Firmware 60Cx/60CSx/76Cx/76CSx v4.2x z polskimi literkami

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

Re: Firmware 60Cx/60CSx/76Cx/76CSx v4.2x z polskimi literkami

Postprzez Gadget » Wt, 19 paź 2010 15:34

Po wgraniu FW 4.22 z mapą z Visty do mojej amerykańskiej 60-ki z chipsetem Sirfa zauważyłem że znacznie mi się wydłużył czas włączania odbiornika. Mam niejako kolejno trzy ekrany powitalne.
Pierwszy z informacją o typie odbiornika i na tym wisi mi najdłużej tj. ok 20 sekund.
Kolejny ekran z info o mapie bazowej 3-4 sek i ostatni z informacją o GPmapie topo, Excellu itp. widzę ok 1 sekundę.
Natomiast w w opcjach mapy mam możliwośc wyłaczenia tylko jednej mapy bazowej ( nie mowię tu o mapach z karty) i jest to Americas Marine Point Basemap sty 2001, czyli ta którą miałem przed aktualizacją.
Czy u Was jest podobnie?
Krzysiek
60CSx, GPMapa Topo 2009, UMP, FS N560, HTC HD2, Automapa 6.18
Gadget
 
Posty: 51
Dołączył(a): Cz, 04 gru 2008 13:43
Lokalizacja: Kraków

Re: Firmware 60Cx/60CSx/76Cx/76CSx v4.2x z polskimi literkami

Postprzez PouchX » Wt, 19 paź 2010 19:37

Wywal na chwilę kartę i zoabcz jak się uruchomi.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Re: Firmware 60Cx/60CSx/76Cx/76CSx v4.2x z polskimi literkami

Postprzez Gadget » Wt, 19 paź 2010 19:57

Po wywaleniu karty zdecydowanie szybciej, pierwszy ekran znika po ok. 4 sek, kolejny z mapą bazową po ok 3 sek. Ale nie potrafię sobie wytłumaczyć skąd ta różnica.
Krzysiek
60CSx, GPMapa Topo 2009, UMP, FS N560, HTC HD2, Automapa 6.18
Gadget
 
Posty: 51
Dołączył(a): Cz, 04 gru 2008 13:43
Lokalizacja: Kraków

Re: Firmware 60Cx/60CSx/76Cx/76CSx v4.2x z polskimi literkami

Postprzez PouchX » Wt, 19 paź 2010 20:26

Zgraj sobie jeszcze ślady z odbiornika do PC i potem je wywal z 60ki.... i sprawdź jak się uruchomi.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Re: Firmware 60Cx/60CSx/76Cx/76CSx v4.2x z polskimi literkami

Postprzez Gadget » Wt, 19 paź 2010 21:03

Używam karty SanDisk Mobile Ultra 4GB SDHC, a dokładnie SDSDQY-4096-E11M. Usunięcie śladów, map, formatowanie karty nic nie zmienia, natomiast wymieniłem kartę na poprzednią, którą kiedyś używałem tj. SanDisk 2 GB i na niej pierwszy ekran wisi już tylko 6-7 sek. czyli znacznie krócej.
Krzysiek
60CSx, GPMapa Topo 2009, UMP, FS N560, HTC HD2, Automapa 6.18
Gadget
 
Posty: 51
Dołączył(a): Cz, 04 gru 2008 13:43
Lokalizacja: Kraków

Re: Firmware 60Cx/60CSx/76Cx/76CSx v4.2x z polskimi literkami

Postprzez Kuzmicz » Pn, 25 paź 2010 1:24

Gadget napisał(a):...zauważyłem że znacznie mi się wydłużył czas włączania odbiornika. Mam niejako kolejno trzy ekrany powitalne...


U mnie podobnie, z tym, że mam 4 ekrany powitalne (na dodatkowym, ostatnim pojawia się info o cGPSMapper).
Firmware wersja 4.23, Sirf, odbiornik z U.K.

Po wyjęciu karty jest nieco szybciej - zamiast 4 ekranów są 2 (a pierwszy ekran wyświetla się krócej niż podczas uruchamiania z kartą).
Wywalenie śladów raczej nic nie zmieniło.

Pozdrawiam.
Kamil
60CSx, 1490T, 2495LM
Avatar użytkownika
Kuzmicz
Bywalec
 
Posty: 146
Dołączył(a): Wt, 09 gru 2008 22:24
Lokalizacja: Wrocław / Łańcut

Re: Firmware 60Cx/60CSx/76Cx/76CSx v4.2x z polskimi literkami

Postprzez EGON » Pn, 01 lis 2010 9:44

PouchX napisał(a):Proszę o zgłaszanie mi wszelkich uwag dotyczących literówek, złego tłumaczenia itp.


A więc proszę: ;)
Na ekranie ustawień śladów jest "Interwal" zamiast "Interwał".
Obrazek

Wiem, że to pierdoła, ale skoro zgłaszać to zgłaszam. ;)
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490 + UMP pcPL + CNE
Xiaomi Redmi 3 Pro Android 5.1.1
Avatar użytkownika
EGON
Bywalec
 
Posty: 1157
Dołączył(a): So, 26 kwi 2008 15:53
Lokalizacja: Wrocław

Re: Firmware 60Cx/60CSx/76Cx/76CSx v4.2x z polskimi literkami

Postprzez Kuzmicz » Pn, 24 sty 2011 23:38

Dłuższy czas już użytkuję firmware 4.23, wielokrotnie zdarzało się, że odbiornik nagle się wyłączał (w różnych okolicznościach -kilka razy przy kalkulacji trasy), ale za każdym razem wygląda to dość charakterystycznie -zawartość ekranu powoli zanika, aż nie wyświetla zupełnie nic.
Kamil
60CSx, 1490T, 2495LM
Avatar użytkownika
Kuzmicz
Bywalec
 
Posty: 146
Dołączył(a): Wt, 09 gru 2008 22:24
Lokalizacja: Wrocław / Łańcut

Re: Firmware 60Cx/60CSx/76Cx/76CSx v4.2x z polskimi literkami

Postprzez PouchX » Wt, 25 sty 2011 7:24

Wygląda na problem z zasilaniem, a nie z firmware.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Re: Firmware 60Cx/60CSx/76Cx/76CSx v4.2x z polskimi literkami

Postprzez GPS Maniak » Wt, 25 sty 2011 10:39

Kamil, spróbuj może używać inną kartą pamięci.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Firmware 60Cx/60CSx/76Cx/76CSx v4.2x z polskimi literkami

Postprzez Kuzmicz » Wt, 25 sty 2011 18:45

Właśnie kupiłem kilka dni temu nową kartę. Zmienię i poobserwuję, czy pomogło.
Z tym zasilaniem, to też może być dobry trop.
-Właściwie od początku, jak go kupiłem miał problemy z utrzymaniem aktualnej daty. Po kilku dniach nieużywania, nim załapał sygnał pokazywał uparcie 1 kwietnia 2007, godz. 1:59. Potem zdarzały się też późniejsze daty, ale ciągle nieaktualne. Czas nieużywania, po którym tracił datę był różny (krótszy jeśli pozostawiłem go bez baterii).
Miałem go nawet z tego powodu wysyłać do serwisu, ale od dłuższego czasu już nic podobnego się nie zdarza (?).
Teraz dla odmiany się wyłącza. :wink: Nie wiem, czy to może mieć związek...
Na razie będę prowadził obserwacje z nową kartą, przynajmniej jedno może da się wykluczyć.

Dzięki.
Pozdrawiam.
Kamil
60CSx, 1490T, 2495LM
Avatar użytkownika
Kuzmicz
Bywalec
 
Posty: 146
Dołączył(a): Wt, 09 gru 2008 22:24
Lokalizacja: Wrocław / Łańcut

Re: Firmware 60Cx/60CSx/76Cx/76CSx v4.2x z polskimi literkami

Postprzez khoiruddin » Pt, 18 mar 2011 3:03

PouchX napisał(a):Przygotowałem trzy wersje najnowszego firmware v4.20.
...



Many thanks
khoiruddin
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr, 06 maja 2009 3:43

Re: Firmware 60Cx/60CSx/76Cx/76CSx v4.2x z polskimi literkami

Postprzez WojtekJ » Cz, 31 mar 2011 11:30

Wgrywanie tej wersji firmware do 60csx zakupionego 3 lata temu, a działającego teraz na PouchX 4.01 nie ma chyba większego sensu - bo chodzi tu raczej nie o nowości programowe, a o dostosowanie firmware do zmian sprzętowych? Czy ktoś z Was zauważył jakiekolwiek pozytywy przechodzenia na tę wersję firmware z 4.01 w starszych odbiornikach?
WojtekJ
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr, 22 kwi 2009 18:02

Re: Firmware 60Cx/60CSx/76Cx/76CSx v4.2x z polskimi literkami

Postprzez bencol » Pn, 03 paź 2011 5:57

Witam,
wgrałem Firmware wersja 4.22 do mojego 60csx i wszystko niby ładnie śmiga jest tylko jeden problem od tego czasu windows nie widzi mojego GPS.
Nie mogę podłączyć go używając protokołu Gramin ani jak pamięci masowej, Miał ktoś coś podobnego? Przez to nawet nie mogę wgrać oryginalnego oprogramowania, jest jakiś sposób aby to naprawić?

Robert
bencol
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn, 03 paź 2011 5:53

Re: Firmware 60Cx/60CSx/76Cx/76CSx v4.2x z polskimi literkami

Postprzez Ryyszard » Cz, 23 sie 2012 16:06

Wgrałem wersję 4.21 do świeżo przywiezionego z USA GPSmap 76CSx z softem 4.20. Jestem zupełnie zielony co do odbiorników GPS a spolszczenie robiłem dla kuzyna. Dla zupełnie początkujących mogę zostawić wiadomość, że aby dokonać aktualizacji trzeba najpierw ściągnąć driver USB ze strony producenta. To dla bywalców forum jest oczywiste ale dla mnie nie było. Ale się jakoś domyśliłem :) Dobra robota z tym firmwarem - podziękowania dla PouchX!

PS. Może warto dorzucić link do tych najnowszych softów w Podsumowaniu:
viewtopic.php?f=14&t=8197
Ryyszard
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr, 22 sie 2012 10:39

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości