Jak wgrać mapę UMP-pcPL

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?

Moderatorzy: frasun, Artur, sdsyc, Alf/red/

Jak wgrać mapę UMP-pcPL

Postprzez Waldek74 » Wt, 20 maja 2008 12:05

Witam .
Jestem posiadaczem Nuvi 200 z GPMapą 2007.01.
Chciałem sobie dodatkowo wgrać do nawigacji mapę UMP , ale nie wiem jak to zrobić.
To jest mój pierwszy GPS i nie chcę go uszkodzić.
Przeglądałem dzisiaj dość solidnie forum w poszukiwaniu tematu , ale nie znalazłem.
Chciałem jeszcze spytać , czy z mapą UMP mogę podróżować po całej Polsce i czy są mapy UMP na inne państwa
Bardzo proszę o szczegółowe instrukcje ( bardzo szczegółowe )
Dziękuję i pozdrawiam

P.S Ostatnio zmieniałem ostrzeganie o fotoradarach z sygnału dźwiękowego na głos męski i byłem cały mokry żeby czegoś nie zepsuć , ale się udało .
Bardzo proszę o instrukcje w w/w temacie.
Waldek74
 
Posty: 14
Dołączył(a): Wt, 20 maja 2008 11:46
Lokalizacja: Praszka

Re: Jak wgrać mapę UMP-pcPL

Postprzez Bolek1 » Wt, 20 maja 2008 12:21

Waldek74 napisał(a):Przeglądałem dzisiaj dość solidnie forum w poszukiwaniu tematu , ale nie znalazłem.

Chyba nie aż tak solidnie :wink: : http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=1550 - tam jest dokładnie opisane co i jak.
Waldek74 napisał(a):Chciałem jeszcze spytać , czy z mapą UMP mogę podróżować po całej Polsce i czy są mapy UMP na inne państwa

Możesz po całej Polsce. Ja nawet podróżowałem z nią po Kazachstanie, tylko miałem wyłączoną, bo była nieprzydatna :wink: A tak poważnie to
nie byłem w Kazachstanie :D
UMPpcPL obejmuje całą Polskę jak dla mnie wyśmienicie, ale są pewne obszary gorzej oznaczone. Najlepiej ściągnij ją z http://ump.waw.pl/ i sam zobacz czy Ci odpowiada. Jeśli chodzi o inne państwa to nie będę na razie Ci mieszał.
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Bolek1
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Pt, 29 lut 2008 12:52
Lokalizacja: Zawadzkie

Postprzez Waldek74 » Wt, 20 maja 2008 21:46

krzychkul dzięki za odpowiedź .
Przeczytałem wszystko ze strony która mi podałeś i nadal jestem zielony.
Napisz proszę krok po kroku jak wgrać mapę UMP-pcPL .
I jeszcze jedno pytanko.
Teraz mam tylko GPMapę 2007.01.
Po wgraniu ( jak się uda ) będę miał GPMapę i UMP.
Czyli będę mógł wybrać z którą mapą podróżować. czy tak ?

Pozdrawiam
Waldek
Waldek74
 
Posty: 14
Dołączył(a): Wt, 20 maja 2008 11:46
Lokalizacja: Praszka

Postprzez beetle-m » Wt, 20 maja 2008 21:47

Waldek, a trafiłeś do :arrow: Magnooma ?
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez Bas » Wt, 20 maja 2008 21:55

Waldek74 napisał(a):Teraz mam tylko GPMapę 2007.01.
Po wgraniu ( jak się uda ) będę miał GPMapę i UMP.

Na wszelki wypadek przed eksperymentami zrob kopie tego co masz w gps.
Dosc czesto zdarza sie, ze nastepnym postem jest "ratunku - skasowalem sobie mape w gps"
GPSMap 76CS + GA25MCX, UMP-pcPL + ...
Android: OsmAnd, 7ways...
Avatar użytkownika
Bas
Bywalec
 
Posty: 1486
Dołączył(a): Pt, 31 sie 2007 17:11
Lokalizacja: Łódź

Postprzez beetle-m » Wt, 20 maja 2008 21:56

Waldek74 napisał(a):Teraz mam tylko GPMapę 2007.01.
Po wgraniu ( jak się uda ) będę miał GPMapę i UMP.
Czyli będę mógł wybrać z którą mapą podróżować. czy tak ?
1. Podłącz nuvi kabelkiem USB-miniUSB i napisz nam jakie masz rozmiary plików:
- gmapsupp.img
- gmapprom.img (jeśli ten jest)
Szukaj w folderze \Garmin Twojego nuvi 200.

2. Pobierz plik ze strony UMPpcPL: :arrow: plik GMAPSUPP.IMG NT (spakowany!) - zawiera tylko Polskę (zip 50M z 12.05 14:35)

3. Zapisz na dysk komputera, do nowego foldera i poczekaj na kolejne sugestie, które zależne będą od informacji na temat wielkości plików.

4. Czekam na info od Ciebie
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez Waldek74 » Wt, 20 maja 2008 22:05

gmapsupp.img - rozmiar 86,2 MB
gmapprom.img (jeśli ten jest) - tego nie ma
Kopię zrobiłem i bardzo pękam

beetle-m
Wszystko zrobione.
Plik ze strony UMPpcPL pobrany i zapisany na pulpicie
Waldek74
 
Posty: 14
Dołączył(a): Wt, 20 maja 2008 11:46
Lokalizacja: Praszka

Postprzez beetle-m » Wt, 20 maja 2008 22:15

Waldek74 napisał(a):gmapsupp.img - rozmiar 86,2 MB
gmapprom.img (jeśli ten jest) - tego nie ma
Kopię zrobiłem i bardzo pękam
Spoko spoko dasz radę - silny jesteś 8) Dobrze Ci poszło 8)

W pliku gmapsupp.img masz teraz GPMapę.

Nowy scenariusz:
1. Skopiuj zawartość nuvi (\Garmin) do komputera. Będzie to zabezpieczenie na wypadek wypadku, no i żebyś się uspokoił i mógł oddychać podczas kolejnych operacji.
2. Rozpakuj ściągnięty plik ZIP. Otrzymasz plik GMAPSUPP.IMG
3. Zmień mu nazwę na GMAPPROM.IMG
4. Skopiuj go do nuvi (do foldera: \Garmin)

Myślę że pójdzie gładko. A Ty ?
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez Waldek74 » Wt, 20 maja 2008 22:26

beetle-m
Wszystko zrobiłem tak jak napisałeś.
Doszła tylko jedna rzecz a mianowicie " Draska na majtkach ".
Nuvi dalej podpięty do kompa i aż strach go odpinać.
Co dalej ?
Waldek74
 
Posty: 14
Dołączył(a): Wt, 20 maja 2008 11:46
Lokalizacja: Praszka

Postprzez beetle-m » Wt, 20 maja 2008 22:31

Waldek74 napisał(a):beetle-m
Wszystko zrobiłem tak jak napisałeś.
Doszła tylko jedna rzecz a mianowicie " Draska na majtkach ".
Nuvi dalej podpięty do kompa i aż strach go odpinać.
Co dalej ?
Zrób to poprzez ikonę "Bezpiecznego usuwania sprzętu".
Gdy zgaśnie odepnij kabelek. Załącz i pozwól mu stanąć na nogi z nowym obciążeniem na barkach (nowa mapa). Powinien sie pojawić zielony paseczek postępu przy załączaniu i logo Garmina.
jak to się juz "danlołdnie" :wink: sprawdź MAPY INFO.

Go !
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez Waldek74 » Wt, 20 maja 2008 22:38

OK !!!!
Są dwie mapy.
GPMapa 2007.01 i UMP pcPL NT 12 maj08
beetle-m STRASZNIE CI DZIĘKUJĘ.
Mam jeszcze pytanko , bo obie te mapy są zaznaczone czy mogą pracować razem ? I jak uaktualniać UMP.
beetle-m Jeszcze raz wielkie dzięki
Waldek74
 
Posty: 14
Dołączył(a): Wt, 20 maja 2008 11:46
Lokalizacja: Praszka

Postprzez Bolek1 » Wt, 20 maja 2008 22:40

Waldek74 napisał(a):beetle-m STRASZNIE CI DZIĘKUJĘ.
Jeszcze raz wielkie dzięki

Staramy dziękować się piwkiem :D
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Bolek1
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Pt, 29 lut 2008 12:52
Lokalizacja: Zawadzkie

Postprzez beetle-m » Wt, 20 maja 2008 22:45

Waldek74 napisał(a):OK !!!!
Są dwie mapy.
GPMapa 2007.01 i UMP pcPL NT 12 maj08
beetle-m STRASZNIE CI DZIĘKUJĘ.
Mam jeszcze pytanko , bo obie te mapy są zaznaczone czy mogą pracować razem ? I jak uaktualniać UMP.
beetle-m Jeszcze raz wielkie dzięki
Walduś. Aleś mnie przytrzymał długo bez odpowiedzi. Będę sie musial poddac jakiejś terapii. Ooo jeszcze mi oko lata :wink: :wink: :wink:

A teraz serio serio.
Zaglądaj na stronę projektu UMP-pcPL. Ten plik niebawem ulegnie modyfikacji na wersję nowszą (z nowszą datą).

Postępuj zgodnie z naszym scenariuszem:
-pobierasz zipa
-rozpakowujesz
-zamieniasz nazwę
-wgrywasz
-chwalisz sie żonie, co ty teraz nie potrafisz 8)

(tu uwaga, że scenariusz przygotowany jest dla specyfiki układu plików w nuvi 200 Waldka - stosowanie powyższego scenariusza dla innych nuvi może zakończyć się klopocikami)

Waldek. Sprawdź funkcje typu wyszukiwanie adresów itp., używaj i przejdź na wyższy poziom wtajemniczenia: podsyłanie śladów i POI.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez Bolek1 » Wt, 20 maja 2008 22:52

beetle-m napisał(a):Będę sie musial poddac jakiejś terapii. Ooo jeszcze mi oko lata :wink: :wink: :wink:

Mi nie lata tylko troszkę mam podpuchnięte :cry: A o terapii jeszcze nie myślę :D
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Bolek1
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Pt, 29 lut 2008 12:52
Lokalizacja: Zawadzkie

Postprzez Waldek74 » Wt, 20 maja 2008 22:54

O 22 skończyłem 2 zmianę i cieszyłem , że idę do żonki i dzieci , ale nie przypuszczałem , że czeka mnie jeszcze taki stresik.
Ale wszystko dobre co się dobrze kończy.
Czy jak będę pobierał aktualizację to zawsze zmieniać nazwę pliku na GMAPPROM.IMG ?
Sprawdzałem Nuviego w trybie domowym i wszystko śmiga . Zarówno w GPMapie jak i UMP
Jeszcze raz wielkie DZIĘKUJĘ za pomoc !!!
Waldek74
 
Posty: 14
Dołączył(a): Wt, 20 maja 2008 11:46
Lokalizacja: Praszka

Następna strona

Powrót do UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości