Jak wgrać mapę UMP-pcPL

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?

Moderatorzy: frasun, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: Jak wgrać mapę UMP-pcPL

Postprzez Artur » Cz, 14 maja 2009 13:25

kolos napisał(a):No jest i co teraz ?

Jesteś dosyć lakoniczny :( . Spróbuję się podomyślać.
Masz w nuvim (lub na karcie pamięci) plik gmapsupp.img. Jest w nim jakaś mapa (możesz sprawdzić jaka programem gmaptool). Jeśli jest w nuvim a masz też kartę to z mapsource możesz wysłać na kartę (i na odwrót). Ale na wszelki wypadek zalecam zrobienie kopii tego co masz w nuvim (i ewentualnie na karcie). Wtedy nawet jak mapsource Ci nadpisze ten plik to będziesz mógł go sobie wgrać z powrotem.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: Jak wgrać mapę UMP-pcPL

Postprzez kolos » Cz, 14 maja 2009 13:36

Kopia jest, w urządzeniu jest zaktualizowana GPMapa 2008.4 ,której nie mam w MS.
Pliki :
gmapbmap
gmapsupp
gmaptz
Nie posiadam karty zew. co do tej kopii to zrobiłem :?
Nuvi 205+GPMapa ,UMP-pcPL NI, Nuvi 58LM
Avatar użytkownika
kolos
Bywalec
 
Posty: 147
Dołączył(a): N, 29 mar 2009 20:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak wgrać mapę UMP-pcPL

Postprzez frasun » Cz, 14 maja 2009 14:17

To zainstaluj ją w MS i po bólu...
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Re: Jak wgrać mapę UMP-pcPL

Postprzez kolos » Cz, 14 maja 2009 16:40

Ponowie pytanie , czy z MS mogę przesłać mapę UMP-pcPL do Nuviego ,jeżeli znajduje się tam już mapa GPMapa 2008.4 ? tak abym mógł odznaczać jedną lub drugą.
Nuvi 205+GPMapa ,UMP-pcPL NI, Nuvi 58LM
Avatar użytkownika
kolos
Bywalec
 
Posty: 147
Dołączył(a): N, 29 mar 2009 20:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak wgrać mapę UMP-pcPL

Postprzez beetle-m » Cz, 14 maja 2009 17:11

Oczywiście, że możesz. Pamietaj tylko, że plik wysłany z MS otrzyma nazwę gmapsupp.img
Jeśli w nuvi masz już taki plik, to wysyłka z MS go nadpisze i możesz utracić zawartą w nim mapę (np. GPMapę).

Rozeznaj swoją (nuvi folder \Garmin) aktualną sytuację dotyczącą plików gmap*.img byś nie stracił innej mapy.
Do wykorzystania masz m.in. nazwy plików: gmapprom.img / gmapprom1.img / gmapsupp.img

Możesz wysłać UMPpcPL z MapSource na kartę SD - również jakaś opcja przy wyczerpaniu zapasu nazw plików 8)
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Jak wgrać mapę UMP-pcPL

Postprzez kolos » Cz, 14 maja 2009 18:07

Dzięki ,teraz już wiem ,że wysyłając jaką kolwiek mapę do Nuvi'ego z MS zastępuje tę która jest w urządzeniu. Ale jak zrobić ,aby mieć jedną i drugą (GPMapa i UMP-pcPl ) Trudno mi się połapać z tymi plikami :( :(
Nuvi 205+GPMapa ,UMP-pcPL NI, Nuvi 58LM
Avatar użytkownika
kolos
Bywalec
 
Posty: 147
Dołączył(a): N, 29 mar 2009 20:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak wgrać mapę UMP-pcPL

Postprzez Zachu » Cz, 14 maja 2009 18:19

frasun Ci napisał. Musisz zainstalować w MapSource GPMapę. Zarejestruj się na stronie GPMapa i pobierz wersję NT /chyba masz 205/. Wyślij obie mapy w jednej sesji i już.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8120
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak wgrać mapę UMP-pcPL

Postprzez Artur » Cz, 14 maja 2009 18:23

Nie powinienem odpowiadać, bo na podobne pytanie odpowiedź padła tu wiele razy. Możesz zrobić jak koledzy wyżej napisali. Przeczytaj też to: "Trzy mapy w Garminie" czyli metoda na wysyłkę kilku map do urządzenia, potem sprawdź jeszcze raz jakie masz pliki img w nuvim i spróbuj "myku" ze zmianą nazwy. Ponieważ UMP jest aktualizowana najczęściej dobrze byłoby, żeby ona była w pliku gmapsupp. Albo rozważ zakup karty - to w końcu parę złotych tylko....
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: Jak wgrać mapę UMP-pcPL

Postprzez kolos » Cz, 14 maja 2009 19:18

Dzięki. jedno końcowe pytanko jak zmienić te nazwy w tych plikach ?
Nuvi 205+GPMapa ,UMP-pcPL NI, Nuvi 58LM
Avatar użytkownika
kolos
Bywalec
 
Posty: 147
Dołączył(a): N, 29 mar 2009 20:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak wgrać mapę UMP-pcPL

Postprzez Artur » Cz, 14 maja 2009 19:20

Normalnie :lol: . Jak każdą inną nazwę pliku.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: Jak wgrać mapę UMP-pcPL

Postprzez kolos » Cz, 14 maja 2009 19:28

Bardzo śmieszne ła ha ha
Nuvi 205+GPMapa ,UMP-pcPL NI, Nuvi 58LM
Avatar użytkownika
kolos
Bywalec
 
Posty: 147
Dołączył(a): N, 29 mar 2009 20:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak wgrać mapę UMP-pcPL

Postprzez frasun » Cz, 14 maja 2009 19:56

Jaką nazwę, w jakich plikach!!!
O co chodzi i dlaczego ta dyskusja jest w wątku o wgrywaniu UMP-pcPL?
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Re: Jak wgrać mapę UMP-pcPL

Postprzez Artur » Cz, 14 maja 2009 20:04

frasun napisał(a):dlaczego ta dyskusja jest w wątku o wgrywaniu UMP-pcPL?

Nie czepiaj się - dyskusja jest na temat tylko na poziomie przedszkola albo domu starców.
kolos napisał(a):Bardzo śmieszne ła ha ha

Jeśli serio nie wiesz jak zmienić nazwę pliku to rzeczywiście nie jest śmieszne. Ale wtedy to pytanie na jakieś forum typu abc obsługi komputera...
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: Jak wgrać mapę UMP-pcPL

Postprzez frasun » Cz, 14 maja 2009 20:09

Artur napisał(a):Nie czepiaj się - dyskusja jest na temat tylko na poziomie przedszkola albo domu starców.

Może była, teraz dyskutujecie o nazwach plików, map, wgrywaniu gpmapy, a nie o UMP'ie, więc robi się bałagan :!:
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Re: Jak wgrać mapę UMP-pcPL

Postprzez kolos » Pt, 15 maja 2009 11:04

Dzięki za dotychczasową okazaną mi pomoc ,jestem laikiem w tej dziedzinie i się uczę.Od przeczytania ostatnich postów doszedłem do wniosku , że zostaliście obdarowani wiedzą i napewno się nie uczyliście ,głęboko w to wierze.Więcej nie poproszę o pomoc jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam
Nuvi 205+GPMapa ,UMP-pcPL NI, Nuvi 58LM
Avatar użytkownika
kolos
Bywalec
 
Posty: 147
Dołączył(a): N, 29 mar 2009 20:00
Lokalizacja: Poznań

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość