Edycja pliku TYP

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?

Moderatorzy: frasun, Artur, sdsyc, Alf/red/

Edycja pliku TYP

Postprzez Thomlodz » Śr, 26 lip 2017 6:19

Próbowałem podmieniać skórki za pomocą tego programu. wszystko robię wg instrukcji http://gpsmaniak.com/2010/PL_Topo/mapy-sciezki_pl.htm i zawsze na końcu wyskakuje komunikat
"Wystąpiły ostrzeżenia, wynik może być niepoprawny."
Dlaczego?
I jeszcze takie pytanie. Doczytałem, że programem TYPWiz można edytować skórki, zainstalowałem ten program, ale w pomocy do niego
http://www.pinns.co.uk/osm/docs/quickguide.pdf
na stronie 5 jest napisane, że należy dowiedzieć sie, jakie typy liczb są przypisane do punktów POI dla twojego miasta, wsi etc.
"Changing Colour & Font Size of cities, towns, villages etc
•Find out what the type numbers are for your city , town , village etc POIs
•If the number does not exist, create it in your TYP file "
A właśnie te nazwy mnie interesują, bo są za małe. a to nazwy ulic wyświetlane są w moim Edge 705 wołami i to pogrubiona czcionką. W dużym mieście może jest to OK, ale w terenie? Nazwy miejscowości giną na ekranie.
Pomoże ktoś?
Thomlodz
 
Posty: 23
Dołączył(a): Śr, 15 mar 2017 7:43

Re: Problem z GMapTool

Postprzez Zachu » Śr, 26 lip 2017 7:05

Masz gotowe skórki UMP. Wystarczy wy edytować co Cię interesuje.

Zabierasz się za to, zupełni od drugiego końca.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7507
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z GMapTool

Postprzez Thomlodz » Śr, 26 lip 2017 7:17

Zachu napisał(a):Masz gotowe skórki UMP. Wystarczy wy edytować co Cię interesuje.

Zabierasz się za to, zupełni od drugiego końca.


No bo nie znalazłem jakiegoś gotowego poradnika. Możesz łopatologicznie wyjaśnić co mam zrobić aby pozmieniać te wielkości czcionek? Doczytałem tez, że Garmin nie pozwala na dokładne określenie ich wielkości jak np. w Wordzie, tylko są opcje "małe, średnie i duże".
Ściągam ze strony UMP mapę w formacie .img. Jak próbuję za pomocą GMapTool podmienić plik TYP to wyskakuje komunikat o błędach :(
Thomlodz
 
Posty: 23
Dołączył(a): Śr, 15 mar 2017 7:43

Re: Problem z GMapTool

Postprzez GPS Maniak » Śr, 26 lip 2017 8:09

Jeżeli w GMapTool jest info, że wystąpiły ostrzeżenia, tzn że wystąpiły. Trzeba je odczytać, wówczas będziemy wiedzieć o co chodzi. Inaczej to wróżenie z fusów.

Osobiście do edycji skórek preferuję TYPViewer: https://sites.google.com/site/sherco40/ więc na bazie tego programu wyjaśnię co trzeba zmienić. Na początek jednak mała uwaga. Otóż w skórkach (plikach TYP), z reguły miasta w ogóle nie są zdefiniowane. Tzn. wygląd miasta (z reguły zielona kropka) jak też czcionka są wyświetlane przez odbiornik zgodnie z definicjami jakie odbiornik ma zaszyte w swoim oprogramowaniu. Z reguły to się sprawdza, ale np. Fenix5 wyświetla te zielone kropki - nawet dla bardzo małych wiosek - nieproporcjonalnie duże, dlatego też w swojej mapie ( http://gpsmaniak.com/2010/download-Gory_2017.htm ) a dokładniej w skórce dla tej mapy, dołożyłem własne definicje miast. Zapewne w innych skórkach też będzie to konieczne. Miast nie będzie, więc trzeba będzie dołożyć obiekty od 0x001 0x00 do 0x00d 0x00. Wówczas będzie można przeedytować ich wygląd oraz wielkość czcionki.

UWAGA:
* Niektóre odbiorniki (np. Monterra) ignorują definicje miast ze skórki i wyświetlają je i tak po swojemu. Nie wiem jak jest w Edge.
* Faktycznie do dyspozycji mamy tylko: małe, średnie, duże (+ domyślne), ale to z reguły wystarcza. Duże napisy naprawdę widać :wink:

Aby zdefiniować w skórce wielkość czcionki dla danego obiektu, musimy najpierw aktywować opcję Extended Labels, a potem dobrać wielkość i kolor czcionki:

Nowy-3.jpg
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14832
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Problem z GMapTool

Postprzez Thomlodz » Śr, 26 lip 2017 9:28

GPS Maniak napisał(a):Jeżeli w GMapTool jest info, że wystąpiły ostrzeżenia, tzn że wystąpiły. Trzeba je odczytać, wówczas będziemy wiedzieć o co chodzi. Inaczej to wróżenie z fusów.

Ale nic konkretnego nie jest napisane
Tylko realizowane operacje i
"== Ostrzeżenie: plik typ nie został podmieniony."
"Wystąpiły ostrzeżenia, wynik może być niepoprawny."
Natomiast w mapach UMP wystepuje plik skórki o nazwie RECZNIAT.TYP. Po jego wyedytowaniu pojawia się 0400 Miasto
Załączniki
Skirka reczniak.jpg
Thomlodz
 
Posty: 23
Dołączył(a): Śr, 15 mar 2017 7:43

Re: Edycja pliku TYP

Postprzez roro » Śr, 26 lip 2017 9:43

Thomlodz napisał(a):Próbowałem podmieniać skórki za pomocą tego programu. wszystko robię wg instrukcji http://gpsmaniak.com/2010/PL_Topo/mapy-sciezki_pl.htm i zawsze na końcu wyskakuje komunikat
"Wystąpiły ostrzeżenia, wynik może być niepoprawny."
Dlaczego?

PID pliku typ jest zgodny z PID mapy ?
Zmień PID programem TypViwer.
roro
Bywalec
 
Posty: 348
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Problem z GMapTool

Postprzez GPS Maniak » Śr, 26 lip 2017 10:26

Thomlodz napisał(a):Ale nic konkretnego nie jest napisane
Tylko realizowane operacje i
"== Ostrzeżenie: plik typ nie został podmieniony."

No i właśnie to jest to ostrzeżenie, o którym wcześniej nie napisałeś :wink:
Przyczyna zapewne jest taka o jakiej wspomniał roro.
Z tego płynąłby wniosek, że próbujesz do mapy "A" użyć skórkę od mapy "B". Hmm. Jak dla mnie - bez sensu. Szanse na to, że to się uda tzn. że będziesz widział to co trzeba bez błędów, nie są duże.

No i właśnie. Chyba nie napisałeś z jakiej mapy korzystasz. Z tej mapy powinieneś wyciągnąć skórkę (GMapToolem) i na tej skórce pracować. Skorzystanie ze skórki od UMPa np. do mapy OSM czy oryginalnej mapy rowerowej Garmina, może dać nieprzewidywalne efekty na ekranie.

A jeżeli chodzi o skórkę UMPa niewiele powiem. Nie używam UMPa. Korzystam z własnych map. Jest na Garniaku stosowny wątek na temat skórek UMP, może tam zapytaj: viewtopic.php?f=15&t=6726 Ważniejsze jednak pytanie: czy używasz mapę UMP, czy inną? Jeżeli inną, odpuść sobie zabawy ze skórką UMP. Nie idź tą drogą :wink:

Tak na marginesie. Nie używam TYPWiz, więc w tej materii technicznych porad typu co i jak zmienić nie udzielę. Nawet przy założeniu, że będziesz pracował na właściwej skórce.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14832
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Problem z GMapTool

Postprzez Thomlodz » Śr, 26 lip 2017 18:50

Mapę UMP topo.zip z tej strony http://ump.waw.pl/wszystkie.html
Nie kumam za bardzo o co chodzi z tym PID, Wygląda na to ze i w mapie i skórce jest ustawiony na 1.
Natomiast jak wyciągnać skórkę z mapy .img? Opcją "Dziel" w MapSource? Probowałem, pojawia się wiele plików we wskazanym folderze, ale także i komunikat
"Wiele mapsetów w pliku img, tworzenie TDB porzucone, spróbuj z opcja -f.

Wystąpily błędy, wynik jest niepoprawny

Koniec."
Thomlodz
 
Posty: 23
Dołączył(a): Śr, 15 mar 2017 7:43

Re: Problem z GMapTool

Postprzez GPS Maniak » Śr, 26 lip 2017 19:36

Thomlodz napisał(a):Natomiast jak wyciągnać skórkę z mapy .img? Opcją "Dziel" w MapSource?

Tak, opcją Dziel w GMapToolu. Zauważ jednak, że "pliki dla MapSource" są w okienku, a zatem to tylko jedna z opcji. Kliknij w ten trójkącik po prawej, a stanie się jasność.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14832
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Problem z GMapTool

Postprzez GPS Maniak » Śr, 26 lip 2017 19:40

Thomlodz napisał(a):"Wiele mapsetów w pliku img,

Wynikałoby z tego, że w jednym plku IMG masz różne mapy (różne mapsety). To może być przyczyną tego, że plik IMG nie przyjmuje pliku TYP. Trudno wyczuć skąd się wziął ten bałagan w pliku IMG. Być może wysyłałeś kilka map razem za pomocą MapSource?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14832
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Problem z GMapTool

Postprzez Thomlodz » Śr, 26 lip 2017 20:05

GPS Maniak napisał(a):Tak, opcją Dziel w GMapToolu. Zauważ jednak, że "pliki dla MapSource" są w okienku, a zatem to tylko jedna z opcji. Kliknij w ten trójkącik po prawej, a stanie się jasność.

Wybrałem opcję "pojedyncze mapy", teraz nie było komunikatów
Ostatnio edytowano Cz, 27 lip 2017 4:20 przez Thomlodz, łącznie edytowano 1 raz
Thomlodz
 
Posty: 23
Dołączył(a): Śr, 15 mar 2017 7:43

Re: Problem z GMapTool

Postprzez Thomlodz » Śr, 26 lip 2017 20:08

GPS Maniak napisał(a):Być może wysyłałeś kilka map razem za pomocą MapSource?

Nie używalem w ogóle tego programu
Ostatnio edytowano Cz, 27 lip 2017 4:20 przez Thomlodz, łącznie edytowano 1 raz
Thomlodz
 
Posty: 23
Dołączył(a): Śr, 15 mar 2017 7:43

Re: Edycja pliku TYP

Postprzez GPS Maniak » Śr, 26 lip 2017 20:11

Nie zmienia to faktu, że GMapTool dał komunikat jaki dał.

Przy okazji - jeżeli nie chcesz by moderatorzy zamknęli wątek, nie wal w swoich postach zbędnych i na dodatek tak rozbudowanych cytatów. :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14832
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Edycja pliku TYP

Postprzez Thomlodz » Cz, 27 lip 2017 5:54

Zmieniłem. Wyodrębniłem plik skórki, wyedytowałem go w TYP Viewer, podmieniłem za pomocą GMap Tool (teraz nie było już błędów) i wgrałem zmodyfikowaną mapę do nawigacji. Niestety - Edge 705 chyba ignoruje style użytkownika, bo nic sie nie zmieniło :(
Thomlodz
 
Posty: 23
Dołączył(a): Śr, 15 mar 2017 7:43

Re: Edycja pliku TYP

Postprzez GPS Maniak » Cz, 27 lip 2017 6:41

Jeżeli zmieniłeś/dodałeś definicję wszystkich obiektów "punkty" od obiektu 0x001 do 0x00d i nazwy miast nadal są małe, to być może Edge tak już ma.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14832
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Następna strona

Powrót do UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość