Firmware z Nuvi 255W w Nuvi 250W ?!?!

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

Firmware z Nuvi 255W w Nuvi 250W ?!?!

Postprzez borekpl » Wt, 15 lip 2008 9:39

powiedzcie mi prosze z kad sie wzielo firmware od nuvi255w w zwyklej 250w?
kupilem znajomemu w MM oryginalnie zapakowany i jakie bylo moje zdziwiezie ze tam inny soft po wielu grzebanich po forum i stronach garmina doszedlem ze to firmware od 255w
a skoro smiga to pewnie da sie wgrac takisoft do innych nuvi tylko jak?
borekpl
 
Posty: 39
Dołączył(a): Śr, 09 lip 2008 7:06
Lokalizacja: K-ce

Postprzez Zachu » Wt, 15 lip 2008 9:52

Raczej nie ma takiej opcji. Chyba że to nowy soft jeszcze nie dostępny oficjalnie i tak zmienia radykalnie odbiornik. Jak byś podał wersję softu to by się wyjaśniło.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7347
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez borekpl » Wt, 15 lip 2008 10:01

Zachu napisał(a):Raczej nie ma takiej opcji. Chyba że to nowy soft jeszcze nie dostępny oficjalnie i tak zmienia radykalnie odbiornik. Jak byś podał wersję softu to by się wyjaśniło.

pożyczę odbiornik i podam więcej szczegółów
na 100% wiem że to soft ver 2.80
ale w odbiorniku jest napisane ver 2.80 nuvi250w
natomiast po przejściu z webupdatera na stronę Garmina: ver 2.80 for nuvi 2x5w
borekpl
 
Posty: 39
Dołączył(a): Śr, 09 lip 2008 7:06
Lokalizacja: K-ce

Postprzez borekpl » Wt, 15 lip 2008 10:48

zrzuty
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano Wt, 15 lip 2008 11:15 przez borekpl, łącznie edytowano 2 razy
borekpl
 
Posty: 39
Dołączył(a): Śr, 09 lip 2008 7:06
Lokalizacja: K-ce

Postprzez beetle-m » Wt, 15 lip 2008 10:52

Nie wiem skąd i jak się wzięło ale masz w nim stary software. Aktualne to 3.40 dla 2xxW. Ciekawe co będzie po aktualizacji.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6690
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Postprzez popej » Wt, 15 lip 2008 10:53

Wygląd menu i okna mapy jest zupełnie inny dla wersji 2x5 niż 2x0. Co prawda zrzuty z wąskiego ekranu, ale na szerokim różnica będzie podobna:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=3224

Jeżeli możesz, to zajrzyj do pliku \Garmin\GarminDevice.xml w nuvim. Tam jest opisany typ sprzętu, w takim formacie:
<Model>
<PartNumber>006-B0851-00</PartNumber>
<SoftwareVersion>250</SoftwareVersion>
<Description>nüvi 205</Description>
</Model>

Edycja: ewidentnie na obrazkach jest widok jak z 2x5 :-)
Teraz sprawdz pole <PartNumber>, bo to dokładnie opisuje sprzęt.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6840
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez borekpl » Wt, 15 lip 2008 11:02

soft jest nowy!!!
webupdater nie aktualizuje softu a jesli dam "wgraj jesze raz ten sam" wgrywa 2.80 dla 2x5w
prosze:
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4105

wogole wizualnie (jesli chodzi o soft bo karty obudowe itd ma normalna tzn nuvi250w) wyglada tak jak opisal tu kolega:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=3224

niema tylko komunikatow drogowych


a tu kod z .xml
Kod: Zaznacz cały
<Model>
  <PartNumber>006-B0827-00</PartNumber>
  <SoftwareVersion>280</SoftwareVersion>
  <Description>nüvi 250W</Description>
  </Model>
borekpl
 
Posty: 39
Dołączył(a): Śr, 09 lip 2008 7:06
Lokalizacja: K-ce

Postprzez popej » Wt, 15 lip 2008 11:29

To chyba masz także sprzęt od 255W. Oryginalny 250W miał identyfikator 006-B0737-00.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6840
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez borekpl » Wt, 15 lip 2008 12:42

to nie wiem
moze zaczeli wrzucac taki soft do jakis nowych modeli
chialem zapytac jeszcze na forum garmina ale widze ze i tak na wiekszosc pytan odpowiadacie Wy ale moze ktos z "wewnątrz" bedzie wiedzial o co chodzi w zwiazku z tym prosze nie pisac ze dubluje tematy :)

acha i prosze o wykasowanie tych przepychanek z Panem Bolkiem bo to idiotyczne i 0 zwiazku z tematem
borekpl
 
Posty: 39
Dołączył(a): Śr, 09 lip 2008 7:06
Lokalizacja: K-ce

Postprzez GPS Maniak » Wt, 15 lip 2008 12:47

Popej, PouchX do roboty :wink: :D
Może jednak uda się myk typu 200 -> 205?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14639
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez Kerry » Wt, 15 lip 2008 13:01

Mam 250W i "PartNumber" mam 006-B0835-00.
Pozdrawiam,
Kerry
Nuvi 250W
Kerry
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): Pn, 23 cze 2008 21:46
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez popej » Wt, 15 lip 2008 13:10

Tu nie chodzi o nowy firmware do starego sprzętu ale o starą nazwę do nowego sprzętu.

W firmware do 255W jest opis sprzętu 006-B0827-00, do innego nie powinien pasować.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6840
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Zachu » Wt, 15 lip 2008 13:37

Ja tam jestem nie wierny ;) Pewno ktoś pomylił odbiornik z pudełkiem. Slot ma na Małe czy duże SD ? ;)
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7347
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez GPS Maniak » Wt, 15 lip 2008 13:44

Problem jak zauważyłem nie dotyczy tylko pudełka.
Obejrzyj jeszcze raz screenshoty. Zwłaszcza ten pierwszy:

http://img172.imageshack.us/my.php?image=125zr0.png
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14639
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez borekpl » Wt, 15 lip 2008 14:12

Zachu napisał(a):Ja tam jestem nie wierny ;) Pewno ktoś pomylił odbiornik z pudełkiem. Slot ma na Małe czy duże SD ? ;)

duże no i wogóle obudowa jest identyczna jak w moim starym nuvi
borekpl
 
Posty: 39
Dołączył(a): Śr, 09 lip 2008 7:06
Lokalizacja: K-ce

Następna strona

Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości