UMP tylko Polska

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?

Moderatorzy: frasun, Artur, sdsyc, Alf/red/

UMP tylko Polska

Postprzez Piotruspan » Pt, 29 sty 2010 12:09

Bede moze nalezal do grona obrazoburcow ale wydaje mi sie , ze UMP winno ograniczyc sie tylko do samej Polski. Dosyc dlugo juz korzystam z UMP, sam nie rysuje ale czasem podsylam slady i widze , ze w niektorych regionach jest to najlepsza mapa a miejscami jej szczegolowosc jest wrecz fantastyczna. Poza granicami Polski niestety jest to taka sobie podstawowka. Mysle , ze dopieszczenie Polski , bo istnieja jeszcze przeciez "biale plamy" jest realne a zrobienie super mapy calej Europy ,nasza metoda,realnym juz nie jest. Wiem wiem zaraz krzykniecie :"ze przeciez jak chcesz to sciagnij sobie TOPO i masz tylko Polske i nie marudz". Ja tak robie, uzywam UMP-TOPO ale tu chyba chodzi tez o tych wszystkich , ktorzy mozolnie probuja wrysowywac kolejne europejskie kawalki, zdajac sobie sprawe( chyba?) , ze nigdy nie bedzie to mapa chocby dobra. Skoncentrowanie sie tylko na Polsce moim zdaniem doprowadziloby do sytuacji ,w ktorej UMP staloby sie mapa THE BEST, gdzie kazda najmniejsza sciezynka bylaby zaznaczona a gdy ja przekopia to to tez zaraz znajdzie swoje odbicie w kolejnej aktualizacji. Wiem , ze wlozylem kij w mrowisko :)
Pozdrawiam
Piotr Cz.
Piotruspan
 
Posty: 76
Dołączył(a): Śr, 29 sie 2007 13:24
Lokalizacja: Rybnik

Re: UMP tylko Polska

Postprzez wopozka » Pt, 29 sty 2010 13:27

Powiem to w taki sposób. W UMP każdy rysuje to na co chce. Jeśli więc istnieją osoby które mają ochotę rysować zagranicę to nikt im tego nawet nie ma jak zabronić. W sumie to chyba tylko jedna osoba rysuje zagranicę, więc nawet jeśli przestawiłaby się na Polskę niewiele by to zmieniło. A są użytkownicy którzy ślady z zagranicy podrzucają, więc najwyraźniej im się taka rzecz przydaje. Jeśli ty chcesz tylko Polskę, to zaznacz ją w MS i wyślij tylko tę część.

Co do dopieszczania Polski jeszcze, to nie jest to takie proste. Aby coś narysować trzeba mieć dane, a biała plama oznacza ni mniej ni więcej tylko to, że nikt jeszcze nie podesłał śladów i punktów z tych regionów. Tak więc to raczej apel do użytkowników mapy: chcecie mieć lepszą mapę, jedźcie w rejony które są białymi plamami i postarajcie się zapełnić je danymi, bo to od was zależy jak ump wygląda. Rysownicy nie są w stanie sami wszystkiego zrobić, ba niektórzy w ogóle na terenie Polski nie przebywają :D
wopozka
Bywalec
 
Posty: 579
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 9:48

Re: UMP tylko Polska

Postprzez Drogowiec » Pt, 29 sty 2010 22:18

Podsyłam ślady. Zarówno te polskie, jak i zagraniczne. Ktoś toto rysuje i inni mają mapę z następnymi uzupełnieniami. Tak rośnie UMP. Może gdzieś za granicą nigdy nie będzie to dobra mapa, ale przez fakt, że darmowa, dostępna dla wszystkich. Przecież nie każde urządzenie ma mapy "na pokładzie".

Pozdrówka
Kuba
Avatar użytkownika
Drogowiec
Bywalec
 
Posty: 250
Dołączył(a): Pn, 19 mar 2007 22:12
Lokalizacja: Łódzkie

Re: UMP tylko Polska

Postprzez greg_m » So, 30 sty 2010 11:45

Osobiscie nie mam zbyt czesto podsylania sladow i poprawek z terenu Polski. Mam natomiast sporo sladow z zagranicy, z terenow gdzie UMP jest wlasciwie w powijakach. Jesli tylko znajde troche czasu to podesle te wszystkie zmiany.
Kiedys na terenie Polski UMP tez raczkowala, a teraz sami wiemy jak jest.
Okrojenie UMP tylko do PL nie sprawi, ze ludzi ebeda podsylali wiecej sladow z Polski. Kazdy podsyla to co ma.
Moze warto sie zastanowic na zmiana nazwy na Uzupelniajaca Mape Europy czy jakos tak, skoro to w sumie juz nie tylko PL :wink:
pozdrawiam
G.
nüvi 255WT + CNE + UMP-pcPL (UK) + OpenStreetMap UK
greg_m
Bywalec
 
Posty: 316
Dołączył(a): Wt, 10 lut 2009 16:39
Lokalizacja: /dev/random

Re: UMP tylko Polska

Postprzez Alf/red/ » So, 30 sty 2010 11:47

wopozka napisał(a):chcecie mieć lepszą mapę, jedźcie w rejony które są białymi plamami i postarajcie się zapełnić je danymi

Bo - powtórzę- UMP-pcPL nie powstaje z przerysowywania innych map, ale z danych od rysowników i pomocników.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1095
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: UMP tylko Polska

Postprzez popej » So, 30 sty 2010 12:25

Trzeba na białej plamie zorganizować jakąś imprezę dla UMP-owców ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: UMP tylko Polska

Postprzez wodzirej » So, 30 sty 2010 14:50

Podoba mi się Twoja chęć rozwoju projektu UMP (w Polsce).
Piotruspan napisał(a):Skoncentrowanie sie tylko na Polsce moim zdaniem doprowadziloby do sytuacji ,w ktorej UMP staloby sie mapa THE BEST

Zabrzmiało jak decyzja dyspozytora (np. kolejowego czy taksówkowego), dokąd ma ruszać podległy jemu tabor :D Najwyraźniej wyobrażasz sobie, że osoby zbierające dane są dyspozycyjne, Że mogą zawsze ruszyć w teren. I wszędzie. No i na dowolny okres czasu.
Owszem zdarzało mi się zmieniać trasę podróży tylko ze względu na zbieranie danych UMP. Np. zamiast z Krakowa do Wa-wy normalnie jechać szybkim pociągiem przez CMK jechałem bokami przez Kielce Radom, żeby zaznaczyć sporo brakujących stacyjek kolejowych. Z tego samego powodu wracałem niejeżdżącym już dzisiaj InterRegio Warszawa - Kraków przez Koluszki, Częstochowę, Dąbrowę Górniczą. W tym ostatnim przypadku brakowało nie tylko sporo stacyjek, ale nawet torowiska z Dąbrowy Górniczej do Jaworzna. W 2009 r. :!: :D Albo zrobiłem wstyd Kaszubom zaznaczając w roku 2009 stacyjki PKP z Redy do Helu, a w drodze powrotnej przeszedłem z Bogną z buta całą ścieżkę rowerową Hel - Puck. Jestem gdzieś poza Polską? Zbieram co się da. Np. rok temu byłem w Szkocji. Niewielkie miasteczko Falkirk między Glasgow i Edynburgiem. Na Wielkanoc do kościoła przyszło takie mnóstwo Polaków, że proboszcz bał się doniesienia do straży pożarnej i policji o przekroczeniu wszelkich ichniejszych limitów bezpieczeństwa. A na ulicach od czasu do czasu widać auta na polskich blachach. Wniosek dla mnie: Rodaków jest tam mnóstwo, trza przygotować wrzute na flyspraya. Poszło, a dzisiaj w Falkirk widzę już nie tylko moje ślady :) Albo byłem w Izraelu. Na UMP bielusieńka plama. Gorzej, nie było nawet podkładu :mrgreen: Jednak Polacy są teraz w Izraelu piątą co do wielkości grupą narodowościową turystyczno-pielgrzymkową. Ergo: wrzucać co się da (na dzisiaj wszystkie waypointy w Izraelu są moje :) )
Za bardzo wszedłem w szczegóły. Ale tylko po to, żeby Ci uświadomić, jak to działa od strony zbierających waypointy czy ślady. Przecież w robocie nie dostanę od szefa wolnego ani kasy, żeby kilka dni spędzić na umpowaniu jakiejś białej plamy :mrgreen: Dane zbiera się tylko z własnej woli i w wolnym czasie. W Krakowie wrzucałem podobno na tyle dużo, że Peter specjalnie przyjechał do mnie, żeby nauczyć mnie rysowania mapy. Niestety, z własnej woli nie dołączyłem do rysowników, bo w lutym opuszczam Polskę (i Europę).
UMP nigdy nie będzie The Best. Rozumiana jako całość (Polski). Tylko dlatego, że w PL jest sporo miejsc, z których nikt nie przysyła danych. A z drugiej strony zauwazyłeś, że
Piotruspan napisał(a):w niektorych regionach jest to najlepsza mapa a miejscami jej szczegolowosc jest wrecz fantastyczna.

Dokładnie tak. Jakość UMP zależy tylko od nas. Tak więc do mrowiska wrzucaj nie tylko kija, ale przede wszystkim kontynuuj wrzutki z Twojej okolicy czy Twoich podróży :)
Oregon 750, Nuvicam, Virb XE, vivoactiv 3 Music
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1925
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Re: UMP tylko Polska

Postprzez SAC » So, 30 sty 2010 18:36

Ja mieszkam w Czeskiej Republice i nie mam samochodu. Ale mam rower. Czasem jadę gdzieś autobusem. Zbieram i posyłam ślady bo jedna osob zdecydowała się je rysować. Powstaje mapa z której może korzystać będę tylko ja, albo może ktoś jeszcze, tego nie wiem.
Gdybym mieszkał w moim rodzinnym mieście Lublinie, to bym wszystkie moje rowerowe wycieczki kierował tam gdzie straszą (ale i nęcą) białe plamy na UMP. (Wszystko na wschód od Lublina jest bardzo "chude") Ale mieszkam na Vysoczynie...
Pozdrawiam i zapraszam na lubelszczyznę, zamojszczyznę, podlasie. Do Czech też zapraszam.
Tomek
eTrex 30, TOPO Czech 2012 lifetime
SAC
 
Posty: 64
Dołączył(a): Śr, 09 kwi 2008 20:20
Lokalizacja: Jamy (CZ)

Re: UMP tylko Polska

Postprzez Maxx72 » N, 31 sty 2010 23:02

Kilka dni temu zaktualizowałem mojego 250W tylko dlatego, aby móc zbierać ślady i je podsyłać na flyspray. Już nie mogę się doczekać wiosny aby móc zebrać ślady z białych plam z mojej okolicy. Poza tym pracuję w Pogotowiu Ratunkowym i często jeździmy w takie miejsca gdzie "diabeł mówi dobranoc" i oczywiście zacznę ze sobą zabierać gps.
Nüvi 250W(stare) + TrackLog + UMP-pcPL
Maxx72
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): Pt, 20 cze 2008 14:10
Lokalizacja: Tczew

Re: UMP tylko Polska

Postprzez wug » So, 03 kwi 2010 19:45

Sciagne z pewnoscia gromy na swoja , wiekiem sterana glowe, ale niech tam.
Mianowicie wiele lat temu napisalem tu, ze moja "wies rodzinna"- Wiazowna (kod pt 05-462, pow.Otwock), jest po macoszemu traktowana przez UMP-pcPL, a to, co jest tam zaznaczone, nijakiej kupy sie nie trzyma. Otrzymalem na to uprzejma odpowiedz, ze jak chce, to moge wyslac wszystkie dane, to "producenci" poprawia, naniosa i wszystko bedzie fajnie!Wyslalem. Po latach (mieszkam oddawna za granica) sprawdzilem - braki i bzdury, jak byly, tak sa, bez najmniejszej zmiany.
Jestem jak najbardziej za wspolpraca miedzy "producentami" i uzytkownikami, ale sledzac od pewnego czasu ten temat zauwazam, ze gdyby nie wspolpraca setek potencjalnych uzytkownikow tej mapy, to bylaby ona gleboko "w lesie".
W zwiazku z tym nasuwa mi sie pytanie:czy ci uzytkownicy, ktorzy przez lata cale wspoltworzyli te mape(ja nie), z chwila, kiedy sie ona stanie produktem komercyjnym, beda mogli miec ja za darmo? Odpowiedzialem sobie sam - NIE. Beda za nia musieli bulic, jak wszyscy!To sklania do refleksji.
Pozdrawiam.
____________________ Nüvi Nuvi760T ; Nuvi1490T; Nuvi 3590LMT +CNE NT 2017.10
wug
Bywalec
 
Posty: 304
Dołączył(a): Pt, 09 lis 2007 18:43
Lokalizacja: Strasbourg

Re: UMP tylko Polska

Postprzez SP2BZW » So, 03 kwi 2010 21:27

skąd taki pomysł :?: (na komercjalizację UMP) przecież to byłoby wbrew ideii powstania tej mapy, chyba coś źle przeczytałeś :?
SP2BZW
 

Re: UMP tylko Polska

Postprzez nocnyMarek » So, 03 kwi 2010 21:33

wug napisał(a): Otrzymalem na to uprzejma odpowiedz, ze jak chce, to moge wyslac wszystkie dane...


A wysłałeś?
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Avatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec
 
Posty: 607
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 21:17
Lokalizacja: Silesia

Re: UMP tylko Polska

Postprzez wojtek » N, 04 kwi 2010 14:41

wug napisał(a):W zwiazku z tym nasuwa mi sie pytanie:czy ci uzytkownicy, ktorzy przez lata cale wspoltworzyli te mape(ja nie), z chwila, kiedy sie ona stanie produktem komercyjnym, beda mogli miec ja za darmo? Odpowiedzialem sobie sam - NIE. Beda za nia musieli bulic, jak wszyscy!
A wystarczyło przeczytać licencję ...... zamiast pisać takie bzdury. Aż żal poświęconego UMPowi czasu gdy takie bzdury się czyta :(

W.
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Re: UMP tylko Polska

Postprzez Antonio » N, 04 kwi 2010 21:11

wojtek napisał(a):Aż żal poświęconego UMPowi czasu gdy takie bzdury się czyta

Nie przesadzaj :!: To jest wypowiedź marginalna i nie ma się co przejmować. Jak to Smoleń powiedział w jednyym z kabaretów: normą jest ogół, a nie margines. A ilu jest użytkowników UMP-a? I to zadowolonych użytkowników? Dla nich chyba warto poświęcać czas? Poza tym każdy ma prawo do swoich opinii i może je wyrażać na tym forum. Dzięki temu można wyprostować czyjąś niewiedzę:
wojtek napisał(a):A wystarczyło przeczytać licencję ...... zamiast pisać takie bzdury

Pozdrawiam
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450 + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Avatar użytkownika
Antonio
Bywalec
 
Posty: 794
Dołączył(a): N, 01 lis 2009 22:43
Lokalizacja: Pabianice (łódzkie)

Re: UMP tylko Polska

Postprzez wug » Wt, 06 kwi 2010 16:14

Nie wiem, czy to byly bzdury, ale ze smutkiem przyznaje, ze licencji nie czytalem. Nb. niejedna licencja z czasem ulegala zmianie.
Pozdrawiam.
____________________ Nüvi Nuvi760T ; Nuvi1490T; Nuvi 3590LMT +CNE NT 2017.10
wug
Bywalec
 
Posty: 304
Dołączył(a): Pt, 09 lis 2007 18:43
Lokalizacja: Strasbourg

Następna strona

Powrót do UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość