UMPpcPL na Androidzie (OsmAnd)

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?

Moderatorzy: frasun, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: UMP-pcPL w programie OSMAND

Postprzez Miszka » Pn, 12 lis 2012 10:38

Survival

Obawiam się że będziesz musiał rozpracować sprawę sam.
Napiszę kilka wskazówek które może ci pomogą.

1.) OsmaAnd obsługuje trzy typy map musisz zdecydować co CI jest potrzbne
- online kafelkowe
- offline kafelkowe ( Mobac itp., tym się zupełnie nie zajmowałem)
- offline wektorowe ( tu możesz zadawać pytania postaram się odpowiedzieć )
opis tu: http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Dla_Androida ... amu_OsmAnd
uwaga!! serwer z całą mapą się popsuł ale można pobrać fragmenty
ftp://ftp.ump.waw.pl/gps/OsmAnd/2012-11-12/devel/

2. Routing po zgranym tracku chyba OsmAnd nie obsługuje.

3. Wyświetlanie własnego tracka działa.

Michał
Michal
teraz Vista HCx ( UMP pcPL ) + Nuvi 765T Taiwan ( UMP pcPL, za granicą CNE2010.31, awaryjnie GPMapa 2010.3)
kiedyś Nuvi 200v2 ( UMP pcPL, CNE 2009 )
Miszka
Bywalec
 
Posty: 250
Dołączył(a): Pn, 28 kwi 2008 11:55
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: UMP-pcPL w programie OSMAND

Postprzez Bas » Pn, 12 lis 2012 18:40

plik gpx z nakreśloną trasą rowerowa

Co masz na mysli piszac trasa?
TrekBuddy traktuje zarejestrowany slad jak trase do nawigacji. Garmin z kolei potrafi z kluczowych punktow obliczyc trase miedzy nimi.
---------------------------------------

Docelowo chce aby aplikacja pracowała w ten sposób: Wgrywam na mapę UMP-pcPL plik gpx z nakreśloną trasą rowerowa ( nie tylko szosowe ale równiez dukty leśne) a następnie OSMAND prowadzi mnie komunikatami głosowymi ( jak w zwykłej nawigacji samochodowej)p


Sprawdzilem dzisiaj i tylko raz: aplikacja prowadzi po sladzie, rowniez wstecz.
Cechy:
- zanim dotrzemy do pierwszego punktu sladu (pierwszego w znaczeniu ze jest to punkt od ktorego chcemy zaczac) aplikacja w ogole nie prowadzi, a komunikaty ktore pokazuje na ekranie odnosza sie "chyba" do sytuacji jak bylibysmy juz w tym pierwszym punkcie ;)

- jesli trzymamy sie sladu, to prowadzi komunikatami glosowymi
- jesli zboczymy troche ze sladu, to czesto naprowadza nas na droge blisko miejsca gdzie jest najblizszy punkt sladu (takie odnioslem wrazenie)
- jesli zboczymy bardzo (zupelnie odbijemy w bok), to aplikacja gniewa sie na nas i poza komunikatem zawroc... ASAP nie podaje zadnych wskazowek.

----------------------------------------------
Uwagi do OsmAnd:
- aplikacja obsluguje trasy zlozone z wielu punktow posrednich. Moze to tylko wrazenie, ale chyba lepiej radzi sobie gdy ma jeden cel, niz wiele punktow posrednich - czasami bardzo kombinuje, zeby dotrzec do punktu posredniego, a jesli jest to cel to prowadzi lepiej.
- w kalkulacji routingu zdecydowanie preferuje glowne drogi i potrafi kierowac dookola byle tylko glownymi drogami.
- w routingu nie lubi zakretow > 90 stopni i tez prowadzi dookola.
- czesto uzywam tutaj slow typu "chyba/mam wrazenie", a jest tak m.in. dlatego, ze w kolejnych probach OsmAnd przy starcie z tego samego miejsca i dotarciu do tego samego celu wymysla rozne trasy: niektore sa takie jak trzeba, inne od czapki.
- podoba mi sie, ze aplikacja szybko podejmuje decyzje o rekalkulacji ;)
- punkty posrednie: dziwna sprawa, bo po wpisaniu kilku punktow potrafi czasami jeden z nich wyrzucic (a na mapie wyswietla), zeby wyprostowac sobie trase przejazdu, ale z drugiej strony jesli juz punkt posredni jest na trasie to uparcie kaze go zaliczyc, nawet jesli pojedziemy duzo dalej i jestesmy "ponownie" na wlasciwej (wytyczonej przez OsmAnd) trasie. Mozemy wylaczyc dany punkt/punkty z routingu, choc w czasie jazdy to raczej nerwowe zadanie.

Z map i atlasow generowanych przez MOBAC korzystam w TrekBuddy, ale w OsmAnd jeszcze sie tym nie bawilem.

Wnioski:
od jakiegos czasu nachodzi mnie pytanie - jak spisuje sie Navigon na Androida?
https://play.google.com/store/apps/deta ... F9ldTQwIl0.

Garmin GMXT spisuje sie bez porownania lepiej w komorce niz w OsmAnd. Mozliwe, ze z czasem poprawiona zostanie kalkulacja tras. Czasami jest idealnie i to jest mile, a czasami na tej samej drodze i tym samym celu - jakies magiczne pomysly. Na swoim podworku mozna sie usmiechnac, ale na obcym terenie to nie jest dobre.
Za to nigdy nie probowal wyprowadzic mnie w pole i choc czasami prowadzi dookola, to do celu trafia ;)


EDIT:
proponuję połączyć wątki o OsmAnd...
GPSMap 76CS + GA25MCX, UMP-pcPL + ...
Android: OsmAnd, 7ways...
Avatar użytkownika
Bas
Bywalec
 
Posty: 1479
Dołączył(a): Pt, 31 sie 2007 17:11
Lokalizacja: Łódź

Re: UMPpcPL na Androidzie (OsmAnd)

Postprzez survival » Pn, 12 lis 2012 22:36

Cześć Bas Widze że czujesz temat. Do identycznych wniosków doszłem dziś gdy wrzuciłem Osmanda jako navi w czasie jazy samochodem . Jechałem po swoich rewirach a komunikaty głosowe jakie usłyszałem wprawiły mnie najpierw w osłupienie ( jazda pod prąd ) a potem wywoałały salwy śmiechu gdy chciał abym przejechał przez........płatny parking !!! i wyjechał na tę samą drogę bez odbijania na ten parking. Coś jest niedopracowane . Używam wersji 0.8.3 beta (z marketu Playa) Może wersja "development" będzie lepiej dopracowana Podoba mi się ta aplikacja ale zaczynam tracić do niej cierpliwość. Ale wracając do rzeczy:

"Co masz na mysli piszac trasa?"

Na myśli mam śład zapisany w pliku .gpx który udostępnił kumpel abym jechał rowerem po jego śladzie (używamy sports trackera)
Chodzi mi o to aby słyszeć że za chwilę mam skręcić "w prawo" do bajorka z błotem, przejechac je i za chwilę zobaczyć ósmy cud świata niż wpatrywać się w telefon i stwierdzić że chyba pomyliłem ścieżki albo mam starą wersją Andka i dumać co dalej.. Lepiej podziwiać widoki :-)

Wspomniałeś o Garminie GMXT który spisuje sie o wiele lepiej . Czy na SE Live with Walkman da się go zainstalować? Cel jaki chce osiągnąc już znasz-nawigacja (koniecznie głosowa) na błotach i terenach walki o ogień :-) tam gdzie głos Hołwczyca z AutoMapy nie dociera Może Navigon dałby radę?
Pytanie za 10 browarków : Jak zmienić mapę w OSMAND które zapisane są w pliku .obf w głównym katalogu Osmanda ? W Locusie jest to banalne a tutaj nie wiem czy archiwizować wszystkie inne mapy a=i pozostawić tę jedna na której mi zależy cz jest inny sposób? W tej chwili mam wgrane 3 sztuki i wydaje mi sie że wszystkie 3 są wyświetlane. Pyatm sie po co ? aby zjeść kolejne MB na karcie SD.
Dzięki za wszelkie komentarze do tematu Pozdro Mirek
survival
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pt, 02 lis 2012 14:50

Re: UMPpcPL na Androidzie (OsmAnd)

Postprzez Bas » Wt, 13 lis 2012 17:26

Oceniam OsmAnd pozytywnie ;)
Pewnie, ze mogloby byc lepiej, a moze nawet duzo lepiej, ALE da sie z tym programem jezdzic i trafic do celu. Mowie to w kontekscie mapy UMP, a nie OSM - tam bylo duzo gorzej.

Nie dokladalem dodatkowych map, zeby nie wprowadzac zbyt wielu zmiennych do rownania. Mapy dodatkowe moze wlaczac i wylaczac z poziomu aplikacji:
Ustawienia -> Dane Offline ->
---> Dane mapowe -> wskaz mape i -> "zarchiwizuj"
---> Dane mapowe (kopia zapasowa) -> wskaz mape i -> "przywroc"
GPSMap 76CS + GA25MCX, UMP-pcPL + ...
Android: OsmAnd, 7ways...
Avatar użytkownika
Bas
Bywalec
 
Posty: 1479
Dołączył(a): Pt, 31 sie 2007 17:11
Lokalizacja: Łódź

Re: UMPpcPL na Androidzie (OsmAnd)

Postprzez Valdijo » So, 16 lut 2013 20:17

Cześć - kochani proszę o pomoc mam problem z zaaplikowaniem UMPpcPL do OSMANda na SONY XPERI S . Jest to tel ze wewnętrzną pamięcią nie rozszerzalną np przez karty micro sd - i tu mam problem bo nie wyświetlają mi się foldery na kompie , a przez to nie mogę wpakować w osmanda pliku UMP.Proszę zapodajcie jakieś rozwiązania , może jest jakiś program który to zrobi.Dzięki :)
Sorki jak nie napisałem tego postu w odpowiednim dziale i proszę moda o przeniesienie do odpowiedniego działu. Pozdrawiam.
Nuvi 760
Avatar użytkownika
Valdijo
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): N, 19 wrz 2010 21:03

Re: UMPpcPL na Androidzie (OsmAnd)

Postprzez sdsyc » So, 16 lut 2013 20:28

MyPhoneExplorer
http://www.fjsoft.at/
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2822
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: UMPpcPL na Androidzie (OsmAnd)

Postprzez JarekBartek » Śr, 24 kwi 2013 15:15

Witam,
zbliżają się wakacje i zacząłem przeglądać pod OsmAnd (cała Polska w 1 kawałku) mapy miejscowości nad morzem. Wygląda na to, że jest jakiś problem z renderowaniem tych obszarów dotyczący linii brzegowej (?), bo przy pewnych zbliżeniach na których widać brzeg morza ląd jest 'zalewany' przez wodę. Czyżby powtórka błędu http://code.google.com/p/osmand/issues/detail?id=388 w OsmAnd? A może daje się coś z tym zrobić poprawiając dane?
JarekBartek
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn, 27 lut 2012 14:38

Re: UMPpcPL na Androidzie (OsmAnd)

Postprzez TxF » Pt, 20 wrz 2013 22:35

Hej,

Jeśli ktoś miałby problemy z przekierowaniem głosu nawigacji na słuchawkę bluetooth (podobnie z muzyką na Androidzie etc), można pomóc sobie programami takimi jak Mono Bluetooth Router czy BTMono (dostępne na Google Play). Nawigacja trafia do ucha, minusem jest cały czas włączona słuchawka.
Dodałem informację o ww. programach do instrukcji na Wiki: http://ump.fuw.edu.pl/mediawiki/images/8/86/Ump_osmand.pdf


Nasza kompilacja OsmAndowa ma od dziś nową funkcjonalność - przy wyszukiwaniu miejscowości wyświetla się obok niej nazwa województwa. Powinno to ułatwić wyszukiwanie właściwej miejscowości, szczególnie gdy jest kilka o takiej samej nazwie.

regiony.png
OsmAnd regions


Rozwiązanie zostało przetestowane, jeśliby jednak ktoś napotkał jakieś problemy, które mogą mieć z tym związek, dajcie znać.
TxF, nuvi 765
TxF
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Śr, 06 lut 2008 7:23

Re: UMPpcPL na Androidzie (OsmAnd)

Postprzez Bas » Pt, 20 wrz 2013 23:25

Z innej beczki, choc w temacie OsmAnd: nie udalo mi sie uslyszec powiadomien o fotoradarach (speed_camera) w zaden sposob - wszystkie opcje sa pozaznaczane, a fotoradary sa "w wezlach" co podobno jest warunkiem koniecznym.
Dodatkowo przy modyfikacji render.xml okazuje sie, ze czesc opisow punktow w danej kategorii poddaje sie tym zabiegom, a czesc nie, np. na jednym ekranie mamy przykladowo 4 punkty: jeden ma tekst wg opisu w xml, a pozostale nie.
Załączniki
radary1.jpg
GPSMap 76CS + GA25MCX, UMP-pcPL + ...
Android: OsmAnd, 7ways...
Avatar użytkownika
Bas
Bywalec
 
Posty: 1479
Dołączył(a): Pt, 31 sie 2007 17:11
Lokalizacja: Łódź

Re: UMPpcPL na Androidzie (OsmAnd)

Postprzez Bas » Pn, 30 wrz 2013 21:02

Fotoradary: w Wawie zagadal, choc tylko 2 razy. Dlaczego te miejsca sa szczegolne?
Dodatkowo pojawila sie ikonka aparatu w prawym dolnym rogu.

ostrzega.jpg
GPSMap 76CS + GA25MCX, UMP-pcPL + ...
Android: OsmAnd, 7ways...
Avatar użytkownika
Bas
Bywalec
 
Posty: 1479
Dołączył(a): Pt, 31 sie 2007 17:11
Lokalizacja: Łódź

Re: UMPpcPL na Androidzie (OsmAnd)

Postprzez foka0111 » Pt, 25 paź 2013 11:03

Bas napisał(a):Dodatkowo pojawila sie ikonka aparatu w prawym dolnym rogu.

Najprawdopodobniej wskazuje instalacje do robienia zdjęć na czerwonym.
TxF napisał(a):Nasza kompilacja OsmAndowa ma od dziś nową funkcjonalność - przy wyszukiwaniu miejscowości wyświetla się obok niej nazwa województwa. Powinno to ułatwić wyszukiwanie właściwej miejscowości, szczególnie gdy jest kilka o takiej samej nazwie.

Jeśli nie ma małego miasta/wsi/przysiółka,to trzeba na dole kliknąć wyszukiwanie po kodach.
Valdijo napisał(a):Cześć - kochani proszę o pomoc mam problem z zaaplikowaniem UMPpcPL do OSMANda na SONY XPERI S . Jest to tel ze wewnętrzną pamięcią nie rozszerzalną np przez karty micro sd - i tu mam problem bo nie wyświetlają mi się foldery na kompie , a przez to nie mogę wpakować w osmanda pliku UMP.

Stary post ale może będzie pomocny.
Instalujemy "ES File Explorer File Manager" powinien widzieć wszystkie pamięci w słuchawce.Ja po kablu OTG w Note2 widzę nawet katalogi Garmina podłączonego to telefonu.
Odpalamy w fonie przeglądarkę,wchodzimy na stronkę FTP UMP
http://download2.ump.waw.pl/osmand/
i pobieramy plik mapy po wi-fi oczywiście) standardowo do katalogu "download"
W ES File Explorerze rozpakowujemy od razu całe archiwum do folderu Osmand,czyli pdf,.obf i .render.
Powyższe czynności są o niebo szybsze niż zabawy ze ściąganiem na kompa i przerzucaniem potem na telefon np. przez AirDroid
Ostatnio edytowano Pt, 25 paź 2013 11:08 przez Mariusz65, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Połączone posty
Avatar użytkownika
foka0111
 
Posty: 25
Dołączył(a): N, 13 lis 2011 10:02

Re: UMPpcPL na Androidzie (OsmAnd)

Postprzez marcinszymansk » N, 01 gru 2013 19:23

Witam,

Prośba o pomoc bo mam problem z odpaleniem UMP na OSMandzie. OSM wgrany, wgrana do odpowiedniego katalogu UMP. OSM widzi, ale za c.... nie chce podświetlić na zielono. Mam wgraną też mapę bazową. Macie pomysł co może być nie tak. Odświeżanie nie daje oczekiwanego rezultatu?
Marcin
Nuvi 205
CNE 2009 +GPMapa+UMP
marcinszymansk
 
Posty: 26
Dołączył(a): Pn, 22 gru 2008 9:55

Re: UMPpcPL na Androidzie (OsmAnd)

Postprzez TxF » Pn, 24 mar 2014 15:43

marcinszymansk napisał(a):Witam,

Prośba o pomoc bo mam problem z odpaleniem UMP na OSMandzie. OSM wgrany, wgrana do odpowiedniego katalogu UMP. OSM widzi, ale za c.... nie chce podświetlić na zielono. Mam wgraną też mapę bazową. Macie pomysł co może być nie tak. Odświeżanie nie daje oczekiwanego rezultatu?

W nowszych wersjach chyba nie jest to konieczne - spróbuj po prostu, czy działa.
TxF, nuvi 765
TxF
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Śr, 06 lut 2008 7:23

Re: UMPpcPL na Androidzie (OsmAnd)

Postprzez user73 » Cz, 15 gru 2016 22:24

Witam
Pomóżcie mi, proszę w jednej sprawie, bo nie wiem czy ja coś źle robię, czy to jednak wina Osmanda. Mianowicie niedawno, dokładnie 11 listopada, pojawiła się nowa wersja z wbudowanym natywnym rendererem "Topo". Ściągnąłem aktualną mapę UMP, wgrałem zgodnie z instrukcją i niestety w żaden sposób nie jestem w stanie uruchomić renderera UMP Szlaki. Próbowałem różnych kombinacji i za każdym razem pojawia się komunikat: "Wystąpił błąd: nie wczytano renderera". We wcześniejszych wersjach Osmanda takiego problemu nie było - wszystko pięknie działało.
Pozdrawiam
Grzesiek
user73
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Cz, 13 sie 2009 12:03
Lokalizacja: Pabianice

Re: UMPpcPL na Androidzie (OsmAnd)

Postprzez Bas » N, 18 gru 2016 18:26

user73 napisał(a):czy to jednak wina Osmanda...
...We wcześniejszych wersjach Osmanda takiego problemu nie było - wszystko pięknie działało.

Raczej wina OsmAnd.
Wczesniej bylo dobrze.

W dodatku przy skali poniżej 200m (50m, 100m i "pierwsze" 200m), w trybie samochodowym, mapa jest wyłączana - pewnie dlatego, żeby nie zamulać aplikacji.
Optymalizacja :twisted:


EDYCJA:
dla szlaków UMP - pomogła edycja nazwy i pierwszych dwóch linijek pliku xml. Możliwe, że wystarczy mniej, ale tak działa ;)
Załączniki
UMPszlaki.zip
(3.8 KiB) Pobrane 72 razy
GPSMap 76CS + GA25MCX, UMP-pcPL + ...
Android: OsmAnd, 7ways...
Avatar użytkownika
Bas
Bywalec
 
Posty: 1479
Dołączył(a): Pt, 31 sie 2007 17:11
Lokalizacja: Łódź

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości