Locus i UMP-pcPL

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?

Moderatorzy: frasun, Artur, sdsyc, Alf/red/

Locus i UMP-pcPL

Postprzez Karls » Wt, 22 maja 2012 14:28

Witajcie, to mój pierwszy post na tym forum ;)

Jeszcze niedawno korzystałem z nokii z zainstalowanym garminem i mapą UMP - to najdokładniejsza mapa, jeśli chodzi o piesze wędrówki, na jaką trafiłem. Wystarczyło wrzucić mapkę topo, jakieś 150mb i sprawa załatwiona. Teraz przesiadłem się na androida i mam spory problem. Korzystam z aplikacji Locus (OsmAnd niestety nie posiada kilku funkcji, które są mi potrzebne) i chciał bym w dalszym ciągu używać mapy UMP jednak tu pojawiają się schody - udało mi się tylko wgrać wersję rastrową, w której jedno miasto zajmuje tyle co cała Polska w wektorze. Sprawdziłem ile mi zajmie mapa całego kraju i tu zaskoczenie - nieco ponad 30GB. Ze względów oczywistych raster odpada. Czy jest więc możliwość wgrania tej mapy w wersji wektorowej w takim formacie który obsłuży locus?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Karls
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Wt, 22 maja 2012 14:20

Re: Locus i UMP-pcPL

Postprzez Miszka » Wt, 22 maja 2012 21:28

Robiłem rozpoznanie użycia UMPpcPL dla Locus.

Wnioski były następujące:
- mapa wektorowa wymaga płatnego pluginu (już nieaktualne, wektor jest bezpłatny)
- wektor jest zaimplementowany z użyciem biblioteki mapsforge
która nie ma obracania mapy ani żadnej formy indeksu danych.
To tylko prosty render na urządzeniu.
(obracanie też jest)

Tak więc uznałem że szkoda czasu.

Jak masz ochotę się pobawić to tu jest jak przygotować mapę ze źródeł
http://forum.asamm.cz/viewtopic.php?f=43&t=1839


Michał
Ostatnio edytowano Śr, 23 maja 2012 22:37 przez Miszka, łącznie edytowano 1 raz
Michal
teraz Vista HCx ( UMP pcPL ) + Nuvi 765T Taiwan ( UMP pcPL, za granicą CNE2010.31, awaryjnie GPMapa 2010.3)
kiedyś Nuvi 200v2 ( UMP pcPL, CNE 2009 )
Miszka
Bywalec
 
Posty: 250
Dołączył(a): Pn, 28 kwi 2008 11:55
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Locus i UMP-pcPL

Postprzez Karls » Wt, 22 maja 2012 21:48

Płatny plugin akurat nie jest problemem. Co masz na myśli pisząc że nie obsługuje obracania? Gotowe mapy wektorowe z których korzystam obracają bez problemu.
Druga sprawa - link który podałeś z tego co widzę zawiera opis jak zrobić wektor posiadając mapę rastrową. UMP domyślnie jest dostarczana jako wektor tylko w nie obsługiwanym formacie więc nie rozumiem jak tego użyć?
Karls
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Wt, 22 maja 2012 14:20

Re: Locus i UMP-pcPL

Postprzez Miszka » Wt, 22 maja 2012 22:26

Jeśli piszesz, że się obracają to pewnie masz rację.
Może nie doczytałem.

Do produkcji wektorowych map służy plugin do osmosis:

>osmosis --rx e:\OSM\osm-map-data\slovakia.merged.osm --mw file=e:\OSM\mapsforge\slovakia.ter.osm.map
>bbox=47.6,16.7,49.8,22.7 type=hd tag-conf-file=e:\OSM\tag-mapping.xml

Czyli na wejście dajesz plik .osm xml na wyjściu dostajesz plik .map.

Jak masz umiejętności i chęci żeby się pobawić to przygotuje Ci ekstrakt z UMP w formacie osm xml.

Michał
Michal
teraz Vista HCx ( UMP pcPL ) + Nuvi 765T Taiwan ( UMP pcPL, za granicą CNE2010.31, awaryjnie GPMapa 2010.3)
kiedyś Nuvi 200v2 ( UMP pcPL, CNE 2009 )
Miszka
Bywalec
 
Posty: 250
Dołączył(a): Pn, 28 kwi 2008 11:55
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Locus i UMP-pcPL

Postprzez Karls » Wt, 22 maja 2012 23:24

Ok jak byś dał radę mogę popróbować ;) Tylko pytanie ile to waży? Jak tyle co rastory czyli jakieś 30gb to niezła jazda.... Mam też linucha więc mogę sam wygenerować, ale straszy mnie trochę tok postępowania, Źródło jeszcze jakoś ściągnę ale ten cały osmosis jest ładnie poplątany. Nie da się jakoś łatwiej skompilować wektora do locusa?
Karls
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Wt, 22 maja 2012 14:20

Re: Locus i UMP-pcPL

Postprzez TxF » Śr, 23 maja 2012 21:07

Potestuj proszę: UMP w mapsforge (cała Polska - 54 MB skompresowane, 84 MB po rozpakowaniu).
Pozdrawiam,
Ostatnio edytowano Cz, 24 maja 2012 9:14 przez beetle-m, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Unikajmy pełnych cytatów postów poprzedzających nasz. Cytat usunięty.
TxF, nuvi 765
TxF
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Śr, 06 lut 2008 7:23

Re: Locus i UMP-pcPL

Postprzez Karls » Śr, 23 maja 2012 22:17

Dziękuje ;D to działa. Czemu ten link nie jest podpięty pod wiki UMP? Sporo ludzi tego szuka
Karls
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Wt, 22 maja 2012 14:20

Re: Locus i UMP-pcPL

Postprzez Miszka » Śr, 23 maja 2012 22:21

Bo się dopiero na Twój wniosek dzisiaj pojawił. :-)
Na wiki już jest.
http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Dla_Androida
http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Wersje#Android
Michal
teraz Vista HCx ( UMP pcPL ) + Nuvi 765T Taiwan ( UMP pcPL, za granicą CNE2010.31, awaryjnie GPMapa 2010.3)
kiedyś Nuvi 200v2 ( UMP pcPL, CNE 2009 )
Miszka
Bywalec
 
Posty: 250
Dołączył(a): Pn, 28 kwi 2008 11:55
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Locus i UMP-pcPL

Postprzez Karls » Śr, 23 maja 2012 22:36

O to świetnie ;) oby tylko było to w miarę regularnie aktualizowane, chociaż raz na tydzień to by było świetnie. Jestem pod wrażeniem tego że udało się upchnąć całą Polskę w około 80mb.
Karls
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Wt, 22 maja 2012 14:20

Re: Locus i UMP-pcPL

Postprzez TxF » Śr, 23 maja 2012 22:55

Na razie codziennie.
Upychaniem zajmuje się osmosis z wtyczką, wynika z tego że format jest dość skuteczny pod tym względem - źródłowy .osm to 2.1 GB.
Pozdrawiam,
TxF, nuvi 765
TxF
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Śr, 06 lut 2008 7:23

Re: Locus i UMP-pcPL

Postprzez Karls » Śr, 23 maja 2012 22:56

A z ciekawości, jak udało wam się poradzić z mapsforgem? Mnie za każdym razem wysypywał się na komendzie --mw bez względu na system (winXP, ubuntu 12.04) i sposób instalacji pluginu.
Karls
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): Wt, 22 maja 2012 14:20

Re: Locus i UMP-pcPL

Postprzez Miszka » Cz, 24 maja 2012 8:07

Ważne są dwie rzeczy.
- Dobry XML. Musi mieć dodatnie id , wersje i czasy dla każdego obiektu.
Nie wszystkie narzędzia taki generują a osmosis tylko z takim działa.
Do pobrania tutaj: http://ump.torch.net.pl/osm/
- Dobry plugin. Ja straciłem z godzinę walcząc z brakującymi bibliotekami .jar
Jedyna słuszna wersja tu:
http://code.google.com/p/mapsforge/down ... encies.jar
Michal
teraz Vista HCx ( UMP pcPL ) + Nuvi 765T Taiwan ( UMP pcPL, za granicą CNE2010.31, awaryjnie GPMapa 2010.3)
kiedyś Nuvi 200v2 ( UMP pcPL, CNE 2009 )
Miszka
Bywalec
 
Posty: 250
Dołączył(a): Pn, 28 kwi 2008 11:55
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Locus i UMP-pcPL

Postprzez Logic » Śr, 12 wrz 2012 20:19

Witam,
Czy będą aktualizowane mapy dla mapsforge, ostatnia aktualizacja jest z 29 sierpnia?
Niestety moje próby konwersji nie powiodły się, ciągle wyskakują jakieś błędy.
Logic
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt, 11 wrz 2012 20:18
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Locus i UMP-pcPL

Postprzez TxF » Pt, 14 wrz 2012 14:30

mapwriter się wykłada, być może problem z javą, będzie inwestygi..wo... sprawdzimy ;)
Pozdrawiam,
TxF, nuvi 765
TxF
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Śr, 06 lut 2008 7:23

Re: Locus i UMP-pcPL

Postprzez Miszka » Pt, 14 wrz 2012 14:42

Jak nie będzie działać wcale, daj znać, to może powalczę z kompilację wersji 0.3.1mapwritera.
(aktualnie używamy 0.3.0)
Michal
teraz Vista HCx ( UMP pcPL ) + Nuvi 765T Taiwan ( UMP pcPL, za granicą CNE2010.31, awaryjnie GPMapa 2010.3)
kiedyś Nuvi 200v2 ( UMP pcPL, CNE 2009 )
Miszka
Bywalec
 
Posty: 250
Dołączył(a): Pn, 28 kwi 2008 11:55
Lokalizacja: Mazowieckie

Następna strona

Powrót do UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości