Polski TTS - Polish__Agata.vpm
Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm
Plik o nazwie „Polish__Agata_PouchX.vpm” ma nazwę "głosów"
„Polski-TTS PouchX” wewnątrz pliku .vpm i taka jest wyświetlana na liście,
dlatego nie koliduje z plikiem „Polski__.vpm” (Garminowym)
andrzej
„Polski-TTS PouchX” wewnątrz pliku .vpm i taka jest wyświetlana na liście,
dlatego nie koliduje z plikiem „Polski__.vpm” (Garminowym)
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
-
- Początkujący
Tak na liście głosów jest wyświetlany wpis „Polski-TTS PouchX”, jeśli w katalogu Voice jest sam stary plik w momocie gdy są dwa pliki TTS stary i nowy w katalogu Voice w zakładce ”Język głosu” widziane są dwa pliki TTS stary i nowy, ale nie można wybrać starego pliku zawsze pokazuje się nazwa Polski-Agata(TTS), który tak i tak nie działa.
nuvi 760
Ja mam 765T i u mnie działa nowa Agatka lecz nie widzę różnicy w stosunku do starszej.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Żadnej różnicy? A jak dojeżdżasz do celu z listy "Ulubione" - np. do koleżanki Zosi słyszysz "przybywasz do Zosia" czy "przybywasz do celu"? Jeżeli "przybywasz do celu", to przypomnij sobie jak to było przedtem 

Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Starsza: "Przeliczaam", nowsza: "Przeliczam."felin pisze:Ja mam 765T i u mnie działa nowa Agatka lecz nie widzę różnicy w stosunku do starszej.
Na starszej wersji przy raportowaniu manewru za jakiś dłuższy czas" "za X kilometrów skręć w prawo", a z bliska "skręć w prawo w Y".
Na nowszej: "Za X kilometrów skręć w prawo w Y", a potem oczywiście już też "skręć w prawo w Y".
Podobnie na nowszej "za 800 metrów wjedź na rondo" a zaraz potem "na rondzie zjedź drugim zjadem w Y".
Możnaby się pobawić w trybie symulacji, jakby się miało za dużo czasu

W każdym razie nowsza Agatka też ma problem z przedłużonym "a" - skręć w Andresa z akcentem na ostatnie "a", zamiast krótkiego, i podobne, no i niestety chyba nic nie da się poradzić na nazwy z podwójnymi "e" na przykład. Pojderzewam, że z Tesco podobnie, ale nie sprawdzałem jeszcze.
Jest jakaś szansa, że Garmin będzie poprawiał/rozwijał TTSa (ma do tego pewnie jakieś narzędzia:), więc IMHO warto używać, a co więcej można im zgłaszać problemy.
Pozdrawiam,
TxF, nuvi 765/DriveSmart 55
tak z innej beczki - a czy byłaby możliwość stworzenia innego głosu niż Agatka? Na przykład jakiegoś męskiego. Bo włączenie Agatki jest najprostszą, najszybszą i gwarantowaną metodą na wyprowadzenie z równowagi mojego Szczęścia jadącego ze mną samochodem 

Ostatnio zmieniony 05 sty 2012, 18:27 przez mbaszyns, łącznie zmieniany 1 raz.
Michał
GPS II+, 60CSx, Colorado 300, Nuvi1350T + LA/JCV, PL To po, Motorola Defy+ Android 4.4.4 (CM11), Lenovo Yoga 8, Locus, OSMAnd
GPS II+, 60CSx, Colorado 300, Nuvi1350T + LA/JCV, PL To po, Motorola Defy+ Android 4.4.4 (CM11), Lenovo Yoga 8, Locus, OSMAnd
Znając Garmina chyba łatwiej będzie to rozwiązać w inny sposób. Albo "Szczęście" musi być bardziej wyrozumiałe, albo musisz postarać się o nowe "Szczęście"...
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
- Antonio
- Bywalec
- Kontakt:
Jest jeszcze inna metoda:
Garmin Voice Studio™
Wgrywasz głos swojego "Szczęścia" i na pewno będzie dumna, że tak jej słuchasz
.

Wgrywasz głos swojego "Szczęścia" i na pewno będzie dumna, że tak jej słuchasz

Pozdrawiam
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Agatka by PouchX mówiła "trzymaj się prawej w <nazwa_ulicy>".TxF pisze:Starsza: "Przeliczaam", nowsza: "Przeliczam."
Nowa nie mówi, czego się trzymać w prawo/lewo, to mi akurat przeszkadza...
Pozdrawiam,
TxF, nuvi 765/DriveSmart 55
dzięki Panowie za podpowiedzi 
Powiem tylko, ze po zobaczeniu tych odpowiedzi (a zwłaszcza Frasuna) przez moje Szczęście mocno wzrosły moje szanse na wyjazd na kolejne spotkanie forumowiczów

Powiem tylko, ze po zobaczeniu tych odpowiedzi (a zwłaszcza Frasuna) przez moje Szczęście mocno wzrosły moje szanse na wyjazd na kolejne spotkanie forumowiczów

Michał
- Castel 899
- Bywalec
Witam!
Jak Wam Agata_PouchX czyta "I Armii Wojska Polskiego" ? Ja nie jestem w stanie zrozumieć, co ona mówi przed "...mii Wojska Polskiego". To jest jakiś dźwięk pośredni między cyknięciem świerszcza a pioknięciem perliczki.
Jak Wam Agata_PouchX czyta "I Armii Wojska Polskiego" ? Ja nie jestem w stanie zrozumieć, co ona mówi przed "...mii Wojska Polskiego". To jest jakiś dźwięk pośredni między cyknięciem świerszcza a pioknięciem perliczki.
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2019.20, ogąki
, Win10H
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2019.20, ogąki

Witam
Od sierpnia jestem posiadaczem nuvi2450. Obie Agatki stara i nowa działają w moim urządzeniu. W tym miejscu dziękuję koledze PouchXowi za udostępnienie obu plików w formacie .vpm, który wystarczy przeciągnąć do katalogu Voice i gotowe.
Nowa Agatka V2.00 czyta dużo lepiej niż udostępniona przez kolegę PouchXa. Numery dróg np E75 czyta normalnie tzn "E siedemdziesiąt pięć" a nie "E siedem pięć". Skróty w nazwach ulic np "prof." czy "gen." czyta jako cały wyraz czyli "profesora" , "generała" z wyjątkiem skrótu "marsz." który czyta "marsz" zamiast "marszałka". Poziom dźwięku troczę niższy niż oryginalny a głos lekko drżący i monotonny. Ulicę Jan Pawła Ii czyta w sposób opisywany już wielokrotnie w tym wątku.
Ze swoich doświadczeń z czytaniem nazw ulic dorzucę tyko ulicę "Ofiar terroryzmu 11 IX ", w której jedenastego września czyta "jedenaście i iks". Ogólnie Agatka 2.00 jest OK ale przydała by się jej mała ogłada.
Teraz mały problem. Cały czas miałem w urządzeniu dwa pliki głosowe: oryginalny głos polski oraz Agatkę 2.0 z tym, że bieżącym głosem była Agatka. W każdej chwili mogłem wrócić do głosu bez czytania ulic. Niestety, po zakupieniu i zainstalowaniu nowej wersji mapy CNE 2012.4LT została tylko Agatka i pięć najbardziej popularnych języków europejskich (ang. niem. fr. hiszp. włoski). Straciłem plik głosowy, który był zainstalowany w urządzeniu w momencie zakupu. Czy ktoś z kolegów mógłby udostępnić taki plik? Czy wspomniany plik z jęz polskim bez czytania ulic jest taki sam dla rożnych modeli nuvi ?
Na koniec ciekawostka: niezależnie, który plik głosowy był wybrany, nuvi2450 nie używa słowa "przeliczam", które słyszałem w innych modelach. Po prostu zabiera się do obliczenia nowej trasy w ciszy.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Matimag/ nuvi 2450/CNE 2012.4LT
Od sierpnia jestem posiadaczem nuvi2450. Obie Agatki stara i nowa działają w moim urządzeniu. W tym miejscu dziękuję koledze PouchXowi za udostępnienie obu plików w formacie .vpm, który wystarczy przeciągnąć do katalogu Voice i gotowe.
Nowa Agatka V2.00 czyta dużo lepiej niż udostępniona przez kolegę PouchXa. Numery dróg np E75 czyta normalnie tzn "E siedemdziesiąt pięć" a nie "E siedem pięć". Skróty w nazwach ulic np "prof." czy "gen." czyta jako cały wyraz czyli "profesora" , "generała" z wyjątkiem skrótu "marsz." który czyta "marsz" zamiast "marszałka". Poziom dźwięku troczę niższy niż oryginalny a głos lekko drżący i monotonny. Ulicę Jan Pawła Ii czyta w sposób opisywany już wielokrotnie w tym wątku.
Ze swoich doświadczeń z czytaniem nazw ulic dorzucę tyko ulicę "Ofiar terroryzmu 11 IX ", w której jedenastego września czyta "jedenaście i iks". Ogólnie Agatka 2.00 jest OK ale przydała by się jej mała ogłada.
Teraz mały problem. Cały czas miałem w urządzeniu dwa pliki głosowe: oryginalny głos polski oraz Agatkę 2.0 z tym, że bieżącym głosem była Agatka. W każdej chwili mogłem wrócić do głosu bez czytania ulic. Niestety, po zakupieniu i zainstalowaniu nowej wersji mapy CNE 2012.4LT została tylko Agatka i pięć najbardziej popularnych języków europejskich (ang. niem. fr. hiszp. włoski). Straciłem plik głosowy, który był zainstalowany w urządzeniu w momencie zakupu. Czy ktoś z kolegów mógłby udostępnić taki plik? Czy wspomniany plik z jęz polskim bez czytania ulic jest taki sam dla rożnych modeli nuvi ?
Na koniec ciekawostka: niezależnie, który plik głosowy był wybrany, nuvi2450 nie używa słowa "przeliczam", które słyszałem w innych modelach. Po prostu zabiera się do obliczenia nowej trasy w ciszy.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Matimag/ nuvi 2450/CNE 2012.4LT
nuvi 2460LMT/ CNE 2015.40 /GMT35
- Antonio
- Bywalec
- Kontakt:
Podłącz nuviego pod WebUpdater i powinieneś mieć dostępne brakujące głosy.Matimag pisze:została tylko Agatka i pięć najbardziej popularnych języków europejskich (ang. niem. fr. hiszp. włoski). Straciłem plik głosowy, który był zainstalowany w urządzeniu w momencie zakupu. Czy ktoś z kolegów mógłby udostępnić taki plik?
Matimag pisze:Na koniec ciekawostka: niezależnie, który plik głosowy był wybrany, nuvi2450 nie używa słowa "przeliczam", które słyszałem w innych modelach. Po prostu zabiera się do obliczenia nowej trasy w ciszy.

Pozdrawiam
255W powinien obsługiwać TTS, ale nie ma polskiego w tym systemie. Agata nie pasuje.
hej, na nuvifonie a10 Agata od PouchX'a nie gada... widać ją na liście ale nawigacja milczy. Plik wrzuciłem do telefon/storage/voice. Natomiast głosu z rozszerzeniem rgn nie ma nawet na liście. Kombinowałem polską gadułę przez updatera wgrać ale nie wykrywa mi telefonu....