Strona 5 z 7

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

PostNapisane: Cz, 19 lip 2012 18:45
przez sunmoon
Miałem i ja po zakupie Nuvi 2595 polską Agatę, ale po aktualizacji firmware ona znikła. Udało mi się ją przywrócić, a jak to zrobiłem, opiszę poniżej, może się przydać, bo znalazłem pewien MYK dotychczas nieopisany.

Agatka jest tu: http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=5681 , a zainstalować ją podobno można przez Dashboard. Mi się to nie udało (nawiasem mówiąc Dashboard nie pokazał też dostępnej aktualizacji firmware - a pokazały ją WebUpdater i BaseCamp). A zatem postanowiłem posłużyć się WebUpdaterem. I tak to szło:
start nuvi
Język głosu: British English - Emily; polskiego nie ma
Język tekstu: Polski
przyłaczamy nuvi do PC
używamy WebUpdater
jest najnowsza wersja firmware, kontynuuj po dodatkowe aktualizacje
pokazuje m.in. 2 polskie:
Voice, Polish
Voice, Polish, Agata Female (TTS)
zaznaczamy, pobieramy, powodzenie
restart nuvi bez PC
Język głosu: BE - Emily; są 2 polskie: Polski i Polski-Agata Z wymową nazw ulic
wybieramy Język głosu: Polski
Agata mówi, nazw ulic nie podaje
wybieramy Język głosu: Polski-Agata
Agata mówi, podaje nazwy ulic
na razie nieźle.
wybieramy Język tekstu: British English
Voice Language zmienił się na BE-Emily
znowu chcemy Agatę
ZONK! w zestawie języków jest tylko Polski, nie ma Polski-Agata
wracamy.
wybieramy Voice Language: Polski
Agata mówi, nazw ulic nie podaje
wybieramy Language & Keyboard: Text Language: Polski
Komunikat: Funkcja poleceń głosowych nie jest obsługiwana dla Polski (och, trochę to mylące, można niechcący tu zrezygnować)
klikamy OK i Zapisz
HURA! widać Język głosu: Polski-Agata. Sam się tak ustawił.
Agata mówi, podaje nazwy ulic
Czyli: aby Agata mówiła nazwy ulic, muszą być spełnione dwa warunki:
- wgrane języki głosu: Polski i Polski-Agata
- wybrany język tekstu: Polski
w katalogu Voice są teraz pliki:
Polski_.vpm 1045 KB
Polski_Agata.vpm 17032 KB
Na moje oko plik od Garmina to ten sam plik, który pokazał tu PouchX.
I można wybierać między Agatą bez nazw a Agatą z nazwami. Agata z nazwami ma bardziej chropowaty głos (jakby fajek nadużywała albo coś takiego :-)).
Mam nadzieję, że to się komuś przyda.

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

PostNapisane: Śr, 19 gru 2012 18:32
przez lukaszek_socho
Jakim softem mozna otworzyć plik .vpm tak jak jest zamieszczone w poście kolegi PouchX viewtopic.php?f=14&t=8269&start=15#p134878

Chcę otworzyć tak plik TTS po niemiecku działający na moim modelu i porównać z tym tu dostępnym.

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

PostNapisane: Śr, 19 gru 2012 18:48
przez sdsyc

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

PostNapisane: Śr, 19 gru 2012 20:20
przez lukaszek_socho
Dzięki udało się otworzyć :D

Istnieje program pozwalający wyciągnąć pliki dźwiękowe z pliku .vpm zawierającego TTS tak jak to się robi ze zwykłym .vpm np. voice_editorem?
Chcę spróbować przerobić plik polish_TTS żeby działał pod moim nuvim 255.

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

PostNapisane: N, 20 sty 2013 13:17
przez napki
Na moim, wiekowym już Nuvi 760T działają głosy TTS kolegi PouchX z pierwszego postu http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=14&t=8269#p96056,
a nie działa głos też zdobyty dzieki PouchX stąd http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=14&t=8269&start=15#p134862.
Ciekawe dlaczego?
Przeez MyDashboard, jak i Webupdater dla tego modelu nie jest dostępny głos Polish__Agata TTS, nawet metodą kolegi sunmoon opisaną w http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=14&t=8269&start=60#p147129.
Wypróbowałem chtyba wszystkie możliwe kombinacje.
Osobnym zagadnieniem jest że wolę oryginalny Polski__.vpm. Dociekam dla wiedzy.
Acha, FW 5.40 - działa chyba OK, na razie nie mam zdania.

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

PostNapisane: N, 20 sty 2013 13:54
przez popej
Pewnie są różne ;)
Ostatnio na próbę wrzuciłem Agatę z przyszłego zumo i mój nuvi wpadł w pętle restartów. Widać nazwa taka sama a pliki niekompatybilne.

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

PostNapisane: Wt, 05 mar 2013 21:53
przez beetle-m
Przegapiliśmy aktualizację Agaty ?

:arrow: Voice, Polish, Agata (TTS2) software version 1.20 as of February 19, 2013

Change History
Changes made from version 1.10 to 1.20:
Corrected Translation Problems

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

PostNapisane: Wt, 05 mar 2013 22:20
przez popej
Nie przegapiliśmy, to pliki do przyszłych nuvi. W 34xx wybranie tego głosu powoduje natychmiastowy reset, patrz mój poprzedni post.

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

PostNapisane: Wt, 25 cze 2013 14:44
przez Dariusz Młyński
A czy do Zumo 660 jest jakiś polski TTS ?
Wgrałem Agatkę (plik vpm) ale przy wyborze nawigacja zaprotestowała i powiedziała nieobsługiwana wersja dźwięku.
Może jest jakaś odmiana Agatki ?

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

PostNapisane: Wt, 25 cze 2013 15:01
przez wodzirej
Taki sam protest na Agatkę w nuvi 2757 :(

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

PostNapisane: Wt, 25 cze 2013 16:32
przez easyrider
popej napisał(a):Nie przegapiliśmy, to pliki do przyszłych nuvi.
Pewnie tak właśnie jest.
Nuvi 3597 ma zupełnie inny TTS niż starsze modele - mówi dużo więcej, i bardziej płynnym, naturalnym głosem... :mrgreen:

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

PostNapisane: Wt, 25 cze 2013 19:46
przez Zachu
Agatka to pierwsza generacja TTS.
To co pojawiło się do 34xx to TTS2 nie jest kompatybilny w dół dla starszych odbiorników. Pasuje chyba tylko de serii czterocyfrowych.
Obecnie jest TTS3 dla nowej serii xxx7

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

PostNapisane: Wt, 25 cze 2013 20:46
przez beetle-m
Zachu napisał(a):To co pojawiło się do 34xx to TTS2
Jesteś pewny ? Nigdy WebUpdater nie zaproponował mi TTS2 do 3490.

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

PostNapisane: Wt, 25 cze 2013 21:17
przez Zachu
Się tak nie nazywał ale coś jest zmienione że nie działa na 760 np.

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

PostNapisane: Śr, 26 cze 2013 17:06
przez easyrider
Zachu napisał(a):Obecnie jest TTS3 dla nowej serii xxx7

W nuvi 3597 nigdzie nie pisze o żadnym TTS3 - a używa pliku z linku 8 postów wyżej.
Dokładnie tego - w wersji 1.20 - czyli wynikało by że to TTS2.
Za to myGArmin uważa że w tym odbiorniku jest zainstalowany TTS3... :roll:

W każdym razie żaden znany mi wcześniejszy nuwi nie używa tego pliku - ani 3490, ani 2585, ani tym bardziej wcześniejsze modele.
Jak widać 2757 też nie...
wodzirej napisał(a):Taki sam protest na Agatkę w nuvi 2757 :(