Edge 800 - obrót mapy podczas postoju
Mam problem z obracaniem mapy w Edge 800, jak jadę w górach wszystko jest ok, jak się zatrzymuję mapa obraca się o 180 stopni.
W terenie to spora wada, ciężko gdzieś trafić z obróconą mapą, ciekawe że prawie zawsze się obraca - obojętnie w jakim kierunku się jedzie.
62st trzyma kierunek idealnie...
Wiem że powodem jest między innymi brak kompasu.
Ktoś ma pomysł co z tym zrobić?
W terenie to spora wada, ciężko gdzieś trafić z obróconą mapą, ciekawe że prawie zawsze się obraca - obojętnie w jakim kierunku się jedzie.
62st trzyma kierunek idealnie...
Wiem że powodem jest między innymi brak kompasu.
Ktoś ma pomysł co z tym zrobić?
Ostatnio zmieniony 07 maja 2011, 22:43 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wydzielone z innego wątku
Powód: Wydzielone z innego wątku
Pozdrawiam
Re: Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.
Ustawić orientację na "zawsze północ u góry" i po kłopocie.
Vista Etrex Cx + UMP-pcPl + Topo_PL_100 + dużo, dużo innych z mapcenter i od dobrych ludzi
Kenwood DNX 5220BT + CNE2008 + UMP-pcPL
Edge 800 (soft. ver. 2.20) ze wszystkimi bajerami
No tu się nie zgodzę. Ja używam tylko tego ustawienia nawet w nawigacji samochodowej.
Ale rozumiem, że mogą być różne przyzwyczajenia.
Mi obracanie mapy kojarzy się z paniami obracającymi mapę papierową. Dla mnie to niepojęte. Północ ma być na górze, inaczej się gubię
Ale rozumiem, że mogą być różne przyzwyczajenia.
Mi obracanie mapy kojarzy się z paniami obracającymi mapę papierową. Dla mnie to niepojęte. Północ ma być na górze, inaczej się gubię
Vista Etrex Cx + UMP-pcPl + Topo_PL_100 + dużo, dużo innych z mapcenter i od dobrych ludzi
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
E tam. Mapa jest mapą, a GPS GPSem. Nie wiem skąd takie niecne skojarzeniaNiewe pisze:Mi obracanie mapy kojarzy się z paniami obracającymi mapę papierową.
Mimo wszystko chyba wygodniej jest powiedzieć koledze "by dojść do najbliższej drogi musisz kierować się na jedenastą, a najbliższa sadzawka jest na dziewiątej" niż: "powinieneś pójść w kierunku północ, północny zachód".Niewe pisze: Dla mnie to niepojęte. Północ ma być na górze,
To akurat rozumiem doskonale. Od czasu kiedy zacząłem używać GPS z obracanymi mapami, nigdy nie wiem gdzie jestem. Wiem tylko w którym kierunku mam pójść, albo w którą stronę skręcićNiewe pisze: inaczej się gubię
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Mam odwrotnie - widzę 'paniusię' w kimś, kto po obrocie mapyNiewe pisze:Mi obracanie mapy kojarzy się z paniami obracającymi mapę papierową. Dla mnie to niepojęte. Północ ma być na górze, inaczej się gubię :)
jest całkiem zdezorientowany ;P To 'obracanie' nazywa się
'orientowaniem' mapy i jest zupełnie poprawną i wskazaną
w terenie czynnością. W końcu po to masz mapnik, który
pozwala na dowolne kręcenie mapą na wszystkie strony :]
Pozdrowienia, gdzieś tam się mijaliśmy w sobotę. Zrobiłem
40 kilo mniej, ale mam dwa punkty więcej... ;P
Szy.
Dziękuję, proponuję przejechać się po górach z obracającą się mapą o 180 stopni, po zatrzymaniu własny ślad na GPS mam przed sobą, zamiast odwrotnie.szy pisze:Mam odwrotnie - widzę 'paniusię' w kimś, kto po obrocie mapy jest całkiem zdezorientowany ;P
GPS ustawiony na orientację "kierunek jazdy", więc tak powinien się orientować.szy pisze:To 'obracanie' nazywa się 'orientowaniem' mapy i jest zupełnie poprawną i wskazaną w terenie czynnością.
62s, Colorado trzyma kierunek przy takich samych ustawieniach.
Chyba nie po to żeby w trakcie trasy zmieniał kierunek na odwrotny niż ustawienia. (ustawienie kierunek jazdy).szy pisze:W końcu po to masz mapnik, który pozwala na dowolne kręcenie mapą na wszystkie strony :]
Zapytałem wczoraj support Garmin w tym temacie, problem podobno znany i związany z brakiem kompasu (podobnie informacje dostałem pytając przez "PW" właścicieli Edge 800) zaproponowali podmianę softu na nowszy - zrobiłem, zobaczę przez weekend czy to pomogło.
W sobotę robię trasę Skrzyczne - Barania - Kubalonka - Wisła, jeśli ktoś chce zobaczyć w czym problem - zapraszam.
Pozdrawiam
Oj, spokojnie, to nie była odpowiedź na Twój problem.siwy1974 pisze:Dziękuję, proponuję przejechać się po górach z obracającą się mapą o 180 stopni, po zatrzymaniu własny ślad na GPS mam przed sobą, zamiast odwrotnie.
W Twoim przypadku to jakis ewidentny feler w sofcie,
który - jak piszesz - może właśnie naprawiono.
:]
Szy.
Spoko, po prosu szukam rozwiązania a nie opinii.
Pozdrawiam
Wracam do tematu obracania się mapy w terenie..
Zrobiłem aktualizację, pojechałem w góry, niestety problem nadal występuje.
Skończyły mi się pomysły.
Zrobiłem aktualizację, pojechałem w góry, niestety problem nadal występuje.
Skończyły mi się pomysły.
Pozdrawiam
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
"daj ać ja pobruszę a Ty poczywaj"siwy1974 pisze:Skończyły mi się pomysły.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
szy pisze:Może masz tam jakiś... magnes na kierownicy? :>
Chętnie, dam też czujnik tętna, zobaczymy jak Ci skoczy tętno w momencie obracania mapybeetle-m pisze:"daj ać ja pobruszę a Ty poczywaj"siwy1974 pisze:Skończyły mi się pomysły.(ale jutro).
Pozdrawiam
.. Temat obracania mapy...beetle-m pisze:Ustawiłem Edga na zapis danych na kartę SD i po uruchomieniu Training Center nie udało mi się pobrać mojej zapisanej aktywności (activities).
Wszelkie inne, zapisane w pamięci urządzenia pobiera bez problemu.
Może Edge w zapisanych danych ( zerknij również na zapisane trasy w urządzeniu) pokazuje to że się mapa obracała? Jak możesz obróć GPS i zobacz czy ta informacja jest zapisana..
Dzięki.
Ja dzisiaj: Malinka i Wislanska i Grabowa do Wyzwolenia 28.9 km będzie chyba w deszczu...
Pozdrawiam
Oj padało.... Twardość... Doceniam.Ja dzisiaj: Malinka i Wislanska i Grabowa do Wyzwolenia 28.9 km będzie chyba w deszczu...
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945