Pikietaż - reaktywacja (projekt UMP)

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?

Moderatorzy: frasun, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: Pikietaż - reaktywacja (projekt UMP)

Postprzez H_Babbock » Pn, 06 cze 2011 21:30

Dziękuje uprzejmie, pomoc Alf/red spowodowała, że wgrałem mapę transparentną UMP-słupki.img.
I niestety z żalem stwierdzam, że niestety to nie to (dla użytkownika Nuvi 760). "Stara" mapa miała własność wyświetlania słupków wraz z numerem kilometrażu. Mapa UMP-słupki wyświetla co prawda znaczek słupka, ale nie ma napisu który to kilometr.
Oczywiście na górze ekranu "na chwilę" pokazuje się napis "DK ..." z numerem.

I do tego nawiązywało moje pierwotne pytanie. Czy można mieć (w Nuvi 760) mapę, która spowoduje, że na stałe będą widoczne słupki wraz z numerami?

Z góry przepraszam za moje pytanie. Jak już pisałem doceniam w pełni wysiłek kolegów w ramach projektu "Pikietaż". Po prostu chciałbym się dowiedzieć od kolegów dysponujących Wiedzą, czy można przywrócić opisana wyżej funkcjonalność.

Pozdrawiam
Jan

Nuvi 760
H_Babbock
Początkujący
 
Posty: 49
Dołączył(a): Pt, 25 sty 2008 22:38

Re: Pikietaż - reaktywacja (projekt UMP)

Postprzez asandrzej » Pn, 06 cze 2011 22:18

Chodzi Tobie o mapę z takimi słupkami piketażowymi.?

106112.jpg
106112.jpg (16.63 KiB) Przeglądane 12619 razy


Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Garniak
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Pikietaż - reaktywacja (projekt UMP)

Postprzez H_Babbock » Pn, 06 cze 2011 22:48

Dokładnie tak, o taką mapę mi chodzi.

Pozdrawiam
Jan

Nuvi 760
H_Babbock
Początkujący
 
Posty: 49
Dołączył(a): Pt, 25 sty 2008 22:38

Re: Pikietaż - reaktywacja (projekt UMP)

Postprzez asandrzej » Pn, 06 cze 2011 23:00

To jest mapa z tego postu viewtopic.php?f=9&t=5063
http://sites.google.com/site/pikietaz/pliki
czyli tak, którą Ty wskazałeś, napisałem w innym wątku, że mapa powinna się wyświetlać, teraz sprawdziłem w odbiorniku.
Może jest problem w znalezieniu słupków, nie wszystkie drogi są oznakowane pikietażem.

Spróbuj wyłączyć wszystkie mapy oprócz mapy Pikietaż,

153130.jpg
153130.jpg (16.03 KiB) Przeglądane 12601 razy


na mapie bazowej łatwiej będzie znaleźć drogi oznakowane pikietażem.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Garniak
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Pikietaż - reaktywacja (projekt UMP)

Postprzez beetle-m » Wt, 07 cze 2011 6:36

Andrzej. Jeśli wgrałeś mapę smiodusa (z Jego zamkniętego już dawno temu projektu) to będzie to działało inaczej, niż nowa wersja UMP.
Wgraj mapę pikietażu z aktualnego projektu UMP, który jest aktywny i rozwijany (dane są zbierane i dodawane jak widać na bieżąco).
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Garniak
 
Posty: 6723
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Goczałkowice-Zdrój

Re: Pikietaż - reaktywacja (projekt UMP)

Postprzez asandrzej » Wt, 07 cze 2011 8:15

Sprawdziłem czy mapa "pikietaz.img" działa.
Widać, że mapa nie jest rozwijana, dróg z pikietażem nie jest niezbyt dużo,
ale technicznie mapa działa.
Nie zachęcał do korzystania z tej nakładki, ze względu na zaprzestanie prac nad tą mapą.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Garniak
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Pikietaż - reaktywacja (projekt UMP)

Postprzez H_Babbock » Wt, 07 cze 2011 21:00

Ośmielę się, więc wrócić do mojego pierwszego pytania:

stara mapa pikietaz.img działa, wyświetla słupki wraz z numerami, ale zawiera mało danych;
mapa UMP-słupki zawiera aktualne dane ale, z punktu widzenia użytkownika Nuvi 760 jest mniej wygodna - pokazuje słupki bez numerów.

Pytanie:
Czy jest (w miarę prosta!) możliwość stworzyć (z danych zbieranych w mapie UMP-słupki) mapę pod Nuvi 760 wyświetlającą "słupki z numerami" - czyli tak jak robiła to mapa pikietaz.img?
W miarę prosta - to znaczy dostępna dla osoby nie zaawansowanej w tej materii.

Pozdrawiam
Jan

Nuvi 760
H_Babbock
Początkujący
 
Posty: 49
Dołączył(a): Pt, 25 sty 2008 22:38

Re: Pikietaż - reaktywacja (projekt UMP)

Postprzez Alf/red/ » Wt, 07 cze 2011 21:31

Nasz klient nasz pan. Proszę pobrać Słupki i powiedzieć, czy jest lepiej. I czy nie znikają za szybko przy oddalaniu widoku.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Pikietaż - reaktywacja (projekt UMP)

Postprzez H_Babbock » Wt, 07 cze 2011 23:43

Wielkie dzięki! Przepraszam, że dopiero teraz piszę, ale dopiero co siadłem do komputera.

Zrobiłem test ale niestety wypadłe niepomyślnie.

Opis.
Ściągnąlem ze strony UMP "nakładkę do mapsourca";
Rozpakowałem i kliknąłem w instal_UMP słupki.bat. W Mapsource pojawiła się mapa i rzeczywiście przy słupkach są numery kilometrów.
Wysłałem mapę do Nuvi. W urządzeniu pojawiła się mapa ze słupkami. Zaptaszkowałem zwykłe UMP i UMP-słupki.
Zasymulowałem trasę, którą znam: koniec obwodnicy Wyszkowa w kierunku na Ostrów Maz. Widok "z lotu ptaka".
Na szosie pojawiają się słupki, ale nie ma przy nich niestety numerów kilometrów.

W każdym razie dziękuję za wysiłki. Teraz niestety więcej nic nie zrobię bo muszę już wyłączyć kompa.

Pozdrawiam
Jan

Nuvi 760
H_Babbock
Początkujący
 
Posty: 49
Dołączył(a): Pt, 25 sty 2008 22:38

Re: Pikietaż - reaktywacja (projekt UMP)

Postprzez beetle-m » Śr, 08 cze 2011 6:42

Alf/red/. Odczekałem, aż kolega H_Babbock zrobi własne testy dla 760.
W nuvi 3790 nadal nie działa to w trybie jazdy (nie widać słupków ani numeracji). Nawet maksymalne zbliżenie zoomem nie daje efektu. Tak niestety było i wcześniej.
Natomiast dla trybu przeglądania mapy jest zmiana (patrz: porównanie) dotycząca "ikonki" słupka. Po ostatniej modyfikacji widoczna jest zielona kropka (jak dla oznaczenia miejscowości):
Pikietaż.png
Pikietaż.png (111.16 KiB) Przeglądane 12477 razy

Zapewne garmin nie ułatwia zadania innym dostawcom map.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Garniak
 
Posty: 6723
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Goczałkowice-Zdrój

Re: Pikietaż - reaktywacja (projekt UMP)

Postprzez Alf/red/ » Śr, 08 cze 2011 9:04

Ojej, nie należy się poddawać. Od kuchni: typ (binarny) słupków zmieniłem z jakiegoś wysokiego (0x5800) na miastowy, dlatego pojawiły się zielone kropeczki zamiast tych fioletowych baloników. Pewnie nawet dadzą się wyszukać jako miasta. Jeśli to nie jest OK, to test drugi: typ "transport lądowy". Poproszę. Ikonką się nie przejmujcie na razie.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Pikietaż - reaktywacja (projekt UMP)

Postprzez H_Babbock » Śr, 08 cze 2011 21:18

Witam Szanowni Koledzy

Ponowiłem testy korzystając z "nakładki mapsource" z 8-06-2011.

Efekt niestety negatywny.

W celu czystości badania test przeprowadziłem po wykasowaniu z Nuvi pliku słupki.gpi (który dotychczas miałem).
Reszta procedury jak poprzednio. Wgranie nowej nakładki do Mapsource. Efekt w Mapsource widać punkty (ale nie numery! - poprzedni były) przy powiększeniu "50 km". Przy powiększeniu 30 km, 20 km itd nic nie widać.
Mapa wgrana do Nuvi. Test symulacji trasy Wyszków - Ostrów przy włączonych dwóch mapach: UMP i UNP-słupki. Niestety nic nie widać - ani słupków ani komunikatów "DK ...'" ani tym bardziej numerów.

Jak widać z tego powyższego, poprzednio wprowadziłem kolegów w błąd. Pisałem, że w poprzednim teście wyświetlają się słupki ale bez numerów. Te słupki pochodziły z "POI" a nie z mapy.

Pozdrawiam
Jan

Nuvi 760
H_Babbock
Początkujący
 
Posty: 49
Dołączył(a): Pt, 25 sty 2008 22:38

Re: Pikietaż - reaktywacja (projekt UMP)

Postprzez beetle-m » Śr, 08 cze 2011 21:19

Zero słupków przy symulacji, zero przy przeglądaniu w 3790.
Alfred. "Nie gadamy - nurkujemy" :wink:
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Garniak
 
Posty: 6723
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Goczałkowice-Zdrój

Re: Pikietaż - reaktywacja (projekt UMP)

Postprzez asandrzej » Śr, 08 cze 2011 21:25

Można, zawrócić się do „smiodusa” o udostępnienie pliku źródłowego (.mp)
i uzupełnienie Jego mapy, która jest już sprawdzona w kilku odbiornikach.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Garniak
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Pikietaż - reaktywacja (projekt UMP)

Postprzez popej » Śr, 08 cze 2011 21:59

Można popróbować różnych typów, np. 0x1700 wygląda nieco jak słupek ;)
popej
Montana 700, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Garniak
 
Posty: 6880
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości

cron