Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

Postprzez asandrzej » Wt, 28 lut 2012 18:23

Tak jest zawsze, odbiornik zapamiętuje ostatnią pozycję.
po uruchomieniu i złapaniu fix-a, wskaże aktualną lokalizację.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

Postprzez Maciek111 » N, 11 mar 2012 15:59

Przeszedłem z dwa kilometry , zafiksował mi pozycję i wskazywał nazwę doliny na tle nawet nowej -znaczy aktualnej pozycji.

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące obsługi. Po lekturze instrukcji nie mam rozwiązania. Otóż wyświetlenia tego ekranu "2. Dotknij .
3. Wybierz jedną z opcji:
Ostatnio znalezione
Waypoint
Aktualna pozycja
Punkt na mapie
4. Dotknij miejsce blisko " i wybraniu piktogramu przypominającego tarczę strzelecką wybieram opcję aktualna pozycja nic się nie dzieje i nic mi nie zaznacza. Może jest ona uruchamiana dopiero podczas nawigowania ? Inne mi działają, a ta nie. Posłużyłem się cytatem z instrukcji obsługi w PDF-ie strona nr 6.
Maciek111
 
Posty: 35
Dołączył(a): Cz, 07 lip 2011 8:14

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

Postprzez popej » N, 11 mar 2012 16:37

Trochę niejasny ten Twój opis, chodzi Co o opcję wyszukiwania blisko czegoś? Jeżeli wybierzesz wyszukiwanie blisko aktualnej pozycji, to akcja jest zakończona. Teraz możesz zrobić wyszukiwanie a gps powinien wyświetlić rezultaty najbliższe aktualnej pozycji.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

Postprzez Maciek111 » N, 11 mar 2012 17:13

Opiszę inaczej . Otóż bedąc w przeglądaniu faz słońca i księżyca w dolnej lini mam tą "tarczę" . Myślałem do tej pory ,że tam są dane GPS mojego położenia . Naciskam a tu nic ?????????????. Czasami potrzebne mi są dane punktu w którym się znajduję , nie chcę tworzyć weya tylko spisać dane na arkusz.
Maciek111
 
Posty: 35
Dołączył(a): Cz, 07 lip 2011 8:14

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

Postprzez Mariusz65 » N, 11 mar 2012 19:16

Maciek111 napisał(a):Otóż bedąc w przeglądaniu faz słońca i księżyca w dolnej lini mam tą "tarczę" . Myślałem do tej pory ,że tam są dane GPS mojego położenia

No nie! :wink:
W tej opcji możesz zobaczyć tylko godzinę wschodu i zachodu Słońca i Księżyca dla różnych lokalizacji.
Jeśli chcesz zobaczyć współrzędne GPS to kliknij punkt na mapie i następnie na górną belkę,
lub włącz sobie okienko Pozycja (dług./szer.) w "komputerze podróży".


PS
O funkcji, której używasz przeczytasz tu :arrow: viewtopic.php?p=106925#p106925
Ostatnio edytowano Wt, 13 mar 2012 11:53 przez Mariusz65, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4501
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

Postprzez kwieto » Pn, 12 mar 2012 8:41

Albo banalnie wybierz ekran satelitów z menu.
kwieto
Bywalec
 
Posty: 2508
Dołączył(a): So, 19 maja 2007 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

Postprzez h007 » Pt, 06 kwi 2012 15:50

Znalazłem w swojej Dakocie alternatywę dla funkcji "Przejdź do pozycji" w trybie demo. Standardowo robię tak:
Dokąd -> Waypointy -> Wybór waypointu -> Jedź -> Przejdź do pozycji

Przejście do wybranej pozycji poprzez wybranie punku z mapy działa też u mnie tak:
Na ekranie satelitów klikam miejsce gdzie wyświetlana jest dokładność gps-a (prawy dolny róg). Pojawia się mapa, ostatnio wybrana lub zafiksowana pozycja oraz kursor (czerwona szpilka) znajdują się na środku ekranu. Przesuwam mapę i umieszczam kursor w wybranym miejscu, następnie klikam przycisk "Użyj" (prawy dolny róg ekranu). Po wyjściu z ekranu satelitów i włączeniu mapy niebieski kursor znajduje się w nowo wybranej pozycji.

Swoją drogą ciekawe czy to celowy zabieg garmina, bo wywołanie funkcji raczej mało intuicyjne.

Testowałem na Dakocie 20, firmware 5.20.
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO | Nuvi 2545LMT
Forerunner 110
Avatar użytkownika
h007
Bywalec
 
Posty: 431
Dołączył(a): So, 01 paź 2011 18:13
Lokalizacja: Warszawa

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

Postprzez Mariusz65 » Pt, 06 kwi 2012 16:52

h007 napisał(a):Na ekranie satelitów klikam miejsce gdzie wyświetlana jest dokładność gps-a (prawy dolny róg).

Opcja via ekran satelitów zawsze działała:
:arrow: viewtopic.php?p=123595#p123595


U mnie opcja przejdź do pozycji w trybie demo nadal nie działa prawidłowo. Działa nadal dopiero po zafiksowani satelitów i to kulawo. Przy wyznaczaniu trasy w trybie symulacji nie wyświetla odległości do celu itp. :mrgreen:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4501
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

Postprzez h007 » So, 07 kwi 2012 11:50

Mariusz65 napisał(a):Opcja via ekran satelitów zawsze działała:
:arrow: viewtopic.php?p=123595#p123595

Już myślałem, że odkryłem jakąś nieznaną dotąd funkcję :mrgreen:

U mnie opcja przejdź do pozycji w trybie demo (przed złapaniem fixa) działa bez problemów i nie ma znaczenia czy ustawione jest wyznaczanie trasy po drogach czy bezdrożach. Aczkolwiek uważam, że powinni to zrobić lepiej, bo po co najpierw wyznaczać trasę, żeby później ją skasować i w końcu przenieść kursor do wybranej pozycji? Przynajmniej u mnie jest taka kolejność. Najlepiej widać to przy opcji wyznaczania trasy po drogach.

Zakładając, że hardware w Dakocie jest taki sam, na 99% jest, to problem tkwi w ustawieniach odbiornika (pamięć EEPROM) albo FW (FLASH). Sprawa wydaje się jasna :wink:
To co ja bym zrobił:

1. Skasowałbym wszystkie dane w odbiorniku, tzn. waypointy, ślady, trasy, mapy, zostawiłbym tylko bazową.
2. Przywróciłbym ustawienia fabryczne.

Jeśli nie pomoże to zwróciłbym się do supportu Garmina o jakiś kompletny FW, bo zakładam, że któryś update zepsuł tę funkcję. Tutaj nie jestem pewien, czy kolejne aktualizacje wprowadzają zmiany całego FW czy tylko jego części?

Ostatnio zrobiłem uaktualnienie FW z 3.80 na 5.20 i jak piszę u mnie nie ma tego problemu, więc może któraś z wersji 4.XX jest wadliwa, o ile to kwestia FW...
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO | Nuvi 2545LMT
Forerunner 110
Avatar użytkownika
h007
Bywalec
 
Posty: 431
Dołączył(a): So, 01 paź 2011 18:13
Lokalizacja: Warszawa

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

Postprzez Mariusz65 » Wt, 10 kwi 2012 13:09

h007 napisał(a):To co ja bym zrobił:

Więc pobawiłem się trochę Dakotą.
Cofnąłem wersję oprogramowania wgrywając FW 3.80 a następnie za pomocą WebUpdatera ponownie wgrałem najnowsze FW 5.20. Przed i po każdej operacji wykonałem master reset odbiornika.
W moim przypadku nic to nie dało! Funkcja "przejdź do pozycji" w trybie demo nadal szwankuje jeśli włączę ją przed zafiksowaniem satelitów.
W komputerze podróży brak informacji o odległości do celu, a często to mnie właśnie w trybie demo interesuje. Co za tym idzie nie są poprawnie wskazywane dane ETA czy ETE. Nie wyświetla się również nazwa celu podróży a zamiast tego jest pozioma, poprzerywana kreska.
Na poniższym zrzucie – dwa górne ekrany w trybie "demo", dolne w trybie normalnej nawigacji.

Dakota_Demo.JPG

Okienko rozwijanej listy :arrow: viewtopic.php?p=134034#p134034
jest nadal źle skalibrowane. Trzeba naciskać milimetr od prawej krawędzi odbiornika aby lista się rozwinęła.

PS
Przy okazji zauważyłem, że pod WebUpdaterem jest do pobrania nowa mapa stref czasowych.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4501
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

Postprzez h007 » Wt, 10 kwi 2012 21:57

Mariusz65 napisał(a):Więc pobawiłem się trochę Dakotą.

Zupełnie nie rozumiem niezgodności pomiędzy różnymi egzemplarzami Dakoty.
Sprawdziłem jeszcze raz i przejście do pozycji przed złapaniem fixa u mnie działa bez problemu.
Nie działa natomiast wskazanie celu podróży oraz odległości do celu. Jest tak jak na Twoich zrzutach ekranu.

Jeśli pokazać Dakocie satelity i dalej przejść do trybu demo cel podróży i dystans jest.
Problem z okienkiem rozwijanej listy również występuje, muszę wciskać prawy górny róg.

Skoro problem był zgłaszany nie rozumiem, dlaczego tak dużo czasu zajmuje inżynierom Garmina usunięcie go? Zapewne jakaś pętla warunkowa jest źle wyliczana, średnio rozgarnięty programista pracujący nad Dakotą naprawia to w kilkadziesiąt minut.
Być może wprowadzanie tego typu błędów jest celowe? Może to czysto marketingowy zabieg?
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO | Nuvi 2545LMT
Forerunner 110
Avatar użytkownika
h007
Bywalec
 
Posty: 431
Dołączył(a): So, 01 paź 2011 18:13
Lokalizacja: Warszawa

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

Postprzez Mariusz65 » Wt, 10 kwi 2012 23:18

h007 napisał(a):Skoro problem był zgłaszany nie rozumiem, dlaczego tak dużo czasu zajmuje inżynierom Garmina usunięcie go?

Ja też nie! Zgłaszam te same błędy już od roku (nawet dziś wysłałem maila) i widzę, że nie ma to wielkiego sensu... :(

h007 napisał(a):Być może wprowadzanie tego typu błędów jest celowe? Może to czysto marketingowy zabieg?

Myślisz, że chcą nas zmusić do wymiany Dakot na nowe eTrexy...? ;-)
Ale w nich przecież nie działa kompas :lol:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4501
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

Postprzez h007 » Wt, 10 kwi 2012 23:23

Mariusz65 napisał(a):Myślisz, że chcą nas zmusić do wymiany Dakot na nowe eTrexy...? ;-)

Myślę, że tak. Mając obydwa odbiorniki można mieć wszystkie funkcje działające prawidłowo :wink:

EDIT: Zauważyłem jeszcze jednego buga. Tryb demo, przed złapaniem fixa. Po złapaniu fixa i przejściu w tryb demo jest OK.
Otóż, po wyznaczeniu trasy (najlepiej po drogach) jest możliwość symulacji. Po wybraniu tej funkcji, kursor początkowo przesuwa się po wyznaczonej trasie (pierwsza prosta), żeby później zmierzać w jakimś bliżej nieznanym kierunku. U mnie w ogóle, że tak powiem idzie w krzaki :wink:
Sprawdziłem kilka razy, sprawa jest powtarzalna.
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO | Nuvi 2545LMT
Forerunner 110
Avatar użytkownika
h007
Bywalec
 
Posty: 431
Dołączył(a): So, 01 paź 2011 18:13
Lokalizacja: Warszawa

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

Postprzez GPS Maniak » Wt, 10 kwi 2012 23:32

Mariusz65 napisał(a):Ale w nich przecież nie działa kompas :lol:

Z kompasem jest w wersji 2.71 jakby lepiej. Niestety parę innych upierdliwości w tym martwą opcję: "Wybierz mapę" podczas wyszukiwania POI niestety można znaleźć. Krótko mówiąc - bugi Dakoty - to nie zabiegi marketingowe Garmina ile totalna porażka jego programistów.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

Postprzez h007 » Śr, 11 kwi 2012 0:07

GPS Maniak napisał(a):Krótko mówiąc - bugi Dakoty - to nie zabiegi marketingowe Garmina ile totalna porażka jego programistów.

To na pewno. Nie rozumiem tylko jednej rzeczy - Dakota jest już na rynku (proszę mnie poprawić jeśli się mylę) od 2009 r. Trzy lata od rozpoczęcia sprzedaży, dalej mamy błędy w oprogramowaniu. Przy kolejnych FW dostajemy nowe błędy i poprawione niektóre stare. Sam zajmuję się tworzeniem oprogramowania na mikrokontrolery i wiem, że dobry firmware to oprócz napisania poprawnego kodu jeszcze czas poświęcony na jego testowanie. Garmin ten czas woli przeznaczyć na nowe produkty np. Montana, zamiast uporządkować stare. Jak długo można naprawiać raz napisany FW?

W przypadku Dakoty działają wszystkie istotne funkcje, samo urządzenie jest bardzo dobrze zaprojektowane, niedoróbki dotyczą "drobiazgów" w kodzie programu, których usunięcie nie wydaje się skomplikowane, żeby nie powiedzieć banalne. Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale coś jest na rzeczy...
Może po prostu chodzi o tzw. postarzanie produktu? :mrgreen:
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO | Nuvi 2545LMT
Forerunner 110
Avatar użytkownika
h007
Bywalec
 
Posty: 431
Dołączył(a): So, 01 paź 2011 18:13
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości