Kasowanie pozycji w Garmin Edge Touring

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

Kasowanie pozycji w Garmin Edge Touring

Postprzez Reijo » So, 29 cze 2019 19:30

Witam
Czy Ktoś może wie jak się kasuje pozycje w nawigacji rowerowej Garmin Edge Touring, a dokładnie chodzi mi o skasowanie wszystkich pozycji jednocześnie a nie tylko jednej?
W dokumentacji z czerwca 2013 do tego urządzenia na stronie 4 w kolumnie u góry po lewej stronie jest napisane jak skasować jedną pozycje. Jest to opisane ale dotyczy to jednego punku. A ja chcę usunąć wszystkie. Nawet łącząc się z komputerem to w folderach nie znalazłem tych punktów żeby je usunąć z zewnątrz. Natomiast oprogramowanie Map Source pobiera lub wysyła dane więc tu nic z tym nie zrobię.
Pomoże Ktoś?
Reijo
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): So, 02 cze 2018 18:52

Re: Kasowanie pozycji w Garmin Edge Touring

Postprzez wodzirej » N, 30 cze 2019 15:23

Jeśli w menu urządzenia nie ma takiej funkcji, to BaseCamp powinien ogarnąć. (bezpowrotnie)
64sc, Edge Explore, etrex 10, vivoactiv 3 Music, Nuvicam, Virb XE
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1989
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Re: Kasowanie pozycji w Garmin Edge Touring

Postprzez Reijo » N, 30 cze 2019 17:30

Dzięki..
A mógłbyś mi powiedzieć co i jak tam wcisnąć?
Jeśli dam odczyt danych to mam je na kompie wiec jeśli je edytuje to kompie jak wyślę do Garmina to je nadpisze lub zrobi kopie. W każdym razie stare pozostaną a nowe będą dodane.
W opcjach Base jest coś takiego taka opcja że jeśli wyśle nowe trasy to stare punkty ma usunąć no ale to nie działa. Więc chyba nie o to chodzi.
Ja nie chcę resetować urządzenia żeby skasować wszystkie punkty, bo mam je ustawione pod siebie.
W nawigacji Vista HCX tam jest wszystko jasne - nawet na dwa sposoby mogę wykasować pozycje.
Reijo
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): So, 02 cze 2018 18:52

Re: Kasowanie pozycji w Garmin Edge Touring

Postprzez sdsyc » N, 30 cze 2019 21:04

Reijo napisał(a):jeśli je edytuje to kompie jak wyślę do Garmina

Tu chodzi o edycję punktów wprost w odbiorniku
bc_wpt_del.jpg
Przykład pokazuje pendrive, dla odbiornika może będziesz mieć folder "Pamięć wewnętrzna"
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było OsmAnd, Oruxmap, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 3014
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Kasowanie pozycji w Garmin Edge Touring

Postprzez Reijo » So, 06 lip 2019 12:52

Dzięki za pomoc.
Ale ta możliwość nie zadziałała.
Faktycznie w programie BaseCamp można odczytać pamięć wewnętrzną Garmina i odczytać punkty i skasować. Potem można zrobić ponowny odczyt z Garmina z pamięci i faktycznie tych punktów nie ma są "tak jakby skasowane". Lecz po rozłączeniu Garmina (wyciągnięcie kabla lub zamknięcie programu) urządzenie się automatycznie wyłączy.
Po ponownym załączeniu urządzenia ku mojemu zaskoczeniu punkty są dalej. :-)(
- Więc skasowanie w programie BaseCamp nie działa,
- Przywrócenie ustawień fabrycznych nie powoduje wykasowanie punktów,
- Aktualizacja oprogramowania też nie kasuje tych punktów.
Działa jedynie ręczne usuwanie pojedynczych punktów w urządzeniu.

Dzwoniłem do serwisu Garmina to wisiałem na telefonie 40 minut i na końcu dowiedziałem się że się nie da tych punktów usunąć wszystkich razem trzeba osobno w urządzeniu a program BaseCamp nie do końca jest kompatybilny z tym urządzeniem tzn nie wszystkie funkcje działają poprawnie.

Ostatecznie udało mi się to zrobić ręcznie.
Punkty, pozycje znajdują się w jednym pliku w folderze "Locations" (jeśli dane zapisujemy na pamięci wew, jeśli na karcie to w takim samym folderze ale na karcie). Plik ma tą samą nazwę co folder należy go usunąć.
Po wykasowaniu i wyłączeniu i załączeniu urządzenia plik zostanie przywrócony ale już ten fabryczny który ma domyślnie 3 pozycje, które można ręcznie usunąć w końcu to tylko trzy pozycje a nie 250. To są domyślne pozycje jakieś współrzędne na Tajwanie w Europie i USA.
Ten plik locations można podmieniać spokojnie to też działa.
Modyfikować można też trasy są w innym folderze Courses, ślady są w folderze Activities, a w folderze JPEG są fotki trzy fabryczne trzech domyślnych pozycji .
I uwaga lepiej nie grzebać w innych folderach żeby nie skasować przypadkiem jakiś ważnych systemowych folderów nie wiem czy nie popsujemy Garmina w ten sposób.
Ja swoje próby i testy przeprowadziłem na trzech tych samych urządzeniach Garmin EDGE TOURING- i ta nawigacja to jest raczej licznik niż nawigacja turystyczna typu Vista HCX.

Grzegorz
Reijo
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): So, 02 cze 2018 18:52


Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości