[nuvi 2x5] - Firmware

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

Re: [nuvi 2x5] - Firmware

Postprzez greg_m » Pn, 05 wrz 2011 8:27

Nie ma problemu, bo przy powtornej probie wgrania 7.40 przez WebUpdater mam dokladnie to samo tzn Loader Loading i tyle.
Nie mieszkam w PL i nuvi rowniez byl kupiony za granica. Domyslam sie, ze powinien sie zwrocic do oddzialu Garmina w tym kraju.
Fajnie gdyby wymienili na cos z Lane Assistant :wink:, no i tez zeby nagrywalo ukryty log na potrzeby UMP.
A tak na serio to chyba dam sobie spokoj z wymiana - teraz juz wiem jak temu zaradzic.
Ciekawsze jest to, ze mialem w archiwum pliki GCD do np 6.40 i starsze i dokladnie to samo. Tak jakby nie widzial programu Loader czy jak....
Chcialbym to na przyszlosc naprawic, by moc normalnie korzystac z WebUpdatera. Ktos wie jak? Brakuje jakiegos pliku .bin w RemoteSW czy ExtData?
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
greg_m
Bywalec
 
Posty: 317
Dołączył(a): Wt, 10 lut 2009 16:39
Lokalizacja: /dev/random

Re: [nuvi 2x5] - Firmware

Postprzez reniew » Cz, 08 wrz 2011 8:51

Pojawiła się aktualizacja 7.50
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4105
Zmiany w opisie na stronie
reniew
 
Posty: 20
Dołączył(a): Wt, 20 maja 2008 11:13

Re: [nuvi 2x5] - Firmware

Postprzez Mariusz65 » Cz, 08 wrz 2011 8:54

Jak się nie dowiem, że prawidłowo współpracuje z mapą UMPpc-PL, to nie wgrywam nic nowszego niż FW 6.60
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4508
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: [nuvi 2x5] - Firmware

Postprzez greg_m » Cz, 08 wrz 2011 13:53

@Mariusz65 to chyba zalezy od HwID czy cos, bo moj np dzialal ladnie na 7.20. Przejezdzilem z nim cale wakacje na UMP i OK poza jednym przypadkiem gdy nie chcial wyliczyc trasy po dodaniu jednego punktu posredniego.
Na razie mam 7.40, ale poza Polska wiec na CNE. Nie wiem jak dziala z UMP.
Po moich problemach z ostatnim uaktualnieniem do 7.40 (patrz kilka postow wyzej) az sie boje probowac z 7.50 :?
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
greg_m
Bywalec
 
Posty: 317
Dołączył(a): Wt, 10 lut 2009 16:39
Lokalizacja: /dev/random

Re: [nuvi 2x5] - Firmware

Postprzez Mariusz65 » Cz, 08 wrz 2011 14:13

greg_m napisał(a):poza jednym przypadkiem gdy nie chcial wyliczyc trasy po dodaniu jednego punktu posredniego.

No i właśnie o to chodzi! Według prawa Murphy'ego takie przypadki zdążają się zawsze w najbardziej niepożądanym momencie i na nieznanym terenie ;-)
Tu jest test tego buga :arrow: viewtopic.php?p=113254#p113254

Takie jaja dzieją się na wszystkich FW wyższych niż 6.60 – sprawdzone :!:
Więc po co je wgrywać skoro nie wnoszą żadnych istotnych zmian :?: ;-)
Ja bardziej sobie cenię bezproblemową możliwość korzystania z UMP :D
Tym bardziej, że akurat w mojej okolicy ten błąd objawiał się nader często.
Ostatnio edytowano Cz, 08 wrz 2011 14:15 przez Mariusz65, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4508
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: [nuvi 2x5] - Firmware

Postprzez greg_m » Cz, 08 wrz 2011 14:14

Tak, wlasnie znanazlem te liste problematycznych punktow zanim odpisales. Sprawdze na 7.40 w wolnej chwili.
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
greg_m
Bywalec
 
Posty: 317
Dołączył(a): Wt, 10 lut 2009 16:39
Lokalizacja: /dev/random

Re: [nuvi 2x5] - Firmware

Postprzez Mariusz65 » Cz, 08 wrz 2011 14:20

Na 7.40 błąd jest nadal na 100%. Przynajmniej u mnie - sprawdzałem!
Czekam aż ktoś sprawdzi na FW 7.50 bo już mi się nie chce być królikiem doświadczalnym i wgrywać FW w tę i we w tę ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4508
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: [nuvi 2x5] - Firmware

Postprzez pelsta » Cz, 08 wrz 2011 14:54

Trasy z A do B nie udało mi się wyznaczyć.

Ale coś jednak poprawili bo:
1. Wyznaczył mi trasę z Kęt do Chełmszczonki (przedtem musiałem jechać po GPMapie)
2. Działa wyszukiwanie adresów zgodnie z info
Kod: Zaznacz cały
    Fixed an error that prevented a user from selecting Country or State/Province while searching for an address using third-party maps.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 897
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Re: [nuvi 2x5] - Firmware

Postprzez Mariusz65 » Cz, 08 wrz 2011 17:09

pelsta napisał(a):Ale coś jednak poprawili bo:
1. Wyznaczył mi trasę z Kęt do Chełmszczonki (przedtem musiałem jechać po GPMapie)

Może to nie podchodziło pod ten paragraf ;-)
Po prostu UMP się ciągle rozwija i białe plamy się pomniejszają.

Ja z FW 6.60 i UMP na pokładzie dojeżdżam wszędzie (w PL) i na zmianę FW pomiędzy 6.70 a 7.40 nikt mnie nie namówi. W to, że poprawili akurat ten błąd w najnowszym FW 7.50 też nie wierzę i dlatego nie chce mi się nawet sprawdzać.
Mam nawet spiskową teorię dziejów, że Garmin specjalnie coś miesza aby odbiorniki miały problem z nie firmowanymi przez niego mapami... ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4508
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: [nuvi 2x5] - Firmware

Postprzez jjanusz » Cz, 08 wrz 2011 20:01

Hej chłopaki sprawdźcie dla mnie tego autozooma, bo Garmin nie potrafi, a ja sprawdzałem na 250w (HWID 827), 255w i 205 (softy od 7.20 do 7.50) i kurde chyba mam przewidzenia bo nikt inny nie potwierdza :( (viewtopic.php?f=14&t=10069)

---
jjanusz
zūmo 350LM, Oregon 300, nüvi 205, nüvi 255W
jjanusz
Bywalec
 
Posty: 213
Dołączył(a): Wt, 23 cze 2009 12:22

Re: [nuvi 2x5] - Firmware

Postprzez Antonio » Cz, 08 wrz 2011 21:15

pelsta napisał(a):Trasy z A do B nie udało mi się wyznaczyć.


Mnie też nie, ale zauważyłem ciekawą rzecz, a mianowicie:
1)Jeśli wpiszę współrzędne arrow: mapa :arrow: jedź, to dostaję komunikat:"Nie można wyznaczyć trasy do celu podróży" :evil: .
2)Jeśli wpiszę współrzędne i od razu :arrow: jedź:...cisza..., nic się nie dzieje.
Ot, ciekawostka :?
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450 + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Avatar użytkownika
Antonio
Bywalec
 
Posty: 814
Dołączył(a): N, 01 lis 2009 22:43
Lokalizacja: Pabianice (łódzkie)

Re: [nuvi 2x5] - Firmware

Postprzez Mariusz65 » Cz, 08 wrz 2011 21:32

Na jedno wychodzi! Tak czy inaczej z nawigacji nici ;-)
Sprawdzałeś na 7.50 :?: czy na 7.40 ?
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4508
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: [nuvi 2x5] - Firmware

Postprzez Antonio » Cz, 08 wrz 2011 21:41

Już na 7.50 (dziś aktualizowałem-razem z CNE). Na 7.40 nie zdążyłem, wcześniej jakoś mi umknął problem.
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450 + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Avatar użytkownika
Antonio
Bywalec
 
Posty: 814
Dołączył(a): N, 01 lis 2009 22:43
Lokalizacja: Pabianice (łódzkie)

Re: [nuvi 2x5] - Firmware

Postprzez jjanusz » Cz, 08 wrz 2011 21:49

Sie czepiacie, biednego Garmina!!! a niby dlaczego ma się ten komunikat nie pokazywać (Nie można wyznaczyc trasy do celu) skoro nawet w firmowanej przez Garmina TopoPolska tak się dzieje :P Juz sam nie wiem czy mapa zwalona czy firmware (nie pisałem chyba jeszcze, ze TopoPolska prowadziła mnie spory kawałek po lini prostej do nastepnęgo manewru, mimo iz droga do tego manewru wcale prosta nie była, ale pisałem, że sa odcinki gdzie TopoPolska grzecznie informuje, ze nie może wyznaczyć trasy do celu), no ale ok, przecież TopoPolska tylko na outdoorowcach chodzi ;) Więc dlaczego na nuvikach ma działac inaczej niż UMP, przecież on też przez Garmina nie supportowany!!! No i zas sie zdenerwowałem,skoro nawet produkty Garmina nie działaja na jego sprzęcie, skoro znowu, oprócz podziału europa-azja, mamy podział on road/on trail to jak tu sie nie wkurzac. BTW: sprawdzie tego autozomma, o którego prosze :)

---
jjanusz
zūmo 350LM, Oregon 300, nüvi 205, nüvi 255W
jjanusz
Bywalec
 
Posty: 213
Dołączył(a): Wt, 23 cze 2009 12:22

Re: [nuvi 2x5] - Firmware

Postprzez greg_m » Cz, 08 wrz 2011 22:58

@Mariusz65 - mi liczy z A do B, inne tak jak u Ciebie, ale jak wylacze unikanie gruntowych to juz jest ok (na 7.40). Dlatego pewnie w CNE nie ma drog gruntowych, bo by nie liczyl trasy, haha, a w UMP czasami sie zdarzaja, tak jak w terenie.
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
greg_m
Bywalec
 
Posty: 317
Dołączył(a): Wt, 10 lut 2009 16:39
Lokalizacja: /dev/random

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości