skąd się biorą błędy w UMP-pcPL

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?

Moderatorzy: frasun, Alf/red/, Artur, sdsyc

Re: skąd się biorą błędy w UMP-pcPL

Postprzez wopozka » Pn, 20 lip 2009 6:58

h2o napisał(a):Odpowiem hurtem. Nuvi przy kiepskiej pogodzie czy w lesie ma dokładność od 14 do 31m.

A skąd takie dane?

h2o napisał(a):W podobnych warunkach Oregon 300 miał od 3-4 do 9-11m. Oregon zapisywał więcej węzłów dzięki czemu nie powstawały zygzaki ;-) No a do tego oregon ma kompas i mapa się obraca razem z tobą. Nuvi musi jechać ;-)
Na potrzeby UMP ślady powinny być zapisywane z sekundowym interwałem, nie automatycznie.

h2o napisał(a):Tak, kiedy nagrywam nie mam aktywnej trasy - po prostu włączona nawigacja z widokiem mapy, oczywiście oram puste pole UMP ;-)

Nie, nie nie. Brak aktywnej trasy nie gwarantuje, że ślad będzie dobry. Trzeba nagrywać z wyłączonym przyciąganiem do drogi. W nuvi 205 też to można osiągnąć, a wtedy ślad jest taki jaki ma być.

h2o napisał(a):PS. Propos dokładności mojej miejscowości. To w moim rodzinnym mieście wg. UMPa nie ma 80% ulic ;-)

No ale to chyba twoja wina nie ;)?
wopozka
Bywalec
 
Posty: 579
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 9:48

Re: skąd się biorą błędy w UMP-pcPL

Postprzez Alferek » Śr, 21 kwi 2010 17:02

h2o napisał(a):PS. Propos dokładności mojej miejscowości. To w moim rodzinnym mieście wg. UMPa nie ma 80% ulic ;-)

I jeszcze nie wyrysowałeś?
Ja miałem ten sam problem i wyrysowałem swoje miasto wcześniej niż GPMapa zrobiła to samo. Zresztą jak GPMapa wyrysowała to z błędami i potem im poprawki sam wysyłałem.
Nadal ani GPMapa ani CNE nie sa tak dobre w moim mieście jak mój wkład w UMPa.
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
Avatar użytkownika
Alferek
Bywalec
 
Posty: 504
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 12:33
Lokalizacja: 49°55'N 19°01'E

Re: skąd się biorą błędy w UMP-pcPL

Postprzez madman » Pn, 04 paź 2010 7:23

Plików "0sprawdz" nie trzeba dołączać, edytor sam potrafi sprawdzić błędy bez tego pliku :) Ja z niego nigdy nie korzystam.

A co do edycji - polecam poprzeglądać właściwości (prawoklik - properties) dróg znajdujących się w pobliżu. Należy głównie zwrócić uwagę na:
- typ drogi (robić wedle "co-czym" na wiki UMP),
- zakładka "elements" - "all elements extend to..." wedle typu drogi, też opisane w co-czym (im lepsza droga tym wyższa cyferka tam),
- zakładka extras - już ci wyjaśnił kolega, osobiście ja zwykle robię tak że kopiuję to z podobnej drogi leżącej obok,
- każda droga musi mieć początek w istniejącym już węźle poprzedniej drogi; jeśli koniec jest ślepy - dajemy tam znacznik (artykuł "znaczniki" na wiki).

Na początek to starczy.

Co do sprawdzania błędów - w momencie jak już coś narysujesz - zapisujesz swoją pracę i nie zamykasz mapedita, tylko uruchamiasz skrypt "sprawdz_bledy.bat". W katalogu ze źródłami dostaniesz wtedy kilka plików, takich jak "bojki informacyjne" (zwykle źle postawiony znacznik), "zle postawione bojki" (j.w.), "za bliskie" (zwykle brak styku dróg w węźle), "przeciecia" (drogi się krzyżują nie w węźle), "obiekty bez miast" (w extras trzeba wpisać miasto=xxx), "zygzaki" (sam zobaczysz), "ronda bez kierunku" (nie wymaga komentarza) i jeszcze coś czego nie pamiętam.
Pliki te wrzucasz w mapedita, potem ctrl+t i możesz podejrzeć gdzie jest coś namieszane (zaznaczasz plik i dajesz "locate").
eTrex 30
Avatar użytkownika
madman
Bywalec
 
Posty: 151
Dołączył(a): Wt, 22 wrz 2009 10:19
Lokalizacja: Rybnik

Re: skąd się biorą błędy w UMP-pcPL

Postprzez stara zientara » N, 27 lis 2011 2:04

Sorry, tak mnie naszło :)
Pozdrawiam
Wojtek
GPSmap76CSx, Nüvi 205 i różne służbowe (poprzednio GPSmap76, GPS76, GPS48, GPS45XL, Navstar2000)
http://wojtekzientara.pl/
Avatar użytkownika
stara zientara
Bywalec
 
Posty: 148
Dołączył(a): N, 20 maja 2007 15:57
Lokalizacja: Warszawa

Re: skąd się biorą błędy w UMP-pcPL

Postprzez bluesman » N, 08 paź 2017 21:34

Tak mię dzisiaj po wycieczce naszło naszło :) mam Garmina Oregon 650 i sporo poruszam się po górkach sądeczyzny na rowerze. Często natykam się na dróżki, których nie ma na na UMP, a po których da się jechać rowerem i korzystają z nich leśnicy. Jako, że nie jestem na tyle bystry by sam obrobić ślad wolałbym przesłać track by ktoś mógł ew. uzupełnić mapę dla innych :)
bluesman
 
Posty: 26
Dołączył(a): Wt, 30 wrz 2014 16:37

Re: skąd się biorą błędy w UMP-pcPL

Postprzez Wojtek Szydlowski » N, 08 paź 2017 22:25

jest: fenix 5x + Oregon 600 + Astro 320 + 2 x DC50 + tempe + 3 x PL TOPO
było: etrex 30, 62ST, 60CSx, Oregon 450, Vista HCX, Vista CX, Nuvi 200, Nuvi 765T, nuvi 1490T, DC 40, fenix 1, epix
Avatar użytkownika
Wojtek Szydlowski
Bywalec
 
Posty: 1049
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 23:18
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia strona

Powrót do UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości