Wyodrębnienie POI ze źródeł mapy UMP-pcPL

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?

Moderatorzy: frasun, Artur, sdsyc, Alf/red/

wyciaganie waypointow z UMP

Postprzez rotsik » N, 16 gru 2007 0:45

Witam!
Pytanie moje jak w temacie? Czy istnieje mozliwosc wyciagniecia z UMP pcPl (albo GPMapy) punktow, zapisania ich jako waypointow i wgrania zo zoltka?
MP
GPSMap 60CSx +GpMapa 2007.1 +ump pcPL + topo100
Avatar użytkownika
rotsik
 
Posty: 80
Dołączył(a): Pt, 06 lip 2007 18:02

Postprzez wojtek » N, 16 gru 2007 1:04

Przecież źródla UMP-pcPL nie są pod kluczem, możesz sam do nich zajrzeć.

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Re: wyciaganie waypointow z UMP

Postprzez frasun » N, 16 gru 2007 9:15

rotsik napisał(a):Czy istnieje mozliwosc wyciagniecia z UMP pcPl (albo GPMapy) punktow, zapisania ich jako waypointow i wgrania zo zoltka?
MP

Jest gotowiec nie aktualizowany od maja:
http://ump.waw.pl/mapy/UMP-bezmapowe.gdb
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez rotsik » N, 16 gru 2007 10:46

wiem, ale tylko warszawa, sprobuje jakos to samo zrobic z krakowem...tylko za bardzo niewiem jak s zabrac.
GPSMap 60CSx +GpMapa 2007.1 +ump pcPL + topo100
Avatar użytkownika
rotsik
 
Posty: 80
Dołączył(a): Pt, 06 lip 2007 18:02

Postprzez Alf/red/ » N, 16 gru 2007 16:19

rotsik napisał(a):mozliwosc [...] wgrania zo zoltka?
[..]
sprobuje jakos to samo zrobic z krakowem...

A mapa w formacie img się nie wgrywa? Jeśli nie, to zrobię taką "tylko punty".
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Postprzez rotsik » N, 16 gru 2007 17:00

jeszcze nie mam kabla do zoltka, dopiero bede mial za pare dni doslownie na 15 minut dlatego chcialem wczesniej przygotowac sobie wszystko. Do etrex'a chyba nie wejdzie ten img skoro on jest bezmapowy....
GPSMap 60CSx +GpMapa 2007.1 +ump pcPL + topo100
Avatar użytkownika
rotsik
 
Posty: 80
Dołączył(a): Pt, 06 lip 2007 18:02

Postprzez rotsik » Wt, 18 gru 2007 0:22

...pomoze ktos? bo pojutrze bede mial kabel i chcialbym wgrac punkty z krakowa... :wink:
GPSMap 60CSx +GpMapa 2007.1 +ump pcPL + topo100
Avatar użytkownika
rotsik
 
Posty: 80
Dołączył(a): Pt, 06 lip 2007 18:02

Postprzez Guzik » Wt, 18 gru 2007 8:28

rotsik napisał(a):Do etrex'a chyba nie wejdzie ten img skoro on jest bezmapowy....

Chyba wejdzie. Ten img został specjalnie przygotowany dla bezmapowców. Są w nim tylko POI.

Pozdrawiam,
Pozdrawiam,

Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Avatar użytkownika
Guzik
Bywalec
 
Posty: 425
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:01
Lokalizacja: Poznań

Postprzez wojtek » Wt, 18 gru 2007 13:07

Tak ale w formie mapy a skoro mówimy o bezmapowcu to tu by sie przydały w formie .gdb

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Artur » Wt, 18 gru 2007 14:57

wojtek napisał(a):Tak ale w formie mapy a skoro mówimy o bezmapowcu to tu by sie przydały w formie .gdb

No i te na ump są jako gdb. Co nie zmienia faktu, że tylko dla Warszawy

Artur
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Postprzez rotsik » Wt, 18 gru 2007 21:00

no wlasnie a ja bym potrzebowal dla krakowa. Dlatego tez bardzo bym prosil Pana Alf/red/'a o pomoc, jesli nie ma czasu zeby wykonac "tylko punkty" dla obszaru krakowa to zeby dal mi jakies wskazowki jak to zrobic. z gory dziekuje
MP
GPSMap 60CSx +GpMapa 2007.1 +ump pcPL + topo100
Avatar użytkownika
rotsik
 
Posty: 80
Dołączył(a): Pt, 06 lip 2007 18:02

Postprzez Alf/red/ » Wt, 18 gru 2007 21:47

Ale mapę z punktami? Czy przerobioną na waypointy w gdb? Jak mapy, to proszę, jak waypointy, to nie mam koncepcji jak to zrobić automagicznie (zamienić mp z POI na gdb). Warszawskie były klikane, i to była benedyktyńska robota (nie moja).
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Postprzez frasun » Wt, 18 gru 2007 21:58

Alf/red/ napisał(a):Warszawskie były klikane, i to była benedyktyńska robota (nie moja).
Pomyślmy o pnt2gpx, wtedy problem się rozwiąże.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez rotsik » Wt, 18 gru 2007 22:13

Dziekuje wszystkim za chec pomocy. Znalazlem waypointy na stronie Pana Wojtka Zientary. Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki!
MP
GPSMap 60CSx +GpMapa 2007.1 +ump pcPL + topo100
Avatar użytkownika
rotsik
 
Posty: 80
Dołączył(a): Pt, 06 lip 2007 18:02

Postprzez GPS Maniak » Śr, 19 gru 2007 23:44

Alf/red/ napisał(a): jak waypointy, to nie mam koncepcji jak to zrobić automagicznie (zamienić mp z POI na gdb).

MP->GPX. Można to zrobić m.in. programem reklamowanym przez Staszka (Global Mapper - niestety wersja niezarejestrowana tego nie zapisze!)
Wspomniałem o tym tutaj: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=8333#8333
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Następna strona

Powrót do UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości