Pytania o Edge 705

O seriach Forerunner i Edge, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.

Moderator: Azzie

Re: Pytania o Edge 705

Postprzez pocio » Wt, 23 gru 2008 20:51

w każdym pulsometrze podajesz coś takiego jak kod ćwiczenia inny do biegania inny do jazdy. W Edde nie masz możliwości na przelaczenie wysilku fizycznego na bieg.
połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam
pocio
B&K Herbapol rowerowanie.pl
Edge 705
pocio

Postprzez cichy70 » Śr, 24 gru 2008 10:18

pocio napisał(a):w każdym pulsometrze podajesz coś takiego jak kod ćwiczenia inny do biegania inny do jazdy. W Edde nie masz możliwości na przelaczenie wysilku fizycznego na bieg.

pierwsze słyszę o takim kodzie :) no ale ja od lat używam polarów i z lepszą technologią niewiele mam do czynienia :)
pocio kolego - spalanie kalorii jest liczone na podstawie intensywności bicia serca podzielone/przemnożone/scałkowane/ itd przez wagę,wiek,tętno maksymalne /spoczynkowe i inne tego typu drobiazgi. Gdy pływasz,jezdzisz na rowerze, czy też robisz przysiady, przy takiej samej intensywności w czasie / spalisz tyle samo kalorii i żaden tajemny kod nic nie pomoże. Mój Polar RS800SD ma funkcję R-R tzn ,że liczy KAŻDE!!!! uderzenie serca i podejrzewam,że dzięki temu ,iż nie musi wyciągać jakiejś średniej ,liczy spalanie kalorii najdokładniej.Inna sprawa,że wiedza czy spaliłem ,800 czy 1200 kcal potrzebna mi jak w tyłku koszula :) Ot kolejna rubryczka w jakichś tam statystykach.
edge 705 HR/CAD GP TOPO Forerunner 310XT
http://biegaczezdzialek.pl
cichy70

Postprzez BoDro » Śr, 24 gru 2008 12:00

Bardzo rozbudowany zestaw wspomnianych kodów mają pulsometry Sigmy ( kilkadziesiąt pozycji ). Nazywają to "czynnikiem specyficznym", którego wartość zależy od dyscypliny i stopnia jej intensywności. Np. kolarstwo w tempie spacerowym ma kod 29, a ostra jazda kod 80. Z kolei np. jogging powolny - 61, intensywny - 99. Nie mam pojęcia, jak owe "czynniki" wyznaczano, ale niewątpliwie spalanie kalorii / rodzaj i intensywność dyscypiny to nie są proste zależności i "filozofia" owych kodów ma sens... Oczywiście, do pulsometrów Sigmy ( oprócz kodu czynnika specyficznego ) wpisuje się także - podobnie jak w Polarze - wiek, wagę, płeć, tętno max...
Bogdan
Legend C
BoDro

Postprzez cichy70 » Śr, 24 gru 2008 13:28

oo i już człowiek mądrzejszy :),ale jeżeli dobrze zrozumiałem ,to ciągle trzeba te kody zmieniać w zależności od formy ruchu?? no to współczucia...dla posiadaczy sigm :) a Wesołych Świąt dla Wszystkich :)
cichy70

Postprzez miki » Śr, 24 gru 2008 13:54

Prawda jest taka, że pulsometr z wpisywanym kodem jest prostacki. ;-) To jest jedna z najprostszych metod, czyli jednocześnie obarczona dużym błędem. Tu Polar ma wyraźną przewagę, gdyż bierze pod uwagę ważne i w miarę obiektywne czynniki. Pozostaje jeszcze kwestia używanego przez urządzenie algorytmu (funkcji) do obliczania kalorii. Wygląda na to, że na tym polu Garmin leży. Być może kiedyś poprawią to w firmwarze.
miki
Bywalec

Postprzez BoDro » Śr, 24 gru 2008 14:18

Przeczytaj jeszcze raz - zacytuję:

"Oczywiście, do pulsometrów Sigmy ( oprócz kodu czynnika specyficznego ) wpisuje się także - podobnie jak w Polarze - wiek, wagę, płeć, tętno max..."

W pulsometrach Sigmy spalanie kalorii obliczane jest na podstawie zmian pulsu - tak, jak w Polarach. Wynik wstępnie korygowany jest w zależności od wagi, płci, wieku - tak, jak w Polarach. Ostateczny wynik korygowany jest dodatkowo o "czynnik specyficzny" - tak, jak w Polarach. Różnica polega na tym, że w Polarze masz zaledwie dwa czy kilka "czynników specyficznych" ( kodów ) do wyboru - rower, bieg - a w Sigmie kilkadziesiąt. Nietrudno stwierdzić, że dzięki temu Sigma zapewnia dużo bardziej precyzyjny pomiar - zwłaszcza, jeśli użytkownik uprawia różne rodzaje aktywności o zasadniczo różnej specyfice - np. bilard i kolarstwo górskie :-)
Bogdan
Legend C
BoDro

Postprzez miki » Śr, 24 gru 2008 23:00

BoDro napisał(a):Przeczytaj jeszcze raz - zacytuję:

"Oczywiście, do pulsometrów Sigmy ( oprócz kodu czynnika specyficznego ) wpisuje się także - podobnie jak w Polarze - wiek, wagę, płeć, tętno max..."

I tu koniec, nie jest jak w Polarze, bo w nim wpisuje się _kluczowe_ dwa parametry takie jak VO2max i aktywność.

W pulsometrach Sigmy spalanie kalorii obliczane jest na podstawie zmian pulsu - tak, jak w Polarach. Wynik wstępnie korygowany jest w zależności od wagi, płci, wieku - tak, jak w Polarach. Ostateczny wynik korygowany jest dodatkowo o "czynnik specyficzny" - tak, jak w Polarach. Różnica polega na tym, że w Polarze masz zaledwie dwa czy kilka "czynników specyficznych" ( kodów ) do wyboru - rower, bieg - a w Sigmie kilkadziesiąt. Nietrudno stwierdzić, że dzięki temu Sigma zapewnia dużo bardziej precyzyjny pomiar - zwłaszcza, jeśli użytkownik uprawia różne rodzaje aktywności o zasadniczo różnej specyfice - np. bilard i kolarstwo górskie :-)

Widzisz, Twój błąd polega na tym, że mylisz parametr, współczynnik, czy jak to tam nazwiesz, z ilością możliwych wartości jakie może przyjąć. Owszem, ów współczynnik może w Sigmie przyjąć mnóstwo wartości, tyle, że tyle samo, jeśli nie więcej wartości może przyjąć VO2max w Polarze, a jest on zdecydowanie dużo bardziej miarodajny, niż jakiś ogólnie przyjęty współczynnik.
miki
Bywalec

Postprzez jurget » Cz, 25 gru 2008 17:18

Z moich spostrzeżeń wynika, że im więcej czujników podłączonych do Edga, tym większa dokładność wskazań spalania kalorii (a przynajmniej skuteczność działania zastosowanego algorytmu). Oczywiście nie ma co liczyć na cuda. To nie aparatura medyczna tylko gps z mapą na rower. Jest kilka rzeczy widocznych gołym okiem - np. szybka jazda + wolne pedałowanie z górki jadąc daje bardzo małe zużycie kalorii, szybka jazda + szybkie pedałowanie z górki większe spalanie. Jazda pod górkę dodatkowo zwiększa wskazanie spalania kalorii.

Gdy brakuje którychś z czujników to coś tam sobie algorytm podstawia, ale co to może być to chyba się nie dowiemy. Optymalne by było wstawienie średnich parametrów na podstawie np. ostatnich 100km przejechanych ale chyba bym na to nie liczył.
Garmin Edge 705 + CAD + UMP pcPL + topo100, Magellan Explorist 100, TomTom One v1
jurget

Postprzez tgolembiewski » Pn, 29 gru 2008 23:46

jurget napisał(a):Z moich spostrzeżeń wynika, że im więcej czujników podłączonych do Edga
Zapewne racja o ile ilość czujników nie jest większa od 1 (pasek do hr) każdy kolenjny nie może mieć wpływu na ilość spalanych kalorii...
jurget napisał(a):np. szybka jazda + wolne pedałowanie z górki jadąc daje bardzo małe zużycie kalorii, szybka jazda + szybkie pedałowanie z górki większe spalanie. Jazda pod górkę dodatkowo zwiększa wskazanie spalania kalorii.
Też prawda, wolne pedałowanie z górki niższe tętno, szybkie pedałowanie z górki większe spalanie bo wyższe tętno, no a już jazda pod górke to dla mnei zwykle jazda na progu tlenowym, spalanie kalorii maxymalne... Jedno jest pewne poza wpisywanymi do urzadzenia danymi HR to jedyny zmianny czynnik na podstawie ktorego jest liczone spalanie kalorii... (jak ktos udowodni ze jest inaczej poostawie oficjalnie piwo)
Zaczynając jednak ten temat opisałem swoje doświadczalne poównanie wyników Polara i Garmina, ze algorytm liczenia jest słaby to zauwazyłem wczesniej ale że roznica jest rzedu 1/3 to jestem zakoczony, co więcej cichy70 ma róznice w ilosci spalonych kalorii w Garminei i Polarze rowna 0 u mnie wynik z Garmina trzeba pomnożyć X 0.6. Pytanie do cichy70 - co masz w polarze prócz wieku i wagi wpisane? Tu może tkwić różnica, poza tym ja waże 100kg a cichy70 - 75. moze ktos z waga pomiedzy przebieganie sie z polarem i garminam albo przejedzie rowerem z dwoma paskami na klacie? Zrobi sie tabelke ze wspolczynnikiem bledu zaleznym od wagi :)
Tomek
Edge 705
http://www.bikegps.pl
tgolembiewski

Postprzez BoDro » Wt, 30 gru 2008 0:42

> ...poza wpisywanymi do urzadzenia danymi HR to jedyny zmianny czynnik na podstawie ktorego jest liczone spalanie kalorii...

dwóch kumpli o podobnych "parametrach" fizjologicznych wraca z balangi, mieszkają w bloku, po sąsiedzku, vis a vis. Obydwaj powinni zużyć podobną ilość kalorii na odcinku knajpa - blok.
Jeden kawaler, pełny luzik, bo w domciu czeka tylko miękkie łóżeczko. Tętno 100. Drugi żonaty, mocno pobudzony psychicznie bo wie, że czeka na niego teściowa z wałkiem. Ze strachu serce wali mu 150.
Pytanie: czy ten nieszczęśnik spali proporcjonalnie więcej kalorii niż kawaler :-)
Bogdan
Legend C
BoDro

Postprzez cichy70 » Wt, 30 gru 2008 17:51

oczywiście,że spali więcej+ dodatkowo 200 na rozmowie z "mamusią":) Wydatek energetyczny organizmu zależy od intensywności trwania wysiłku ( a ten właśnie liczy się na podstawie HR) w czasie.Te same wagi ,wzrosty i lata nie znaczą, że kalorie będą tak samo spalane-ważne jest jeszcze tętno max i minimalne czy też raczej spektrum tych tętn :) Tylko Panowie poważnie robi wam to różnicę, czy spalicie 100 kcal więcej czy tez mniej?:)
cichy70

Postprzez BoDro » Wt, 30 gru 2008 22:11

tak poważnie to garść kalorii w jedną czy drugą stronę jest bez znaczenia - przynajmniej dla mnie. Pomiar pulsometrem i tak obarczony jest sporym błędem "z zasady".
Bogdan
Legend C
BoDro

Postprzez miki » Pt, 09 sty 2009 21:02

Jeśli ktoś jeszcze nie wie to wyszedł nowy firmware 2.60:
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=3987
Co ważne dla nas "Made some corrections to the Polish and Portuguese languages.". Ciekawe czy wrzucono moje poprawki językowe? :-)

Sprawdziłem - nie uwzględniono wszystkich moich uwag, nadal na starcie widzimy kalkę językową w postaci "akwizycji" satelitów. Chyba ktoś tam ciągle nie rozumie znaczenia tego słowa pomimo mojego tłumaczenia. Kolor "rozmowy" został poprawiony na "rózowy" i tu duże zaskoczenie, chyba pierwszy i jedyny polski znak diakrytyczny w menu! Czyżby Edge 705 obsługiwał polskie znaki, ale ich nie używano? Poprawiono też kilka innych małych błędów, ale za to wprowadzono nowy w postaci "wybierz te opcje jesli przebyles setki kilometry", zaś "kontynuuj akwiz." zmieniło się w równie błędne, ale krótsze "akwizycja". Oj znowu ich pomęczę. ;-)
miki
Bywalec

Postprzez cichy70 » So, 10 sty 2009 9:25

ooo dzięki miki już sciągam -kupiłem ostatnio 405 i z nią biegam więc póki co 705 w szufladzie i lekko zapomniało mi się o sprawdzaniu nowych wersji firmware:)
pisz maila z uwagami pisz-wklej na forum jak ostatnio też z kolegami im podeśle :)
cichy70

Postprzez fredzio » So, 10 sty 2009 9:48

Ja też przyznam wysłałem kilka maili z treścia od miki. Tak więc zbiorowe pisanie pomaga.
Moje pytanie, po aktualizacji do 2.60 i zresetowaniu czy da się odzyskać historię? Tzn fizycznie pliki tcx są w folderze historia w Edge, natomiast w menu urządzenia wchodząc w Historia mamy komunikat "Brak danych historii" Tak więc da się jakoś przywrócić historię sprzed aktualizacji?
Edge 705 HR CAD + UMPpcPL Topo, UMP_KSW v2 i inne w zależności od potrzeby
fredzio
Bywalec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na sportowo