wykluczone, że wówczas w Edgu można by było skorzystać z dobrodziejstwa nawigacji "zakręt po zakręcie" czyli z komunikatami typu: "skręć w prawo za 200m", nawet bez użycia routowalnej mapy. Ponieważ jednak Edga w ogóle nie znam, to tylko takie moje gdybanie ... :oops:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14734
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez roro » Wt, 15 sie 2017 11:45

GPS Maniak napisał(a):... ale nie wykluczone, że wówczas w Edgu można by było skorzystać z dobrodziejstwa nawigacji "zakręt po zakręcie" ....


Kolega "jankowalik" wysyła ( kopiuje) z Base Camp do EDGE 1000 plik gpx
i uzyskuje w odbiorniku kurs z informacją w punktach zwrotu,
więc zabieg w Trackcreatorze nie jest koneczny.

W innych przypadkach gdy rysuje " trasę " na mapach online
( która jest traktowana przez odbiorniki turystyczne jako ślad)
zapisany w pliku gpx, informacji w punktach zwrotu nie uzyskuje.

Co kolega "jankowalik" zapisuje w Base Camp w pliku gpx nie wiem,
ale przypuszczam, że w przypadku przetworzenia trasy ( trasa Garmin) do kursu,
kurs będzie zawierał informacje w punktach zwrotu.
roro
Bywalec
 
Posty: 345
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez GPS Maniak » Wt, 15 sie 2017 14:23

roro napisał(a):Kolega "jankowalik" wysyła ( kopiuje) z Base Camp do EDGE 1000 plik gpx
i uzyskuje w odbiorniku kurs z informacją w punktach zwrotu,

Pytanie: czy te informacje pochodzą bezpośrednio z kursu/pliku GPX, czy są wygenerowane przez odbiornik na podstawie routowalnej mapy w odbiorniku? Nie znam Edga, więc odpowiedzi na to pytanie też nie znam.

roro napisał(a):więc zabieg w Trackcreatorze nie jest koneczny.

W ogóle ręczne kreowanie zwrotów, to prawie sepuku, ale jak widać na filmie, ludziska to robią. W przypadku Fenixa3, który nie posiada innej możliwości, można to zrozumieć. Swoją drogą Locus może automatycznie generować informacje o zwrotach i ma też możliwość wyeksportowania pliku TCX. Trzeba by było kiedyś sprawdzić czy to zadziała ...
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14734
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez roro » Śr, 16 sie 2017 13:05

GPS Maniak napisał(a):W przypadku Fenixa3, który nie posiada innej możliwości, można to zrozumieć.

Jeżeli odbiornik ma ograniczone możliwości, można "rzeźbić", w odbiornikach o większych możliwościach nie ma to sensu.

W odbiornikach, które obsługują pliki gpi można na trasie śladu utworzyć punkty w miejscach zwrotu,
przetworzyć do pliku gpi i mieć informację o punktach zwrotu wyświetlaną, tak jak wyświetlane są informacje o fotoradarach,
tylko czy nie będzie prościej utworzyć w Base Camp trasę na "krechę" z punktami pośrednimi i w odbiorniku uruchomić trasę
jako bezpośrednią, bez względu jaką mapę zastosujemy w odbiorniku a nawet bez mapy szczegółowej trasa będzie
ukształtowana według dróg.

Czy tak utworzona trasa bezpośrednia zachowa swój przebieg po przetworzeniu do kursu nie wiem,
ale informacje o punktach zwrotu są zawarte w pliku gpx.
roro
Bywalec
 
Posty: 345
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez sdsyc » Śr, 16 sie 2017 17:42

jankowalik napisał(a):z mapy https://mapy.cz/turisticka na której rysuję kurs zapisuje w kompie ściągnięty plik gpx zgrywam na kartę do new files kurs się pojawia graficznie ale nie ma nawigacji z kursorem- białą strzałką, powiadomieniami dźwiękowymi o zbliżaniu się do skrzyżowania itp. [...] Natomiast przy mapie http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/ wszystko jest OK!

Powód jest następujący:
- mapy.cz generuje gpx ze znacznikiem <trk>, czyli nominalnie śladem i odbiornik nie przelicza trasowania i manewrów
- ump.waw.pl generuje plik ze znacznikiem <rte>, czyli nominalnie trasą i odbiornik przelicza trasowanie wg aktywnej (w odbiorniku) mapy pokazując strzałki manewrów itp.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: viago + UMP, Locus / Brouter + OSM (było 7Ways, Oruxmap, OsmAnd)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2744
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez sdsyc » Śr, 16 sie 2017 17:58

GPS Maniak napisał(a):Wątek nie dotyczy ręczniaka, więc klasyczny podział na ślady i trasy, znany z Oziego (znaczniki rte/trk), jeszcze inaczej rozumiany przez ręczniaki Garmina, faktycznie można odłożyć "na półkę".
Wg mnie - niekoniecznie (na pewno na podstawie Epix, nie będącego ręczniakiem); kurs powstały z trk nie używa trasowania, kurs powstały z rte używa (i wówczas są owe magiczne strzałki). Zakładam, że tu istnieje podobieństwo między Edge a Epix.
GPS Maniak napisał(a):Nie wiem jak to wygląda w Edgu, więc oczywiście nie można wykluczyć, że cały mój wywód nie ma sensu, ale w przypadku zegarka - nawet niemapowego jakim jest Fenix3, tzw. "ślad" może zawierać waypointy jako znaczniki skrętu które mogą być wykorzystane podczas nawigacji "turn by turn".
Przypuszczam, że tu nie chodzi o dodatkowe wpt. Ump generuje gpx z rte (mino, że na WWW nazywane jest to śladem), mapy.cz generują gpx z trk.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: viago + UMP, Locus / Brouter + OSM (było 7Ways, Oruxmap, OsmAnd)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2744
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez miecho » Śr, 16 sie 2017 20:24

Z Edge'm jest tak, że wszystkie te gpx, tcx, fit które nie są kursami to i tak potraktuje jako kursy - czyli wyjdzie z tego nawigowanie po śladzie.
No chyba, że początek kursu jest w pewnej odległości, to E1000 zapyta się czy nawigować do początku kursu i wtedy będzie nawigował po punkt po punkcie do startu kursu, potem to już będzie jazda po kursie.
Jednie trasa wyklikana w samym E1000 zachowuje się jak klasyczne nawigowanie turn by turn, ze strzałkami, powiadomieniami itd.
Niektóre serwisy np. "http://bikeroutetoaster.com" same dodają te waypointy, o których wspominał GPSManiak (trzeba zaznaczyć "Add Course Points at junctions").
Kursy "wyklikiwane" w tych serwisach muszą mieć dane o prędkości, każdy punkcik powinien mieć datę i godzinę... Na tej postawie pojawiają się dwie strzałeczki "biała" nasza pozycja i szara pozycja chłopka za którym się "ścigamy".
Czyli jak chcecie jeździć turystycznie i mieć nawigację turn by turn to najlepiej nawigować wg trasy wyklikanej w samym Edge.
LeCH
Edge 1000 , Oregon 650, Forerunner 935
Na sprzedaż:
Vivoactive HR- 500PLN, Forerunner 920XT - 750PLN
Avatar użytkownika
miecho
Bywalec
 
Posty: 980
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 7:40
Lokalizacja: już nie Żory...

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez sdsyc » Śr, 16 sie 2017 20:40

miecho napisał(a):Z Edge'm jest tak, że wszystkie te gpx, tcx, fit które nie są kursami to i tak potraktuje jako kursy - czyli wyjdzie z tego nawigowanie po śladzie.
Kurs nie oznacza wyłącznie nawigowania po śladzie :!: Przecież jankowalik napisał, że zaimportowane z UMP zachowują się inaczej (owe słynne białe strzałki sygnalizujące manewr). Choć nazwa ta sama, to kurs kursowi nierówny i są kursy-ślady oraz kursy-trasy (choć w żaden sposób w menu się nie wyróżniają). Piszę to wprawdzie nie mając doświadczenia z Edge1000, ale wnioskując z opisu jankowalik oraz podobieństw do moich obserwacji w Epix.
[edit]
Ww nie dotyczy tras tworzonych w BC
Ostatnio edytowano Śr, 16 sie 2017 20:56 przez sdsyc, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Dodanie uwagi po [edit]
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: viago + UMP, Locus / Brouter + OSM (było 7Ways, Oruxmap, OsmAnd)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2744
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez miecho » Śr, 16 sie 2017 23:10

Co do strzałek manewrowych to w wersji firmware 2.7 z 16.12.2014 pojawiła się poprawka: Improved course settings by allowing independent control of turn guidance and off course warnings.
To spowodowało, że w menu Kursów pojawiła się opcja "Szczegółowa nawigacja", której zaznaczenie powoduje, że pojawiają się komunikaty o manewrach.
Może ta opcja "odhaczyła" się we wspomnianym w tytule Edgu...

Na tym filmie widać jak wygląda nawigowanie "po kursie":
https://www.youtube.com/watch?v=Bue-c-o4Cjs

A tu jest jak reaguje E1000 na zjechanie z kursu:
https://youtu.be/Bue-c-o4Cjs?t=357
LeCH
Edge 1000 , Oregon 650, Forerunner 935
Na sprzedaż:
Vivoactive HR- 500PLN, Forerunner 920XT - 750PLN
Avatar użytkownika
miecho
Bywalec
 
Posty: 980
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 7:40
Lokalizacja: już nie Żory...

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez roro » Cz, 17 sie 2017 0:13

Ok. opcja z komunikatami mogła się "odhaczyć"
ale czy wyłączenie komunikatów spowoduje zniknięcie " białej strzałki", chyba nie.
roro
Bywalec
 
Posty: 345
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez sdsyc » Cz, 17 sie 2017 7:14

Nie jest to przedmiotem wątku.
Wg mnie sprawa wyjaśniona - wgranie gpx z trk powoduje, że nie ma "białych strzałek".
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: viago + UMP, Locus / Brouter + OSM (było 7Ways, Oruxmap, OsmAnd)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2744
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez miecho » Cz, 17 sie 2017 15:58

No właśnie nie do końca...
Przykładowa trasa stworzona tym serwisem "mapy.cz". Jak się zaznaczy rowerek to tworzy ślad "trk".
Po wrzuceniu do E1000, zafiksowaniu i jak zostanie "odnaleziony kurs" to się pojawiają strzałeczki i lista manewrów.

cz.png

Kod: Zaznacz cały
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<gpx creator="mapy.cz" version="1.1" xmlns="http://www.topografix.com/GPX/1/1" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:schemaLocation="http://www.topografix.com/GPX/1/1 http://www.topografix.com/GPX/1/1/gpx.xsd">
<trk><name></name>
    <trkseg>
        <trkpt lat="49.9920147657" lon="18.7880212069"><name>WP 001</name></trkpt>
        <trkpt lat="49.9896872789" lon="18.7869161367"><name>WP 002</name></trkpt>
        <trkpt lat="49.9896698445" lon="18.7860806286"><name>WP 003</name></trkpt>
        <trkpt lat="49.9897040427" lon="18.7852907181"><name>WP 004</name></trkpt>
        <trkpt lat="49.9897040427" lon="18.7852907181"><name>WP 005</name></trkpt>
        <trkpt lat="49.9897851795" lon="18.7832964957"><name>WP 006</name></trkpt>
        <trkpt lat="49.991055876" lon="18.7836652994"><name>WP 007</name></trkpt>
        <trkpt lat="49.9927134812" lon="18.7841413915"><name>WP 008</name></trkpt>
        <trkpt lat="49.9927014112" lon="18.7841950357"><name>WP 009</name></trkpt>
    </trkseg>
    </trk>
</gpx>
LeCH
Edge 1000 , Oregon 650, Forerunner 935
Na sprzedaż:
Vivoactive HR- 500PLN, Forerunner 920XT - 750PLN
Avatar użytkownika
miecho
Bywalec
 
Posty: 980
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 7:40
Lokalizacja: już nie Żory...

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez sdsyc » Cz, 17 sie 2017 17:13

:lol:
No to Edge1000 jest podobny do Fenix5X
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: viago + UMP, Locus / Brouter + OSM (było 7Ways, Oruxmap, OsmAnd)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2744
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na sportowo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości