Strona 19 z 36

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

PostNapisane: Wt, 25 paź 2011 13:57
przez kwieto
GPS Maniak napisał(a):A możesz? Nawet wówczas gdy odbiornik po włączeniu jeszcze nie zafiksował - bo np. jesteś w mieszkaniu?


TAK
Przy czym po przeniesieniu w wybraną pozycję trasa zostaje skasowana - czyli tak, jak wg mnie powinno być.

Wskazówka (być może): Dakota długo leżała odłogiem i przepuściłem kilka aktualizacji. Kiedy aktualizowałem ostatnio, Garmin wymagał by zaktualizować najpierw do firmware niższego o jeden czy dwa numerki od aktualnej wersji, dopiero za drugim rzutem można było wgrać soft aktualny.

Obecnie mam FW.4.70 i GPS FW 5.0

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

PostNapisane: Wt, 25 paź 2011 14:00
przez kwieto
Mariusz65 napisał(a):Z tego rozumiem, że pisząc:
kwieto napisał(a):Jeśli nie wybierzesz żadnej z tych opcji

Masz na myśli, że wybierasz opcję "Przejdź do pozycji"…?


Źle rozumiesz :")
Oznacza to że nie wybieram ani symulacji, ani przejścia do pozycji.

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

PostNapisane: Wt, 25 paź 2011 14:13
przez Mariusz65
kwieto napisał(a):Obecnie mam FW.4.70 i GPS FW 5.0

To ja mam tą sama wersje co widać na screenie tutaj :arrow: viewtopic.php?p=130991#p130991
I nie działa :(

Ja wgrywałem wszystkie aktualizacje po kolei (bez bet) i aktualizowało się zawsze jednoetapowo.

kwieto napisał(a):Źle rozumiesz :")
Oznacza to że nie wybieram ani symulacji, ani przejścia do pozycji.

To w ogóle nie rozumiem, bo jak bym nie wybrał na tym ekranie żadnej z trzech opcji to zostałbym na nim do us….. śmierci ;-)
Nie ma tam przecież opcji powrotu bez dokonania wyboru! :shock:

Mariusz65 napisał(a):Dokładnie po kliknięciu na "Jedź" jest pytanie "Czy zasymulować przejazd tą trasą?" i są trzy opcje:
- Tak
- Nie
- Przejdź do pozycji



Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

PostNapisane: Wt, 25 paź 2011 14:17
przez kwieto
Mariusz65 napisał(a):To ja mam tą sama wersje co widać na screenie tutaj viewtopic.php?p=130991#p130991
I nie działa :(


Stąd moja "wskazówka" - być może sprawę rozwiąże spory downgrade i potem próba aktualizacji z pominięciem felernej wersji (?)

Mariusz65 napisał(a):To w ogóle nie rozumiem, bo jak bym nie wybrał na tym ekranie żadnej z trzech opcji to zostałbym na nim do us….. śmierci ;-)
Nie ma tam przecież opcji powrotu bez dokonania wyboru! :shock:


Ojeju... ja znowu o dwóch, a Ty o trzech. Jeśli nie wybieram ani symulacji, ani przejścia do pozycji, to znaczy że odpowiadam "nie" na pytanie o symulację - proste?
Nie pamiętałem jaki jest opis guzików więc napisałem których opcji NIE wybieram :")

Dobra Panowie, wybywam na lotnisko, jak nie będę miał neta na miejscu, to zajrzę tu dopiero we czwartek.

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

PostNapisane: Wt, 25 paź 2011 14:22
przez Mariusz65
kwieto napisał(a):Ojeju... ja znowu o dwóch, a Ty o trzech. Jeśli nie wybieram ani symulacji, ani przejścia do pozycji, to znaczy że odpowiadam "nie" na pytanie o symulację - proste?

To już całkiem nic nie rozumiem :!:
Bo skoro klikasz na "Nie" to wybierasz nie opcję "Przejdź do pozycji" tylko wyznaczasz nową trasę :!:
"NIE" oznacza w tym wypadku tylko tyle, że nie chcesz aby odbiornik ją zasymulował ;-)
Mam wiec wątpliwości czy zrozumiałeś o jakim bugu ja piszę… :?:
Chodzi o to, że nie przenosi kursora, gdy klikniesz na "Przejdź do pozycji" :!: :!: :!:

kwieto napisał(a):z pominięciem felernej wersji (?)

Tylko która jest felerna! 4.10 :?: ;-) bo od niej się zaczęło…


kwieto napisał(a):Dobra Panowie, wybywam na lotnisko, jak nie będę miał neta na miejscu, to zajrzę tu dopiero we czwartek.

Szerokiej drogi!
Ja już nie mam siły, czasu ani chęci w kółko o tym pisać ;-)

PS
Ten post udało mi się napisać po 24 godzinach prób :mrgreen: viewtopic.php?p=132867#p132867

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

PostNapisane: Śr, 26 paź 2011 8:15
przez Mariusz65
GPS Maniak napisał(a):
Mariusz65 napisał(a):Chodzi mi o to, że będąc w punkcie A, chcę sprawdzić trasę z punktu B do punktu C.
Ale, gdy jestem w pomieszczeniu gdzie odbiornik nie łapie satelitów jest to niestety niewykonalne.

No, nie przesadzajmy :wink: Nie można w łatwy sposób przenieść kursora za pomocą opcji: "Przejdź do pozycji". Natomiast można to zrobić via ekran satelitów. Przynajmniej w 62ce jest taka możliwość (opcja: Ustal pozycję na mapie).

@Lechu – Okazuje się, że przeniesienie kursora przez okno satelitów (zamiast niedziałającą opcją "Przejdź do pozycji") nie zawsze pozwala na wyznaczenie trasy z tego nowego miejsca ;-)

Popatrz na załączony screen:

Dakota_Blad trasy.JPG
Dakota_Blad trasy.JPG (16.92 KiB) Przeglądane 6290 razy


Włączyłem Dakotę i przełączyłem w tryb "Demo" zanim zafiksowała satelity. Przeniosłem kursor w okolice Kołobrzegu metodą którą podałeś czyli via okno satelitów. Następnie wyznaczyłem trasę na Bornholm (dodam, że wcześniej nie była w odbiorniku wyznaczona żadna trasa).
No i skąd biegnie nowo wyznaczona trasa :?: ;-) Niestety nie od miejsca gdzie został przeniesiony kursor lecz z okolic Torunia (czyli tam gdzie odbiornik ostatni raz się logował).

Ten błąd nie jest chyba w 100% powtarzalny, ale ewidentnie coś szwankuje w nowych FW odbiorników, w kwestii przenoszenia kursora i symulacji tras w trybie "Demo"!

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

PostNapisane: Śr, 26 paź 2011 19:16
przez GPS Maniak
W 62 działa to dobrze, a nawet .... lepiej niż dobrze :wink:
Mam teraz wgrany ten felerny FW 3.40, zatem opisuję jego działanie.
* Włączam odbiornik (łazienka) i przed załapaniem fiksa przechodzę w tryb Demo. Kursor w Poznaniu.
* Wybieram Ustal pozycję na mapie - wskazuję okolice Katowic, zatwierdzam.

Nowy-1.jpg
Nowy-1.jpg (40.5 KiB) Przeglądane 6252 razy

Po czym kursorem na mapie wskazuję punkt (tu: Ostrawa) daję Jedź i jest OK:

Nowy-1a.jpg
Nowy-1a.jpg (34.31 KiB) Przeglądane 6252 razy

Następnie (bez opcji: przerwij nawigację) ponownie wchodzę w Ustal pozycję na mapie, wskazuję okolice Wrocławia i po powrocie na ekran mapy mam:

Nowy-2.jpg
Nowy-2.jpg (21.87 KiB) Przeglądane 6252 razy

"Na chłopski rozum" chyba tak właśnie powinno to działać.

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

PostNapisane: Pt, 18 lis 2011 1:09
przez popej
Wersja 4.90
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4527
http://www.garmin.com/software/Dakota_W ... r__490.gcd

Changes made from version 4.70 to 4.90:

Added Photo Viewer application (go to Setup -> Main Menu to add to the current profile)
Improvements to the geocaching experience. See TrailTech (http://garmin.blogs.com/softwareupdates ... ching.html) for more information.
Updated the Geocaching - Nearest dashboard
Fixed a potential hang on startup when importing large numbers of waypoints, tracks, routes, or geocaches
Fixed issue with very long geocache descriptions
Fixed shutdown when reviewing certain geocache descriptions
Fixed issue where some auto-archived tracks would be named in English regardless of user language
Fixed issue that could cause some geocaches to not import
Fixed issue with track log recording while using the stopwatch
Modified default map trails to appear as dashed red lines

Ciekawe, czy obraca obrazki zgodnie z polem magnetycznym? Np. przy kaloryferze ;)

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

PostNapisane: Pt, 18 lis 2011 12:29
przez Mariusz65
I czy barometr będzie działał :!: :wink:

Wgrać czy się bać :?:
Już instalowałeś?

Edit
U mnie przez WebUpdater coś nie idzie… Zaczyna pobierac i przerywa

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

PostNapisane: Pt, 18 lis 2011 14:01
przez popej
Pojawiła się przeglądarka zdjęć, ale zdjęć jak nie było tak nie ma ;)
Pierwsze, na co zwróciłem uwagę, to że komunikat o braku zdjęć w przeglądarce jest po angielsku.
Sprawdziłem, że barometr działa, skalibrowałem go sobie wg GPS i wygląda dobrze.
Po dalszych paru minutach przeglądania różnych menu zauważyłem, że właściwie to wszystko jest po angielsku :)
Mam do wyboru tylko język angielski, pewnie trzeba pobrać nowe pliki tłumaczeń. I potem je poprawiać.

Edycja:
Po aktualizacji i bezpiecznym odłączeniu system mi zgłosił błąd odłączenia karty w Dakocie. Teraz jak podłączyłem do PC to okazało się, że karta jest w porządku ale wewnętrzna pamięć Dakoty to jeden śmietnik. Sformatowałem, nagrałem backup i ściągam języki.

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

PostNapisane: Pt, 18 lis 2011 19:00
przez Mariusz65
Mi udało się wreszcie pobrać nowe FW via WebUpdater. U mnie z językami wszystko OK. Nowych wersji też nie ma do pobrania.
Na dysku odbiornika i z kartą pamięci również wszystko w porządku.

Najbardziej mnie wkurza, że opcja "Przejdź do pozycji" w trybie demo przed wcześniejszym zafiksowaniem nadal nie działa! :mrgreen:

Na razie zauważyłem tylko, że zmieniło się menu lisy geokeszy:

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

PostNapisane: Pt, 18 lis 2011 20:56
przez Mariusz65
Garmin nie zawodzi!
Pojawił się nowy, bardzo upierdliwy bug. Jeżeli przy przeglądaniu mapy pokrywało się kilka POI, to pojawiała się z prawej strony rozwijana lista wyboru (przycisk B na rys.).

Teraz również pojawia się przycisk ale naciśnięcie na listę "B" powoduje taki efekt jak byśmy nacisnęli na belkę "A"
Czyli zamiast rozwinięcia listy wyboru zostają wyświetlone szczegóły tego POI, którego nazwa wyświetlała się w polu A. Tego jakie inne obiekty znajdują się w tym miejscu, niestety się nie dowiemy gdyż lista się nie rozwija.

Edit:
Wykonałem kilkukrotną kalibrację ekranu (naciskanie dokładnie na kropki) i rozwijana lista nie działała.
Pomogła dopiero kalibracja wykonana w taki sposób, że w czasie kalibracji naciskałem nie na pojawiające się punkty, lecz około 5 mm na lewo od punktu robiąc to rysikiem.
Więc opcja rozwijanej listy POI na szczęście jednak działa, tylko że przycisk na ekranie który ją wywołuje jest aktywny tylko przy samej prawej krawędzi ekranu.

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

PostNapisane: Pt, 18 lis 2011 21:26
przez popej
Guzik im się obsunął, trzeba nacisnąć przy samej krawędzi ekranu.

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

PostNapisane: Pt, 18 lis 2011 21:31
przez Mariusz65
Też już do tego doszedłem! Jak napisałem wyżej trzeba dokonać kalibracji naciskając około 5 mm na lewo od punktów kalibracyjnych. Wtedy działa tak jak przedtem.

PS
Jest gdzieś opisane jak prawidłowo kalibrować ekran?
Bo chyba gdzieś czytałem, że właśnie nie trzeba naciskać dokładnie na te punkty tylko jakoś obok właśnie... Tylko nie pamiętam z której strony...?

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

PostNapisane: N, 27 lis 2011 19:50
przez kwieto
Jeśli masz wątpliwości co do wiarygodności moich testów, to po prostu zapytaj...

Tak się składa, że od długiego czasu Dakoty używam bardzo sporadycznie, ostatni raz na początku tego miesiąca, w Krakowie.

Po włączeniu mam taki obrazek:
Obrazek

Przełączam się w tryb Demo (wciąż jestem w Krakowie)
Obrazek

Następnie wytyczam trasę na lotnisko w Monachium i każę przenieść tam moją pozycję:
Obrazek

Działa. Dla porządku tylko powiem, że odbiornik fizycznie znajduje się w Warszawie.
Co nie znaczy, że nie wierzę iż Tobie nie działa.