[Firmware] Nuvi 255W jako Nuvi 465

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

Re: [Firmware] Nuvi 255W jako Nuvi 465

Postprzez sleschgsm » Śr, 04 wrz 2013 17:10

Witam, wgrałem właśnie do swojej 255W soft z pierwszego postu i nie mam języka polskiego tzn. jak wchodzę w profil TRUCK to nie pisze po polsku "długość" "szerokość" itd tylko po angielsku. Można to zmienić jakoś?
This is a War, And We Are Soldiers! //SleschGSM\\
Avatar użytkownika
sleschgsm
 
Posty: 16
Dołączył(a): So, 07 sie 2010 20:01

Re: [Firmware] Nuvi 255W jako Nuvi 465

Postprzez wlodek_mega » Śr, 04 wrz 2013 18:49

Witam
Podmieniłeś plik Polish.gtt ?
Pozdrawiam Włodek
SP3WBW
Serwis Garmin - Poznań
Z Garminem od 2003r.
Avatar użytkownika
wlodek_mega
 
Posty: 92
Dołączył(a): Śr, 27 mar 2013 15:11
Lokalizacja: JO82LH

Re: [Firmware] Nuvi 255W jako Nuvi 465

Postprzez sleschgsm » Śr, 04 wrz 2013 18:58

Właśnie chwilę temu do tego doszedłem :) Przepraszam za zamieszanie. I dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam.
This is a War, And We Are Soldiers! //SleschGSM\\
Avatar użytkownika
sleschgsm
 
Posty: 16
Dołączył(a): So, 07 sie 2010 20:01

Re: [Firmware] Nuvi 255W jako Nuvi 465

Postprzez ceco134 » Pn, 23 wrz 2013 7:05

mr007 napisał(a):Hi,
Would like to commend and thank you for the great job you did!
I installed the new (3.61 from this thread) firmware on 250W v2 (HWID 0827, S2 P1 V6), US version.
Nearly everything works (maps, navigation, TTS, even traffic with the right cable).
What doesn't work is speed limit display.
Also, flashing to 3.41 from this thread was not successful, but 3.61 flashed well.
I'd appreciate if you can tell me how to enable speed limit display.
Would also be very nice to have JCV view (files installed on SD card) for North America.
Is there any chance for a (hopefully 465 derived) firmware that will support JCV as well, instead of using the Asian firmwares (MY/SG)?

But most importantly, elsewhere Co wypada, czego nie wypada i co jest zabronione. there is a report that after two months the 255W bricked after installing the 3.6 version through WebUpdater. Is your 3.61 version likely to cause the same issue or is it safe and stable to use?

Update: Is there any chance to see a version based on the latest official one (3.90 at the time of the writing) or at least some instructions how to construct one from the different firmwares you used?

Appreciate your work!
mr007

Hello guys,
seems I faced exactly the same problem.Speed limit disappeared after flash with the latest pouchx firmware (no offense man I really appreciate your work).I spent about a day reading and playing with different firmwares but did not have anything.Finally I found a topic in xxx topic for a 265w flashing.The guy successfully fixed his broken unit and finally replaced the pouchx logo with the garmin one ....voalla...the speed limit was back
Co wypada, czego nie wypada i co jest zabronione.
ceco134
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn, 23 wrz 2013 6:59

Re: [Firmware] Nuvi 255W jako Nuvi 465

Postprzez wlodek_mega » Pn, 23 wrz 2013 10:19

Witam wszystkich
Zrobiłem dla was najnowszy firmware v.4,20 - sprawdziłem na Nuvi 265, Speed Limitem ok.
ftp://ftp.mega.home.pl/Nuvi2x5W-2x0W_HID_0827_jako_N465_420.rar

Przy okazji podziękowania dla Kuby za pomysł i poprawiony plik z tekstem który jest w paczce.
Pozdrawiam Włodek
SP3WBW
Serwis Garmin - Poznań
Z Garminem od 2003r.
Avatar użytkownika
wlodek_mega
 
Posty: 92
Dołączył(a): Śr, 27 mar 2013 15:11
Lokalizacja: JO82LH

Re: [Firmware] Nuvi 255W jako Nuvi 465

Postprzez slawenjo » Śr, 16 paź 2013 18:32

Witam, wykonałem update w/g pierwszego postu, ale z firmware v.4.20 wlodka_mega. Garmin po resecie uruchomił się, ale miał połowę menu w j.angielskim połowę w j.polskim. Po kolejnym włączeniu już nie wstał. Wisi na ekranie powitalnym Garmina. Part number się zgadzał, lecz nie wiedziałem jak sprawdzić HID mimo to wgrałem. Urządzenie to GN 255W. Może ktoś ma jakiś pomysł jak reanimować?
Nuvi 1200 --+== UMP-pcPL ==+--
slawenjo
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr, 16 paź 2013 12:33

Re: [Firmware] Nuvi 255W jako Nuvi 465

Postprzez wlodek_mega » Śr, 16 paź 2013 19:12

Witam
W mojej paczce jest dodatkowo plik z tekstem dzięki któremu całe menu jest polskie.
No ale jak jest krach to najlepiej wrócić spowrotem do oryginalnego oprogramowania, w paczce z pierwszego postu jest folder "Powrót_do_N2x5W_fw6.40". Ja osobiście instalowałem v.4.20 na Nuvi 265W i 255W na obu chodzi bez problemów oczywiście były one HID827. HID należy sprawdzić w pliku GarminDevice.xml i powinno to wyglądać tak
<PartNumber>006-B0827-00</PartNumber>, jeśli chodzi o Part płyty to Nuvi 465 występowały z następującymi płytami: 105-01375-00, 105-01375-01, 105-01375-02, 105-01375-06, 105-01392-00, 105-01392-01, 105-01392-03 więc teoretycznie i tylko teoretycznie nie powinno być problemu jeśli mamy 265 czy 255 z takim numerem.
Powodzenia
Pozdrawiam Włodek
SP3WBW
Serwis Garmin - Poznań
Z Garminem od 2003r.
Avatar użytkownika
wlodek_mega
 
Posty: 92
Dołączył(a): Śr, 27 mar 2013 15:11
Lokalizacja: JO82LH

Re: [Firmware] Nuvi 255W jako Nuvi 465

Postprzez slawenjo » Śr, 16 paź 2013 19:53

Dzięki Włodku za odpowiedź, ale Garmin nie reaguje na nic, kompletna zima. Nie mogę nic wgrać, dograć, zobaczyć itp.
Podłączenie kablem USB nic nie daje żadnej reakcji :(
Nuvi 1200 --+== UMP-pcPL ==+--
slawenjo
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr, 16 paź 2013 12:33

Re: [Firmware] Nuvi 255W jako Nuvi 465

Postprzez Mirkok » Cz, 12 gru 2013 23:28

Witam.
Zapomniałem całkiem o "HID 0827" i wgrałem (FW_3.61)do Nuvi 255W ( 006-B0943-00 ) i o dziwo na razie działa. :shock:

Zobaczymy co będzie dalej - na drodze...

Info z 18.12.2013r.
Na drodze sprawuje się bardzo dobrze.
Pozdr.
Avatar użytkownika
Mirkok
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz, 03 wrz 2009 21:56

Re: [Firmware] Nuvi 255W jako Nuvi 465

Postprzez zapollo » Pt, 27 gru 2013 10:47

slawenjo napisał(a):Dzięki Włodku za odpowiedź, ale Garmin nie reaguje na nic, kompletna zima. Nie mogę nic wgrać, dograć, zobaczyć itp.
Podłączenie kablem USB nic nie daje żadnej reakcji :(


Dziwny przypadek... robiłem takich Garminów z kilkanaście sztuk na wersję 3.61 i było zawsze OK. Po wgraniu wersji 4.20 urządzenie ma te same objawy co
u kolegi... czarny ekran startowy bez żadnych wpisów na dole (tylko logo z napisem Garmin na czarnym tle). Tryb wymuszenia połączenia USB z trzymaniem suwaka też nie działa, tak więc kolejny Garmin uwalony tym samym softem 4.2... oczywiście moje HID 0827 - Nuvi 255W. Na wcześniejszej wersji 3.61 działał poprawnie kilka miesięcy, teraz będzie służył chyba jako przycisk do papieru :'(
Avatar użytkownika
zapollo
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pt, 27 gru 2013 10:36

Re: [Firmware] Nuvi 255W jako Nuvi 465

Postprzez wlodek_mega » So, 28 gru 2013 18:35

Witam

Nie napiszę że się dziwię bo się nie dziwię, jak można poczytać tylko w tym wątku to na wcześniejszych wersjach były więcej niż dwa niepowodzenia i jest to normalne bo niestety w tych eksperymentach nigdy nie wiadomo co pójdzie nie tak.

Ja zawsze robiłem bez wchodzenia w preboot więc po drugim wpisie się wystraszyłem i przerobiłem dla testu N265w w tradycyjny sposób z całą tą palczastą gimnastyką i poszło wszystko ok.

Ale wracając do tego uwalonego GPSa to nie wpadał bym w panikę, jeśli jest cokolwiek na wyświetlaczu to nie należy się poddawać, proponuje popróbować z kablem "Factory", do mojego serwisu trafiały przypadki beznadziejne (nawet od kolegów z tego forum) i zawsze się udało naprawić.
Przypadki beznadziejnie są jedynie wtedy jeśli jest uwalona kość pamięci, zdarza się to bardzo rzadko ale się zdarza ja przez 10 lat mojej przygody z Garminem miałem tylko jeden taki przypadek - było to Colorado.

POWODZENIA !!
Pozdrawiam Włodek
SP3WBW
Serwis Garmin - Poznań
Z Garminem od 2003r.
Avatar użytkownika
wlodek_mega
 
Posty: 92
Dołączył(a): Śr, 27 mar 2013 15:11
Lokalizacja: JO82LH

Re: [Firmware] Nuvi 255W jako Nuvi 465

Postprzez Lesław » So, 11 sty 2014 6:50

Cześć.
Próbowałem wrzucić ten firmware. Loader wykrył urządzenie po wejściu w tryb serwisowy.
Z tym że po chwili działania (na ekranie urządzenia już widać loader) wyskakuje błąd.
Próbowałem wersję PouchX i włodka. W obu przypadkach wywraca mi się w tym samym miejscu.
Part number pasuje.

Zrzut:
zrzyut.JPG


Kod: Zaznacz cały
App: Updater
At: 1/11/2014 5:31:39 AM (UTC)
OS: WIN32 Windows Platform, Major Version: 6, Minor Version: 1 Service Pack 1
Processor: Pentium Pro or Pentium II, RAM: 4194303 KB
IOU_USBLINK.CPP-710-2.8

App: Updater
At: 1/11/2014 5:32:29 AM (UTC)
OS: WIN32 Windows Platform, Major Version: 6, Minor Version: 1 Service Pack 1
Processor: Pentium Pro or Pentium II, RAM: 4194303 KB
IOU_UTILITIES.CPP-203-2.8

App: Updater
At: 1/11/2014 5:39:19 AM (UTC)
OS: WIN32 Windows Platform, Major Version: 6, Minor Version: 1 Service Pack 1
Processor: Pentium Pro or Pentium II, RAM: 4194303 KB
IOU_USBLINK.CPP-710-2.8


Może problem tkwi w systemie? Win7 64bit...
Vista HCX
Nuvi 255W (Firmware N465 by PouchX)
Avatar użytkownika
Lesław
Bywalec
 
Posty: 122
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2007 20:34
Lokalizacja: Tricity

Re: [Firmware] Nuvi 255W jako Nuvi 465

Postprzez Lesław » So, 11 sty 2014 8:34

Odpowiadam sam sobie. :D
Po odpaleniu na WinXP poszło bez problemu.
Vista HCX
Nuvi 255W (Firmware N465 by PouchX)
Avatar użytkownika
Lesław
Bywalec
 
Posty: 122
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2007 20:34
Lokalizacja: Tricity

Re: [Firmware] Nuvi 255W jako Nuvi 465

Postprzez Zachu » So, 11 sty 2014 8:52

Możliwe że zapomniałeś w W7 uruchomić jako administrator ;)
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8068
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: [Firmware] Nuvi 255W jako Nuvi 465

Postprzez Lesław » Wt, 14 sty 2014 13:43

No ładnie. Firmware działa. Trochę skrzeczą komunikaty głosowe na początku ale da się wytrzymać.
Asystent pasa też jest, choć CNE chyba zbyt wiele skrzyżowań w trójmieście nie wyświetla.

Natomiast mam lipę z trasami, na czym najbardziej mi zależało. To znaczy mogę zaprojektować trasę w odbiorniku, nawet po niej nawigować ale nie mogę wrzucić do odbiornika trasy z mapsource. Próbowałem kilkukrotnie. Ktoś pisał że najpierw trzeba zrobić trasę w odbiorniku, co uczyniłem ale nie pomogło. Za to z odbiornika trasy mogę zaciągnąć. Przy wysyłaniu mapsource pisze że wszystko ok, trasa wysłana z powodzeniem ale w odbiorniku jej nie ma...
Vista HCX
Nuvi 255W (Firmware N465 by PouchX)
Avatar użytkownika
Lesław
Bywalec
 
Posty: 122
Dołączył(a): Śr, 10 paź 2007 20:34
Lokalizacja: Tricity

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości