Firmware Nuvi 7xx

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

Re: Firmware Nuvi 710 750 760 770 780

Postprzez beetle-m » Cz, 31 mar 2011 10:04

Ja liczę na tę poprawkę:
Kod: Zaznacz cały
Corrected an issue where voice language selections were lost after charging the battery.

która mam nadzieję rozwiąże problem: :arrow: Brak komend głosowych w nuvi 760
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Firmware Nuvi 710 750 760 770 780

Postprzez Kozodoj » Cz, 14 kwi 2011 16:57

Chyba przedwczoraj zainstalowałem nowe FW do 760-tki i jestem zaskoczony poprawą działania. :)
Czas uruchamiania wyraźnie krótszy.
Nuvi 760 + UMP-pcPL (zabytkowa) ----- Sygic na Androidzie (podstawowa)
Avatar użytkownika
Kozodoj
 
Posty: 50
Dołączył(a): Śr, 04 cze 2008 8:22
Lokalizacja: RZ, NS, KR, WAW

Re: Firmware Nuvi 710 750 760 770 780

Postprzez pawc » Cz, 14 kwi 2011 20:36

Jak udało Ci się zainstalować. Ja nadal nie widzę wesji 5.10 FW na stronie Garmina :(
Pozdrawiam,
Paweł
pawc
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Cz, 14 kwi 2011 20:32
Lokalizacja: Kraków

Re: Firmware Nuvi 710 750 760 770 780

Postprzez beetle-m » Cz, 14 kwi 2011 20:43

Witamy na forum.
Prawdopodobnie poprzez plik GCD, który jest nadal dostępny w wersji 5.10
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Firmware Nuvi 710 750 760 770 780

Postprzez pawc » Pt, 15 kwi 2011 7:21

Dzięki za informację. Ja, przy moich zdolnościach do psucia, jednak chyba poczekam na oficjalną wersję :). Mam nadzieję, że się pojawi niebawem.
pawc
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Cz, 14 kwi 2011 20:32
Lokalizacja: Kraków

Re: Firmware Nuvi 710 750 760 770 780

Postprzez Kozodoj » So, 16 kwi 2011 9:57

beetle-m napisał(a):Prawdopodobnie poprzez plik GCD, który jest nadal dostępny w wersji 5.10


Tak, ten plik jest nadal dostępny. Nawiasem mówiąc szukałem też 5.20 zmieniając końcówkę linku. Ale ten podstęp się nie udał... ;)
Nuvi 760 + UMP-pcPL (zabytkowa) ----- Sygic na Androidzie (podstawowa)
Avatar użytkownika
Kozodoj
 
Posty: 50
Dołączył(a): Śr, 04 cze 2008 8:22
Lokalizacja: RZ, NS, KR, WAW

Re: Firmware Nuvi 710 750 760 770 780

Postprzez pawc » So, 16 kwi 2011 18:36

I mnie udało się zainstalować nowy FW do 760. Rzeczywiście czas uruchomienia skrócił się i to znacznie (u mnie ok. 20sekund). Jednakże gdy kilkakrotnie przeliczałem trasy czas włączania jest już dłuższy. Dla celów testowych kazałem garminowi przeliczyć trasę, gdy trasa była obliczona dałem stop i kazałem znów policzyć trasę. Jak obliczył trasę dałem stop i wyłączyłem garmina. Ponowne włączenie w tym przypadku trwało u mnie już 3min :(. Wygląda na to, że w wersji 5.1 szybkie włączenie jest tylko w przypadku gdy nie liczymy trasy lub liczymy tylko raz.
Pozdrawiam,
Paweł
pawc
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Cz, 14 kwi 2011 20:32
Lokalizacja: Kraków

Re: Firmware Nuvi 710 750 760 770 780

Postprzez Matek » N, 01 maja 2011 16:04

Witajcie.

Czy w nuvi 760 po wgraniu najnowszego firmware dalej można zliczać ( zapisywać) ścieżkę bez przyciągana do drogi - na potrzeby UNCpl ?

Na wcześniejszym sofcie działał ten sposób:
viewtopic.php?f=14&t=2563&p=65821#p65821

jak jest na najnowszym?

Pozdrawiam
[Nuvi 760 (firmware 4.60) ] + GPMapa 2008.4 + City Navigator Europe NT 2008 + UMP pcPL + GPMapa TOPO
Avatar użytkownika
Matek
 
Posty: 75
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 9:15
Lokalizacja: Sulechów

Re: Firmware Nuvi 710 750 760 770 780

Postprzez pawc » N, 01 maja 2011 19:55

Witaj,
Menu to nadal jest dostępne (Ukryty TrackLog). Nie miałem okazji jednak sprawdzić poprawności zapisywania ścieżek.
Pozdrawiam,
Paweł

Edit: Sprawdziłem. Zapisywanie ścieżek przy pomocy ukrytego Track Loga działa z wersją FW 5.10.
pawc
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Cz, 14 kwi 2011 20:32
Lokalizacja: Kraków

Re: Firmware Nuvi 710 750 760 770 780

Postprzez beetle-m » Pn, 09 maja 2011 8:20

Po ok. dwóch miesiącach z ver. 5.10 jedna z moich 760 gaśnie automatycznie po 5 sekundach od wyświetlenia głównego menu.
Coś nie jest do końca w porządku z tą wersją ? Reset - chwilowo (nie wiem na jak długo) postawił nuvi na nogi.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Firmware Nuvi 710 750 760 770 780

Postprzez Kozodoj » Pt, 20 maja 2011 0:34

Panowie, czy macie jakieś problemy z przesyłaniem tras do "nuviego"? Właśnie wyznaczyłem sobie 4 dość skomplikowane trasy (w Basecamp + wczorajsza UMP) i niestety nuvi nie chce ich zaimportować - daje komunikat "Nie można wyznaczyć trasy do celu podróży"... Zresetowałem odbiornik i dalej to samo. Waypointy przyjmuje bezproblemowo.

I zastanawiam się, czy to problem związany z firmware 5.10? Dotychczas nie miałem najmniejszych problemów z trasami tworzonymi w ten sposób (ale fw było 4.90).
Nuvi 760 + UMP-pcPL (zabytkowa) ----- Sygic na Androidzie (podstawowa)
Avatar użytkownika
Kozodoj
 
Posty: 50
Dołączył(a): Śr, 04 cze 2008 8:22
Lokalizacja: RZ, NS, KR, WAW

Re: Firmware Nuvi 710 750 760 770 780

Postprzez pawc » Pt, 20 maja 2011 8:13

Właśnie zrobiłem małą próbę załadowania trasy do nuviego (mam CNE 2012.1) z kilkoma punktami pośrednimi i obyło się bez problemów. Trasa ok. 120km.
pawc
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Cz, 14 kwi 2011 20:32
Lokalizacja: Kraków

Re: Firmware Nuvi 710 750 760 770 780

Postprzez Kozodoj » Pt, 20 maja 2011 19:42

Obniżyłem wersję oprogramowania do 4.90. Niestety nadal nie rozwiązało to problemu importu tras. Punkty transferowane są bezproblemowo do nuvi, nawigacja "sama" wyznacza trasy... Tak więc to nie nowe firmware jest przyczyną problemu.
Jak ja nie cierpię tego złoma... :mrgreen:

W wolnym czasie próbowałem rozgryźć jeszcze problem, zaktualizowałem ponownie do 5.10 i:
udało się zaimportować jedną trasę, po czym problem powrócił... W historii forum widzę, że ktoś w 2008 miał podobną "przypadłość" i generalnie problem nie został rozwiązany.
Nuvi 760 + UMP-pcPL (zabytkowa) ----- Sygic na Androidzie (podstawowa)
Avatar użytkownika
Kozodoj
 
Posty: 50
Dołączył(a): Śr, 04 cze 2008 8:22
Lokalizacja: RZ, NS, KR, WAW

Re: Firmware Nuvi 710 750 760 770 780

Postprzez Magnoom » N, 29 maja 2011 11:38

Może delikatna zmiana punktu startowego lub końcowego w tych trasach pomoże.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1768
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Re: Firmware Nuvi 710 750 760 770 780

Postprzez Kozodoj » Pn, 30 maja 2011 21:16

Magnoom napisał(a):Może delikatna zmiana punktu startowego lub końcowego w tych trasach pomoże.


Też mi to przyszło do głowy, bo zdarzyło mi się kiedyś mieć "DOM" w różnych miejscach na kompie i w Nuvi. :) Tym razem wywaliłem wszystkie punkty z nuvi i zaimportowałem z Basecampa, więc w obu urządzeniach były identyczne.

Możliwe, że drobna różnica w wersjach mapy może mieć taki efekt? Zwykle bowiem na kompie synchronizuję UMP przez wget (rsync jest nieobliczalny u mnie na Windzie), a do Nuvi wrzucam gotowca raz w miesiącu (niemniej przez przynajmniej 1 dzień mapy w obu urządzeniach miały tę samą wersję).

Ogólnie dość często odczuwam niesmak korzystając z urządzeń Garmina, a szkoda ze względu na UMP...
Nuvi 760 + UMP-pcPL (zabytkowa) ----- Sygic na Androidzie (podstawowa)
Avatar użytkownika
Kozodoj
 
Posty: 50
Dołączył(a): Śr, 04 cze 2008 8:22
Lokalizacja: RZ, NS, KR, WAW

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości