Firmware Nuvi 7xx

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

Firmware Nuvi 7xx

Postprzez PouchX » Cz, 05 cze 2008 7:07

Pojawił się nowy firmware do Nuvi 7xx
Widzę, że głównie poprawiono problem wieszania sie urządzenia przy doładowanych własnych POI (zaobserwowałem to kilka razy u siebie)

http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=3811

Changes made from version 2.90 to 3.00:

* Corrected issues with GPI files causing unit crashes
* Corrected the expiring MSN Direct stocks after 5 days instead of 3
* Corrected clipping at the beginning of voice instructions
* Corrected compatibility issue with some MSN Direct receivers
* Corrected issue with web favorites category display other types of points in MSN v2
* Corrected local events not removing some dates correctly in MSN v2
* Corrected GPI route display issues
* Corrected Text language disappearing when changing modes
* Corrected issue with Asian language support
* Corrected issue with not being able to access additional information about GPI point
* Corrected shutdown during postal code lookup
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez TLo » Cz, 05 cze 2008 9:12

Zainstalowałem firmware v.3.00. Chodzi, zmian wizualnych nie widać. Dalej nadajnik FM ma skok co 0,2 a nawigowanie do tras odbywa si po staremu.
Pozdrawiam
TLo
Nuvi 760 + GPMapa 2009.3 NT + CNE NT 2009 + UMP-pcPL
Avatar użytkownika
TLo
Bywalec
 
Posty: 157
Dołączył(a): Pt, 17 sie 2007 12:07
Lokalizacja: KROSNO

Postprzez Kozodoj » Cz, 05 cze 2008 21:43

TLo napisał(a):Zainstalowałem firmware v.3.00. (...) Dalej nadajnik FM ma skok co 0,2 (...)


U mnie z firmware 3.0 chodzi co 0,1. Przy 2.9 rzeczywiście było co 0,2. A wcześniej nie wiem, bo kupiłem go 3 dni temu i od razu 'upgradowałem' wszystko co się dało... Swoją drogą nieźle, 3 dni i 2x aktualizowałem firmware. Nie chcę szacować jak to będzie wyglądać w skali roku - pewnie się uzależnię... ;)
Nuvi 760 + UMP-pcPL (zabytkowa) ----- Sygic na Androidzie (podstawowa)
Avatar użytkownika
Kozodoj
 
Posty: 50
Dołączył(a): Śr, 04 cze 2008 8:22
Lokalizacja: RZ, NS, KR, WAW

Postprzez Magnoom » Pt, 06 cze 2008 12:57

Ja bardzo długo jeździłem z firmware 2.70. Tutaj skok nadajnika FM był 0,1. Zdecydowałem się na update do 3.0 i objaw był podobny jak u TLo. Nie bawiłem się za wiele, bo zauważyłem, że zniknęła możliwość zapisywania śladu z ekranów diagnostycznych, którą już miałem uruchomioną. Postanowiłem wrócić do 2.70, aby przy okazji sprawdzić ten skok FM - nadal pozostało co 0,2.
Odechciało mi się zabaw i wróciłem do 2.30, uruchomiłem zapis śladu taki jak lubię, potem update ale do 2,70. Skok radia FM wrócił na 0,1.

Być może TLo też powinieneś spróbować downgrade do jeszcze wcześniejszych wersji i ponowny update do tej, którą chcesz. U mnie padło na 2.70 bo urządzenie działało jako tako (choć zawieszenia się pojawiały), a nie mam chwilowo czasu na eksperymenty.

EDIT: Muszę się poprawić. Podczas tych testów coś namieszałem i to ja wyłączyłem sobie zapis śladu z ekranów diagnostycznych. Dalej w tym temacie opisałem upgrade z 2.30 do 3.00 i nadal działający zapis śladu.
Ostatnio edytowano Cz, 26 cze 2008 18:46 przez Magnoom, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1768
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez Kozodoj » N, 08 cze 2008 16:11

TLo napisał(a):(...)nawigowanie do tras odbywa si po staremu.
Pozdrawiam


Ogólnie to dziwne co piszecie, bo w ten weekend przetestowałem nawigację w Warszawie i Goteborgu. Zauważyłem, że nową trasę przelicza zawsze, gdy ominę jakiś ważny zakręt, czy zjazd z autostrady, natomiast gdy jadę np. ulicą równoleglą do wytyczonej trasy to nie przelicza na nowo. To dla mnie zupełna nowość, bo iGO ma tendencję do nazbyt częstej rekalkulacji trasy - w Garminie sam nie wiem jak mam to ocenić - czy to bug czy zamysł programistów.

Wracając do tematu skoku w nadajniku FM to na początku po aktualizacji do v. 3.0 miałem skok co 0,2 - testowałem Garmina podpiętego do przenośnego akumulatora przez zapalniczkę. W aucie natomiast bawiłem się GPS-em chodzącym na własnej baterii chcąc sprawdzić jakość brzmienia paru utworów i ze zdziwieniem spostrzegłem, że skok nadajnika mam co 0,1... Może włączcie go parę razy, powyciszajcie itd. i zacznie działać normalnie...
Nuvi 760 + UMP-pcPL (zabytkowa) ----- Sygic na Androidzie (podstawowa)
Avatar użytkownika
Kozodoj
 
Posty: 50
Dołączył(a): Śr, 04 cze 2008 8:22
Lokalizacja: RZ, NS, KR, WAW

Postprzez TLo » Pn, 09 cze 2008 10:46

Magnoom napisał(a):Ja bardzo długo jeździłem z firmware 2.70. Tutaj skok nadajnika FM był 0,1. Zdecydowałem się na update do 3.0 i objaw był podobny jak u TLo.


Alleluja! Objechałem w weekend Warszawę (i z powrotem) i przy wersji firmware 3.0 skok częstotliwości nadajnika automagicznie powrócił sam do wcześniejszej wartości 0,1 :D
Widać trzeba Nuvi włączyć i wyłączyć kilka razy, analogicznie jak produkty MS.
Całą drogę Jadźka i MP3 szły przez nadajnik FM, często tak zresztą robię, ale jeszcze nigdy nie wystąpiło u mnie zawieszenie się urządzenia. Zauważyłem natomiast, że przy jeździe na południe, Nuvi nagrzewa się na słońcu do stosunkowo wysokich temperatur. Pewnie nie służy mu to zbytnio, jak to elektronice... No ale ktoś go wsadził w czarne opakowanie...
TLo
Nuvi 760 + GPMapa 2009.3 NT + CNE NT 2009 + UMP-pcPL
Avatar użytkownika
TLo
Bywalec
 
Posty: 157
Dołączył(a): Pt, 17 sie 2007 12:07
Lokalizacja: KROSNO

Postprzez TLo » Pn, 09 cze 2008 10:56

Kozodoj napisał(a):
TLo napisał(a):(...)nawigowanie do tras odbywa si po staremu.
Pozdrawiam


Ogólnie to dziwne co piszecie, bo w ten weekend przetestowałem nawigację w Warszawie i Goteborgu. Zauważyłem, że nową trasę przelicza zawsze, gdy ominę jakiś ważny zakręt, czy zjazd z autostrady, natomiast gdy jadę np. ulicą równoleglą do wytyczonej trasy to nie przelicza na nowo.


Oczywiście, masz rację z rekalkulacją po zjechaniu z bieżącej trasy, jednak mnie chodziło tu o wątek nawigowania do wcześniej zaprojektowanych tras i zapisanych w urządzeniu. Patrz:
Czytaj
TLo
Nuvi 760 + GPMapa 2009.3 NT + CNE NT 2009 + UMP-pcPL
Avatar użytkownika
TLo
Bywalec
 
Posty: 157
Dołączył(a): Pt, 17 sie 2007 12:07
Lokalizacja: KROSNO

Postprzez rogoz » Pn, 09 cze 2008 13:08

TLo napisał(a):... No ale ktoś go wsadził w czarne opakowanie...

Zrobił to zapewne celowo, aby tył Nuvi nie odbijał się w przedniej szybie
rogoz
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Cz, 05 cze 2008 13:33

Postprzez Matek » Pn, 23 cze 2008 12:41

Jak zobaczyłem (dziś bo na kilak tygodni wcześniej przepadłem ale już jestem) że jest nowa wersja dla nuvi 760 od razu chciałem robić upgrade

ale zmartwiły mnie pogłoski o problemie z zapisywaniem realnego śladu... :( chętnie posłuchał bym więcej opinii na ten temat - naprawdę przy 3.00 nie działa ten sposób?

zresztą te pytanie zadąłem już wcześniej w wątku dotyczącym właśnie zbierania śladu w nuvi 760 wiec jak już to lepiej tam kontynuować ten temat w kontekście wersji 3.00
(choć dotyczy to i firmware i zbierania tracka :) czyli pasuje tu i tu :))
[Nuvi 760 (firmware 4.60) ] + GPMapa 2008.4 + City Navigator Europe NT 2008 + UMP pcPL + GPMapa TOPO
Avatar użytkownika
Matek
 
Posty: 75
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 9:15
Lokalizacja: Sulechów

Postprzez Kazuya » Pn, 23 cze 2008 18:34

Podobnie jak Matek, też mam wątpliwości czy aktualizować firmware do tej wersji....... :?
760-kę mam dopiero od tygodnia, ale wgrany firmware jest już troszeczkę zakurzony - to wersja 2.40........ :shock:
W sumie po kilku dniach testowania nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów z tą wersją - może tylko tyle że raz kompletnie pomieszał strefy czasowe, ale poza tym ok. Nie zawiesza się, komp. podróży też działa bez zarzutu. Niestety nie testowałem za miastem na dłuższej trasie - może wtedy ten firmware uajwniłby swoje wady.......
Czy macie jakieś krytyczne uwagi do wersji 3.0 i czy warto aktualizować??
Czy z 2.40 mogę bezpośrednio przeskoczyć na 3.0 pomijając wersje pośrednie??
Z racji mojego niewielkiego jeszcze doświadczenia z garminem :oops: wszelkie uwagi i wskazówki sa mile widziane i z góry za nie dziękuję :) Pozdrawiam.
nuvi760/City Navigator Europe 2011.10 NT/nüMaps Lifetime/GPMapa 2009.4/UMP-pcPL
Avatar użytkownika
Kazuya
 
Posty: 31
Dołączył(a): So, 14 cze 2008 12:36
Lokalizacja: Łódź

Postprzez SP2UKP » Wt, 24 cze 2008 1:14

Kazuya napisał(a):Czy z 2.40 mogę bezpośrednio przeskoczyć na 3.0 pomijając wersje pośrednie??

Możesz. Możesz też zrobić downgrade (np. z 3.o do 2.30) tylko wtedy Nuvi spyta czy skasować dane (było o tym na forum). Tak więc problem powrotu do poprzedniej wersji nie istnieje.
Koledzy (w szczególności PouchX) zalecali korzystanie z plików z konkretnymi upgrade'ami zamiast upgrade'u on-line (webupdaterem).
I tego się trzymam :-)
Edit 24-06-08: Przy okazji mój Nuvi z fw.3.0 ma skok FM co 0,2 w diagnostyce i co 0,1 w normalnym ekranie strojenia.
Ostatnio edytowano Wt, 24 cze 2008 22:45 przez SP2UKP, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam, Jarek

60CSx, n770+CNNA2009+CNE2008+GPMapa2008.1+UMP_pcPL
Aby słowo mogło zostać wypowiedziane potrzebne jest milczenie. Przedtem i potem. "Czarnoksiężnik z Archipelagu" Ursula K. Le Guin
Avatar użytkownika
SP2UKP
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Pn, 14 kwi 2008 4:51
Lokalizacja: JO93HA

Postprzez TLo » Wt, 24 cze 2008 5:55

A wszelkie wersje firmware do downgrade są pod linkiem:
Nuvi firmware
TLo
Nuvi 760 + GPMapa 2009.3 NT + CNE NT 2009 + UMP-pcPL
Avatar użytkownika
TLo
Bywalec
 
Posty: 157
Dołączył(a): Pt, 17 sie 2007 12:07
Lokalizacja: KROSNO

Postprzez Kazuya » Śr, 25 cze 2008 16:31

Koledzy, dziękuję za informacje. Jestem już po aktualizacji do wersji 3.0. Póki co wszystko w porządku. Z pozytywnych stron zauważyłem, że nieco szybckiej wyszukuje satelity (chyba, że to złudzenie, ale nie sądzę) i szybciej przelicza trasę.
Po 2 dniach ciągłego testowania w trackie jazdy, wielokrotnego włączania i wyłączania skok częstotliwości nadajnika FM ma wartość 0,1.
Ogólnie moją pierwszą aktualizację firmware'a mogę uznać za udaną 8)
nuvi760/City Navigator Europe 2011.10 NT/nüMaps Lifetime/GPMapa 2009.4/UMP-pcPL
Avatar użytkownika
Kazuya
 
Posty: 31
Dołączył(a): So, 14 cze 2008 12:36
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Matek » Śr, 25 cze 2008 22:33

Wszystko ładnie pięknie tylko co ze zbieraniem tracka...? :(
[Nuvi 760 (firmware 4.60) ] + GPMapa 2008.4 + City Navigator Europe NT 2008 + UMP pcPL + GPMapa TOPO
Avatar użytkownika
Matek
 
Posty: 75
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 9:15
Lokalizacja: Sulechów

Postprzez SP2UKP » Cz, 26 cze 2008 1:39

Kazuya napisał(a):Z pozytywnych stron zauważyłem, że nieco szybckiej wyszukuje satelity (chyba, że to złudzenie, ale nie sądzę)

Przy przesiadce chyba z z 2.60 pojawił się SiRFInstantFixII. I to właśnie przyspiesza określenie pozycji GPS po włączeniu. Więcej na ten temat InstantFix II :-)
@Matek: Bez zmian. Kombinacje z firmwarami, wyłaczenie map, włączenie bezdroża, albo ... drugi GPS np. turystyczny ;-)
Pozdrawiam, Jarek

60CSx, n770+CNNA2009+CNE2008+GPMapa2008.1+UMP_pcPL
Aby słowo mogło zostać wypowiedziane potrzebne jest milczenie. Przedtem i potem. "Czarnoksiężnik z Archipelagu" Ursula K. Le Guin
Avatar użytkownika
SP2UKP
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Pn, 14 kwi 2008 4:51
Lokalizacja: JO93HA

Następna strona

Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości