Firmware Nuvi 7xx

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

Postprzez Matek » Cz, 26 cze 2008 10:45

SP2UKP napisał(a):@Matek: Bez zmian. Kombinacje z firmwarami, wyłaczenie map, włączenie bezdroża, albo ... drugi GPS np. turystyczny ;-)


Raczej nie chodzi o ten sposób :)

Chodziło o sposób który szerzej opisany jest w wątku:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=2881&highlight=

to był downgrade do 2.30 tam walczenie zapisania śladu i powrotem upgrade do 2.90
Działało to świetnie. Pozostaje teraz pytanie czy tak samo będzie gdy zorbie teraz upgrade do 3.0
Coś na ten temat wspomniał Magnoom
[Nuvi 760 (firmware 4.60) ] + GPMapa 2008.4 + City Navigator Europe NT 2008 + UMP pcPL + GPMapa TOPO
Avatar użytkownika
Matek
 
Posty: 75
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 9:15
Lokalizacja: Sulechów

Postprzez SP2UKP » Cz, 26 cze 2008 17:44

Matek napisał(a):
SP2UKP napisał(a):@Matek: Bez zmian. Kombinacje z firmwarami, ....


***
Chodziło o sposób który szerzej opisany jest w wątku:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=2881&highlight=

to był downgrade do 2.30 tam walczenie zapisania śladu i powrotem upgrade do 2.90
Działało to świetnie. Pozostaje teraz pytanie czy tak samo będzie gdy zorbie teraz upgrade do 3.0

O ile mi wiadomo (z Garniaka, ale nie pamiętam w którym wątku o tym czytałem :oops: ) nadal działa (to właśnie te "kombinacje z firmwarami". Z doświadczenia nie wiem bo nie używam. Wiem jedynie że w 3.00 możliwość włączenia tracka (bez przyciągania do drogi) nie wróciła.
Pozdrawiam, Jarek

60CSx, n770+CNNA2009+CNE2008+GPMapa2008.1+UMP_pcPL
Aby słowo mogło zostać wypowiedziane potrzebne jest milczenie. Przedtem i potem. "Czarnoksiężnik z Archipelagu" Ursula K. Le Guin
Avatar użytkownika
SP2UKP
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Pn, 14 kwi 2008 4:51
Lokalizacja: JO93HA

Postprzez Magnoom » Cz, 26 cze 2008 18:35

Przed chwilką zrobiłem kolejny test. Wygląda na to, że zapis śladu polegający na zrobieniu downgrade firmware'u do 2.30, ekran diagnostyczny, włączenie zapisu i upgrade firmware'u do 3.00 (plikiem nuvi760_300.exe) nadal pozwala zapisywać ślady, które następnie możemy odczytywać programem Nutrak lub NuviLog2MS.
Ostatnio edytowano Cz, 26 cze 2008 19:31 przez Magnoom, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1768
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez Matek » Cz, 26 cze 2008 18:45

Czyli jak kiedyś zrobiłem downgrade - włączyłem zapis tracka i upgrade do 2.90 a dziś zrobię znowu upgrade do 3.0 to nadal będę miał ikonkę Stop na ekranie i będzie działać.
To w takim razie super wiadomość :)
[Nuvi 760 (firmware 4.60) ] + GPMapa 2008.4 + City Navigator Europe NT 2008 + UMP pcPL + GPMapa TOPO
Avatar użytkownika
Matek
 
Posty: 75
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 9:15
Lokalizacja: Sulechów

Postprzez Magnoom » Cz, 26 cze 2008 18:49

Z tym, że chyba musisz ponownie zrobić downgrade do 2.30 i upgrade do 3.00, bo coś mi się wydaje (nie mam pewności), że jak teraz zrobisz upgrade od razu do 3.00 to możliwość ta zniknie.
Jeśli mógłbyś spróbować (z obecnej wersji upgrade do 3.00) i opisać tutaj efekt, byłoby super.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1768
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez Matek » Cz, 26 cze 2008 18:51

Tak właśnie zorbie - i zobaczymy co z tego wyjdzie :)
[Nuvi 760 (firmware 4.60) ] + GPMapa 2008.4 + City Navigator Europe NT 2008 + UMP pcPL + GPMapa TOPO
Avatar użytkownika
Matek
 
Posty: 75
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 9:15
Lokalizacja: Sulechów

Postprzez Matek » Cz, 26 cze 2008 19:21

No i sprawdzone :)
Wygląda na to ze wszytko poszło gładko i przyjemnie. Po aktualizacji z wersji 2.90 na 3.00 ( za pomocą pliku - bez udziału WebUpdater`a)
nuvi zapisuje ślad czego dowodem może być ikonka STOP na mapie.

Niestety nie mam możliwości sprawdzenia tego w terenie bo mnie "zagipsowali" i jestem mało mobilny :)

Sprawdziłem więc łapiąc zasięg w domu - i owszem w katalogu LOG jest zapisywany ślad tak jak wcześniej.

a co do nadajnika FM
Pierwsze podniesienie ( te aktualizacyjne) nadajnik nadaje co 0,2 ( włączyłem go sprawdziłem i wyłączyłem)
Podpiecie i odpięcie do PC
Ponowne podniesieniesienie nuvi nadajnik nadal nadaje co 0,2 ( włączyłem go sprawdziłem i wyłączyłem)
restart i
ponowne podniesienie nuvi nadaje ciągle ze skokiem 0,2 - tym razem włączam nadajnik i wyłączam nuviego bez wyłączania nadajnika
restart i
ponowne podniesienie nuvi i skok nadal co 0,2 ( nadajnik mam już cały czas włączony)
ponowny restart i
podniesienie nuvi - skok nadal co 0,2...

i poddaje się na tą chwile ... - i na tym kończę moje testy dotyczące skoku FM
[Nuvi 760 (firmware 4.60) ] + GPMapa 2008.4 + City Navigator Europe NT 2008 + UMP pcPL + GPMapa TOPO
Avatar użytkownika
Matek
 
Posty: 75
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 9:15
Lokalizacja: Sulechów

Postprzez Magnoom » Cz, 26 cze 2008 19:30

Dziękuję. Stawiam piwko, bo mnie już ogarnia lenistwo ;)
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1768
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez Matek » Cz, 26 cze 2008 19:39

Dzięki :)
ja muszę "spłacać" pobierane nauki :P
pozdrawiam

ps. jak jakimś cudem pojawi mi sie skok nadajnika FM co 0,1 to dam znać - swoją drogą ciekawe to jest :P
[Nuvi 760 (firmware 4.60) ] + GPMapa 2008.4 + City Navigator Europe NT 2008 + UMP pcPL + GPMapa TOPO
Avatar użytkownika
Matek
 
Posty: 75
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 9:15
Lokalizacja: Sulechów

Postprzez Bolton » Wt, 01 lip 2008 12:20

Mam bardzo prymitywne pytanie - jak zaktualizować firmware? Skąd mam wiedzieć jaką mam wersję, a jaką wersję pobrać?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Bolton
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Wt, 01 lip 2008 12:00

Postprzez beetle-m » Wt, 01 lip 2008 12:22

Bolton napisał(a):Mam bardzo prymitywne pytanie - jak zaktualizować firmware? Skąd mam wiedzieć jaką mam wersję, a jaką wersję pobrać?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Użyj WebUpadter'a z kabelkiem USB-miniUSB (+dostęp do internetu). Wtedy uzyskasz info czy jest nowsza i możesz podjąć decyzję czy pobrać.

Wpisz w stopkę sprzęt jaki posiadasz.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez Magnoom » Wt, 01 lip 2008 12:27

Bolton napisał(a):jak zaktualizować firmware?
Najprościej przez program WebUpdater. Można też zajrzeć na stronę http://www.gpsinformation.org/perry/nuvi/
Bolton napisał(a):Skąd mam wiedzieć jaką mam wersję, a jaką wersję pobrać?
W nuvim wybierz Narzędzia :arrow: Ustawienia :arrow: System :arrow: O systemie
Tutaj będziesz miał wszystkie informacje o wersjach oprogramowania.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1768
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez Magnoom » Wt, 01 lip 2008 15:26

Mam jeszcze pytanie do tych osób, które zdecydowały się na upgrade do wersji 3.00.
Czy w menu Dokąd? :arrow: Punkty szczególne macie nadal pozycję Bankomaty :?:

Gdzieś mi to zniknęło i mam wrażenie, że właśnie przy update firmware'u.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1768
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez PouchX » Wt, 01 lip 2008 15:28

U mnie bankomaty są tam gdzie były.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez beetle-m » Wt, 01 lip 2008 15:34

U mnie - razem z bankami:
Bank/bankomat
Edit: Ale w końcu przestały mi pokazywać: "masz debet" :wink:
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości