nuvi 760 zasilanie

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

Re: nuvi 760 zasilanie

Postprzez Zachu » Pt, 07 sty 2011 16:01

Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8337
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: nuvi 760 zasilanie

Postprzez saper » Pt, 07 sty 2011 21:01

Ja w jednym aucie mam oryginalny zestaw do 760, do drugiego dokupiłem sam uchwyt a 760 podpinam pod ładowarkę z n300 na usb i wszystko działa.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Avatar użytkownika
saper
Bywalec
 
Posty: 735
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 18:07
Lokalizacja: Zaklików

Re: nuvi 760 zasilanie

Postprzez auri.chebzie » Pt, 07 sty 2011 21:14

Hm
Ciekawe. I obiecujące
Pytanie do magików - czy to musi być oryginalna ładowarka usb Garmina (jakieś magiczne styki)?
Bo uniwersalne nie fungują (sprawdzilem 3)
auri.chebzie
 
Posty: 12
Dołączył(a): Pt, 07 sty 2011 9:49

Re: nuvi 760 zasilanie

Postprzez sdsyc » Pt, 07 sty 2011 22:36

auri.chebzie napisał(a):(jakieś magiczne styki)?

Zajrzałeś do podanych wcześniej linków?
Musi być magiczny opornik między magicznymi stykami.

Edycja:
Może jeszcze zadziała Tobie ten sposób, ale na dłuższą metę uciążliwy
viewtopic.php?p=98239#p98239
sdsyc
Radny
 
Posty: 3218
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: nuvi 760 zasilanie

Postprzez auri.chebzie » Pt, 07 sty 2011 22:54

No i o to chodziło
Dzięki bardzo

Pozdrawiam ze odwilżonego Śląska

PS 1
Spróbowałem tego sposobu, ma jeden bardzo wielki mankament, oprócz uciążliwości :)
Otóż garmin zawiesza się tak po 20 minutach. Tak więc niezbyt pomocny w trasie skomplikowanej (turystyka offroadowa)
Wielka zwiecha moi drodzy.

PS 2
Mam tego nuvi 760 na razie na testach, ale z tego co widzę, to tego nie widzę.
Chociaż możliwość wgrywania map UMP i topo jest imponująca.
Czy może polecicie inna tanią nuvi, z ładowaniem samochodowym przez usb i możliwością wgrywania map?
auri.chebzie
 
Posty: 12
Dołączył(a): Pt, 07 sty 2011 9:49

Re: nuvi 760 zasilanie

Postprzez witek1965 » Wt, 02 sie 2011 21:12

Posiadam Nuvi 750. Używam go zarówno w samochodzie jak i motocyklu. W motocyklu zasilam kablem zasilającym przez port USB ( jeden od Nuvi 350, drugi nieoryginalny no name). Działał bez zarzutu ( w kraju również w samochodzie z obawy przed uszkodzeniem drogiego kabla z anteną do TMC) wszystko działało bez zarzutu aż kabel po prostu padł. Kupiłem drugi (nieorginalny) na allegro i Nuvi traktuje go jako .... kabel USB do połączenia z komputerem PC. Przez kilka sekund pojawia się napis GARMIN, potem formułka na dole i ładowanie map, po czym znika i pokazuje się ikonka kompa i jedzie zielony pasek. pasek dochodzi do końca i w takim stanie pozostaje urządzenie ? Czy coś nie tak z urządzeniem (chyba nie bo działa normalnie na zasilaczu sieciowym poprzez port USB-pozostałość po Nuvi 350)
Garmin 750 + GPMapa 2010.1
CN NT2012.40
Przemek
witek1965
Bywalec
 
Posty: 193
Dołączył(a): Wt, 03 lip 2007 11:10
Lokalizacja: Przemków-dolnosląskie

Re: nuvi 760 zasilanie

Postprzez ememek » Wt, 02 sie 2011 21:41

Przecież w tym wątku masz odpowiedzi odsyłające do postów o rezystorze w kablu.
W moim 765 po około 30 s gdy nie ma komunikacji z kompem wraca do pracy w trybie nawigacji. Uciążliwe, ale może też u ciebie zadziała?

A jak padł twój poprzedni kabel? Może da się obciąć kawałek z wtyczką mini-USB i podlutować do nowego?
Nüvi-765
ememek
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 25 lip 2009 21:07
Lokalizacja: Wrocław

Re: nuvi 760 zasilanie

Postprzez witek1965 » Śr, 10 sie 2011 12:23

nie mam pojęcia jak padł. Po prostu nie świeci kontrolna dioda i nie podaje napięcia. Niestety pasek dochodzi do końca i w takim stanie pozostaje urządzenie. Przetestowałem kilka ładowarek. Normalnie zaskoczyła tylko od palmtopa Acera i od Mio. Reszta , tak zwanych zasilaczy do wszystkiego niestety rozpoznawana jest jako kabel do transferu danych.
Garmin 750 + GPMapa 2010.1
CN NT2012.40
Przemek
witek1965
Bywalec
 
Posty: 193
Dołączył(a): Wt, 03 lip 2007 11:10
Lokalizacja: Przemków-dolnosląskie

Re: nuvi 760 zasilanie

Postprzez Zachu » Śr, 10 sie 2011 12:25

W tym kablu powinien być bezpiecznik. Sprawdzałeś?
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8337
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: nuvi 760 zasilanie

Postprzez witek1965 » Śr, 10 sie 2011 12:51

tak. bezpiecznik jest OK-pierwsza rzecz jaką sprawdziłem- jest przejście

Wracając do problemu "Inną"ładowarkę można od biedy stosować, ale trzeba wykonać trik. To znaczy po zakończeniu łączenia Nuviego z wyimaginowanym komputerem, wystarczy wyjąć w tyczkę z niego i poczekać aż zacznie pracę z baterii ( której już praktycznie nie ma) i podłączyć ponownie. Nuvi pracuje od tego momentu normalnie tak jak z zasilaczem. Tak samo pracuje oczywiście z zasilaczem sieciowym. Dla mnie to jest chore. Przejście z 220V na 5 V , a przejście z 12V na 5 V to "to samo". Ot po prostu przejście z jakiegoś napięcia na napięcie użytkowe dla danego urządzenia. Garmin współpracuje z każdą ładowarką sieciową z 220 na 5V wejście mini USB, a z ładowarkami 12V na 5V tylko z niektórymi. Więc gdzieś jest błąd w niektórych "ładowarkach uniwersalnych" i to bez względu na jej cenę. Z zasilaczami 12V/5V od Mio, Acer, jedna no name jest OK, od innych lipa.

Reasumując Garmin nie będzie współpracował z żadnym uniwersalnym zasilaczem, który nie będzie wyposażony w opornik pomiędzy pinami 4 i 5.
A jak się zachowa po odcięciu kabli transferowych i pozostawieniu tylko +5V i masy ?

w związku z tym czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie kupić ładowarkę Garmina, Mio lub Acera ? W sieci nie znalazłem nic poza uniwersalnymi "


No i dostałem to co chciałem i już nie będę się musiał wkurzać-Garmin 010-11478-03 w cenie 40 zł z przesyłką

I jeszcze jedno pytanie: jaki jest koszt i czy ktoś to robił-wymiana akumulatora w Nuvi ? Czy jest sens się w to bawić, czy po prostu myśleć o nowym urządzeniu za jakiś czas ?
Garmin 750 + GPMapa 2010.1
CN NT2012.40
Przemek
witek1965
Bywalec
 
Posty: 193
Dołączył(a): Wt, 03 lip 2007 11:10
Lokalizacja: Przemków-dolnosląskie

Re: nuvi 760 zasilanie

Postprzez Grupio » Wt, 17 lip 2012 21:48

Odświeżę trochę stary watek, ale widzę, że wszyscy tylko montuja rezystory. Jest prostszy sposób, aby uruchomić Garmina (ja mam Nuvi200) bez oryginalnego zasilacza a ze standardowym kablem i konwerterem 12V->5V.

Po kolei:
1. podłaczamy urzadzenie i czekamy, az pojawi sie ikonka ladowania / polaczenia z komputerem
2. odlaczamy kabel - nuvi zacznie sie uruchamiac na baterii
3. jak tylko zniknie powyzsza ikonka - zasilanie podlaczamy ponownie
4. voila!!

Manwer trzeba wykonac dosc szybko, ale u mnie dziala w 100% :twisted:
Grupio
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt, 17 lip 2012 21:41

Re: nuvi 760 zasilanie

Postprzez Akme » So, 27 paź 2012 7:24

auri.chebzie napisał(a):Znaczy się tego dużo jest na allegro, np.:
http://allegro.pl/garmin-6-7-8xx-zumo-l ... 50032.html

Myślałem, że jest jakiś inny alternatywny sposób zasilania w samochodzie :(


a może to:http://www.skross.com.pl/midget-usb-car-charger/
Pozdrawiam AdamR
Nuvi 760,GPMapa NT 2009.1,CNE NT 2008,UMP-pcPL,Lumia 800
Akme
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pt, 18 kwi 2008 13:07
Lokalizacja: róg 20-tej i 25-tej

Poprzednia strona

Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości