[nuvi 2x5] - Firmware

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez Mariusz65 » Pt, 21 sty 2011 8:41

Ściągasz odpowiedni plik GCD. Dla wersji "W" odpowiedni będzie ten :arrow: http://www.garmin.com/software/nuvi2x5W ... y__660.gcd
Zmieniasz nazwę pobranego pliku na gupdate.gcd
Podłączasz Nuviego do USB i kopiujesz plik GCD do katalogu Garmin.
Odłączasz Nuwiego od kompa i czekasz aż wystartuje, gdy na ekranie odbiornika pojawi się pytanie czy wgrać nowe FV wciskasz "Yes" i czekasz aż się załaduje.

Uwaga :!:
Podczas tej operacji stracisz wszystkie ulubione i ustawienia!
Zrób najpierw kopię pliku Current z katalogu Garmin/GPX
Nie zawadzi na wszelki wypadek zrobić kopię całej zawartości Nuviego jeśli jej nie masz.

Po wgraniu FV podłącz jeszcze raz odbiornik do USB, i wyślij swoje waypointy ze skopiowanego pliku Current przy pomocy MapSource.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4508
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez olpi » Pt, 21 sty 2011 9:13

Dziękuję
pozdrawiam
Piotr

Colorado 300 + Forerunner 50 + Edge 500 + Nuvi 255W + Forerunner 220 +
Edge 800
Avatar użytkownika
olpi
Bywalec
 
Posty: 333
Dołączył(a): Wt, 06 maja 2008 19:46
Lokalizacja: Rybnik

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez Mariusz65 » Śr, 26 sty 2011 13:31

Mariusz65 napisał(a):Do supportu Garmina ciężko zgłaszać skoro na mapach komercyjnych jest OK.

Tak jak myślałem:
techsupp@garmin.com napisał(a):Dziękujemy za skontaktowanie się z Garmin Europe.

No cóż, nie mam dobrych wieści. Skoro urządzenie prawidłowo działa na mapie firmy Garmin, to oznacza, że nie ma problemu w oprogramowaniu. Niestety w tej sytuacji dział jakości odrzucił mój raport i nie podejmie żadnych działań. Z naszego punktu widzenia problem występuje po stronie niekompatybilności mapy. Sugeruję rozpoczęcie dyskusji z osobami tworzącymi UMP-pcPL.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4508
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez h2o » Pt, 28 sty 2011 19:29

mnie nie działa ten 6.60 - nie widzi tego pliku. Mam 255WT

Ok. Trzeba skopiować urle kolegów, wkleić do przeglądarki i dodać literkę W

http://www.garmin.com/software/nuvi2x5W ... y__660.gcd
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP +PL Topo 2013.30
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Avatar użytkownika
h2o
Bywalec
 
Posty: 492
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 19:14
Lokalizacja: Poznań

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez greg_m » So, 29 sty 2011 1:40

Mariusz65 napisał(a):Przykładowe punkty:
A - N52.90170 E18.74564
B - N52.88146 E18.68836
C - N52.70292 E18.79085
D - N52.65234 E19.07338

Więc tak! Mój Nuvi:
- nie wyznacza trasy z A do B
- nie wyznacza trasy z C do B
[ciach]


Witam, chcialem to sprawdzic na moim odbiorniku juz od dawna, ale jakos dopiero sie nadarzyla okazja :wink:
Wiec tak - nuvi 255wt, soft 7.10, troche stara mapa UMP (2010-10-12), ale bez problemu wyznacza trasy z A do B i z C do B. Oczywiscie w trybie symulacji.
Moze to nie problem w sofcie, tylko we wspolpracy softu z konkretnymi wersjami ump (nowsze mapy niz moja)?
Jak bede mial chwile to wrzuce swieze ump i sprawdze jeszcze raz.
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
greg_m
Bywalec
 
Posty: 317
Dołączył(a): Wt, 10 lut 2009 16:39
Lokalizacja: /dev/random

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez h2o » So, 29 sty 2011 1:55

Z tego co wyczytałem na Garniaku i FLspray to jest bajzel w plikach UMP. Drogi są połaczone z rzekami etc. UMP to zajebisty projet ale czas zrobić porządek zanim będzie za późno. Czas wyznaczyć / stworzyć procedury/metodykę dodawania czy opisywania nowych rzeczy.
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP +PL Topo 2013.30
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Avatar użytkownika
h2o
Bywalec
 
Posty: 492
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 19:14
Lokalizacja: Poznań

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez greg_m » So, 29 sty 2011 2:27

balagan moze i jest, ale zeby drogi byly polaczone z rzekami ?!? rozumiem, ze to przenosnia tylko, bo mam nadzieje, ze az tak zle to nie jest :roll:
wlasnie zrobilem powyzszy test z najnowsza mapa UMP (update poprzez mapsource z wczoraj) - wszystko liczy bez problemow.
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
greg_m
Bywalec
 
Posty: 317
Dołączył(a): Wt, 10 lut 2009 16:39
Lokalizacja: /dev/random

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez stara zientara » N, 06 lut 2011 21:55

h2o napisał(a): jest bajzel w plikach UMP. Drogi są połaczone z rzekami etc.

Warto się trochę znać na rzeczy zanim się coś takiego napisze.
Miejscami trafia się nieporządek w plikach źródłowych UMP. Czasem się komuś zapisze rzeka w pliku "drogi" - i to linia, i to linia. Nie ma to żadnego znaczenia dla działania mapy, a tylko czasem utrudnia znalezienie odpowiedniego elementu. To tak, jakby w szufladzie ze sztućcami ktoś wrzucił widelec do przegródki z łyżkami - bałagan jest, ale w korzystaniu nie przeszkadza. Pierwotnie zresztą wszystko było w jednym pliku, a zostało podzielone, bo trudno się korzysta z pliku tekstowego 20-30 MB. A czy podział jest terytorialny, czy według typów, to ma znaczenie wyłącznie porządkowe.
Pozdrawiam
Wojtek
GPSmap76CSx, Nüvi 205 i różne służbowe (poprzednio GPSmap76, GPS76, GPS48, GPS45XL, Navstar2000)
http://wojtekzientara.pl/
Avatar użytkownika
stara zientara
Bywalec
 
Posty: 148
Dołączył(a): N, 20 maja 2007 15:57
Lokalizacja: Warszawa

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez h2o » N, 06 lut 2011 22:15

przepisałem to co przeczytałem na sprayu. Czapka z głowy :oops: Tak czy siak UMP to moja podstawowa mapa.
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP +PL Topo 2013.30
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Avatar użytkownika
h2o
Bywalec
 
Posty: 492
Dołączył(a): Cz, 17 sty 2008 19:14
Lokalizacja: Poznań

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez PA_J » Pn, 14 lut 2011 12:34

//Odłączasz Nuwiego od kompa i czekasz aż wystartuje, gdy na ekranie odbiornika pojawi się pytanie czy wgrać nowe FV wciskasz "Yes" i czekasz aż się załaduje.

u mnie kiszka, nuvi255 teścia chodzi bez tego pliku .-) lub z innej wersji i zawsze web updater podaje ze jest 7,10 :-) co to za feature ???

P.
C510/Nüvi 1245
PA_J
 
Posty: 21
Dołączył(a): Śr, 30 kwi 2008 13:41

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez Mariusz65 » Pn, 14 lut 2011 13:22

Wcześniejsze FV ściągasz stąd dla 255 :arrow: http://www.garmin.com/software/nuvi2x5_ ... y__660.gcd
lub stąd dla 255W :arrow: http://www.garmin.com/software/nuvi2x5W ... y__660.gcd
i wgrywasz ręcznie a nie WebUpdaterem :arrow: viewtopic.php?p=113440#p113440

Aktualną wersję VF sprawdź w Nuvim:
Załączniki
Nuvi wersja FV.JPG
Nuvi wersja FV
Nuvi wersja FV.JPG (15.99 KiB) Przeglądane 7294 razy
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4508
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez PA_J » Pn, 14 lut 2011 13:37

wgrałem ale to nic nie daje, mogę mieć stare gupdate.gcd np 6,60 (okolo 8MB) i nic się nie dzieje to samo dla oryginalnego nuvi2xx_regionfileonly__290.gcd okolo 5MB, w nuvi system pokazuje 7,10 i web updater tez tak twierdzi nawet jak wytnę plik :-), wersja 255 z TMC

P.
Załączniki
42.jpg
42.jpg (34.77 KiB) Przeglądane 7291 razy
C510/Nüvi 1245
PA_J
 
Posty: 21
Dołączył(a): Śr, 30 kwi 2008 13:41

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez Mariusz65 » Pn, 14 lut 2011 13:49

To nie wiem. Może masz nie tą wersję pliku gupdate.gcd
Ja mam Nuviego 255 bez W i plik spod pierwszego linku który podałem zadziałał.
Może spróbuj najpierw jakąś inną wersję a dopiero później 6.60
Ja z 7.10 najpierw cofałem do 6.90 żeby sprawdzić czy pomoże a później do 6.60

PS
Widzę też, że masz starszą wersję oprogramowania GPS.
Może najpierw spróbuj ponownie zainstalować WebUpdaterem wersję 7.10 a dopiero potem spróbuj cofnąś do 6.60 ...
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4508
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez popej » Pn, 14 lut 2011 14:04

Masz odbiornik z chipsetem MTK. Aktualny firmware jest tutaj:
http://www.garmin.com/software/nuvi2x5_ ... K__710.gcd

Ale nie wiem, jak się nazywały poprzednie wersje, trzeba zgadnąć ;)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Firmware - nuvi 2x5

Postprzez PA_J » Pn, 14 lut 2011 15:36

dzięki, downgrade działa na 690 i 700 innych nie udało mi się znaleźć mimo ze skorzystałem z tej podpowiedzi w web updaterze ...

PS minusem jest znikniecie zdjęcia podczas bootowania mimo ze jest zaznaczone w display at power on (690,700,710)
C510/Nüvi 1245
PA_J
 
Posty: 21
Dołączył(a): Śr, 30 kwi 2008 13:41

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości

cron