Polski TTS - Polish__Agata.vpm

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

Polski TTS - Polish__Agata.vpm

Postprzez PouchX » Wt, 15 cze 2010 22:56

Jakiś czas temu otrzymałem od Garmin Taiwan próbkę polskiego TTS.
Garmin jednak zakończył swoje prace na wersji 0.08 :) jednocześnie oświadczając, że nie będzie rozwijał projektu.

Oto ostatnia wersja polskiego TTS zrobionego przez Garmina:
http://www.PouchX.com/customers/Polish__Agata_008.zip

Po rozpakowaniu plik należy wrzucić do katalogu \Garmin\Voice\

Jak się każdy przekona, polski TTS w wykonaniu Garmina jest fatalny i nie da się go praktycznie używać.
Dlatego pozwoliłem sobie na wykonanie kilku niewielkich poprawek aby TTS działał w miarę dobrze.

Wersja 0.31 by PouchX :)
http://www.PouchX.com/customers/Polish_ ... hX_031.zip

Polski TTS działa na urządzeniach, które obsługują Text-To-Speech.
Oczywiście najlepiej używać map z polskimi ogonkami czyli : GPMapa NT i UMP (wersja ogonkowa)
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4512
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

Postprzez frasun » Śr, 16 cze 2010 6:53

Krótka uwaga, bo pewnie Kubie umknęło (to już tak dawno temu było ;)), oryginalny TTS garmina nie działa z ogonkowymi wersjami GPMapy i UMPa. :twisted:
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3797
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

Postprzez PouchX » Śr, 16 cze 2010 7:07

frasun napisał(a): oryginalny TTS garmina nie działa z ogonkowymi wersjami GPMapy i UMPa.

Tak naprawdę to oryginalny TTS właściwie wcale nie działa :)
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4512
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

Postprzez beetle-m » Śr, 16 cze 2010 11:33

Kuba. Testowałem pliczek (v0.31) na nuvi 760 (GPMapa i CNE) i muszę stwierdzić, że ... to fajna sprawa. Wersję angielską testowałem bardzo krótko i dawno, dawno temu.

Oczywiście miałbym kilka uwag jeśli planujesz poprawki.
- Agatka trochę "sztywna" dziewczyna jest :wink:
- przy przeliczaniu trasy woła: "przeliczaaam"
- jeśli to możliwe to sugerowałbym podniesienie poziomu głośności Agatki (w nuvi 760 słychać ją ciszej niż kuzynkę Jadźkę)

Czy masz możliwość wprowadzania wyjątków dla czytanych tekstów/nazw ?
Nie wiem jak się tworzy TTS ale "Tesco" mogłoby wtedy czytać wyjątkowo przez "k", a nie "c".
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6688
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

Postprzez Alf/red/ » Śr, 16 cze 2010 13:11

beetle-m napisał(a):Czy masz możliwość wprowadzania wyjątków dla czytanych tekstów/nazw ?

No właśnie dupa zbita polega na tym, że nie ma. A teraz pojedźcie na ulicę Dickensa, a potem na Marii Skłodowskiej-Curie. Żeby nie to, to dla mnie byłoby całkiem do przyjęcia, i próbowaliśmy nakłonić garminowców żeby to upublicznić nawet w webupdaterze, ale... na tym zakończę relację, bo nie chcę się denerwować.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1090
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

Postprzez easyrider » Śr, 16 cze 2010 20:30

Na Nuvifonie też działa... fajnie :wink:
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
easyrider
Bywalec
 
Posty: 395
Dołączył(a): Wt, 20 mar 2007 14:02
Lokalizacja: Rybnik

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

Postprzez beetle-m » Cz, 17 cze 2010 8:52

Projekt jest bardzo ciekawy !
W nuvi pojawia się więcej komunikatów niż w standardowej wersji (np. "dojedź do wyznaczonej trasy", itp.)
Czyta również nazwy waypointów, do których nawigujemy.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6688
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

Postprzez Castel 899 » Śr, 03 lis 2010 16:53

PouchX napisał(a):Polski TTS działa na urządzeniach, które obsługują Text-To-Speech.

W danych technicznych 255W stoi, że TTS działa tylko w wersji dla Ameryki Północnej. Wersje różnią się hardwarowo, czy firmwarowo ? Jeśli tylko firmwarowo, to może dałoby się coś z tym zrobić ?
Chciałem wgrać kolesiowi i nie wyszedło. :( Za wcześnie chciałem być guru.
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.10, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 416
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

Postprzez GPS Maniak » N, 15 maja 2011 13:50

W związku z ukazaniem się CNE z PL literkami postanowiłem wgrać TTS Agatkę, do mojej zabawki z Biedronki.
Pierwsze wrażenie, nie było zbyt pozytywne (nieco "nosowy" głos), ale zanim dojechałem do Murowanej Gośliny już Agatkę polubiłem :D
Poza skrótami używanymi na mapie typu "Marsz.", "Św. ", "Abp.", na których Agatka przygryza sobie język :wink: poważniejszych problemów nie zaważyłem.

Zauważyłem też wartość dodaną. Oryginlany dźwięk w N-1200 nie informuje o wystąpieniu czerownej ikony TMC. Agatka zagadała: "Uwaga alarm drogowy" czy coś w tym stylu :!:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14515
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

Postprzez popej » N, 15 maja 2011 15:58

Wydaje mi się, że TTS ma większy repertuar zwrotów niż zwykły głos. Ale to może być także kwestia zmiany odbiornika na nowszy.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6838
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

Postprzez Kozodoj » Cz, 08 wrz 2011 11:22

Pytanie, czy nuvi odczytuje Wam bezproblemowo SMS-y? Bo u mnie się zawsze zawiesza (przy rozmowach tel działa OK) i nie wiem czy to wina firmware, czy przyczyna jest inna... Dodam, że dawniej nie było z tym problemu (ale nie jestem w stanie powiedzieć czy TTS miałem wtedy inny i którą wersję FW - podejrzewam że 4.8 lub 4.9).
Tu o tym wspominam w edytowanej części posta viewtopic.php?f=14&t=3011&start=435#p129518
Ostatnio edytowano Pt, 09 wrz 2011 11:05 przez beetle-m, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Przeniesione z wątku o TTS i ... powrót.
Nuvi 760 + UMP-pcPL (zabytkowa) ----- Sygic na Androidzie (podstawowa)
Avatar użytkownika
Kozodoj
 
Posty: 50
Dołączył(a): Śr, 04 cze 2008 8:22
Lokalizacja: RZ, NS, KR, WAW

Re: Firmware Nuvi 710 750 760 770 780

Postprzez beetle-m » Cz, 08 wrz 2011 11:45

TTS nie obsługuje SMSów. Przenoszę Twój post.
Temat bardziej związany jest z wersją firmware i/lub funkcją Bluetooth w nuvi.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6688
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Firmware Nuvi 710 750 760 770 780

Postprzez Kozodoj » Pt, 09 wrz 2011 8:30

Dzięki, nie chciałem robić zamieszania.

Ale w takim razie jak SMS-y są odczytywane? Nie dzięki TTS?
Nuvi 760 + UMP-pcPL (zabytkowa) ----- Sygic na Androidzie (podstawowa)
Avatar użytkownika
Kozodoj
 
Posty: 50
Dołączył(a): Śr, 04 cze 2008 8:22
Lokalizacja: RZ, NS, KR, WAW

Re: Firmware Nuvi 710 750 760 770 780

Postprzez beetle-m » Pt, 09 wrz 2011 10:50

Jednak możesz mieć rację. To podobno temat związany z TTS. To ja przepraszam za zamieszanie.
Wracam profilaktycznie z postami do starego wątku.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6688
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Polski TTS - Polish__Agata.vpm

Postprzez frasun » Pn, 05 gru 2011 18:44

Oficjalna AGATA do pobrania ze strony garmin.com:
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=5681
Oficjalnie dostępna tylko dla Nuvi 34xx.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3797
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Następna strona

Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości