[nuvi 2x5] - Firmware

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez h2o » Cz, 09 gru 2010 20:48

no u mnie też na UMPie bez ogonków ale dziś wgrałem nową wersję. Zobaczymy, może jakie bugi są w nowym FW...
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP +PL Topo 2013.30
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Avatar użytkownika
h2o
Bywalec
 
Posty: 492
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 19:14
Lokalizacja: Poznań

Firmware - nuvi 2x5

Postprzez barbuc » Pt, 10 gru 2010 14:43

Witam,

jestem tutaj nowiciuszem i chcialem zasiegnac informacji u bardziej doswiadczonych kolegow
w kwesti posiadanego przeze mnie garmina nuvi 205, a mianowicie:

czy zmieniajac firmware w tym sprzecie (obecnie posiadam firmware sprzed 2 lat ) moj sprzet bedzie mogl
1. obslugiwac funkcje asystenta pasa ruchu (przy zalozeniu korzystania z najnowszej mapy CNE 2011.3) ??
2. obslugiwac karty pamieci wieksze niz obecnie (obecnie obsluguje karty do 2GB)

z gory bardzo dziekuje za odpowiedzi na powyzsze pytania
Sebastian
barbuc
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pt, 10 gru 2010 14:28

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez Mariusz65 » Pt, 10 gru 2010 14:45

Pierwsze nie, drugie chyba też nie, ale zawsze warto zaktualizować.
Ostatnio edytowano Pt, 21 sty 2011 9:13 przez Mariusz65, łącznie edytowano 2 razy
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4508
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez sdsyc » Pt, 10 gru 2010 15:56

barbuc napisał(a):2. obslugiwac karty pamieci wieksze niz obecnie (obecnie obsluguje karty do 2GB)


Sprawdź dobrze. Moja starsza 250 obsługuje karty > 2GB, Twój model też powinien to umieć.
sdsyc
Radny
 
Posty: 3168
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Firmware - nuvi 2x5

Postprzez barbuc » Pt, 10 gru 2010 16:25

Wielkie, dzieki

to jest nuvi 205... a nie 255 i w opisie jest ze do 2 GB, wlasciwie wszystko inne bez zarzutow dziala, tylko do pelni szczescia brakowalo mi tych 2 rzeczy..... wiec skoro sie nie da to nie bede aktualizowac.

Sebastian
barbuc
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pt, 10 gru 2010 14:28

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez sdsyc » Pt, 10 gru 2010 19:01

barbuc napisał(a):to jest nuvi 205... a nie 255

Ale ja pisałem o 250, czyli urządzeniu serii 2x0 poprzedzającym serię 2x5. W zakresie obsługi kart środkowa cyfra nie ma znaczenia. Więc powtórzę: nuvi starsze od Twojego obsługuje karty > 2GB.

Więcej w :arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=16250#16250
sdsyc
Radny
 
Posty: 3168
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez popej » Pt, 10 gru 2010 21:17

Karty > 2GB, czyli SHDC, to chyba nuvi zawsze obsługiwały. Natomiast w przypadku 2x5 obsługa map większych niż 2GB pojawiła się dość późno, mimo że starszy 2x0 to potrafił. Jak firmware w 2x5 jest sprzed 2 lat, to zupełnie możliwe, że całego CNE nie odczyta.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez Mariusz65 » Pt, 10 gru 2010 21:58

barbuc napisał(a):...to nie bede aktualizowac.

Jak wynika z postów poniżej warto aktualizować tylko do FV 6.60 ;-)

Od jakiegoś czasu trafiają się odcinki na których Nuvi 255 nie chce wyznaczyć trasy! Komunikat: Nie można wyznaczyć trasy do celu podróży" Dzieje się tak tylko w UMPie na GPMapie wyznacza trasę.

Dziś zauważyłem, że sprawa się komplikuje coraz bardziej! Gdy zboczę z wyznaczonej trasy to zamiast komunikatu "Przeliczam" pojawia się komunikat "Nie można wyznaczyć trasy do celu podróży" i trasa znika. Ponowne wyznaczenie trasy nie daje efektu! Zastanawiam się czy to coś z UMPem, wina softu czy może po każdej aktualizacji należy robić reset…?

Czy ktoś obserwuje podobne objawy z FV 7.10 :?:

Edit
Reset, niestety problemu nie rozwiązał! :?
Ostatnio edytowano Pt, 21 sty 2011 9:14 przez Mariusz65, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4508
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez beetle-m » Śr, 19 sty 2011 14:42

:idea: Daj przykład trasy od/do (najlepiej współrzędne).
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6712
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez Mariusz65 » Śr, 19 sty 2011 16:01

Przykładowe punkty:
A - N52.90170 E18.74564
B - N52.88146 E18.68836
C - N52.70292 E18.79085
D - N52.65234 E19.07338

Więc tak! Mój Nuvi:
- nie wyznacza trasy z A do B
- nie wyznacza trasy z C do B
- jeśli zaplanuje trasę z D do B – trasa jest wyznaczana, ale jeśli wstawię punkt pośredni w C to pojawia się komunikat: "Nie można wyznaczyć trasy do celu podróży"
- dzisiaj jechałem z Torunia do punktu B. Trasa była wyznaczona drogą DK 1 ale musiałem skręcić do Ciechocinka aby objechać korek drogą przez punkt A. Gdy tylko skręciłem z DK 1, zamiast usłyszeć magiczne "Przeliczam", trasa po prostu zniknęła… :?

Gdyby ktoś mógł sprawdzić u siebie to byłbym bardzo wdzięczny!
W załączniku plik z powyższymi punktami. W MS wszystko działa a w Nuvi 255 nie :!:
Ustawienia : trasa najszybsza, w unikanych tylko gruntowe.
Załączniki
Blad kalkulacji trasy.gdb
(3.6 KiB) Pobrane 215 razy
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4508
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez Alf/red/ » Śr, 19 sty 2011 19:40

Mariusz65 napisał(a):W MS wszystko działa a w Nuvi 255 nie :!:

Tym bardziej podejrzenia padają na odbiornik. Piszesz o resecie, ale nie wiadomo jakim. Może zmiana firmware, nawet na niższe? Nie wiem, trzeba macać...
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez Mariusz65 » Śr, 19 sty 2011 20:49

Alf/red/ napisał(a):Piszesz o resecie, ale nie wiadomo jakim.

Włączenie z przytrzymaniem palca na dolnym prawym rogu wyświetlacza.

Alf/red/ napisał(a):Może zmiana firmware, nawet na niższe? Nie wiem, trzeba macać...

Nie mam na razie czasu kombinować ze zmianą FV. Jak pisałem obecnie mam najnowsze czyli 7.10. Może ktoś jeszcze sprawdzi podane przeze mnie przykłady :!:
Do supportu Garmina ciężko zgłaszać skoro na mapach komercyjnych jest OK.


Gdyby to jednak była wina mapy UMP (na innych nie mam tego objawu) to trochę szkoda! Skoro ktoś nie chce wydawać pieniędzy na CNE to w efekcie końca GPMapy najlepszą alternatywą była UMP. Skoro będzie szwankować na niektórych odbiornikach Nuvi, uniemożliwiając wyznaczenie trasy, to rzeczywiście Garmin do wyrzucenia... :?
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4508
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez h2o » Śr, 19 sty 2011 21:15

no co Ty? nie wiesz gdzie jechać? ;-)
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP +PL Topo 2013.30
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Avatar użytkownika
h2o
Bywalec
 
Posty: 492
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 19:14
Lokalizacja: Poznań

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez Mariusz65 » Śr, 19 sty 2011 21:28

Nie bagatelizuj bo problem jest poważny! Po co w nawigacji mapa na której nie da się skalkulować trasy...?
To kwestia być albo nie być dla UMP w moim Nuvim ;-)

Był bym wdzięczny gdybyś sprawdził u siebie!
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4508
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez h2o » Śr, 19 sty 2011 21:42

sprawdziłem, bo już dwa razy, trzy razy zgubił drogę na A2. Ale po A2 wiem gdzie jechać więc nie robiłem z tego halo ;-) BTW to ciężko o alternatywę dla UMPa w tej cenie, więc nie wiem czego się czepiasz :lol: Zgłoś problem na Flspray i przyłącz się do tworzenia, a nie marudzenia :P
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP +PL Topo 2013.30
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Avatar użytkownika
h2o
Bywalec
 
Posty: 492
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 19:14
Lokalizacja: Poznań

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości