Pełna pamięć.

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

Pełna pamieć... zawsze!

Postprzez bartoosgliwice » Śr, 03 gru 2008 22:35

Witam,

Od kilku dni nęka mnie (a właściwie mojego nuviego) następujący problem. Wytyczenie jakiejkolwiek trasy trasy konczy sie komunikatem "Pamiec pełna" lub "Pełna Pamieć punktów trasy". Czasami komunikat pojawia sie tuz po właczeniu nuviego (zaraz za Potwierdzam).

Mam CNE2009+GPmape+UMP od jakiegoś czasu i nic sie nie działo. CNE w nuvim, pozostałe na karcie.
Kłopoty zaczeły sie dośc znienacka (nic nie zmieniałem, nie aktualizowałem, itp).

Zeby zwolnic pamięć probowałem juz:
- wyslac z CNE tylko Polske (ok 1.5GB wolnego miejsca)
- usunac wszystkie zbedne pojazdy, jezyki, komunikaty (ok. 300MB wolnego)
- wgrac kopie zrobiona tuz po zakupie (z CNE2008, ok 300MB wolnego)
- przed chwila zastapilem CNE w nuvim mapa UMP (ok. 1.9GB wolnego)
- zmieniłem karte na inna (na niej tylko UMP i 1.9GB wolnego)
- zrobilem reset

Za kazdym razem "Pełna pamieć". Tyle, ze kilka dni temu miałem problem z trasami powyżej kilkudziesieciu km a teraz juz nawet dojazd ulice dalej skutkuje zapchaniem pamieci.

Doradzcie co jeszcze mogłbym zrobic zeby moc znow uzywac nuviego! Podejrzewam awarie sprzetu ale nie jestem pewien...

PS. Dziwne (dla mnie), ze pomimo resetu i kilkakrotnego kasowania pamieci i nadpisywania zawartosci nuviego wciaz widze swoje aktualne punkty z Ulubionych... Czy to sie nie kasuje przy usunieciu zawartosci nuviego?

Pozdro
Bart
BARTooS
(nuvi 250 + CNE2009 + GPMapa + UMP-pcPL )
bartoosgliwice
 
Posty: 34
Dołączył(a): Pn, 09 cze 2008 19:42
Lokalizacja: Gliwice

Re: Pełna pamieć... zawsze!

Postprzez frasun » Śr, 03 gru 2008 22:42

Zrób reset, podłącz nuviego do komputera i skasuj plik temp.gpx z katalogu garmin/gpx.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Re: Pełna pamieć... zawsze!

Postprzez bartoosgliwice » Śr, 03 gru 2008 22:52

Nie mam temp.gpx. Jest tylko current.gpx. Poza tym robilem reset i usunalem wszystko co bylo na nuvim.
Zakladam, ze to odp dotyczaca obecnosci Ulubionych a nie wczesniej opisanych problemow?
Ostatnio edytowano Śr, 03 gru 2008 23:13 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Usunięto pełny cytat postu poprzedzającego.
BARTooS
(nuvi 250 + CNE2009 + GPMapa + UMP-pcPL )
bartoosgliwice
 
Posty: 34
Dołączył(a): Pn, 09 cze 2008 19:42
Lokalizacja: Gliwice

Re: Pełna pamieć... zawsze!

Postprzez PouchX » Śr, 03 gru 2008 23:05

Downgrade firmware'u do najstarszej wersji i potem update do najnowszej.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Re: Pełna pamieć... zawsze!

Postprzez frasun » Cz, 04 gru 2008 0:16

bartoosgliwice napisał(a):Zakladam, ze to odp dotyczaca obecnosci Ulubionych a nie wczesniej opisanych problemow?

I tak i nie. Spróbuj skasować również current.gpx. Jesteś w 100% pewny, że dobrze robisz ten reset?
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Re: Pełna pamieć... zawsze!

Postprzez kp@ » Cz, 04 gru 2008 10:22

bartoosgliwice napisał(a):Witam,

Od kilku dni nęka mnie (a właściwie mojego nuviego) następujący problem. Wytyczenie jakiejkolwiek trasy trasy konczy sie komunikatem "Pamiec pełna" lub "Pełna Pamieć punktów trasy". Czasami komunikat pojawia sie tuz po właczeniu nuviego (zaraz za Potwierdzam).
- zrobilem reset
PS. Dziwne (dla mnie), ze pomimo resetu i kilkakrotnego kasowania pamieci i nadpisywania zawartosci nuviego wciaz widze swoje aktualne punkty z Ulubionych... Czy to sie nie kasuje przy usunieciu zawartosci nuviego?
Bart

Miałem to samo.Na Nuvim oczywiście było sporo miejsca bo CNE 2008 NT mam na karcie SD.Złapało mnie w czasie robienia śladów.Skopiowałem POI ulubione na PC bo po zrobieniu prawidłowego resetu następuje ich wymazanie.Oczywiście po resecie musiałem robić ustawienia(np językowe od nowa).Wniosek jest taki że zrobiłeś reset nieskutecznie.
kp@
Nuvi 250+CNE 2008 NT +UMP-pcPL, Nuvi 42LM+CN 2020.10 + UMP-pcPL+ Openstreet Polska
kp@
Bywalec
 
Posty: 186
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 21:01
Lokalizacja: z nad Wisły

Re: Pełna pamieć... zawsze!

Postprzez bartoosgliwice » Cz, 04 gru 2008 17:28

frasun napisał(a):Jesteś w 100% pewny, że dobrze robisz ten reset?


kp@ napisał(a):Wniosek jest taki że zrobiłeś reset nieskutecznie.


No i tu mnie macie :oops: Zrobilem reset guzikiem na dole obudowy ale na szczescie znalazlem na forum, ze ten reset nie do tego sluzy.
Przytrzymalem rog ekranu i po prawidlowym resecie nuvi odżył i znow działa jak dawniej...

Dzieki za pomoc!
BARTooS
(nuvi 250 + CNE2009 + GPMapa + UMP-pcPL )
bartoosgliwice
 
Posty: 34
Dołączył(a): Pn, 09 cze 2008 19:42
Lokalizacja: Gliwice

Pełna pamięć.

Postprzez carroo12 » So, 06 gru 2008 11:14

Dzisiaj, gdy włączałem mojego nuvi 250, ten zapiszczał cichutko i wyświetlił komunikat: Pełna pamięć. Ale uruchomił się potem normalnie. Sprawdziłem go pod pecetem. Ponad 400 mega wolnej pamięci. Następnie twardy reset, utrata wszystkich swoich danych i wszystko, jak na razie wróciło do normy. Czy ktoś może spotkał sie z takim przypadkiem? Czy to jest normalne? Używałem go przez cztery miesiące i żadnych resetów do tej pory nie robiłem... No i żadnych innych map do niego nie wgrywałem. Wszystkie dodatkowe mapy są na karcie.

...Może pamięć to jest coś innego niż pojemnośc dysku? Może to coś podobnego do RAM?

... Dziękuje za przesunięcie tematu, ale nie jest to dokładnie to, co u kolegi powyżej. Ja nie wytyczałem żadnej trasy, ani bliskiej ani dalekiej. Mojemu nuviemu robiło się to przy włączaniu. Widzę jednak jedną wspólną rzecz. Obaj jesteśmy z Gliwic... :)
Garniak 250
Avatar użytkownika
carroo12
 
Posty: 50
Dołączył(a): Pn, 25 sie 2008 11:31

Re: Pełna pamięć.

Postprzez popej » So, 06 gru 2008 12:49

Właśnie, ta pamięć to RAM lub coś podobnego ;-)

Stan pamięci można chyba sprawdzić w menu debugowym, do którego wchodzi się z ekranu komputera podróży. Ale nie zrobiłem tego nigdy przy komunikacie o braku, więc nie wiem, jak to wygląda w takim momencie.

Obrazek

Pamięć prawdopodobnie zużywa się przez ładowanie waypointów, może także POI, przez ładowanie różnych map, prawdopodobnie także podczas normalnego użytkowania.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Pełna pamięć.

Postprzez carroo12 » So, 06 gru 2008 13:47

250 nie ma chyba takiego fajnego menu. Ale w związku z powyższym, to może trzeba by tak dla "zdrowotności" nuviego raz na jakiś czas zrobić profilaktycznie reset, żeby taka historia nie dopadła gdzieś w drodze. Dobrze chyba więc mieć kopie pliku current.gpx, żeby po resecie wgrać do niego swoje ulubione..?

I jeszcze jedno. Zauważyłem, że jak GMaptoolem połączę GPmapę i UMP i zapiszę na kartę a potem włożę do nuviego, to podczas włączania GPS-a pokazuje się zielony pasek ładowania map. Podczas kolejnych uruchomień paska nie ma, aż do czasu tworzenia nowego pliku z mapami. Może podczas ładowania map gdy pokazuje się ten zielony pasek następuje "zżeranie" pamięci nuviego?
Garniak 250
Avatar użytkownika
carroo12
 
Posty: 50
Dołączył(a): Pn, 25 sie 2008 11:31

Re: Pełna pamięć.

Postprzez beetle-m » So, 06 gru 2008 14:27

carroo12 napisał(a):Zauważyłem, że jak GMaptoolem połączę GPmapę i UMP i zapiszę na kartę a potem włożę do nuviego, to podczas włączania GPS-a pokazuje się zielony pasek ładowania map.
Pasek będzie zawsze gdy do nuvi wrzucisz nowy zestaw (mapset), którego urządzenie jeszcze nie widziało. Drugie załączenie jest już "normalne".
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6711
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Pełna pamięć.

Postprzez popej » So, 06 gru 2008 14:57

carroo12 napisał(a):250 nie ma chyba takiego fajnego menu.

nuvi 250 (i inne) też mają to ukryte menu, zobacz:
viewtopic.php?p=4025#4025
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Pełna pamięć.

Postprzez carroo12 » So, 06 gru 2008 15:48

o kurcze! Faktycznie, działa... :)

Tylko jak zinterpretować te dane, żeby wiedzieć, czy jest potrzeba zrobienia resetu...?
Garniak 250
Avatar użytkownika
carroo12
 
Posty: 50
Dołączył(a): Pn, 25 sie 2008 11:31

Re: Pełna pamięć.

Postprzez bartoosgliwice » So, 06 gru 2008 19:23

carroo12 napisał(a):Tylko jak zinterpretować te dane, żeby wiedzieć, czy jest potrzeba zrobienia resetu...?

Nie dotarłem do tego ekranu ale stawiam, ze jak sie MEM IN USE zblizy do MAX MEM to problem jest tuz, tuz :)
BARTooS
(nuvi 250 + CNE2009 + GPMapa + UMP-pcPL )
bartoosgliwice
 
Posty: 34
Dołączył(a): Pn, 09 cze 2008 19:42
Lokalizacja: Gliwice

Re: Pełna pamięć.

Postprzez carroo12 » N, 07 gru 2008 9:43

Tak może być. To ciekawe...

Sprawdziłem u siebie przed załadowaniem nowego zestawu map na kartę:
Mem.Hndl.Open - 676
Mempool Size - 8388608
Mem in Use - 1129896

Po załadowaniu na kartę:

Mem.Hndl.Open - 538
Mempool Size - 8388608
Mem in Use - 1124028

zmniejszyła się wartość - Mem.Hndl.Open o 138 /oczywiście ni mam najmniejszego pojęcia o co tu chodzi i do czego to służy/
zmniejszyła się wartość - Mem in Use o 5 868 / też nie wiem co i jak?/.
Garniak 250
Avatar użytkownika
carroo12
 
Posty: 50
Dołączył(a): Pn, 25 sie 2008 11:31


Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości