Edge 1000 problem z kursorem

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.

Moderator: Azzie

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez jankowalik » So, 19 sie 2017 21:15

Dziękuję wszystkim za porady, głównie koledze roro, który podesłał mi kilka gotowych śladów/tras/kursów. Wnioski z mojej strony: urządzenie nie jest "przyjazne" dla przeciętnego Kowalskiego. Co najważniejszym, brak powtarzalności tzn. mój edge wyląduje w serwisie ew zwrot do sklepu.. Analfabetycznie kopiowałem trasy czy kursy i co? edge zachowuje się jak rozkapryszona dziewica ;-) Wczoraj było OK dziś po wywaleniu i zainstalowaniu na nowo jest passe. Wiśieńką na torcie jest wskazanie drogi powrotnej. Z wioski ponikwa do długopola przez Bystrzycę. Około 25 km krąg !!!!. Kupiłem to za namową żony by bezpiecznie jeździć ale najtańsze komórki są bezpieczniejsze. Na dzień dzisiejszy poproszę o coś przyjaznego dla chorego na Alzheimera.
jankowalik
 
Posty: 12
Dołączył(a): Śr, 14 cze 2017 16:19

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez roro » So, 19 sie 2017 21:34

.... jeszcze spróbuj.
Zrób reset ( przywrócenie do stanu fabrycznego) wczytaj "testowe pliki",
sprawdź, może zacznie działać prawidłowo.
roro
Bywalec
 
Posty: 343
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez miecho » N, 20 sie 2017 10:13

jankowalik napisał(a): Wiśieńką na torcie jest wskazanie drogi powrotnej. Z wioski ponikwa do długopola przez Bystrzycę. Około 25 km krąg !!!!. Kupiłem to za namową żony by bezpiecznie jeździć ale najtańsze komórki są bezpieczniejsze.

Edge 1000 to tak naprawdę sportowy Garmin do którego dołożono nawigację.
Taka 100% nawigacja działa jeżeli się korzysta z opcji:
Dokąd?->Planowanie trasy - wybierasz punkt docelowe i punkty pośrednie.
Dokąd?->Zapisane->Pozycje... Dokąd?->Zapisane->Narzędz. wyszukiwania - wybierasz punkt docelowe.
W obu tych przypadkach prowadzić Cię z aktualnej pozycji do punktu docelowego. Którędy poprowadzi zależy od opcji profilu aktywności Nawigacja -> Trasowanie oraz od tego jaką mapę masz w Edgu.
Ból jest taki, że nie da się zachować kilku tras i przygotować takiej trasy na komputerze. Pewnym obejściem tego problemu może być przygotowanie waypointów na komputerze, tak żeby łatwiej było później wyszukiwać w Edgu.

Dokąd?->Plan. podróży pow. - wybierasz miejsce do którego chcesz wrócić oraz ile kilometrów chcesz przejechać. Zaproponuje Ci 3 różne trasy - pętle o zadeklarowanej długości.

Pozostają jeszcze kursy, które tak naprawdę są nawigowaniem po śladzie. Edge poprowadzi Cię dokładnie tak jak kurs wyglądał na komputerze, no chyba że zjedziesz z kursu wtedy będzie Cię próbował doprowadzić do kursu wg. zasad ustawionych w opcjach trasowania.
Edge potrafi też dodać informacje o manewrach. Wydaje mi się bo na co dzień nie korzystam z tej funkcjonalności (Kursy -> Szczegółowa nawigacja), że ułatwieniem dla Edga będzie gdy kursy wyklikiwane były wyklikane na tej samej mapie co jest w urządzeniu. Wtedy węzły w których wykonywane są zwroty oraz drogi po których chce się jechać idealnie będą się pokrywać.
LeCH
Edge 1000 , Oregon 650, Forerunner 920XT, Vivoactive HR
Avatar użytkownika
miecho
Bywalec
 
Posty: 978
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 7:40
Lokalizacja: już nie Żory...

Re: Edge 1000 problem z kursorem

Postprzez jankowalik » Wt, 22 sie 2017 17:25

Dziękuję koledzy za podtrzymanie mnie na duchu i doping. Siedziałem i siedzę przed kompem i nawigacją i co? Notuje wszystko co robię, za kilkanaście dni postaram sie to zebrać i opisać, może sie innym przyda. Na dzień dzisiejszy dogadałem się z moim Edge 1000 na tyle, że.... działa wzorowo :-) Nie do końca wiem co jest przyczyną ale wstępne wnioski : czy to ślad, trasa edge wszystko traktuje jako kurs i nawiguje bez problemu ( z kursorem, dźwiękami, wskazaniem odległości itd) Zapisywałem jako gpx track, garmin course tcx, garmin route, garmin fit, Nawigowałem na krótkich odcinkach ale jeśli działa to na dłuższych też chyba będzie OK. Z ciekawostek może ktoś wie dlaczego z mapy UMP przy zapisaniu śladu na kompie, zmianie nazwy w Edge zawsze pojawia się nazwa Course. Przy planowaniu na innych mapach skopiowany plik na kartę w Edge jest z poprawną nazwą. To na dziś tyle. Pozdrawiam :-)
jankowalik
 
Posty: 12
Dołączył(a): Śr, 14 cze 2017 16:19

Poprzednia strona

Powrót do Na sportowo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości